Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Mooie vakantiebestemmingen

Kasteel Neuschwanstein

Neuschwanstein is het bekendste kasteel van Duitsland en misschien wel van de wereld. Het sprookjeskasteel van koning Ludwig II von Bayern stond namelijk model voor Disney.

Allgäu: vakantie in de Duitse bergen

"Zünftige Hüttengaudi" lezen we bij het restaurant. Nieuwsgierig geworden stappen we naar binnen. Al snel wordt de betekenis van deze woorden duidelijk: grote potten bier & calorierijke maaltijden met traditionele Zuid-Duitse jodel & hoempa muziek inclusief lederhosen und dirndl jurken! Ach wat maakt het ons uit. Na een dagje pittig wandelen in de bergen van het Zuid-Duitse Allgäu zijn wij ook wel toe aan een flinke maaltijd met "traditioneel huttenplezier"!

stedentrip
Republiek Kugelmugel

Een micronatie beweert onafhankelijk te zijn. Soms is het een serieuze poging om een soeverein land te worden, maar vaak ook een grap. Wat het ook is, er zit altijd een opmerkelijk verhaal achter. Zo ook bij micronatie Kugelmugel in Wenen.

stedentrip
Prater

Het Prater is het wereldberoemde pretpark van Wenen. Het is hier altijd kermis. Beeldbepalende attractie van het Prater is het enorme reuzenrad dat ook in talloze films te zien is geweest. Het Prater ligt even buiten het centrum van Wenen, maar is eenvoudig te bereiken met de de metro of de S-Bahn. Je bent er zo!

stedentrip
Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn was de zomer residentie van de keizer van het Habsburgse rijk. Het barokke paleis telt maar liefst 1441 kamers en heeft een enorme tuin.

stedentrip
Hundertwasser Top 5 Wenen

Friedensreich Hundertwasser begon ooit als schilder, maar maakte later de overstap naar architectuur. In zijn ontwerpen maakte hij volop gebruik van kleur en ronde vormen.

stedentrip
Struve Geodetic Arc

Dat de aarde rond is weten we. Maar ja, is de aarde eigenlijk wel echt rond? In de 17e eeuw had Isaac Newton al het idee dat de aarde niet perfect rond is, maar dat deze afvlakt op beide polen. Tussen 1816 en 1855 ging de Russische wetenschapper Friedrich Georg Struve uit op grootscheeps onderzoek. Hij ontwikkelde een denkbeeldige lijn van Fuglenes in Hammerfest tot de Ismail aan de Zwarte Zee.

stedentrip
Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk

De Heilig Grafkerk ligt in het oude ommuurde centrum van Jeruzalem. Deze Kerk van de Wederopstanding zou staan op de plaats waar Christus gekruisigd, begraven en vervolgens opgestaan is.

stedentrip
Via Dolorosa

De Via Dolorosa loopt door de oude stad van Jeruzalem. Via deze straat zou Jezus, na zijn veroordeling door Pontius Pilatus, naar zijn executieplaats op Golgotha gelopen zijn. Via Dolorosa betekent dan ook in in het Latijns 'lijdensweg'.

stedentrip
Pasvik vallei

Aan de Noorse grens met Rusland ligt het oudste berglandschap van Noorwegen. Het oerbos van het Nationale Park Ovre Pasvik ligt ten zuiden van Kirkenes. In het dal van de Pasvikrivieri leven zo'n 40 bruine beren. Ook staat de vallei bekend om haar rijke vogelleven. Zo kun je er de Laplanduil en de drieteenspecht zien.

stedentrip
Grense Jakobselv

Via een 45 kilometer lange weg langs de Russische grens kom je vanuit Kirkenes aan bij het einde van de wereld: Grense Jakobselv.

stedentrip
Kirkenes en omgeving

Kirkenes is het eindpunt van de Hurtigruten bootverbinding en tevens de laatste grote stad in Noorwegen voor de Russische grens. Het is een typische havenstad - ingericht op werken en de arctische koude. Verwacht daarom geen stedelijk schoon. Wel zijn er enkele musea, verschillende winkels en supermarkten. En in de winter is er een sneeuwhotel en e kans om het Noorderlicht te zien. Omdat Kirkenes aan de weg naar naar Nikel en Moermansk in Rusland ligt, zijn veel borden tweetalig.

stedentrip
Sautso Canyon / Alta kloof

De Sautso canyon is de grootste kloof van Noord-Europa. Deze 'grand canyon' van Scandinavië ligt in de grensstreek met Finland en wordt ook wel de Alta kloof genoemd. Door de 12 km lange kloof loopt de Altaelva rivier. De canyon is 300 tot 420 meter diep.

stedentrip
Alta Museum

In de baai van Alta, aan het Alta fjord in Finnmark, zijn meer dan 5000 oude rotstekeningen te vinden. De mooiste vind je in Hjemmeluft, de baai van de zeehonden, het openluchtgedeelte van het befaamde Alta museum. Deze rotstekeningen zijn 2500 tot 6000 jaar oud.

stedentrip
Alta

Alta is de grootste en snelstgroeiende stad in het noorden van Noorwegen. Maar bezoekers aan de stad zullen vooral komen voor rock-art: het Alta museum is geheel gewijd aan de prehistorie en de Sami cultuur. De rotstekeningen in het Hjemmeluft openluchtgedeelte zijn 2500 tot 6000 jaar oud!

stedentrip
Finnmark vakantie

Finnmark is het meest noordelijke deel van Noorwegen en grenst aan Finland en Rusland. Langs de Atlantische Oceaan en de Barentszzee liggen diepe fjorden terwijl het ruige binnenland uit een uitgestrekt hoogland bestaat. Hoewel de provincie dunbevolkt is, is er volop te zien en beleven. Omdat de provincie ver boven de poolcirkel ligt, is er in de winter geen daglicht terwijl het in de zomer 24 uur per dag licht is.

stedentrip
Klaagmuur

De Klaagmuur is een van de belangrijke monumenten in het oude centrum van Jeruzalem en is een bezoek meer dan waard. De Klaagmuur, of de westmuur, ondersteunt het deel van de Tempelberg waarop de Rotskoepel en de Al Aqsamoskee staan.

stedentrip
Dode Zee

De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanover en Israël. Voor de doorsnee reiziger is dit bijzondere meer alleen vanuit Israël te bezoeken. De Dode Zee is niet alleen een heel zout meer (want dat is het), het is tevens het laagst gelegen meer ter wereld.

stedentrip
Tel-Aviv

Tel Aviv ligt aan de Middellandse Zee. Het is een vrije stad en tevens een zonzekere bestemming. Je kunt hier overdag genieten van zon en strand. En 's avonds kun je tot de late uurtjes het bruisende nachtleven in duiken.

stedentrip
Jeruzalem bezienswaardigheden

Jeruzalem. De historische stad ligt op een kruispunt van het Westen en het Midden-Oosten. De geschiedenis van de stad is tot op de dag van vandaag veelbewogen- en dat is op z'n zachts uitgedrukt. Ondanks alle problemen tussen de bevolkingsgroepen en de claim van wie Jeruzalem de hoofdstad is, is de stad voor de toerist een interessante plek om te bezoeken. Ontdek de heilige en meest bijzondere plekken in Jeruzalem.

stedentrip
Israel vakantie

Israel is een bijzondere vakantiebestemming. Niet alleen vanwege de vele plaatsen die we kennen uit de Bijbelse verhalen, maar ook omdat het land bijna iedere dag wel in het nieuws is vanwege de strijd tussen de Palestijnen en de Joden. Maar los van de spanningen is het een bijzondere regio om rond te reizen. Hoogtepunten zijn ondermeer Jeruzalem, de Dode Zee en badplaats Tel Aviv. Zelf hadden we bijvoorbeeld ook graag Jericho willen bezoeken, maar dat was tijdens ons bezoek verboden.

Altstadt en Neustadt

Het centrum van Hamburg ligt in de driehoek Hauptbahnhof, Elbe en de Alster. Je vindt hier verschillende winkelcentra en de bekende winkelstraten met de grote winkelketens. Bij de Alster vind je de meest prestigieuze winkels van Hamburg.

Hamburg Top 10

Hamburg ligt rond het Alster binnenmeer en aan de rivier de Elbe. Aan de Elbe liggen de havens, het historische Speicherstadt en het moderne Hafencity. Deze laatste twee vormen een populaire wijk waar oude pakhuizen vermengd zijn met hippe nieuwbouw. Opvallendste gebouw in Hafencity is de spectaculaire Elbphilharmonie. Rond de Alster vind je luxe -winkelen kan in de Mönckebergstraße, Spitalerstrasse en de Neuer Wall- terwijl je in Sankt Pauli het rauwe randje van de stad kunt ontdekken. Wat is de top 10 van leukste bezienswaardigheden van Hamburg?

Langs de Elbe

Vooral in de zomer is het aangenaam aan het water. Op de oevers van de Elbe vind je dan ook verschillende leuke stadstrandjes waar je wat kunt eten en drinken, of gewoon lekker in het zonnetje kunt hangen. Het uitzicht over de rivier verveelt hier nooit - vooral als de grote zeeschepen voorbijvaren.

Altona & Ottensen

De wijk Altona ligt aan de Elbe. Vanaf het Altonaer Balkon heb je ene prachtig uitzicht over het water en de havens. Ben je hier op zondag, dan moet je zeker langs de Fischmarkt. Op deze vismarkt eet je vanaf een uur of zes 's ochtends al een visbroodje met bier. Probeer bijvoorbeeld eens het Krabbenbrötchen met Noordzee krab. Ook is er livemuziek met een vleug onvervalste Hambugse humor.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland in Hamburg is de wereld in miniatuur. Naast de zeven Highlights van Hamburg vind je hier 10 thema-werelden in het klein, verbonden door 15 km aan spoorrails. Als je als vrouw uitgebreid een dagje wilt shoppen in Hamburg, laat dan man en kinderen hier rustig een dagje alleen. Maar vergis je niet in deze attractie. Het is een van de populairste uitstapjes van heel Hamburg.

Sankt Pauli

Stadswijk Sankt Pauli is het uitgaansgebied van Hamburg. Vooral de Reeperbahn, de hoerenbuurt, is bekend. Op en rond de Reeperbahn vind je clubs, restaurantjes en kroegen. Sommigen vinden Sankt Pauli gezellig en komen voor de entertainment. Anderen vinden de buurt groezelig en lopen er liever met een grote boog omheen. Hoe het ook is, Sankt Pauli en de Reeperbahn horen bij Hambug en levendig is de buurt zeker.

Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie is de nieuwe trots van Hamburg. De spectaculaire concertzaal ligt op de oever van de Elbe. Vanaf het water lijkt het gebouw op een reusachtig schip. Maar ook vanaf de Elbphilharmonie zelf is het uitzicht prachtig. Aan de ene kant kijk je uit over de stad en vanaf de andere kant heb je een prachtig uitzicht over het water van de Elbe en de uitgestrekte havens. Een bezoekje aan de Elbphilharmonie is dan ook een aanrader, ook als je niet voor de muziek komt.

Hafencity & Speicherstadt

Speicherstadt is de historische pakhuizenwijk van Hamburg dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. De oude gebouwen staan in schril contrast met de moderne nieuwbouw van Hafencity, maar vormen samen toch een mooi geheel. De wijk ligt aan het de Elbe en is dankzij het water een geliefde buurt om lekker rond te dwalen.

Hamburg stedentrip

Havenstad Hamburg is de tweede stad van Duitsland en wordt ook wel het Berlijn van het Westen genoemd. Het is een beetje een ongepolijste stad want Hamburg kent grote verschillen tussen duur & luxe en goedkoop & tweedehands. Hetzelfde geldt voor architectuur: historisch tot uiterst modern. Hamburg is een hippe stad met een relaxte sfeer. Leuke bars en restaurants en vele verrassende winkels. Het is een stad waar altijd iets te beleven is! Een fijne bijkomstigheid is dat Hamburg nog niet zo bekend is bij toeristen van buiten Duitsland.

stedentrip
Käsivarsi: de arm van Finland

In de uitstulping, in het uiterste noordwesten van Finland, ligt de uitgestrekte Käsivarsi wildernis. Dit gebied tussen Zweden en Noorwegen wordt ook wel de arm van Finland genoemd. Het is een gebied van fells en toppen boven de 1000 meter. Saana en Haiti bij Kilpisjärvi zijn de bekendste pieken in deze arctische wildernis.

stedentrip
Pallas-Yllästunturi National Park

Het uitgestrekte Pallas-Yllästunturi National Park ligt in het noordwesten van Finland. Het natuurpark is een van de populairste nationale parken van het land. Zoals eigenlijk overal in Lapland is de lucht hier buitengewoon zuiver. Bijzonder zijn ook de wandelroutes; het zijn de oudste hiking trails van Finland en leiden je van fell naar fell, van bergtop naar bergtop. Vanaf de toppen van de hoge fells heb je rondom een mooi uitzicht over de wildernis van Lapland.

stedentrip
Lampivaara Amethist mijn

Een mooie lila tot dieppaarse Amethist spreekt tot de verbeelding. De stenen worden verwerkt in sierraden, maar zouden ook een beschermende en zuiverende werking hebben. Hoe dan ook, bij Luosto in Lapland ligt de enige Amethistmijn ter wereld die je kunt bezoeken. En beter nog, je mag zelf zoeken naar zo'n mooie doorzichtige steen met glasachtige glans!

stedentrip
Stuttgart stedentrip

Denk je wel eens aan een stedentrip naar Stuttgart? Waarschijnlijk niet. De hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg staat niet echt bekend als vakantiebestemming. Toch is een bezoekje niet zo gek. Tenminste als je van auto's houdt. Stuttgart is de thuisbasis van Mercedes-Benz en Porsche en beide automerken hebben een fantastisch museum. Dus ben je op weg naar het zuiden en zoek je een stopplek in centraal Duitsland? Denk dan eens aan Stuttgart.

stedentrip
Pyhä en Luosto

In de winter zijn Pyhä en het verderop gelegen Luosto populaire wintersport dorpjes met leuke ski-pistes. In de zomer ontdek je vanuit beide dorpjes het 142 km² grote Nationale Park Pyhä-Luosto, bekend om haar typische Laplandse landschap. Ook kun je bij Luosto een Amethistmijn bezoeken.

stedentrip
Nuorgam: 70° 4′ NB, 27° 50′ OL

Finland is het noordelijkste land van de Europese Unie. In het uiterste noorden, aan de Tana / Karasjohka grensrivier met Noorwegen (geen EU), ligt het kleine plaatsje Nuorgam. In de zomer is het plaatsje een prima uitvalsbasis om het uiterste noordoosten van Noorwegen te ontdekken. In het dorpje zelf kun je genieten van de grootse Tana rivier en de achterliggende fells. In de winter kun je hier het noorderlicht zien en genieten van de sneeuw.

stedentrip
Rovaniemi (Lapland)

Rovaniemi is de enige echte stad in het noorden van Finland. Op zich is Rovaniemi een weinig interessante stad - toch zullen veel vakantiegangers hier 1 of meerder dagen verblijven. Dankzij de ligging op de poolcirkel, het vliegveld en het treinstation zullen veel reizigers juist hier hun vakantie in Lapland beginnen. Wat kun je doen in Rovaniemi en wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden?

stedentrip
Big 5 wilde dieren

Wat zijn de 5 grootste dieren van Finland? Wanneer je tijdens je vakantie in Finland je ogen goed openhoudt, maak je goede kans om in de ongerepte natuur verschillende wilde dieren te spotten.

stedentrip
Finland vakantie kwis

Wat weet jij over Finland? 10 leuke kwisvragen.

stedentrip
Finland vakantie

Tervetuola. Welkom in Finland. In de zomer is Finland het land van de meren, de uitgestrekte bossen en de midzomernachtzon. In de winter is Finland het land van sneeuw, ijs en het feeërieke noorderlicht. In welk jaargetijde je het land ook bezoekt, Finland staat garant voor avontuur, zuivere lucht en ongerepte natuur. Je kan hier de laatste echte wildernis van Europa ervaren!

stedentrip
Bornholm vakantie

Het Deense eiland Bornholm ligt centraal in de Oostzee. Het charmante eiland is een beetje het buitenbeentje van Denemarken; het ligt wat verder van Denemarken, tussen Zweden en Polen. Langs de kust liggen verschillende leuke dorpjes. De hoge, steile kustlijn van Bornholm is 105 kilometer lang en er zijn mooie witte stranden. Het zand is zo fijn dat het in zandlopers wordt gebruikt. Met een beetje conditie of met een ebike fiets je zo een rondje Bornholm. Ook kun je mooi wandelen. Het binnenland van Bornholm is groen en heuvelachtig. Het havenplaatsje Rønne heeft de meeste faciliteiten.

stedentrip
Sint-Petersburg museumgids

In Sint-Petersburg is zoveel te zien en te doen, dat het moeilijk is om een keuze te maken. Er zijn bijna honderd musea, vaak ondergebracht in prachtige paleizen of andere historische gebouwen. De wereldberoemde Hermitage, het winterpaleis van tsarina Elisabeth I van Rusland, is het meest bekend. Sinds Catharina de Grote wordt het paleis gebruikt om de keizerlijke kunstcollectie in onder te brengen. Nicolaas I liet de ruimtes ombouwen tot een echt museum, het inspirerende Hermitagemuseum.

ver weg
Tasmanië vakantie

Tasmanië ligt ten zuiden van Australië. Het eiland werd ooit ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit Lutjegast. Er was een periode dat Tasmanië een gevreesde strafkolonie was, maar tegenwoordig is het eiland een plek voor wandelaars en andere natuurliefhebbers. Een groot deel van Tasmanië bestaat uit wildernis. In de nationale parken is er genoeg te zien. Ga mee en treed in de voetsporen van Albert Tasman om Tasmanië opnieuw te ontdekken.

ver weg
Luik bezienswaardigheden

De Waalse stad Luik ligt net over de grens bij Maastricht. Vroeger was Luik een grauwe industriestad waar je doorheen moest ploeteren op weg naar het zuiden. Nu is Luik een leuke stad met een eigen elan en is ook nog eens verassend dichtbij. De mooiste aankomst is per trein (makkelijkste vanuit Maastricht); je arriveert op het spectaculaire Luik Guillemins. Ga mee op bezoek in Luik, de derde stad van België.

ver weg
Midden-Zweden

Langs de kust van Zuid-Norrland (midden-Zweden) liggen de landelijke provincies Gästrikland en Hälsingland. Voor de kust van de meer noordelijke provincie Ångermanland ligt de Höga Kusten, een mooie archipel waarvan de eilanden verbonden zijn door bruggen en veerboten. Landinwaarts liggen de provincies Härjedalen en Jämtland. In de zomer kun je hier in de bergen en uitgestrekte bossen wandelen. 's Winters kun je hier skiën.

ver weg
Het zuiden van Zweden

In het zuidelijk deel van Zweden, het deel onder Stockholm, ligt Götaland. Landerijen, meren en mooie kusten worden afgewisseld door leuke bezienswaardigheden en historische steden.

ver weg
Het noorden van Zweden

Het uitgestrekte Noord Norrland ligt in het uiterste noorden van Zweden. Het gebied bestaat uit de provincies Västerbotten, Norrbotten en Lapland en strekt zich uit van de Botnische Golf via ongerepte naaldbossen en moerassen tot aan de grens met buurlanden Noorwegen en Finland.

ver weg
Stockholm Top 10

Gamla Stan is de Oude Stad van Stockholm en is te vinden op Stadsholmen, het grootste eiland van de Zweedse hoofdstad. De mooiste bezienswaardigheden van de Middeleeuwse stad liggen hier op een steenworp van elkaar.

ver weg
Zweden vakantie

Zweden behoort tot de grotere landen van Europa. Van Smygehuk, het zuidelijkste puntje van Zweden, tot aan het noordelijkste puntje, zo'n 300 kilometer onder de Poolcirkel, is het bijna 1600 kilometer. Zweden is een populaire vakantie bestemming binnen Scandinavië. Het land wordt begrensd door Noorwegen en Finland.

ver weg
Vakantie Oost-Slowakije

Hoe verder naar het oosten, hoe minder toeristen je zult tegen komen. Dat is mooi want in dit deel van Slowakije valt nog veel te ontdekken. Er zijn mooie oude stadjes zoals Bardejov, Prešov en Košice en prachtige wilde natuur. Het is hier alsof de tijd heeft stilgestaan. In het uiterste oosten van Slowakije ligt de grens met de Oekraïne.

München museum overzicht

München heeft een aantal geweldige musea, variërend van kunst tot auto's en wetenschap & techniek. Voor kunst kun je bijvoorbeeld terecht in de Glyptothek en de Alte / Neue / Moderne Pinakothek. Ben je meer geïnteresseerd in wetenschap en techniek, bezoek dan het BMW museum of het toonaangevende techniek museum, het Deutsches Museum.

Surfen in hartje München

Surfen op een rivier in hartje München. Hoe cool is dat?! Dankzij een grote golf in het riviertje de Eisbach wordt er in de Englischer Garten dag en nacht gesurft. Regen, sneeuw, hagel, ijzel of zon het maakt niet uit. Er rijden vrijwel altijd surfers op de golf achter de brug in de Eisbach. Je zou je eigen board kunnen meenemen op stedentrip, maar als je die niet hebt kun je ook lekker kijken. Bekijk de video voor een impressie. Halverwege het filmpje zijn er zelfs 2 surfers aan het werk!

Noto bezienswaardigheden

Na de zware aardbeving van 1693 moest het stadje Noto geheel opnieuw worden opgebouwd. Het resultaat van deze succesvolle wederopbouw? Het huidige Noto, een schitterend barok stadje in zuidoost Sicilië. Samen met nog 7 andere barokke steden in Sicilië staat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Syracuse bezienswaardigheden

Archimedes, bij iedereen bekend van de natuurkundeles, werd in het jaar 287 v. Chr. in Syracuse geboren. Maar de geschiedenis van de stad gaat verder terug in de tijd want de Grieken stichten hier, in het zuiden van Sicilië, al in 733 v. Chr. een kolonie. Eén van de topbezienswaardigheden van Syracuse is het Griekse theater. Nog steeds worden hier in de zomer de beroemde Griekse tragedies opgevoerd.

Palermo. Hoofdstad Sicilië

Palermo ligt aan de voet van de Monte Pellegrino. De hoofdstad van Sicilië heeft haar naam te danken aan de zee; in de Griekse tijd heette de stad Panormos dat 'haven' betekend. Hoewel Palermo al sinds de jaartelling welvarend was, beleefde het haar hoogtepunt in de tijd van de Arabieren. Later werd Palermo de hoofdstad van het Normandische Koninkrijk. Ook de Barok, de bombardementen in 1943 en de maffia hebben hun sporen achtergelaten. Palermo is een bijzondere stad om te bezoeken.

zon
Krakau omgeving

In de omgeving van Krakau zijn enkele bijzondere uitstapjes te maken. Zo ligt even buiten de stad de beroemde zoutmijn Wieliczka. Ook kun je het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezoeken. Andere plaatsen in de omgeving zijn bijvoorbeeld het Ojców National Park, met kloven en kalksteenformaties. Iets verder weg ligt Kalwaria Zebrzydowska, het 'Poolse Jeruzalem', met haar vele kerken en kapellen.

stedentrip
Krakau: Nowa Huta

Nowa Huta ('Nieuwe staalfabrieken') is gebouwd als een socialistische modelstad. Het is een arbeidersstad met veel groen en brede straten. Nowa Huta werd na de Tweede Wereldoorlog ontworpen en gebouwd bij een grote staalfabriek even buiten Krakau.

stedentrip
Krakau bezienswaardigheden: Podgórze

De wijk Podgórze ligt net buiten het centrum van Krakau. Net als de wijk Kazimierz, dat aan de overkant van de Wisła rivier ligt, is de geschiedenis van Podgórze verbonden met de Holocaust. In maart 1941 werd de wijk door de Duitse bezetters met prikkeldraad afgesloten. Het Plein van de Gettohelden is een herinnering aan die tijd. Een andere stille getuige is de Schindler emaille fabriek. Deze fabriek is bekend van de indrukwekkende film Schindlers List van Steven Spielberg.

stedentrip
Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz

De wijk Kazimierz, in het centrum van Krakau, was in de 12de eeuw een zelfstandige stad. Maar is in de loop van de eeuwen is de plaats aan Krakau vastgegroeid. Deze voormalige Joodse wijk is een levendige en hippe wijk met galleries, restaurantjes en terrasjes. Vanuit de Oude Stad van Krakau loop je in ca. 10 minuten naar Kazimierz.

stedentrip
In de voetsporen van James Bond

Londen is de thuisbasis van James Bond. De stad komt dan ook in bijna iedere film opnieuw grootscheeps in beeld. Enkele plekken in de stad die je vast wel zult herkennen zijn het hoofdkantoor van Universal Exports aan de Thames (Het gebouw van MI6 staat ter hoogte van Vauxhall Bridge) , Downing Street 10 (helaas als sinds jaren door een groot hek afgesloten), Canary Wharf en de Millenium dome.

stedentrip
Barri Gòtic

Barri Gòtic is de oudste wijk van Barcelona. Je kunt er dwalen door nauwe straatjes. De smalste zijn afgesloten voor auto's zodat je op je gemak langs de winkeltjes en barretjes kunt dwalen. Verstopt in de Barri Gòtic staat de kathedraal. Het mooiste is de kloostergang met de fontein. In de wijk zijn ook resten uit de Romeinse tijd te zien, zoals oude muren en de zuilen van Keizer Augustus' tempel.

stedentrip
Tibidabo

Vanaf de Tibidabo heb je een prachtig uitzicht over Barcelona. Het omgekeerde is ook waar. Vanuit een groot deel van de stad zie je de 512 meter hoge berg liggen. Op de berg staat de Sagrat Cor kerk en er is een klassiek pretpark, het Parque de Atracciones del Tibidabo, een van de oudste van Spanje.

stedentrip
Barceloneta

Barcelona is typisch zo'n stad waar je je nooit hoeft te vervelen. Er is altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Zo zit je ergens op een bankje mensen te kijken, ga je in een baretje wat drinken of wat tapas eten en zo lig je op het strand te genieten van de zon en de Middellandse zee. Barceloneta ligt in een punt tussen de oude haven en het strand.

stedentrip
Colegio Teresiano

In tegenstelling tot de meeste andere ontwerpen van Gaudí, is die van het Colegio Teresiano uiterst somber. Gaudí moest zich namelijk van de opdrachtgever, pater Enric d'Ossó, aan strenge voorwaarden voldoen. Het stijlvolle maar sobere gebouw is ontworpen voor een college van nonnen.

stedentrip
Finca Güell

Tussen 1884 en 1887 bouwde Gaudí een portierswoning met paardenstallen voor het terrein van de familie Güell in Les Corts de Sarrià. Inmiddels is Les Corts opgeslokt door de stad, maar destijds was het nog een heuvelachtig gebied met akkers aan de rand van Barcelona.

stedentrip
Casa Calvet

Casa Calvet is vernoemd naar Pere Mártir Calvet, de opdrachtgever van Gaudí. Het pand aan de Carrer de Casp, in het centrum van Barcelona, werd door Antoni Gaudí in Catalaans Barok opgetrokken. Het is tussen 1898 en 1900 gebouwd. Bij oplevering kreeg Casa Calvet van de gemeente een onderscheiding voor het beste gebouw. In vergelijking met andere bekende ontwerpen van Gaudí is Casa Calvet de minst uitgesprokene.

stedentrip
Torre Bellesguard

Bellesguard werd tussen 1900 en 1909 door Gaudí gebouwd. Het landhuis is opvallend vanwege de bijzondere mix van Art Nouveau met Gotiek. Het gebouw is vierkant, in tegenstelling tot al zijn andere werk. Gaudí liet zich bij het ontwerp inspireren op het Middeleeuwse kasteel van Martin I, de laatste vorst uit een Catalaanse dynastie die tot 1410 in Bellesguard woonde.

stedentrip
Palau Güell

Aan de Carrer Nou de la Rambla, een zijstraat van de bekende Rambla in Barcelona, staat het enige gebouw van Gaudí in de oude stad. De architect bouwde het Palau Güell tussen 1886 en 1890. Opdrachtgever Eusebi Güell koos voor Gaudí als architect, omdat hij een uniek paleis wilde (en geen huis) om te kunnen pronken bij zijn vrienden.

stedentrip
Casa Vicens

Na jarenlange restauratie is Casa Vicens in de wijk Gràcia sinds eind 2017 weer open voor publiek. Casa Vicens was het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudí. Het huis werd tussen 1883 en 1888 in opdracht van een tegelfabrikant gebouwd. De mudejarstijl werd in die tijd veel toegepast, maar Gaudí deed er nog een schepje bovenop en combineerde op fraaie wijze bakstenen met tegeltjes

stedentrip
Casa Batlló

Casa Batlló ligt even verderop aan dezelfde straat als de Casa Milà. Begin 1900 verbouwde Gaudi dit huis aan de Passeig de Gracia en gaf het een modernistisch uiterlijk. Barcelona was verbaasd over het resultaat en gaf Casa Batlló (genoemd naar de opdrachtgever) de bijnaam 'huis der botten' en 'huis der geeuwen'. Het chique huis is geheel geopend voor bezoekers.

stedentrip
Parc Güell

Het hooggelegen Parc Güell is begin 1900 gebouwd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade in de Barcelonese wijk La Salut. Vanaf de mozaieken banken in het park heb je een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middelandse zee. In het weekend - en dan met name op de zondagochtend - kan het nogal druk zijn. Door de week bij zonsondergang is vaak een betere keuze. Dankzij de roltrappen hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar boven te klimmen (maar een taxi of de bus is nog steeds sneller). Vergeet niet Gaudi's voormalige woning in Parc Guell te bezoeken. Het is tegenwoordig een museum.

stedentrip
Centrale hooglanden en Vatnajökull NP

Ruige bergtoppen, ijskapen, vulkanen en hete bronnen. Het binnenland van IJsland biedt een geheel eigen ervaring. Het midden is vrijwel geheel onbewoond en valt deels in het Vatnajökull National Park. Het gebied is beperkt toegankelijk door een gebrek aan goede wegen. Het beste ontdek je de hooglanden te voet, op een paard of 4wd! Kamperen in een tent of hut kan 's zomers. De grootste wildernis van IJsland is dan ook alleen toegankelijk voor de echte avonturiers.

stedentrip
Lissabon met Tram 28

De leukste en makkelijkste manier om Lissabon te beleven is met tramlijn 28. Met veel gekraak rijdt het kleine gele trammetje door de nauwe en steile straten van de stad, rakelings langs oude monumenten en op centimeters afstand van geparkeerde auto's. Carreira 28 is een attractie op zich. Op een leuke en eenvoudige manier ontdek je zo de meest markante wijken en bezienswaardigheden van de stad.

ver weg
Canyonlands National Park

In het hart van Canyonlands National Park in Utah komen de Colorado River en de Green River samen. Door het water is in het afgelegen rode landschap een indrukwekkend gebied ontstaan met kloven, rotsbogen en andere spectaculaire rotsformaties. Het woeste Canyonlands is uitgestrekt en bestaat uit drie verschillende delen: Island in the Sky, The Needles en The Maze.

ver weg
Landen die niet bestaan: Micronaties Top 10

Een micronatie is een minuscuul zelf uitgeroepen landje dat onafhankelijk zegt te zijn. In de praktijk neemt bijna niemand deze micronaties serieus. Het zijn neplanden. Ze worden niet officieel erkend en zijn vaak gebasseerd op een maas in de wet of zijn begonnen als geintje. Naar schatting zijn er zo'n 400 micronaties wereldwijd. Een overzicht van de tien meest curieuze micronaties op onze aardbol, soms dichter bij huis dan je denkt!

ver weg
Christmas Island

Op zo'n vier uur vliegen van Perth ligt Christmas Island. Het eiland wordt bewoond door zo'n 1500 mensen en zo'n 100 miljoen krabben. Deze dieren zijn de grootste attractie van het eiland, waar behalve zon, zee en strand verder niet zo heel veel te beleven is. Ieder jaar, aan het begin van het regenseizoen, verlaten de rode krabben hun holletjes in het bos en trekken naar de kust om te gaan paaien.

ver weg
Blue Lagoon

De Blue Lagoon wordt vaak in een adem met Reykjavik genoemd. Toch klopt dit niet helemaal want het populaire buitenbad ligt buiten de stad. De Blue Lagoon ligt langs de weg naar het vliegveld - maar is daardoor wel goed te combineren met een vroege aankomst / laat vertrek uit IJsland. Het is een heerlijke plek om ontspannen kennis te maken met IJsland danwel afscheid te nemen van dit bijzondere land.

ver weg
Svartifoss

Svartifoss is vergeleken met andere IJslandse watervallen slechts een kleintje. Maar wat deze waterval bijzonder maakt zijn de pilaren van basalten kristallen rondom het vallende water. Deze zeskantige pilaren zijn gevormd door lavastromen die door de eeuwen heen zijn afgekoeld.

ver weg
Preikestolen

De bekendste preekstoel van Noorwegen vindt je niet in een van de vele historische Stavkirken, maar aan het Lysefjord in Rogaland. De Preikestolen is een spectaculaire rots, hoog boven het Lysefjord. Via een flinke wandeling over een goed onderhouden pad bereik je het rotsplateau op 604 meter hoogte. Ga ervan uit dat de heen- en terugtocht circa vier tot vijf uur in beslag neemt. Spectaculair!

ver weg
Kjeragbolten. Wie durft?

De Kjeragbolten is een spectaculaire zwerfkei, ingeklemd in een rotsspleet. Het enorme rotsblok zit vastgeklemd op 984 meter - hoog boven het onderliggende fjord. Kjeragbolten is een populaire plek voor basejumpers en selfiemakers zonder hoogtevrees. Maar alles komt met een prijs, regelmatig moeten de stoerste mannen huilend van de rots worden gered omdat ze niet terug durven!

Montezuma Castle

Montezuma Castle ligt tegen een hoog klif aangeplakt. Eigenlijk is het bouwwerk geen kasteel, maar een 'vijf verdiepingen tellend 20 kamer appartement' van het Sinagua volk dat hier zo'n 800 jaar geleden woonde. Trappen ontbreken. Alleen met trappen en klauteren konden de bewoners hun woonhuis bereiken.

Tucson en omgeving

Tucson in Zuid-Arizona is vooral bekend vanwege de zon. Het is er meer dan 350 dagen per jaar zonnig! Zuid-Arizona ligt tegen Mexico, je ziet en proeft hier de Mexicaanse invloeden dan ook overal.

Flagstaff en Route 66

Flagstaff ligt in het noorden van Arizona op slechts een paar uur rijden van Phoenix en de Grand Canyon. Rond Flagstaff liggen de hoogste bergen van Arizona. Als je uit de warme 'Valley of the Sun' komt, is het moeilijk voor te stellen dat je in de winter rond Flagstaff kunt skiën. Humphreys Peak, met 3851 meter de hoogste berg van de staat, ligt zo'n 16 kilometer buiten Flagstaff in de Kachina Peaks Wilderness.

Sedona, Arizona

Zeg dat je naar Sedona gaat, en de ogen van menig Amerikaan beginnen te glimmen. Sedona is vooral bekend vanwege haar Red Rocks. Volgens de Amerikanen is Sedona ook een spiritueel centrum. Het plaatsje heeft een grote aantrekkingskracht op healers en kunstenaars. Maar voor Europeanen is het eerder toeristisch. Sedona is een aardige en relaxte plaats om even rond te kijken, een souvenir te kopen of om even wat te gaan eten. En natuurlijk om de indrukwekkende rode rotsen van dichterbij te bekijken.

Phoenix en central Arizona

Phoenix is een typische Amerikaanse miljoenenstad en wordt ook wel Valley of the Sun genoemd. Met Phoenix wordt vaak de gehele metropool bedoeld, inclusief plaatsen als Tempe, Chandler, Glendale en Scottsdale. Omdat Phoenix in een vallei én in de woestijn ligt, zijn de winters zacht en de zomers ronduit heet met temperaturen boven de 40 graden. Soms is het zelfs zo heet in Phoenix, dat kleine straalvliegtuigen door de warme lucht niet eens kunnen opstijgen.

Taormina bezienswaardigheden

Gek genoeg heeft Taormina als mooiste en meest bezochte badplaats van Sicilië vooral keienstranden. Gelukkig zijn iets verderop wel zandstranden. Taormina ligt op een uitloper van de Monti Peloritani en bestond al ver onze jaartelling. Aan deze Griekse tijd dankt Taormina haar beroemde Teatro Greco-Romano, het Griekse theater. De vele veroveraars die sindsdien het stadje hebben aangedaan, hebben allemaal wel iets bijzonders aan Taormina toegevoegd. Negeer de toeristen en geniet van het ongeëvenaarde uitzicht op il Mediteraneo en de Etna, het historische centrum en natuurlijk van alle terrasjes en het overheerlijke Siciliaanse eten.

stedentrip
Wrocław stedentrip

Wrocław (het voormalige Breslau) heeft een prachtige historische binnenstad en is een leuke bestemming voor een stedentrip in Polen. Wrocław is nog niet zo bekend onder het grote publiek, maar is verrassend leuk. Er is genoeg te zien en te beleven voor een paar dagen. Wrocław ligt aan de Oder rivier en is een levendig stad, maar gelukkig niet zo toeristisch als bijvoorbeeld het verder gelegen Krakau. Ga mee op stedentrip en ontdek de mooiste plekken. 8 leuke tips om te zien en doen in Wrocław:

stedentrip
Žilina

Žilina is een van de grotere plaatsen van Slowakije en ligt in het noordwesten op de kruising van wegen en spoorlijnen naar Tsjechië en Polen. Aardig weetje is dat bij Žilina de Kia fabriek staat. Alle Kia's in Europa worden hier geproduceerd. Interessanter is wat er in Žilina te zien en te doen is. De stad is een mix van oud en nieuw; je vindt er veel functionele gebouwen uit de tijd dat Tsjecho-Slowakije nog één land was.

stedentrip
Hrad Beckov

Liefhebbers van kastelen komen in Slowakije flink aan hun trekken. Het kasteel van Beckov is een van de grote en imposante kastelen van het land. Vanaf de snelweg, ten zuiden van de stad Trenčín, zie je Hrad Beckov al van verre liggen; de burcht staat hoog op een steile rots. Onbegrijpelijk hoe men in de 13de eeuw boven op deze rots zo'n groot complex kon bouwen.

stedentrip
Piešťany

Surge et ambula. Sta op en wandel staat er met grote letters op de Colonnade, de brug over de Váh rivier. Piešťany is met 30.000 inwoners de grootste badplaats van Slowakije. Denk hierbij niet aan het strand, maar aan thermen. Kuren in een spa was en is nog steeds erg populair in midden-Europa. Om nog eens aan te tonen hoe gezond kuren is, staat naast de Colonnade een groot beeld van een man die zijn kruk door midden breekt.

stedentrip
Spišský hrad

Op een strategische heuveltop in de Košice regio, in het oosten van Slowakije, ligt het machtige kasteel Spišský hrad. Het is een van de grootste burchten van centraal Europa. Spišský hrad stamt uit de middeleeuwen. Het werd in de loop der eeuwen verder uitgebouwd door haar bewoners. De burcht is in 1993 opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst.

stedentrip
Hoge Tatra (Tatransky národny park)

De Hoge Tatra (Tatransky národny park) is het hoogste deel van de Slowakije. Dit alpiene gebergte ligt in het noorden van Slowakije, tegen de Poolse grens. Het grootste deel van de Hoge Tatra ligt in Slowakije. Het overige deel ligt in Polen waar het plaatsje Zakopane het bekendste is. De hoogste top van Slowakije is de Gerlachovský štít. De top ligt op 2655 m.

stedentrip
Liptov regio in midden-Slowakije

De Liptov regio is een populaire vakantiebestemming voor de Slowaken. Je vindt hier volop water. Liptovská Mara is namelijk het grootste stuwmeer van Slowakije en je kunt hier heerlijk zwemmen, watersporten en vakantie vieren. In de winter kun je in de omgeving wintersporten.

stedentrip
Kleine Karpaten

De Kleine Karpaten is een laaggebergte in het westen van Slowakije, ten noorden van Bratislava. Wanneer je via Tsjechië, vanuit Brno, naar Bratislava in Slowakije rijdt, kom je door dit gebied. Het is een heuvelachtig gebied; de hoogste toppen liggen net boven de 700 meter.

stedentrip
Slowakije praktische informatie

Slowakije ligt in Midden-Europa aan de grens met Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije en Oekraïne. Het land is ongeveer 1,3 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 5,5 miljoen inwoners.

stedentrip
Malá Fatra

Malá Fatra, de kleine Fatra, ligt in het noorden van Slowakije. Het is een mooi berggebied met wilde natuur dat zich goed leent voor mooie lange wandelingen.

stedentrip
Vrouwelijke Dracula

De Burcht van Čachtice in de omgeving van de stad Trencin, in het noordwesten van Slowakije, herbergt een macaber geheim. Dat van een vrouwelijke Dracula: de bloedgravin...

stedentrip
Slowakije Big 5 wilde dieren

In Slowakije zijn nog grote stukken ongerepte natuur waar beren, wolven, gemzen, lynxen en andere wilde dieren voorkomen. Ook is er in het oosten van Slowakije nog een nationaal park waar bizons voorkomen. Toch is de kans klein dat je bijvoorbeeld een bruine beer ontmoet. Ook dieren als een gems, wilde kat of lynx laten zich moeilijk spotten omdat ze schuw zijn.

stedentrip
Slovenský raj

Slovenský raj, het Slowaakse Paradijs, is een van de mooiste Nationale Parken van Slowakije. In het gebied kun je prachtige wandelingen maken, veelal door kloven en (in de zomer) drooggevallen rivierbeddingen. Via trappen, ladders en loopbruggen kom je op de mooiste plaatsen en loop je langs afgronden en watervallen. Spectaculair!

stedentrip
Bratislava top 10 bezienswaardigheden

Op de top van een heuvel aan de Donau ligt het kasteel van Bratislava. Vanaf de heuvel heb je een magnifiek uitzicht over de stad en haar omgeving. Bratislava is een relatief kleine stad, maar doet aangenaam aan en is erg sfeervol. Bratislava ligt vlakbij de grens met Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië. Wenen is nog geen uur rijden. Daarmee vormt de stad de toegangspoort Slowakije.

stedentrip
Slowakije vakantie

Slowakije is een dunbevolkt land. Het ligt centraal in Europa op de grens met Oostenrijk. Op een oppervlakte van 1,3 keer zo groot als Nederland, vind je kleine stadjes en dorpjes, grootse kastelen en eindeloze natuur. In de groene valleien van Slowakije leven nog wilde dieren als de beer, wolf, lynx en bizon. Populaire bestemmingen binnen Slowakije zijn ondermeer hoofdstad Bratislava, de hoge en lage Fatra's, het Tatra gebergte en Slovensky raj, het Slowaakse Paradijs. De hoogste top van Slowakije is de Gerlachovský štít. De berg is 2655 meter hoog en ligt in de hoge Tatra.

stedentrip
Vakantie Toscane

Toscane is een van de mooiste streken in Noord-Italië.

zon
Italie vakantie

Italië is een van de populairste vakantielanden in Europa. Met recht, want het land heeft niet alleen een heerlijk klimaat en tal van cultuurschatten; ook het heerlijke eten en de taal spreken tot de verbeelding.

stedentrip
Informatie stedenreis Venetië

Een boottochtje door de grachten maken, duiven voeren op het San Marco plein, een veel te dure espresso drinken in een van de barretjes en vooral genieten van al het stedenschoon dat Venetië te bieden heeft.

stedentrip
Venetië bezienswaardigheden

Venetië. De beroemde stad aan het water. Beroemd vanwege haar prachtige kanalen, haar paleizen met alle historie en natuurlijk het carnaval. Wanneer je per boot in Venetië arriveert, kom je in veel gevallen aan bij het San Marcoplein. Je staat dan meteen midden in de stad. Aan dit beroemde plein staan ondermeer de beroemde San Marcokerk en het Dogenpaleis.

stedentrip
Casa Milà

Casa Milà werd in 1910 gebouwd. Een bezoek aan het sprookjesachtige ontwerp met de golvende vloeren, merkwaardig gevormde schoorstenen en schitterende mozaieken vol verwijzingen naar dieren en planten is een ware belevenis. Ook voor kinderen en niet-architectuur liefhebbers. Geniet ook van het uizicht over de bergen en de zee. Hoewel er gewoon mensen in het huis wonen, met een huurcontract voor het leven, is "de Steengroeve" zoals het huis ook wel wordt genoemd, deels geopend voor publiek.

stedentrip
Sagrada Familia

Als er één gebouw in Barcelona tot de verbeelding spreekt, dan is het de Sagrada Familia. Al decennia lang wordt er aan dit meesterwerk van Gaudi gewerkt. Hoewel er afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt en de kerk al ingewijd is, zal het nog jaren duren voordat de basiliek echt af is.

stedentrip
Julische Alpen

In het noord-westen van Slovenië, richting Oostenrijk en Italië, liggen de Julische Alpen. Je vindt hier de hoogste toppen van Slovenië. In de winter kun je hier prachtig skiën. In de zomer zijn de Julische Alpen een uitdagend wandelgebied.

ver weg
Praktische reisinformatie

Moldavië ligt voor onze begrippen in een uithoek van Europa. Er komen is een lange reis. Georganiseerde reizen? Eh, nee. Snelwegen die kant op? Die zijn er niet. Met het vliegtuig dan? Geen probleem, maar je moet minstens een keertje overstappen en veelal vertrekt je vliegtuig vanaf een weggestopte gate.

ver weg
Moldavië Top 10

Moldavië is een bijzonder land. Vooral vanwege haar ligging en de invloeden uit de Sovjettijd. Behalve de hoofdstad is er nog veel meer te zien in het land. De Top 10 met de meest opvallende bezienswaardigheden en plekken van Moldavië die je gezien moet hebben.

La Palma Top 5

Vakantie La Palma? Top 5 leuke dingen doen op het Canarische eiland La Palma. Zon, zee, strand, wandelen, de leukste plaatsen en lekker uitrusten.

Caldera de Taburiente Nationaal Park

In de enorme vulkaankrater Caldera de Taburiente die midden op het eiland ligt, zijn diverse wandelingen uitgestippeld. Een geschikt startpunt is La Cumbrecita waar je met de auto kunt komen en alvast een blik in de krater kunt werpen. Langs de weg is een bezoekerscentrum waar meer informatie over de Caldera en het eiland La Palma te vinden is.

stedentrip
Frankfurt am Main

Frankfurt is de vijfde stad van Duitsland en dankzij de Europese Centrale Bank het financiele hart van Europa. De stad ligt op beide oevers van de Main. Aan de ene kant ligt 'Mainhattan' met haar grote kantoren en financiële instellingen, de historische Altstadt, het Haupt Bahnhof en de Innenstadt met de belangrijkste winkelstraten. Aan de overkant van de Main ligt het cosmopolitische Sachsenhausen.

ver weg
Chisinau

De hoofdstad van Moldavië heeft een klein vriendelijk centrum met een plein, een groot park en wat straatjes met historische gebouwen en restaurantjes. Chisinau (uitspreken als "Kisinau") is verder een stad met grote eentonige woonblokken die herinneren aan de Sovjettijd.

ver weg
Moldavië vakantie

Welkom in Moldavië, een land dat ingeklemd ligt tussen Roemenië, Oekraïne en het pseudo-landje Transnistrië. De hoofdstad Chisinau ligt in het hart van Moldavië en heeft ongeveer 700.000 inwoners. In totaal wonen er zo'n 4,5 miljoen mensen in Moldavië.

ver weg
Transnistrië praktische informatie

Transnistrië ligt ingeklemd tussen Moldavië en Oekraïne. Het is een curieus landje. Het is een provincie van Moldavië, maar tevens een onafhankelijk dwergstaatje. Het is maar wie je gelooft.

ver weg
Transnistrië Top 10

Net als in vele andere (ex) communistische landen worden de helden en overwinningen in Transnistrië ruimschoots gevierd. Vooral met grootse en bijzondere monumenten, standbeelden en parades. Wat is de Top 10 met de meest opvallende bezienswaardigheden in Transnistrië?

ver weg
Tiraspol

Tiraspol is de hoofdstad van Transnistrië. Het is een van de minst bekende hoofdsteden van Europa. Wat is er te zien en te doen? De meeste bezienswaardigheden liggen bij elkaar langs de Strada 25 Octombrie, de belangrijkste straat door de stad. Heb je haast? Je kunt ook een stadsgids nemen voor een 'Sovjet-tour' langs alle heroïsche monumenten of een 'Ancient' tour langs kloosters en andere oude gebouwen.

ver weg
Transnistrië

Wanneer we de grens van Transnistrië passeren en na een half uurtje hoofdstad Tiraspol bereiken, staat een oude bekende ons al op te wachten. Het is Vladimir Iljitsj Lenin! Het enorme beeld geeft aan hoezeer het pseudo-landje aansluiting zoekt bij Rusland. Rusland erkent het land weliswaar niet, maar ondersteunt Transnistrië wel met gas en een vredesmacht.

ver weg
Tsjechië vakantie Top 10

Bezienswaardigheden en leuke dingen doen tijdens je vakantie in Tsjechië? Ontdek de mooiste plekken van dit bijzondere Oost-Europese land en maak van je reis een onvergetelijke vakantie. Een overzicht van de leukste uitstapjes en meest bijzondere plekken van Tsjechië.

ver weg
Mariánské Lázně (Marienbad)

Mariánské Lázně, ook bekend onder de Duitse naam Marienbad, is ondanks haar authentieke uitstraling nog maar een jonge stad. Niettemin is de stad prachtig en een bezoek zeker waard. Mariánské Lázně werd aan het begin van de 18e eeuw ontwikkeld rond een veertigtal geneeskrachtige bronnen door een naburig klooster.

ver weg
Het paradijs: Český ráj

Český ráj ofwel het Boheems Paradijs is een bosrijk gebied ten zuiden van de stad Liberec. Het is een variërend gebied en daarmee een leuke bestemming in Tsjechië. Je vindt er bizarre rotsformaties die in een Western niet zouden mistaan alsook oude burchten. Český ráj is al sinds 1955 beschermd. Het was het eerste nationale park van Tsjechië. Hieronder volgen enkele leuke bezienswaardigheden die ook heel leuk voor kinderen zijn.

ver weg
De Sněžka en het Krkonoše Reuzengebergte

In het Krkonoše Reuzengebergte, op de grens met Polen, ligt de hoogste bergtop van Tsjechie. Het is de Sněžka dat zoiets als de 'sneeuwkop' betekent. De piek is 1603 meter hoog. Naar de top loopt een pittige, maar dagvullende wandeling die zeer de moeite waard is.

ver weg
Karlovy Vary (Karlsbad)

Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, is een sjieke kuurbadplaats in het westen van Tsjechië. De heilzame bronnen trekken al eeuwenlang vele bezoekers. Aanvankelijk om te baden, maar vanaf de 18e eeuw ook om te drinken. Het drinken gebeurt op een speciale manier met een eigenaardig theepotje. Het aangename Spa-district van Karlovy Vary is fraai gelegen in een smalle vallei aan de Teplá warm-water rivier. Hier zijn de diverse collonades met daarin de thermische bronnen.

ver weg
Tsjechië. Ontdek de Oost-Bohemen

Tegen de grens met Polen liggen de Krkonoše, het Reuzengebergte. In de winter ligt hier volop sneeuw. De toppen zijn hoog genoeg voor een sneeuwzekere wintersport. In de zomer is het Reuzengebergte een uitdagend wandelgebied. Je kan ondermeer naar de top van de Sněžka wandelen, de hoogste bergtop van Tsjechië. Meer naar het zuiden wordt het landschap vlakker. Hier zijn leuke oude steden en kastelen. Al met al zijn de Oost-Bohemen een prachtig vakantiegebied.

ver weg
Zuid-Bohemen

De Zuid-Bohemen zijn van oudsher het rijkere deel van Tsjechië. Het landschap in dit deel van Tsjechië is afwisselend en je vindt hier fraaie steden en vele kastelen. Šumava, het Boheemse woud, is een berggebied waar je prima kunt wandelen. Een ander mooi gebied is Trebonsko. Ceske Budejovice is de belangrijkste stad van de streek. Hier komt het Budvar-bier vandaan. Maar mooier is het Middeleeuwse stadje Český Krumlov. Dat tevens een goede uitvalsbasis is om dit deel van Tsjechië te ontdekken.

ver weg
Tsjechië vakantie West-Bohemen

De West-Bohemen grenzen aan Duitsland. De Duitse bevolking in de regio werd na de Tweede Wereldoorlog verdreven, maar nog steeds kom je hun sporen tegen; al is het maar in de plaatsnamen. Verplichte stops voor James Bond liefhebbers (maar eigenlijke voor iedereen) zijn de plaatsen Karlovy Vary (Karlsbad) en het burchtstadje Loket. De film Casino Royal is hier deels opgenomen.

ver weg
Noord-Bohemen

Het grootste deel van de Noord-Bohemen is vlak landbouwgebied. Dat klinkt saai, maar in de heuvels bij de grens ligt een van de mooiste heuvelgebieden van Tsjechië. Het gebied dat "Boheems Zwitserland" (České Švýcarsko) wordt genoemd, biedt een afwisselend heuvellandschap met verrassende rotspartijen. Het is een populair wandelgebied en daarom een bezoek zeker waard.

ver weg
Tsjechië vakantie

Praag is de bekendste bestemming in Tsjechië. Maar behalve de hoofdstad is er nog veel meer te ontdekken. Tsjechië is een prachtig vakantieland. Leuke historische stadjes, een afwisselend landschap met heuvels, rotsen, bergen en uitgestrekte bossen. Ook het klimaat is aangenaam. En vergeet niet het prima eten en drinken. De pivo is er uitgevonden! En denk je dat Tsjechië ver weg is? Het is dichterbij dan Frankrijk en er zijn op de weg geen zwarte zaterdagen. Daarnaast is vakantie in Tsjechië ook nog eens verrassend betaalbaar!

stedentrip
Wenen bezienswaardigheden top 10

Wien ist anders zeggen de Oostenrijkers. Eeuwen lang was Wenen de belangrijkste stad van het grote Hapsburgse rijk en sinds 1918 is Wenen de hoofdstad van de Republik Österreich. Die rijke historie, in combinatie met de centrale ligging in Oostenrijk en Midden-Europa, maakt Wenen tot een internationale, dynamische en bruisende stad en anders dan anders. Tel daarbij de talrijke hippe winkels en restaurants en je hebt een leuke bestemming voor een lang weekend weg. Welkom in Wenen!

Fundación Manrique

Het huis van kunstenaar César Manrique is gebouwd op én in een gestolde lavastroom. In de lavaholtes onder de grond zijn verschillende kamers ingericht. Boven de grond zijn vierkante ruimtes met vijvers, bomen en cactussen waar het aangenaam toeven is. Opvallend zijn de contrasten tussen de zwarte lavarotsen en het het gestukte witte metselwerk. Heel apart, maar ook heel smaakvol.

Jardín de Cactus de Lanzarote

Jardín de Cactus ligt bij het dorp Guatiza. Deze flinke cactustuin is het laatste grote werk van eilandkunstenaar César Manrique voordat hij bij een auto ongeluk in 1992 om het leven kwam.

De markt van Teguise

Teguise is de voormalige hoofdstad van Lanzarote. Net als op de andere Canarische Eilanden lag de hoofdstad in vroeger tijden in het binnenland om plunderingen door piraten te bemoeilijken. Vanwege de handel is de status van hoofdstad in de vorige eeuw verhuist naar Arrecife. Tegenwoordig is Tequise vooral bekend vanwege de populaire zondagsmarkt, maar ook op andere dagen is het een aardig stadje om te bezoeken.

Haría

Haría is een aangenaam dorpje in de bergen in het noorden van Lanzarote. Het plaatsje ligt in het Dal van de duizend palmen en temidden van vruchtbare akkers, die dankzij waterputten bevloeid kunnen worden. Het dal dankt haar bijnaam aan de grote hoeveelheid palmbomen. Het plaatsje komt, vergeleken met de rest van het eiland, aangenaam groen over.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen is één van de populairste badplaatsen van Lanzarote. Zoals veel kustplaatsjes is de jonge badplaats weinig sfeervol. Wél heeft Puerto del Carmen twee belangrijke troeven: je vindt hier de langste zandstranden van Lanzarote en het is tevens de meest zonnige en meest beschutte plek van het hele eiland.

La Graciosa Lanzarote

Vanuit Órzola, het meest noordelijke plaatsje van Lanzarote, is het ongeveer een half uurtje varen naar La Graciosa. Het vulkaaneilandje ligt 2 km ten noorden van Lanzarote en wordt van het hoofdeiland gescheiden door de El Río zeestraat. Het hoogste punt van La Graciosa is de 266 meter hoge La Aguja Grande. Hotels zijn er niet op het eiland. De meeste bezoekers komen er slechts voor een dag. Bijvoorbeeld voor het strand of om te snorkelen.

Mirador del Ri­o

Mirador del Ri­o zou niet misstaan in een James Bond film als het onderkomen van een gemene schurk. Het gebouw is gebouwd in de top van een 475 meter hoog klif. Vanaf het terras of door de enorme ramen heb je een magnifiek uitzicht.

Timanfaya NP Lanzarote

De vulkanische oorsprong van de Canarische Eilanden is nergens zo duidelijk te zien als op Lanzarote. Het hele eiland bestaat uit gestolde lava. En de hitte zit nog steeds in de grond, soms al vlak onder de oppervlakte. Een handvol droog gras in een kuil gooien is in Timanfaya al genoeg voor een knapperend vuurtje. Ook leuk - barbecuen en brood bakken doe je hier op aardwarmte!

La Geria wijnstreek

Het landschap van Lanzarote is droog. Natuurlijke waterbronnen zijn er niet. Ieder plantje in het dorre vulkaanlandschap wordt gekoesterd. Opvallend is de wijnbouw op Lanzarote. Iedere wijnrank staat in haar eigen 'hoyo', een kuil met daaromheen een halfrond muurtje van lavastenen om de wijnrank te beschermen tegen de noordwestenwind. Het resultaat is een krachtige lavawijn met een geheel eigen karakter!

El Golfo

El Golfo is een klein dorpje aan zee. Aan het begin van het dorpje ligt onder aan een klif een ronde baai met een rotsig lavastrandje en wat bootjes. onder aan het klif, direct achter het strand ligt de grootste bezienswaardigheid van het dorp: een knalgroen kratermeer.

Arrecife

Arrecife is niet alleen de hoofdstad van Lanzarote, het is met 56.000 inwoners ook de grootste stad van het Canarische Eiland. Behalve de belangrijkste haven ligt ook het vliegveld Guasimeta bij Arrecife.

Playa Blanca

Playa Blanca ligt aan de zuidpunt van Lanzarote. Vanuit de haven vertrekt de veerboot naar Corralejo op buureiland Fuerteventura. De weg vanuit Playa Blanca naar het oosten gaat naar Punta de las Coloradas, waar een 17e eeuws bastion te zien is. De weg naar het westen leidt naar de vuurtoren bij Punta de Pechiguera. Op verschillende plaatsen aan de zuidkant van Lanzarote zijn rustige stranden te vinden.

Lanzarote vakantie

Lanzarote is vooral bekend vanwege het mooie weer. Vrijwel iedere dag is het hier zomer. Het eiland is ook bekend van de vele vulkanen. Het zijn er bijna 300! Door uitbarstingen in het verleden is het eiland in zijn geheel bedekt met een donkergekleurde laag lava. Samen met het naastgelegen Fuerteventura is het het meest woeste en dorre eiland van de archipel. Opvallend op het eiland is de wijnbouw. Iedere rank staat in haar eigen 'hoyo', een kuil in de zwarte vulkanische grond met daaromheen een halfrond muurtje van lavastenen die de plant bescherming biedt tegen de wind.

San Francisco Downtown

Van Fisherman's Wharf tot South of Market, van Van Ness Avenue tot aan de Embarcadero. Het stadcentrum van San Francico strekt zich uit over een enorm gebied met in het centrum de buurt rond Union Square met haar drukke straten, hotels en grote winkels.

Alcatraz: Welcome to The Rock

Alcatraz is de bekendste gevangenis van Amerika. Over het beruchte gevangenis eiland zijn verschillende films gemaakt waaronder Escape from Alcatraz en The Rock. Op het maximaal bewaakte gevangeniseiland waren de meest gevaarlijkste boeven van Amerika ondergebracht en ontsnappen was onmogelijk. Of toch wel?

San Francisco Praktisch

San-Francisco en Los Angeles zijn voor veel reizigers het begin- of eindpunt van hun vakantie aan de Amerikaanse westkust. Vanuit beide steden kun je eenvoudig een rondje rijden en zo in een, twee of drie weken alle belangrijke highlights in Californie en omliggende staten te zien.

ver weg
Capitol Reef National Park

Capitol Reef suggereert een rif. In werkelijkheid is het, net als onze Alpen, een plooingsgebergte. Hoewel het Nationale Park minder bekend is dan Zion, Bryce en Arches (en daardoor ook minder druk), is het beschermde natuurgebied wel heel mooi om te bezoeken.

Hoover Dam en Lake Mead

Met de grote droogtes waarme het zuidwesten van de VS tegenwoordig te maken heeft, is het moeilijk voor te stellen dat een enorme overstroming van de Colorado rivier in 1905 de basis vormde voor de bouw van de beroemde Hoover Dam. Bij het begin van de bouw, in 1931, was Las Vegas nog een onbeduidend plaatsje. Maar later kwam de elektriciteit en het water van de stuwdam goed van pas voor het snelgroeiende Las Vegas.

Monument Valley

Monument Valley is één van de grote symbolen van Amerika. Wie kent niet de steil uit de grond oprijzende rotsen, in een zinderende woestijn. Het landschap stond decor voor vele westerns, de strips van Lucky Luke en een eindeloze rij aan commercials. Monument Valley ligt deels in Utah en (groten)deels in Arizona. Het beroemde beeld van de lange rechte weg met het silhhouet van de rotsen aan de horizon zie je als je over Highway 163 van Utah naar Arizona rijdt.

München bezienswaardigheden

Ieder najaar is München het toneel van de grootse Oktoberfesten. In de gezellige Biergarten kennen ze geen kleine glazen en dat is voor veel mensen een goede reden om juist dan naar Bayern af te reizen. Maar ook de rest van het jaar is München een leuke stad en meer dan alleen Bier und Wurst. De Marienplatz met het Rathaus is het centrum van deze Zuid-Duitse stad. Maar ook daarbuiten zijn vele bezienswaardigheden waaronder het Olympiapark van de Spelen in '72, het stadion van Bayern München, Schloss Nymphenburg en natuurlijk de BMW fabriek.

weekend
Leipzig stedentrip

Leipzig ademt muziek. Het is de stad van Johann Sebastian Bach. Zijn muzikale erfenis wordt in Leipzig levendig gehouden door middel van vele concerten, bijvoorbeeld in de Thomaskirche waar Bach dirigent van het jongenskoor was en in het Bachmuseum, dat geheel aan de beroemde componist gewijd is. Maar Leipzig is meer dan Bach. Leipzig is een aangename stad met veel groen en historie, heeft prima shopping mogelijkheden, een groot nieuw stadion en ook het uitgaansleven heeft genoeg te bieden.

weekend
Keulen

De grote blikvanger van Keulen is de Kölner Dom. De enorme gotische kathedraal ligt pal naast het Haubtbahnhof in de middeleeuwse Altstadt. Naast de bekende en minder bekende bezienswaardigheden en musea biedt Keulen ook veel uitgaansgelegenheden en gevarieerde winkelmogelijkheden. Uitgeslenterd? Pak dan een Kölsch biertje op een van de heerlijke terrasjes en geniet van deze bruisende stad. Keulen is een leuke bestemming voor een stedentrip dichtbij.

weekend
Dresden citytrip

Dresden heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Zo kreeg de stad te maken met overstromingen, bombardementen en het communisme. In de laatste decenia is Dresden grootscheeps opgeknapt en is deze stad een stedentrip waardig- ook in de winter wanneer de gezellige Weihnachtsmarkten worden gehouden. De Frauenkirche is het symbool voor de opbouw van Dresden, maar ook de Semper opera is één van de prachtige highlights van deze Oost-Duitse stad.

weekend
Zwarte Woud. Een korte vakantie

Het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland leent zich prima voor een korte vakantie, een lang weekend of als tussenstop op weg naar Zuid Europa. De talrijke kleine gezellige dorpjes bieden een gemoedelijke sfeer in een mooie omgeving. Het gebied is heuvelachtig met veel bos en heeft een aangenaam klimaat.

weekend
Duitsland Top 10 vakantie

De 10 mooiste steden en plekken van Duitsland die je gezien moet hebben. Ideaal voor een leuke stedentrip, weekendje weg of romantisch uitstapje!

ver weg
Rocky Mountains. Hoogtepunt van je Canada reis

De Rocky Mountains is een bergketen aan de Canadese westkust die doorloopt tot ver in de Verenigde Staten. In de Canadese Rockies liggen vier grote nationale parken: Banff, Jasper, Kootenay en Yoho. De parken zijn gezamenlijk zo'n 23.000 km² groot en bieden bijzonder veel natuurschoon: je ziet er o.a. herten, wolven en beren in hun natuurlijke omgeving, wilde rivieren, watervallen, canyons, hoge bergtoppen met gletsjers en uitgestrekte meren met vaak een typische blauwe kleur.

ver weg
Vancouver Island

Voor de Canadese westkust bij Vancouver ligt Vancouver Island, een eiland zo groot als Nederland. Het wordt door de Straat van Georgia gescheiden van het vaste land. Op het eiland wonen een slechts 800.000 mensen, waarvan de helft in hoofdstad Victoria. Het eiland heeft veel te bieden. Hoogtepunten zijn o.a. Victoria, de verschillende natuurparken en de mogelijkheden om grizley beren, walvissen en orca's te zien.

ver weg
Kootenays

The Kootenays in het zuidoosten van British Columbia is een van de mooiste gebieden van Canada met uitgestrekte meren, wilde rivieren en besneeuwde bergtoppen. Het gebied is vernoemd naar de Kootenay rivier.

ver weg
Wells Gray

Wells Gray Provincial Park is een ruig natuurgebied en is een indrukwekkende plek om enkele dagen te verblijven, bijvoorbeeld als je onderweg bent van Vancouver naar Jasper of Mount Robson. Grote delen van het park zijn moeilijk te bereiken, maar vanaf Clearwater loopt er een 63 km lange toegangsweg het park in. Een aantal spectaculaire bezienswaardigheden zijn vanaf deze weg eenvoudig te bereiken.

ver weg
British Columbia: Het Wilde Westen van Canada

British Columbia aan de Canadese westkust beslaat een gebied groter dan verschillende Europese landen bij elkaar. Zo past Nederland 2x in Vancouver Island. In British Columbia vind je de Rocky Mountains en de mooiste en meest spectaculaire natuurgebieden van Canada. Vanwege de enorme afstanden is het onmogelijk om alles te ontdekken. Beter is het om een aantal interessante delen te verkennen.

ver weg
Vancouver bezienswaardigheden

Vancouver is de grootste stad aan de Canadese westkust. De metropool wordt omsloten door de Coast Mountains en de Grote Oceaan. Vancouver wordt samen met Sydney gezien als een van de beste wereldsteden om te wonen. Het is een aangename kosmopolitische stad met een strand, volop water om te varen, vissen, zeilen en surfen, een natuurpark waar je kunt hiken en 's nachts wilde beren kunt tegenkomen en een Olympisch skigebied. Om Vancouver op je gemak te ontdekken, zul je enkele dagen nodig hebben.

ver weg
Alberta

Alberta ligt aan de oostkant van de Rocky Mountains. Calgary is de grootste stad van de staat en is een goede uitvalsbasis om de nationale parken Jasper en Banff in de Rocky Mountains te bezoeken. Aan de zuidkant grenst Alberta aan de Amerikaanse staat Idaho. Bijzonder in Alberta is ook het Dinosaur National Park waar meer dan 300 skeletten van dino's zijn gevonden.

ver weg
Canada van Oost naar West

Canada is na Rusland het grootste land ter wereld. De variatie aan landschappen in dit enorme land is dan ook enorm: spectaculaire oceaankusten, prairies, ijsvlaktes, berggebieden, meren en oneindige bossen. Er is echter één overeenkomst: Alles is groot en uitgestrekt. Canada is onderverdeeld in tien provincies en drie territoria. Anders dan bij ons hebben de Canadese deelstaten eigen regeringen en parlementen. Ontdek de 6000 km lange dwarsdoorsnede van Canada, van Oost naar West langs alle provincies, territoria en belangrijkste steden.

ver weg
Canada wilde dieren spotten: The Big 5

De uitgestrekte en ongerepte wilde natuur is natuurlijk een van dé belangrijkste redenen om naar Canada op vakantie te gaan. Er is een grote kans dat je allerlei grotere en kleinere dieren in het wild tegen zult komen variërend van beren, herten en wolven tot bijzondere vogels zoals arenden en zeedieren als zeehonden, walvissen en orca's. The 'Big Five' en andere dieren van Canada.

ver weg
Canada vakantie informatie

Praktische reisinformatie over vakantieland Canada. Het klimaat, taal, elektriciteit, geld en andere informatie voor je vakantie naar Canada. In onze Canadian Bookstore vind je de beste reisgidsen en leukste boeken voor je vakantie.

Tenerife sportieve uitstapjes: 8 tips

De Canarische Eilanden hebben het imago dat ze alleen maar zon, zee en strand bieden. Maar dat beeld klopt niet helemaal. Zo zijn er volop mogelijkheden voor actievelingen en kun je er klimmen, downhillen, duiken, surfen, kiten en nog heel veel meer. En dat alles op en rond een enorme vulkaan in een spectaculair landschap en met een heerlijk klimaat. 8 tips om leuke dingen te doen op Tenerife:

Windsurfen en Kitesurfen Fuerteventura

Surfen en kiten. Op het Canarische Eiland Fuerteventura kan het op alle niveaus. Goede wind en mooie golven zijn hier de gewoonste zaak van de wereld. De oogverblindende lange en brede stranden bieden genoeg ruimte voor iedereen. De temperatuur schommelt tussen de 20 en 30°C en er zijn voldoende faciliteiten zoals surfscholen, shops en accommodatie. Ook worden er regelmatig wedstrijden gehouden op Fuerteventura zoals de World Cup vanwege de ideale surf omstandigheden.

Fuerteventura bezienswaardigheden

Meer weten over het leven op Fuerteventura en de geschiedenis van dit Canarische Eiland? Dan kun je terecht in een van de verschillende kleinschalige musea op het eiland.

Leukste steden & dorpjes op Fuerteventura

De mooiste stranden vind je aan de oostkust in het noorden en het zuiden van Fuerteventura, het toerisme is hier dan ook het meest ontwikkeld. De populairste plaats in het noorden is Corralejo. De eerst volgende grote plaats richting het zuiden is hoofdstad Puerto del Rosario. Hier ligt ook het enige vliegveld van Fuerteventura. Bekende plaatsen in het zuiden zijn Gran Tarajal, Tarajalejo, Costa Calma en Morrojable.

Fuerteventura binnenland

Het binnenland van Fuerteventura is droog en woest. Overal op het eiland kom je gedoofde vulkanen en uitgestrekte lavavelden tegen. Door het chronische gebrek aan water en de schrale rotsbodem is er weinig begroeing. De schaarse landbouwgronden die er zijn, worden gebruikt om tomaten, uien, aardappelen en vijgen te verbouwen.

Fuerteventura: mooiste stranden van de Canarische eilanden

Fuerteventura heeft prachtige zandstranden. Daarbij heeft het Canarische eiland een heerlijk klimaat en staat er altijd een verkoelende wind. Fuerteventura is daarom de perfecte zonbestemming voor een heerlijke strandvakantie en daarnaast ook heel geschikt voor kite- en windsurfers.

De ruige westkust

Aan de ruige westkust van Fuerteventura vind je hoge kliffen, flinke golven, een oud scheepswrak en enkele zeer fraaie stranden. Enkele stranden aan de westkust zijn vanwege de golven ook zeer geliefd bij golf surfers.

Vakantie aanbiedingen Fuerteventura

Fuerteventura staat bekend om haar heerlijke klimaat en de vele mooie stranden. Dankzij de ligging voor de Afrikaanse kust hebben de eilanden 's zomers en 's winters een aangenaam klimaat. Dankzij de goede wind is het ook een paradijs voor surfers en kiters. Kortom een ideale zomer- en winterzon bestemming om de regen en kou in Nederland te ontlopen. Een zonnige vakantie naar de Canarische Eilanden is snel geregeld. Een overzicht met de beste aanbiedingen en populairste reizen uit het aanbod van de grote reisorganisaties.

Praktische informatie Fuerteventura vakantie

Wat oppervlakte betreft is Fuerteventura het tweede eiland van de Canarische eilanden. Het is 110 km lang en 5 tot 30 km breed. De belangrijkste toeristische plaatsen zijn Corralejo in het noorden en Morro del Jable in het zuiden, op de landpunt Jandia. Dankzij de moderne luchthaven is het Canarische Eiland goed bereikbaar. Vanaf Schiphol is Fuerteventura zo'n 4,5 uur vliegen.

Fuerteventura vakantie Canarische Eilanden

Fuerteventura, de zonovergoten Canarische strandbestemming, ligt op slechts enkele uren vliegen. Het eiland heeft prachtige parelwitte zandstranden. Dankzij de heerlijke wind is Fuerteventura ook een populaire bestemming voor surfers en kiters. Door haar zuidelijke ligging is Fuerteventura een zonzekere vakantiebestemming voor zomer én winter.

Santa Cruz de La Palma: de hoofdstad

De hoofdstad van La Palma is met ca. 20.000 inwoners de grootste plaats van het eiland. Santa Cruz ligt direct aan de Atlantische oceaan en was rond 1500 de springplank voor schepen die naar Amerika vertrokken. Nu wordt de haven slechts gebruikt voor wat vrachtvervoer (bananenexport) en de veerboot naar Tenerife en La Gomera. Je kunt Santa Cruz het beste in de ochtend bezoeken wanneer het nog rustig en koel is.

La Palma: bezienswaardigheden in het zuiden

Vulcan de San Antonio en de Teneguía zijn twee jonge vulkanen op de zuidkaap van La Palma. De Teneguía vulkaan barstte recentelijk nog uit. Dat was in 1971. Het verhaal gaat dat je er in de grond eieren zou kunnen koken op vulkaanwarmte... Gezien de heerlijke Canarische zon lijkt ons een picknick met gekookte eieren op zonnewarmte waarschijnlijker.

Bezienswaardigheden noord- en oostkust La Palma

Rondweg LP 1 omcirkelt La Palma. Door de vele bochten gaat het rijden welliswaar niet zo snel, maar de beloning is groot. De plaatsjes langs de weg, de bezienswaardigheden en de vele vergezichten na iedere bocht, maken het een leuke rit.

Vakantie La Palma: de westkust

Het middelpunt van La Palma is de Caldera de Taburiente, een enorme vulkaankrater met een doorsnede van 10 km. Langs de vulkaan loopt de Cumbre, een steile bergketen die tot het zuiden van het eiland doorloopt. De Cumbre deelt La Palma in twee helften met verschillende weersomstandigheden. Vochtige bewolking blijft in het oosten tegen de Cumbre hangen. In het westen is het warmer en droger. In de winter is het in het westen veel natter. Veel toeristen zoeken dan juist de oostkant van La Palma op.

La Palma vakantie. De verrassende Canarische eilanden

La Palma is eigenlijk één grote vulkaan met als top de 2426 meter hoge Roque de los Muchachos. Dankzij het gematigde klimaat, het water en de vruchtbare vulkaanbodem is La Palma overwegend groen en heeft het de plezierige bijnamen la isla bonita en eiland van de eeuwige lente. De kustlijn bestaat uit steile kliffen afgewisseld met kleine strandjes. Een paar uurtjes zonnen op een van de lavastrandjes kun je prima combineren met een uitstapje naar hoofdstad Santa Cruz de La Palma of een wandeling in de bergen.

La Palma vakantie. Alle praktische informatie

La Palma is één van de minder bekende Canarische eilanden. Jammer, want het eiland van de eeuwige lente is een leuke bestemming voor een korte vakantie naar de zon. La Palma ligt op slechts 4,5 uur vliegen. Er zijn maar een paar aardige stranden, de meeste met stenen, maar de natuur is des te mooier. Het Canarische Eiland trekt daarom vooral wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers die van mooi weer houden. La Palma is bergachtig. Afgezien van een paar kilometer snelweg, kronkelen alle wegen langs vulkanen en kliffen. Bij iedere bocht wordt je opnieuw getrakteerd op mooie vergezichten over de Atlantische oceaan.

Aanbiedingen La Palma

La Palma staat bekend als ontspannen vakantiebestemming. Dankzij de ligging voor de Afrikaanse kust hebben de eilanden 's zomers en 's winters een aangenaam klimaat en is het een ideale zomer- en winterzon bestemming om de regen en kou in Nederland te ontlopen. De vakantie naar de Canarische Eilanden is snel geregeld. Een overzicht met de beste aanbiedingen en populairste reizen uit het aanbod van de grote reisorganisaties. Boek nu je reis!

Tenerife bezienswaardigheden

Wat zijn de highlights van Tenerife naast de bekende stranden en het lekkere weer? Een overzichtje met de mooiste bezienswaardigheden en leukste uitstapjes op Tenerife.

Praktische informatie

De term eilandhoppen komt eigenlijk uit Griekenland waar veel mensen tijdens de vakantie van eiland naar eiland trekken. Ook op de Canarische Eilanden wordt het Eilandhoppen steeds populairder. De vakantie op een van de grotere eilanden wordt dan uitgebreid met een bezoek van een of meerdere dagen aan een van de andere eilanden.

Tenerife

De grootste verrassing van Tenerife is de el Teide, de hoogste berg van Spanje. Terwijl op de top van de imposante vulkaan soms sneeuw ligt (op slechts 300 km afstand van de Sahara!), kun je beneden bij de oceaan heerlijk aan het strand van de zon genieten. Het zuiden van Tenerife is het meest in trek bij de toerist op zoek naar zon en vertier. Het noorden van Tenerife is veel ruiger en veel minder toeristisch.

Gran Canaria vakantie

Gran Canaria staat bekend om haar heerlijke weer. Dankzij de ligging voor de Afrikaanse kust heeft het 's zomers en 's winters een aangenaam klimaat. Kortom een ideale zomer- en winterzon bestemming om de regen en kou in Nederland te ontlopen. Ook kun je prachtig wandelen in het vulkanische bergland van Gran Canaria. Een zonnige vakantie naar de Canarische Eilanden is snel geregeld. Een overzicht met de beste aanbiedingen en populairste reizen uit het aanbod van de grote reisorganisaties.

El Hierro

La Isla Chiquita is de vrolijke bijnaam voor El Hierro, het kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland biedt weinig voor strandgangers en zonaanbidders; de kust bestaat voornamelijk uit steile kliffen en niet uit zandstranden zoals de andere Canarische eilanden. Wél heeft El Hierro charme en rust te bieden. Mede daardoor wint het eiland steeds meer aan populariteit, vooral onder wandelaars. Vakantie El Hierro: Klein maar karaktervol

La Gomera

La Gomera is een vakantie bestemming voor het hele jaar, maar niet voor de doorsnee toerist. Nauwelijks zandstranden en geen directe vluchten, wél een aangename temperatuur in zomer én winter. Het eiland is een aangename wandelbestemming. La Gomera biedt spectaculaire natuur. Bergen, diepe barranco's, glooiende velden, woestijn en mooie baaien aan de kust. Maar La Gomera heeft bovenal een geheel eigen karakter!

Waar liggen de Canarische Eilanden?

Alle bewoonde eilanden van de Canarische archipel hebben tegenwoordig hun eigen vliegveld, maar ze bieden niet allemaal dezelfde verbindingen met het vasteland en met de andere Canarische eilanden. Een vlucht tussen El Hierro en La Palma duurt ca. 20 minuten. De vlucht van La Palma naar Lanzarote duurt ca. 70 minuten.

Canarische Eilanden zonvakantie

Ieder Canarisch eiland heeft haar eigen karakter. De landschappen variëren per eiland. Fuerteventura en Lanzarote zijn extreem droog en kaal. Op La Palma vind je juist weelderige groene natuur. Wat de Canarische eilanden met elkaar gemeen hebben zijn de vulkanische oorsprong en het hele jaar door een aantrekkelijk vakantie klimaat!

Sicilië bezienswaardigheden noordkust

Gevoelsmatig is het noorden en het uiterste westen van Sicilie het meest afgelegen deel van het eiland. De kusten en eilanden zijn ongerept, het binnenland is droog en bergachtig. Op de hellingen verbouwen boeren de druiven voor mooie Siciliaanse wijnen. Aan de westkust liggen lange zandstranden, in het noordwesten liggen vooral kiezelstranden.

Zuidwest en centraal Sicilië

Agrigente was in de oudheid een van de belangrijkste steden van Sicilië. De tempels van Concordia, Hera en Zeus in de Valle dei Templi, de vallei van de tempels, werden al zo'n 400 jaar voor onze jaartelling gebouwd. De ruïne's en het fenomenale uitzicht over het landschap en zee maken het tot een bijzondere plaats. Landinwaarts ligt de wereldberoemde Villa Romana del Casale met haar schitterende mozaieken. Andere bijzondere plaatsen om te bezoeken in zuidwest Sicilië zijn Enna en de middeleeuwse plaatsen Caltabelotta, Morgantina en Eaclea Minoa.

Zuidoost Sicilië vakantie

Naast de bekende bezienswaardigheden als de steden Noto en Syracuse biedt de zuidoostelijke regio van Sicilië ook veel landschappelijk schoon. Bijzonder is de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd en de Cava Grande bij Cassibili waar je op warme dagen lekker in het verkoelende water van de rivier kunt zwemmen. Verder is de streek van belang vanwege de teelt van groente en fruit.

Etna vulkaan. Uitstapje Sicilië

Skiën op een vulkaan? Op de Etna kan het. Tot ver in het voorjaar ligt er sneeuw op de top van de grootste vulkaan van Europa. En wat is er mooier dan de top te beklimmen en dan lekker naar beneden te skiën? Maar ook in de zomer is een uitstapje naar de Etna de moeite waard. De lavastromen van deze (nog steeds) actieve vulkaan hebben indrukwekkende sporen in het landschap achter gelaten en de kraters zien er spectaculair uit.

Noordoost Sicilië

Taormina, de Etna vulkaan en de Eolische Eilanden zijn de belangrijkste trekpleisters in het noordoosten van Sicilië. Andere belangrijke plaatsen zijn Messina, voor de veerverbinding met de rest van Italië, en Catania, de tweede stad van Sicilië. Langs de oostkust vind je de belangrijkste badplaatsen van Sicilië, maar ook aan de noordkust rond Cefalù liggen mooie stranden.

Sicilië vakantie top 10

Het samenstellen van een Top 10 met de allermooiste plekjes van Sicilië lijkt zo eenvoudig. Maar wat blijkt? Het is moeilijk kiezen. Er is zoveel moois te zien en te beleven. Kies je voor de mooiste stad, een bijzondere kloof, dat ene mooie strand, een tocht naar de vulkaan of toch het overheerlijke broodje ijs dat je alleen op Sicilië vindt...

Sicilië vakantie

"Siciliana, non Italiana" zegt het oude mannetje met een trotse glimlach. Hij wijst naar het fruit dat voor zijn winkeltje staat uitgestald. Allemaal verse streekprodukten. Het warme klimaat, de zonovergoten stranden, de rijke geschiedenis, de smaakvolle gerechten én de typische Italiaanse Siciliaanse levensstijl maken Sicilië tot een heerlijke zonnige en ontspannen vakantiebestemming aan de Middellandse Zee.

Mooiste stranden Sicilië - Isola Bella

Sicilië heeft niet alleen een heerlijk klimaat, het eiland heeft ook prachtige stranden. Samen met de leuke stadjes, het heerlijke eten en de schitterende blauwe Middelandse zee is het een ideale bestemming voor een ontspannen vakantie naar de zon. Een overzicht van de mooiste en hipste stranden.

Sicilië eilandhoppen

Sicilië is een enorm groot eiland waar je niet snel bent uitgekeken. Het eiland is bijna even groot als België. Rond Sicilië liggen verschillende kleinere en grotere eilanden die ook leuk zijn om te bezoeken. Een overzicht.

Sicilië algemene informatie

Algemene reisinformatie voor je vakantie naar Sicilië. Vervoer, verkeer, openbaar vervoer, luchthavens, overnachten, kamperen en andere praktische informatie. En natuurlijk de passeggiata. Want kijken en gezien worden hoort ook bij Sicilië.

Sicilië vakantie aanbiedingen

Een complete vakantie, rondreis, vliegticket of een leuk hotel op Sicilië is snel geregeld. Een selectie uit het aanbod met de mooiste en populairste reizen van de grote reisorganisaties. Op zoek naar iets anders? Kijk dan eens in het overzicht met last minute vakantiehuizen in Italië of in het hoteloverzicht met aanbiedingen.

Grand Canyon National Park

De 1800 meter diepe Grand Canyon is de grootste kloof van Noord-Amerika. De canyon strekt zich uit over een enorm gebied. Vanaf de canyon-rand heb je een spectaculair uitzicht over de in de rotsen uitgesleten kloof: allemaal het werk van de kronkelende Colorado rivier in de diepte.

Arizona bezienswaardigheden

The Grand Canyon State welcomes you staat er met grote letters op het bord bij het binnenrijden van de 48e staat van de VS. De Arizonans, de inwoners van Arizona (AZ), zijn -terecht- trots op hun grootste natuurwonder. Een andere bijnaam voor Arizona is de Copper State. De staat is namelijk de grootste koperproducent van Amerika. Al zul je daar als toerist weinig van meekrijgen.

Death Valley NP

Devils Golf Course is natuurlijk geen mooi groen grasveld in de zinderende woestijn van Death Valley. Het is een uitgestrekte dorre vlakte, bedekt met een zoutkorst met vlijmscherpe randen. Ook Badwater ligt hier in het zinderende Death Valley; met 94 meter onder zeespiegel het absolute dieptepunt van de VS. Mocht je denken dat Death Valley een saaie woestijn is, dan heb je het mis. Je zult versteld staan van de prachtige landschappen.

ver weg
Reisgidsen Singapore

Haal het maximale uit je vakantie naar Singapore en Maleisië.

ver weg
Praktische informatie reis en verblijf Singapore

Singapore is de thuisbasis van vliehtuigmaatschappij Singapore Airlines. Singapore is door haar ligging, verbindingen en goede voorzieningen de ideale hub om verder te reizen naar andere Aziatische landen in het verre oosten, zoals Indonesië en Japan of naar verre bestemmingen als Australië en Nieuw Zeeland.

ver weg
Singapore in 1 dag

Wachten op een vliegveld is nooit leuk. Zelfs niet op de meest luxe airport van de wereld. Ook wanneer je slechts beperkt tijd hebt, loont het om tijdens je stopover even van Singapore te gaan genieten. Een aantal tips.

Sequoia & Kings Canyon

Met een stam van maar liefst 8 meter breed (!) is The President een van de vele grote bomen in het Sequoia National Park. De 75 meter lange stam bevat o'n 13.720 kubieke meter hout en naar schatting hangen er meer dan 2 miljard naalden aan deze woudreus. Ondanks zijn leeftijd van 3200 jaar (dus nog voor de oude Romeinen en Grieken) groeit de boom nog steeds met een kubieke meter per jaar. Alle superlatieven zijn waar. De bomen zijn echt enorm - er is zelfs een sequoia met een tunnel door de stam.

Yosemite NP

Yosemite is een van de populairste nationale parken van Californië. Behalve de natuurschoon is het park ook nog eens eenvoudig te bereiken - in minder dan een dag rijden van San Francisco. Nadeel is wel dat het behoorlijk druk kan zijn in het hoogseizoen.

Los Angeles

Beverly Hills, Santa Monica, Venice Beach, Hollywood, Malibu en ga zo maar door. Eigenlijk is Los Angeles geen stad maar een grootstedelijk gebied met meerdere plaatsen. LA heeft meer dan 18 miljoen inwoners en is de thuisbasis van verschillende clubs als de LA Lakers, Clippers, Sparks en Kings.

San Francisco

Iedereen kent San Francisco, ook al ben je er nooit geweest. De kabeltrammetjes, de steile heuvels, de houten huisjes, Alcatraz en natuurlijk de Golden Gate Bridge kent iedereen uit de film. Los van deze symbolen is San Francisco ook een hele aangename stad. De winters zijn zacht en de zomers zijn koel.

Californië. The Golden State

Californië is de grootste staat aan de Amerikaanse westkust. Dankzij de mooie natuur, het aangename klimaat en steden als San-Francisco en Los Angeles is het een van de populairste bestemmingen binnen de VS.

ver weg
Singapore. Voormalige Britse Kroonkolonie

Op een strategische plek ten zuiden van Maleisië ligt Singapore. Deze voormalige Britse kroonkolonie wordt omsloten door de Straat van Malakka en de Zuid Chinese zee. Door de ligging, Singapore heeft een van de grootste havens in de regio, is de stadstaat uitgegroeid tot een van de rijkste landen in Zuidoost Azië. De stad bestaat uit een bijzondere mix van hedendaagse wolkenkrabbers, koloniale gebouwen en tempels.

ver weg
Arches NP

De bizarre rotsformaties maken van Arches National Park een bijzondere plek om te bezoeken; maar de echte verrassing zijn de vele natuurlijke rotsbogen. Nergens ter wereld zie je er zoveel. Er zijn er meer dan 200!

ver weg
Dixie National Forest

Het uitgestrekte Dixie National Forest in het zuiden van Utah wordt gekenmerkt door diversiteit. In het 8.000 km² grote gebied vind je niet alleen woestijn en rode canyons, maar ook uitgestrekte bossen en bergmeren; Dixie is het grootste bosgebied van de staat en er zijn flinke hoogteverschillen. Het hoogste punt is Brian Head Peak op 3.446 meter. Temperaturen in het gebied lopen uiteen van -30°C tot bijna +40°C in de zomer. Dixie forest is vernoemd naar Utah's Dixie, de early settlers die het gebied wilden ontginnen voor katoenbouw.

Viva Las Vegas

"How I wish that there were more than the twenty-four hours in the day. But even if there were forty more I wouldn't sleep a minute away. Oh, the black jack and poker and the roulette wheel. A fortune won and lost on ev'ry deal" zong Elvis Presley. Zijn homade "Viva Las Vegas" is ook vandaag de dag nog steeds razend actueel in de stad van superlatieven: Las Vegas.

Nevada & Las Vegas

Nevada is eigenlijk maar van een ding bekend: Las Vegas! Maar gelukkig is er in deze staat meer te beleven - zelfs als je alleen maar op weg bent naar de beroemdste gokstad van de wereld. Enjoy your visit and come back again!

ver weg
Vakantie USA

America, here we come! Welkom in de United States of America.

ver weg
Zion National Park

Het belangrijkste deel van Zion National Park bestaat uit de spectaculaire Zion Canyon die hier door de Virgin River in de afgelopen miljoenen jaren in het Colorado Plateau is uitgesleten. Op sommige paatsen zijn de rotswanden 900 meter diep.

ver weg
Utah en de Mighty Five

De staat Utah (UT) ligt in de Amerikaanse Midwest. De staat is vernoemd naar de Utes, een van de indianenstammen die het gebied bevolkten. Utah is bijzonder vanwege haar fantastische natuur. Je vindt hier Utah's Mighty Five: maar liefst 5 spectaculaire nationale parken, namelijk Bryce Canyon, Capitol Reef, Canyonlands National Park, Arches en Zion. Ook is er het Dixie National Forest. Ook de Glen Canyon National Recreation Area ligt voor een deel in de staat Utah.

ver weg
Bryce Canyon NP

Alsof je bovenaan een amfitheater staat, met aan je voeten de arena. Zo opent het landschap van Bryce Canyon zich aan je voeten. Vanaf de rand van het Paunsaugunt Plateau heb je een formidabel uitzicht over de eindeloze rijen hoodoos. Tegenwoordig hebben deze rotspilaren fantasievolle namen als Thor's hammer, de Schakers en Wall Street, maar de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van het gebied geloofden dat het versteende slechterikken waren. Het maakt de aanblik van het oranje landschap alleen maar magischer.

stedentrip
Josevof en de Oude- en Nieuwe stad

De Oude- en Nieuwe stad op de rechter rivieroever zijn veel stedelijker van opzet dan de buurten rond de Praagse burcht aan de linkerkant de Moldau rivier. De Oude- en Nieuwe stad hebben dan ook een geheel eigen karakter.

stedentrip
Praag. Omgeving van de burcht

De Prager burcht, op de linker oever van de Moldau, steekt fraai boven de stad uit. Hradčany en Malá Strana (De kleine zijde); zijn groen en ruim opgezet. Je kunt hier urenlang heerlijk ronddwalen tussen de paleizen en de weidse parken waar vroeger de Praagse adel leefde.

stedentrip
Praag Top 10 bezienswaardigheden

Het oude centrum van Praag ligt verspreid over beide oevers van de Moldau. Op de linkeroever vind je de burchtwijk Hradčany en Malá Strana (kleine zijde); een groene en ruim opgezette wijk met paleizen en bijbehorende grote tuinen. Vroeger woonde hier de Praagse adel. Op de rechter oever vind je de oude stad Staré Město, de Joodse wijk Josefov en de 'nieuwe' stad Nove Mesto. 'Nieuw' klinkt wat verwarrend, want dit historische stadsdeel werd al in de 14e eeuw gesticht.

stedentrip
Stedentrip Praag, de hoofdstad van Tsjechië

Als een zilverkleurig lint slingert de Moldau door Praag. De vele bruggen, waaronder de beroemde Karelsbrug, verbinden beide oevers. Op de linker rivieroever steken de Praagse burcht en de St. Vitus Kathedraal fraai boven de stad uit. Op de rechteroever van de Moldau bepalen de vele gezellige pleinen, barokke kerken en talloze andere historische gebouwen het stadsbeeld. Verder kun je in de stad heerlijk uit eten én Tsjechië is het land waar het pils is uitgevonden. Na zdraví!

stedentrip
Cultureel Praag: Uitgaan, concerten en museumoverzicht

Op culinair en cultureel gebied heeft Praag zeer veel te bieden. Er is een groot en uiteenlopend aanbod van leuke restaurants in verschillende prijsklassen, tentoonstellingen, musea en (klassieke) concerten.

stedentrip
Waar ligt Praag en andere nuttige tips voor je stedenvakantie

Praag is een stad van alle seizoenen. Ieder jaargetijde geeft de stad weer een andere aanblik. In het voor- en najaar en in de zomer leeft de stad volop. In de winter kan het door het landklimaat koud zijn, maar de sneeuw geeft de stad een sfeervol en romantische aanblik.

ver weg
Hongkong Outlying Islands

Ben je meerdere dagen in Hongkong en wil je even weg uit de drukte en hektiek van deze miljoenenstad, pak dan de ferry naar de Outlying Islands en ontdek de 'verafgelegen eilanden'. Want Hongkong bestaat uit maar liefst 260 eilanden. Op de Outlying Islands krijg je een hele andere kant van Hongkong te zien.

ver weg
Hongkong New Territories

Bij Hongkong denk je vooraal aan wolkenkrabbers en een drukke en volle stad. Dat beeld klopt helemaal, totdat je de New Territories (N.T.) bezoekt. Dit deel van Hongkong ligt tussen Kowloon en het vasteland van de Volksrepubliek China. De New Territories bestaan grotendeels uit landelijk gebied met dorpjes omringd door akkers en heeft ook enkele mooie stranden.

ver weg
Kowloon

Kowloon heeft de grootste bevolkingsdichtheid van Hongkong. Het stadsdeel ligt ten noorden van Hongkong Island, aan de overkant van Victoria Harbour. Aan het waterfront van Kowloon vind je het culturele centrum van Hongkong en verschillende musea. Ook is de skyline van Kowloon het decor van het bekende lichtspel 'A symphony of Lights'.

ver weg
Hongkong Island

Hongkong Island is het belangrijkste deel van de stad. Dit drukke stadsdeel is volgebouwd met talloze wolkenkrabbers. Op Hongkong Island kun je shoppen, zijn markten en restaurants. Ook vind je hier bezienswaardigheden zoals de The Peak. Vanaf deze hoge top heb hier een schitterend uitzicht over de skyline van de stad, Victoria harbour en de Zuid-Chinese zee.

ver weg
Hongkong Top 10 Bezienswaardigheden

In de miljoenenstad Hongkong is er van alles te zien en te beleven. Maar de stad is ook erg groot. Om je keuze wat makkelijker te maken is hier de top 10 met leukste uitstapjes.

ver weg
Hongkong praktische informatie

Hongkong is een belangrijke hub voor vluchten van en naar Azië. Veel reizigers maken hier een stop tijdens hun vakantie in Indonesië of Australië. Je kan je tijd in Hongkong gebruiken voor een beetje slaap of om deze megacity te verkennen.

ver weg
Hongkong

Hongkong is een extreme stad. Het is een van de meest dichtbevolkte gebieden van de wereld, vol met wolkenkrabbers en andere gebouwen. Naast alle drukte is ook de luchtvochtigheid nog eens erg hoog. In 1997 werd de voormalige Britse Kroonkolonie teruggegeven aan China. Sindsdien is de Aziatische metropool een speciale bestuurlijke regio waarin gedurende vijftig jaar iets andere wetten gelden dan in de rest van China.

Willingen (Wintersport Arena Sauerland)

Geen zwart en geen rood, maar wel leuke afdalingen voor een weekendje weg naar de sneeuw dicht bij huis. Op slechts een paar uurtjes rijden vind je onder de noemer 'Wintersport Arena Sauerland' een aantal aangename en kleinschalige wintersport dorpjes waaronder Willingen.

ver weg
British Columbia

De Canadese westkust is een van de populairste vakantiebestemmingen binnen Canada. Dit gebied heeft dan ook heel veel te bieden: De uitgestrekte ruige en ongerepte natuurgebieden van de Rocky Mountains, Vancouver Island en de kuststreek verder naar het noorden maar ook steden als Vancouver (Olympische winterspelen 2010) en Calgary (Winterspelen '88). Vakantie in Canada: een onvergetelijke reis vol avontuur!

stedentrip
Lang weekend Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Is je lievelingskleur groen? En houd je van gezelligheid, cultuur, muziek, sport, whiskey of een Guinness? Dan is Dublin de ideale stedenbestemming voor jou! Geniet in de Ierse hoofdstad van een lekker lang weekend weg of begin hier je vakantie in Ierland.

stedentrip
De mooiste bezienswaardigheden Dublin

Dwars door Dublin loopt de rivier de Liffey. Het oudste deel van de stad vind je ten zuiden van de rivier. Het gebied ten noorden van de rivier werd pas vanaf de 18de eeuw ontwikkeld, maar is met haar monumenten en typische gebouwen ook zeker de moeite van het bezoeken waard. De brede O'Connel Street is de belangrijkste verbinding tussen beide stadsdelen.

stedentrip
Uitstapjes omgeving Dublin

Als je even genoeg hebt van de drukte van de stad, maak dan een leuk uitstapje naar de ruige Ierse kust, het binnenland met haar prachtige groene heuvels of ga naar de paardenrennen in Leopardstown, een eenvoudig te bereiken voorstadje van Dublin.

stedentrip
Dublin Praktisch

Met het vliegtuig ligt Dublin op een steenworp afstand. De reis duurt slechts een kleine twee uur. Door het tijdsverschil is het er 1 uur vroeger dan in Nederland en België. En door de opkomst van de low-cost maatschappijen is een uitstapje nog aantrekkelijker op geworden. Nog even een hotel erbij boeken en je bent een heerlijk weekendje weg!

ver weg
Novgorod. Route Moskou - Sint-Petersburg

Novgorod, gelegen aan de weg van Sint-Petersburg naar Moskou, wordt door de rivier de Volchov verdeelt in de westelijke Sofiazijde (met het Kremlin) en de oostelijke Handelszijde. De Volchov verbindt het enkele kilometers zuidelijker gelegen Ilmenmeer met het 224 km. noordelijker gelegen Ladogameer. Afhankelijk van de waterstand in beide meren, stroomt het water de ene of juist de andere kant uit.

ver weg
St. Petersburg bezienswaardigheden

De inwoners van St. Petersburg zijn trots op hun stad. En met recht, want St. Petersburg is een stad van wereldformaat. Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog 900 dagen is gevochten, is de stad nooit in handen geweest van de Duitsers en zijn alle sporen van de strijd uitgewist. Er zijn weinig wereldsteden die de vele prachtige paleizen, grachten en andere imposante monumenten en kunstschatten van St. Petersburg kunnen evenaren. In St. Petersburg komen alle Russische grootheden samen. Van Tsaren tot Lenin, van Tsjaikovski tot Gergjev en van Poesjkin tot Dostojevski. Voor een bezoek aan St. Petersburg kun je gerust een paar dagen tot een week uittrekken.

ver weg
St. Petersburg stedenreis: pracht en praal aan de Neva

Praktische informatie en handige tips over het Openbaar vervoer in St. Petersburg, Winkelen, Russische woordjes, Geld, Elektriciteit, Aankomstinformatie en meer.

ver weg
Reisliteratuur Rusland

Sint-Petersburg is een stad van de grote Russische schrijvers en dichters. Wil je geïnspireerd raken, lees dan iets van Dostojevski, Poesjkin of Gogol. Maar een leuke reisgids kan natuurlijk ook!

ver weg
Bezienswaardigheden omgeving St Petersburg

Niet alleen in St. Petersburg zelf, maar ook in haar nabije omgeving zijn talrijke interessante plaatsen te bezoeken waaronder de pracht en praal van de verschillende buitenverblijven van de Tsaar, Novgorod en het Ladogameer.

ver weg
Welk land is het kleinst?

Welk land is het kleinst? De Top 5 met de kleinste landen van de wereld. Verrassend? Europa komt drie keer voor op de lijst!

Wintersport vakantie in Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Polen

Sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2004 wint het (wintersport)toerisme naar Tsjechië en Slowakije snel aan populariteit. Ook Bulgarije is een nieuwe bestemming. Groot voordeel is vooral de prijs, maar ook de mogelijkheid om nieuwe gebieden te ontdekken speelt mee. Nadeel is wel weer de oostblok uitstraling van sommige plaatsjes en de bergen die minder hoog zijn dan bijvoorbeeld in de Alpen. De reisafstand vanuit Nederland en België naar Tsjechië is vergelijkbaar met de afstand naar Oostenrijk en Frankrijk.

Wintersport Winterberg. Skien en snowboarden op 3 uurtjes rijden in Duitsland

Voor de wintersportvakantie hoef je minder ver te rijden dan je denkt. Skien, snowboarden en langlaufen kan ook net over de grens in Winterberg, in het Sauerland in Duitsland. Er zijn in Winterberg 30 pistes die van december tot maart geopend zijn. De de Kahler Asten, de hoogste top, ligt op 841 meter. Bij Winterberg is ook een bobsleebaan, Nederlandse teams oefenen hier regelmatig, en een skischans.

Wintersport Spanje en Andorra 2018

Het voordeel van een wintersportvakantie in Spanje en Andorra is dat er veel kans is op zon. Een nadeel is er echter ook. Ten opzichte van bijvoorbeeld Frankrijk zijn er in Spanje veel minder skigebieden. Daardoor kan het al snel erg druk worden op de pistes.

Summerski: Wintersport in de zomer

Ook in de zomer kun je van de sneeuw genieten! Daarvoor kun je naar Australië, Nieuw Zeeland, of Zuid-Amerika of iets dichter bij huis. Want enkele hoog gelegen gletsjers in Europa zijn het hele jaar door wit. Regent het in het dal, dan sneeuwt het meestal op de berg. Wel is het zo dat door de zonkracht de sneeuw in de zomer overdag papperig kan zijn. Daarom kun je het beste al 's ochtends vroeg op pad gaan.

Wintersportvakantie reistips

Een bijzonder plekje ontdekt? Goede of minder goede ervaringen opgedaan met de wintersport? In een leuk hotel overnacht onderweg? Mooie sprong gemaakt? Deel je tips, verhalen en je zelfgemaakte foto's met je medereizigers!

Wintersport kwis: ijskoude ski vragen

Onderweg naar de wintersport is er volop tijd voor een leuke kwis. Want wat weten jij en je medereizigers eigenlijk over koude sporten? Test hieronder je wintersportkennis in de grote kwis!

Wintersport 2018 aanbiedingen - Nieuw en verrassend

Een selectie van de mooiste wintersportvakanties samengesteld door de grote reisorganisaties.

zon
Bezienswaardigheden in de Sinaï

Ingeklemd tussen de Golf van Akaba, de Rode- en Middelandse Zee en de grens met Israel ligt voor zover het oog rijkt een onherbergzame woestijn: de Sinaï. De Sinaïwoestijn beslaat een gebied twee keer zo groot als Nederland.

zon
Dal der Koningen Luxor

Het Koningsdal bij Luxor stamt uit de tijd van het Nieuwe Egyptische Rijk. In het dal zijn vele farao's begraven waaronder Toetanchamon. Het dal is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte.

zon
Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal

Het huidige Luxor is gebouwd op de grondvesten van Thebe, de hoofdstad van het 'Nieuwe Rijk' (1550 - 1069 v. Chr.). Aan de overkant van rivier de Nijl, daar waar de zon ondergaat, bevindt zich de 'dodenstad' van Thebe. Op deze westoever bevinden zich monumenten als de Tempel van Hatsjepoet, het Koningsdal, het Koninginnendal en de Memnonkolossen. In Luxor zelf bevinden zich de Tempels van Karnak, de Luxortempel en het Luxormuseum.

zon
De Nijl: varen langs de Oudheid

Het maken van een cruise is een leuke en comfortabele manier om de vele tempels en andere bouwwerken uit de Egyptische oudheid te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden staan immers langs de Nijl, de levensader van Egypte. Maar ook zonder schip laten de vele architectonische kunststukjes uit het antieke Egypte zich makkelijk bezoeken. Vanuit vrijwel alle toeristenplaatsen worden één of meerdaagse excursies aangeboden.

stedentrip
Caïro bezienswaardigheden

De hoofdstad van Egypte kent een rijke historie die terug gaat tot 973 toen Al-Qahira gesticht werd. In 1922 werd Caïro de hoofdstad van Egypte. Inmiddels wonen al meer dan 17 miljoen mensen in deze snel uitdeiende megastad. Bezienswaardig zijn onder andere de Amr-moskee, de oudste moskee van Afrika (10de eeuw) en de Sultan Hasan moskee uit de 14e eeuw. Absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de piramides van Gizeh en de sfinx aan de rand van de Caïro.

zon
Egypte vakantie: Zon, strand, cultuur, actief of allemaal?!

In Egypte volg je gewoon de windrichtingen, vertelt de oude man in het koffiehuis. Ga naar het noorden voor de piramides en de drukte van Caïro. Volg de Nijl naar het zuiden en ga terug in de tijd naar de farao's. Het westen biedt je het avontuur en de mystiek van de oneindige Sahara... En in het oosten vind je het paradijs: De Rode Zee met schitterende koralen, vissen en geheimzinnige wrakken. Duiken en snorkelen is hier net een sprookje en de zonovergoten stranden zijn geliefd bij iedere zonaanbidder.

zon
Mooiste bezienswaardigheden Egypte

De meeste mensen gaan op vakantie naar Egypte vanwege de zon. Maar een bezoek aan Egypte is niet compleet zonder de bijzondere schatten uit het oude Egypte te hebben gezien. 5 top tips met de mooiste hotspots van Egypte.

zon
Zon, strand, Rode zee

De Rode Zee kust van Egypte loopt van de Sinaï in het noorden tot het 1250 kilometer verderop gelegen Sudan in het zuiden. De Rode Zee staat bekend om haar helderblauwe water en de fraaie onderwaterwereld. De koraalriffen en wrakken op de zeebodem zijn erg populair onder duikers. Het gedeelte rondom Hurghada wordt ook wel de Rode Zee Riviera genoemd.

zon
Tips en praktische informatie Egypte vakantie

Slechts 5% van het 1.000.000 km² grote land oppervlakte van Egypte is geschikt om te wonen. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn met zand, steen en droge bergen. De meeste mensen wonen langs de rivier de Nijl waarvan het water wordt gebruikt om de oevers te irrigeren. Voor toeristen zijn Caïro, de historische plaatsen in het stroomgebied van de Nijl en de Rode Zee kust het meest interessant.

ver weg
Alle spoorweg maatschappijen van de wereld

De trein is een ontspannen en avontuurlijke manier om te reizen. Hieronder een overzicht van alle belangrijke internationale spoorwegmaatschappijen. De meeste sites bieden een online spoorboekje, ideaal als voorbereiding voor je vakantie. Bijvoorbeeld voor een lokaal tripje, of voor het uitzoeken van je voor- en na transport naar het vliegveld. De echte avonturiers kiezen voor een complete treinvakantie, bijvoorbeeld de Trans Siberië Express, de Sahara Expresse dwars door Afrika of de Indian Pacific; de langste rechte spoorlijn ter wereld.

zon
Mooiste duikbestemmingen

Onderwater waan je jezelf in een compleet andere wereld met een geheel eigen landschap. Kleurrijke vissen, wrakken en koraal in de meest wonderlijke vormen. Wat zijn de mooiste duikbestemmingen van de wereld?

Telemark

De provincie Telemark in Zuid-Noowegen is een populaire bestemming. Met reden: deze Noorse provincie is vanuit Nederland en België relatief eenvoudig te bereiken en biedt veel natuurschoon.

stedentrip
Vrijstaat Christiania Kopenhagen

Christiania is als een eiland in de stad. In de vrijgevochten hippiewijk van Kopenhagen wonen ongeveer negenhonderd tot duizend mensen, van jong tot oud. Ze wonen in gekraakte, verbouwde en soms zelfgebouwde huisjes. In de wijk hangt een ontspannen sfeer. De soms vreemde winkeltjes, restaurantjes en cafe's trekken jaarlijks vele toeristen.

stedentrip
Kopenhagen Top 10 uitstapjes

Het centrum van Kopenhagen bestaat uit een groot winkelgebied en is deels autovrij. Kongens Nytorv en Rådhuspladsen zijn de belangrijkste pleinen. De 2 koninklijke paleizen Amalienborg en Rosenborg staan in het noorden van het centrum van Kopenhagen. Het is een groen stadsdeel met musea, kerken en grote huizen. Het zuidelijke deel van het centrum, aan de overkant van de Inderhaven, heeft door de vele grachtjes een heel ander gezicht. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden. Wat moet je echt zien? De top 10 met de hoogtepunten van Kopenhagen.

stedentrip
Eiland Møn, Denemarken

Het Deense eiland Møn is vooral bekend vanwege haar spectaculaire krijtrotsen die stijl uit de Oostzee opstijgen. Behalve de beroemde kliffen heeft het eiland Møn veel meer te bieden zoals een aantrekkelijk landschap met schitterende vergezichten, bijzondere monumenten én een aantal zeer bijzondere bezienswaardigheden van ver voor onze jaartelling.

stedentrip
Seeland (Sjaelland)

Het eiland Seeland is vooral bekend vanwege Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Maar naast Kopenhagen is er veel meer te zien en te doen op Seeland en de bijbehorende eilanden. De regio ten noorden van Kopenhagen kenmerkt zich door heuvels, bossen en zandstranden en is daarmee een populair vakantiegebied. Het klimaat is te vergelijken met Nederland.

stedentrip
Funen (Fyn) bezienswaardigheden

Funen is het tweede eiland van Denemarken. Het landschap is ligt glooiend en de afstanden zijn relatief kort. Mede daardoor is Funen populair voor een fietsvakantie. Door een brug over de Kleine Belt (Lillebaelt) is Funen aan de ene kant met Jutland verbonden, en aan de andere kant van het eiland met Seeland (met Kopenhagen) door middel van de grote Store Baelt tolbrug over de Grote Belt. Veel groente en fruit komt van Funen, het eiland wordt dan ook wel de tuin van Denemarken genoemd.

stedentrip
Rømø en de Deense Waddenkust

De Waddenzee strekt zich uit van Texel tot aan Denemarken. Rømø is het grootste en belangrijkste Deense Waddeneiland en ligt net over de grens met Duitsland. Het eiland heeft een enorm strand en is daarom populair voor allerlei strandsporten zoals strandzeilen. Rømø heeft dankzij een dijk een vaste verbinding met Jutland en is daardoor met de auto eenvoudig te bereiken.

stedentrip
Legoland en andere pretparken Denemarken

Wie Denemarken zegt, denkt aan Lego. Het beroemde speelgoed (Leg Godt betekend spelen in het Deens) werd uitgevonden in Denemarken en heeft sinds het begin in 1934 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Bij het plaatsje Billund kun je Legoland bezoeken, een pretpark voor de hele familie.

stedentrip
Kopenhagen bezienswaardigheden

Iedereen kent het beeldje van de kleine zeemeermin uit het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Den lille Havfrue is te vinden aan de rand van de stad bij het water. Gelukkig heeft de hoofdstad van Denemarken veel meer te bieden dan alleen haar beeldmerk: een mooi stadscentrum met talloze bezienswaardigheden en musea, de kermisattracties van Tivoli, leuke terrasjes, mooie plekjes langs het water zoals het gezellige Nyhavn en nog veel meer. Ook kun je goed shoppen in Kopenhagen.

stedentrip
Denemarken vakantie Top 10

Bijna vijfhonderd grote en kleine eilandjes. Een kustlijn van 7300 km. Dat alles vormt Denemarken. Er is veel moois te zien en te beleven. Kies je voor de mooiste stad, een bijzondere eiland, of toch voor dat ene mooie strand? Weet je wat? Misschien kun je ze allemaal wel bezoeken, want in Denemarken is bijna alles dichtbij. De Denemarken Vakantie Top 10 met de mooiste plaatsen en leukste uitstapjes.

stedentrip
Denemarken vakantie: Velkommen!

Denemarken is een aangenaam vakantieland met volop ruimte en rust. Maar door de afstanden zijn leuke dorpjes en steden zijn nooit ver weg. Dankzij het weidse landschap is Denemarken een ideaal fietsland. Maar ook rustzoekers en watersporters komen volop aan hun trekken. De lange kustlijn biedt eindeloze mooie stranden én ruimte aan watersport zoals zeilen, kanoën, surfen, surfen en kiten.

stedentrip
Vakantie Denemarken praktisch

De afstand tot de Deense grens is vanuit Nederland 600 km. Kopenhagen is ca. 780 km en het noorden van Jutland is ca. 950 km rijden met de auto. Alternatieven voor de auto zijn de trein of het vliegtuig (1 - 1,5 uur vliegen). Verder vind je hieronder informatie over geldzaken, de Deense taal, elektriciteit en voorzieningen; kortom alle praktische informatie voor je vakantie naar Denemarken op een rijtje.

weekend
Art Nouveau en Art Deco

Brussel staat bekend vanwege haar vele prachtige Art Nouveau en Art Deco huizen. Ondanks dat in de loop van de tijd al veel gebouwen verdwenen zijn, zijn er nog heel veel te zien, bijvoorbeeld in de omgeving van de Louizalaan. De woning van architect Viktor Horta is geheel in Art Nouveau stijl ingericht en is open voor publiek.

weekend
Brussel uitstapjes omgeving

Brussel is een belangrijk knooppunt van wegen en treinen in het relatief kleine België. Alle delen van het land zijn vanuit de hoofdstad snel en eenvoudig te bereiken. Leuke uitstapjes die je in de omgeving van Brussel kunt maken zijn bijvoorbeeld een bezoek aan de historische steden Leuven en Mechelen. Of bezoek bijvoorbeeld Halle of Waterloo (van de beroemde 'Slag bij').

weekend
Brussel museumgids

Brussel heeft een ruim aanbod van uiteenlopende musea. Een overzicht van de verschillende bijzondere musea in de Belgische hoofdstad.

weekend
Belgische Ardennen Actief

De Belgische Ardennen liggen op een steenworp reizen vanuit Nederland. Dankzij het wisselende landschap en de uitgestrekte natuur is het een aantrekkelijk gebied voor een actieve vakantie en kun je er outdoor sporten beoefenen zoals wandelen, fietsen, mountainbiken, kajakken, klimmen en paragliding.

weekend
Ontdek de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen bieden talloze mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Zowel voor rustzoekers, sportievelingen of voor het hele gezin, er is van alles te doen en te beleven in dit deel van Belgie. Naast de mooie natuur, zijn er ook volop culturele plaatsen om te bezoeken. En zijn er talrijke sportieve mogelijkheden zoals kanoën, mountainbiken en klimmen.

weekend
Waalse steden

Belgie is natuurlijk veel meer dan de bekende steden Antwerpen, Brussel en Gent. Op slechts een paar uurtjes rijden ben je in Wallonië, het Franstalige deel van België. Een overzicht van de leukste Waalse steden. Ga je meer voor de natuur of een actief uitstapje, dan zijn bijvoorbeeld de Belgische Ardennen een mooie bestemming.

weekend
Belgische Ardennen vakantie

De Belgische Ardennen liggen in het oostelijk deel van Belgie. Het gebied strekt zich uit van Nederland tot aan de Luxemburgse en Franse grens en is bekend vanwege haar heuvels, uitgestrekte bossen, Hoge Venen (rondom Baraque Michel), maar ook steile rotsen, druipsteengrotten (Remouchamps) en bronnen (Spa). Niet voor niets zijn de Ardennen een populaire dicht-bij-huis bestemming. Je kunt er heerlijk genieten van de natuur en outdoor sporten beoefenen zoals wandelen, fietsen, mountainbiken, kajakken, klimmen en paragliding.

weekend
Gent weekendje weg

Gent is een levendige studentenstad met talloze kroegen, eetcafe's en leuke restaurantjes en heeft een mooi historisch centrum. Gent is snel en eenvoudig te bereiken vanuit Nederland en is een mooie bestemming voor een heerlijk lang weekendje weg over de grens.

weekend
Brugge bezienswaardigheden

Vanwege de fraaie binnenstad is Brugge een populaire stad onder toeristen. Gezien de drukte soms te populair. Niettemin is Brugge een bezoek meer dan waard, omdat het middeleeuwse stadshart goed behouden is gebleven. Alle bezienswaardigheden liggen binnen de oude stadswallen en zijn lopend goed bereikbaar.

weekend
Lang weekend Brussel

Brussel is een dubbel-hoofdstad. Het is de zowel de hoofdstad van het koninkrijk België als het regeringscentrum van de Europese Unie. Brussel is ook een tweetalige stad. Er wordt zowel Frans als Nederlands gesproken.

weekend
C'est du Belge. De Grote Belgie Quiz

Nederlanders denken alles beter te weten. Vooral als het over Belgie gaat. Wat weet jij eigenlijk over onze Belgische zuiderburen? Hoogste tijd om je kennis te testen en te ontdekken wat jij weet over onze buren. Test je kennis in 11 vragen. Welkom bij de grote Belgie Quiz!

weekend
Belgie reisgidsen en Vlaamse romans

De vakantie is een uitgelezen moment om een lekkere stapele boeken mee te nemen. In de Belgische Boekshop vind je een ruim aanbod van toepasselijke en praktische boeken. Van reisgidsen over Belgie, de Ardennen en de Belgische kunststeden tot romans over Belgie.

weekend
Reisaanbiedingen België

Een vakantie of weekendje weg naar België is snel geregeld. Een greep uit het aanbod met de populairste reizen van de grote reisorganisaties.

weekend
Korte vakantie of weekend weg in België

België is, ongeacht het seizoen, één van de populairste bestemmingen voor een korte vakantie of dagje uit. Niet vreemd, want België is een veelzijdige bestemming en is eenvoudig te bereiken met de auto of trein. In de historische steden is er veel te zien en te doen en ook kun je er prima shoppen of uitgaan. Ga je meer voor de natuur of een actief uitstapje, dan zijn bijvoorbeeld de Ardennen een mooie bestemming.

weekend
Lang weekend Antwerpen

Antwerpen is de tweede stad van Belgie. Deze van oorsprong middeleeuwse stad is niet alleen groot geworden door de grote haven aan de Schelde, maar ook door de centrumfunctie voor de internationale diamanthandel. Bij toeristen is de stad vooral populair vanwege het historische centrum, het winkelen en de gezellige uitgaansgelegenheden.

weekend
Lang weekend België: vakantie net over de grens

Belgie is ongeacht het seizoen één van de populairste bestemmingen voor een korte vakantie of dagje uit. Niet vreemd, want Belgie is een veelzijdige bestemming en is eenvoudig te bereiken met auto of trein. In de historische steden is er veel te zien en te doen en ook kun je er prima shoppen of uitgaan. Ga je meer voor de natuur of een actief uitstapje, dan zijn bijvoorbeeld de Belgische Ardennen een mooie bestemming.

stedentrip
Hongarije vakantie Top 10

Hongarije is een vlak en dunbevolkt land. Het is bijna drie keer zo groot als Nederland. Toch telt Hongarije maar 10 miljoen inwoners. De 1014 meter hoge Kekes is de hoogste bergtop van het land. Het landschap van Hongarije bestaat vooral uit poesta's, de eindeloze steppes. Behalve Boedapest is het Balatonmeer een populaire vakantiebestemming. Het top 10 overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden van Hongarije.

stedentrip
Hongarije praktische informatie

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is een metropool met bijna 2 miljoen inwoners. De stad heeft een belangrijke economische en culturele functie voor Hongarije en Centraal Europa. Boedapest ligt centraal in het midden van Hongarije. Sommige mensen verwarren Boedapest wel eens met Boekarest. Deze laatste stad is echter de hoofdstad van buurland Roemenië. Hieronder praktische informatie voor een geslaagde vakantie naar Boedapest en Hongarije.

stedentrip
Boedapest bezienswaardigheden

In Boedapest liggen de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis, het Parlement en enkele kerken langs de oevers van de Donau. Naast alle bezienswaardigheden is Boedapest ook een ideale stad om te relaxen. Al sinds de Romeinse tijd zijn er talloze thermale baden en kuuroorden in de stad. Een overzicht met de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest. Szia!

stedentrip
Boedapest stedenreis. Vakantie hoofdstad van Hongarije

Boedapest, de bruisende hoofdstad van Hongarije, heeft voor elk wat wils, of je nu van winkelen, cultuur of uitgaan houdt. Boedapest heeft veel bezienswaardigheden waarvan het uitzicht op de beroemde kettingbrug en de achterliggende stad misschien wel de bekendste is. Niet voor niets staat dit stadsgezicht op de Unsesco werelderfgoedlijst. En Hongarije klinkt misschien ver weg, maar de Hongaarse grens ligt maar 50 km van Wenen.

ver weg
Bekende en minder bekende Australiers

Bekende en minder bekende Australiers uit heden en verleden.

stedentrip
Korte geschiedenis Berlijn

De Tweede Wereldoorlog en de ruim 40 jaar dat Duitsland opgedeeld was in een Sovjet-Unie gericht Oost-Duitsland (DDR) en een westers georiënteerd West-Duitsland (BRD), heeft diepe sporen achtergelaten in Berlijn. Deze geschiedenis proef je overal in de stad! De verschillen zijn niet alleen cultureel en economisch, maar ook architectonisch. Sinds de Wende in 1989 worden de open ruimtes van het grensgebied weer bebouwd en smelten West- en Oost Berlijn weer samen.

stedentrip
Acht verschillende muren

De Berlijnse muur is welliswaar bijzonder, maar niet uniek. Nog steeds worden overal ter wereld 'IJzeren Gordijnen' gebruikt om grenzen dicht te houden. Maar ondanks bewaking, wachttorens, schijnwerpers en een gevaarlijke strook niemandsland heeft de Berlijnse Muur wel laten zien dat er altijd vindingrijke mensen zijn die op een of andere manier de grens weten over te steken. Foto rechts: Oost-Duitse grenswachten inspecteren de Muur in Berlijn. Op de voorgrond de lege strook niemandsland. De foto is begin jaren '80 gemaakt.

stedentrip
Bijzondere plekken langs de Berlijnse Muur

Van de 43 km lange Berlijnse Muur zijn nog slechts enkele korte stukjes bewaard gebleven. De rest is door muurspechten gesloopt. In de stad laat een dubbele rij steentjes in de straat zien waar de Muur ooit liep. Het niemandsland dat ooit Oost- en West scheidde, is in rap tempo volgebouwd en winkels en straten zijn gemoderniseerd. Niettemin zijn nog volop sporen van de tweedeling te vinden. Juist daarom is Berlijn een interessante en unieke stad en ideaal voor een unieke stedentrip.

stedentrip
Wijken van Berlijn

Berlin Mitte is het grootste en meest centrale stadsdeel van Berlijn. Je vind er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; maar Berlijn is veel meer dan Mitte. Dankzij haar de-centrale opzet zijn er meerdere centra. Hieronder een overzicht van de andere stadsdelen.

stedentrip
Top 10 Bezienswaardigheden Berlijn

Berlijn is een ruim opgezette stad en is qua oppervlakte maar liefst negen maal zo groot als Parijs. Eigenlijk zijn het 2 steden (West en Oost Berlijn) die eerst zijn samengevoegd en vervolgens verder uitgebouwd zijn met een nieuw, groots en chique centrum dat zich uitstrekt van het Potsdamer Platz tot Unter den Linden en Friedrichstrasse. De Top 10 van mooiste hotspots, bezienswaardigheden en attracties van Berlijn (en dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden). Viel Spaß!

stedentrip
Berlijn praktische informatie

Op slechts een paar honderd kilometer over de Nederlandse grens ligt Berlijn: een wereldstad van formaat. Deze fantastische stedenbestemming is zowel per trein, vliegtuig als de auto eenvoudig en snel te bereiken. Daarnaast heeft Berlijn een enorm aanbod van leuke en voordelige hotels.

stedentrip
Bekende Berlijners

Berlijn heeft talrijke beroemdheden voortgebracht. Een overzicht van Ampelmännchen, via Marlene Dietrich en ijsbeer Knut tot Albert Einstein.

stedentrip
Stedenreis Berlijn: lang weekend er tussen uit

De nieuwe hoofdstad van Duitsland is een bruisende mix van oud en nieuw, oost en west. Het niemandsland dat tot 1989 Oost- en West Duitsland scheidde, is in hoog tempo verdwenen en opgevuld met architectonische hoogstandjes. Maar behalve geschiedenis en cultuur biedt Berlijn natuurlijk veel meer! Hoogtepunten zijn natuurlijk de Berliner Dom, de Staats Oper, Checkpoint Charlie, de Gedächtniskirche en nog veel meer. Ook voor uitgaan tot in de late uurtjes of uitgebreid shoppen kun je prima in Berlijn terecht.

stedentrip
Museumgids Berlijn. Overzicht met de mooiste musea

Berlijn heeft een eindeloos aanbod van goede en uiteenlopende musea. Ze allemaal bezoeken is onmogelijk want het zijn er meer dan 170. Hieronder worden de meest interessante Berlijnse musea uitgelicht. Voor de grotere musea kun je vaak al van te voren tickets kopen via het internet. Dit scheelt je wachten bij de kassa.

stedentrip
DDR Kwis: 10 vragen over voormalig Oost-Duitsland

25 jaar na de val van de Muur en voorafgaand aan je vakantie naar Berlijn, wordt het hoogste tijd om te testen wat jij (nog) weet over het voormalige Oost-Duitsland, Ostalgie (de hang naar de vroegere DDR-tijd) en de val van het IJzeren Gordijn. Test je kennis op het gebied van muziek, sport, auto's en andere weetjes over de 'socialistische heilstaat', de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).

Karstgebergte: de grootste grotten van Europa

In het zuidwesten van Slovenie ligt het Karstgebied. In de poreuze kalksteenbodem zijn in de loop der tijd talloze kloven en grotten ontstaan. In totaal zijn er zo'n 7000 grotten bekend, waarvan enkele tot de grootste en meest indrukwekkende van de wereld behoren. De diepste grot ligt zo'n 1.3 km onder de grond. Het spectaculaire grottenstelsel bij Postonje strekt zich uit over zo'n 20 km. De enorme grotten zijn een bezoek meer dan waard.

Ljubljana bezienswaardigheden. Hoofdstad Slovenië

Ljubljana was, in de tijd dat Slovenie nog onderdeel was van Joegoslavië, een typische kleurloze oostblokstad. Sinds de verzelfstandiging in 1991 is Ljubljana uitgegroeid tot de trotse hoofdstad van de nieuwe republiek Slovenie. Hoewel er met name in de buitenwijken nog veel lelijke socialistische bouwwerken zijn te vinden, is het centrum flink opgeknapt en is Ljubljana mede ook dankzij de vele studenten een aangename en levendige stad geworden.

Meer van Bled

Bled ligt aan het schilderachtige meer van Bled. Het plaatsje ligt in het noordwesten van Slovenië, tegen de Oostenrijkse grens. Dankzij haar fraaie ligging aan het meer, is Bled al van oudsher een populaire vakantiebestemming. In de communistische tijd had maarschalk Tito aan het meer zijn vakantieverblijf. Omdat het meer van Bled niet ver van de snelweg naar Kroatië ligt, is Bled ook de perfecte tussenstop voor reizigers richting Istrië en verder naar het zuiden.

Sloveense kust

Slovenië ligt aan de Adriatische Zee. De kustlijn is nog geen 50 km lang en wordt in het noorden ingesloten door Italië en in het zuiden door Kroatië. Je vind hier steden zoals Portorož, Koper en Izola. Natuurlijk met een een heerlijk mediterraan klimaat.

Praktische informatie vakantie Slovenië

Slovenie is een relatief klein land met nog geen 2 miljoen inwoners. Opvallend is de grote verscheidenheid in landschappen en bezienswaardigheden. Tot 1991 maakte Slovenie deel uit van Joegoslavië, maar maakte zich samen met Kroatië als eerste los van deze federatie. Sinds 2004 maakt het land deel uit van de Europese Unie en kun je gewoon met de Euro betalen.

Waar ligt Slovenie en hoofdstad Ljubljana?

Slovenie is ongeveer half zo groot als Nederland en ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Italië en de Adriatische zee. Dankzij de nieuwe snelwegen doorkruis je snel en eenvoudig het hele land.

Slovenië vakantie. Verrassend Zuid-Europa

Slovenië ligt ingeklemd tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Na het uiteenvallen van Joegoslavië is het land sinds 1991 onafhankelijk. In 2004 werd Slovenië onderdeel van de Europese Unie. In Slovenië betaal je gewoon met de Euro. Het land is half zo groot als Nederland, maar heeft verschillende spectaculaire landschappen: Alpentoppen in het noorden, wijngebieden, de Pannonische laagvlakte en een korte kustlijn met mooie stadjes langs de Adriatische zee boordevol Italiaanse invloeden.

stedentrip
Gaudí Top 10

Barcelona en Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen stad in de wereld waar één architect zijn stempel zo duidelijk op heeft gedrukt. Overal in Barcelona kom je de sierlijke, organische Jugendstil ontwerpen van Antoni Gaudí tegen. Zelfs na zijn dood, in 1926, beheerst de Meester nog steeds het straatbeeld van de stad. Aan zijn laatste grote klus, de Sagrada Familia basiliek, wordt nog steeds volop gebouwd. De tien mooiste bouwwerken van Gaudí in Barcelona op een rijtje:

stedentrip
Bezienswaardigheden omgeving Barcelona

De regio Catalonië bestaat naast Barcelona uit de provincies Tarragona, Lleida en Girona. Naast het Spaans wordt in deze regio ook de eigen taal, het Catalaans, gesproken. Ook in de bergstaat Andorra (populair als skigebied bij de Barcelonezen) wordt Catalaans gesproken.
In de omgeving van Barcelona zijn een aantal bijzondere plaatsen te bezoeken zoals bijvoorbeeld het klooster van Montserrat of het stadje Figueras met het wereldberoemde Salvador Dali­ museum. Strandliefhebbers komen aan hun trekken aan de Costa Brava met haar zonnige stranden.

stedentrip
Barcelona aanbiedingen

Een vliegticket, een leuk hotel of een compleet weekendje weg naar Barcelona is snel geregeld. Een greep uit het aanbod met de populairste reizen van de grote reisorganisaties.

stedentrip
Vakantie Jutland, Denemarken

Het weidse landschap van Jutland doet denken aan Nederland. Velden worden afgewisseld door aangename steden en kleine dorpjes. De Deense Waddeneilanden doen sterk denken aan de onze. Denemarken is niet alleen een ideaal fietsland, dankzij de lange kustlijn zijn er in Denemarken volop mooie stranden. De kust en de fjorden bieden volop ruimte aan watersport zoals zeilen, kanoën, surfen en kiten.

stedentrip
Praktische informatie Barcelona stedentrip

Diada de la Rosa, op 23 april, is de meest romantische dag voor een bezoek aan Barcelona. Het is de dag van Sant Jordi, de dag van de liefde. Op deze dag geven alle mannen hun geliefde een rode roos en krijgen er een boek voor terug. Maar ook op andere dagen van het jaar is Barcelona een bezoek meer dan waard.

stedentrip
Barcelona Top 10

Net als in andere wereldsteden wordt ook in Barcelona de fiets steeds populairder. Huur eens een fiets, bijvoorbeeld bij een van de verhuurwinkeltjes bij de haven, en peddel op je gemak langs alle mooie gebouwen en buurten van de stad. Een geweldige manier om Barcelona te ontdekken! En of je nu voor de eerste of de tiende keer in Barcelona komt; de stad verveelt nooit. Er is altijd weer iets nieuws te beleven en te ontdekken.

stedentrip
Barcelona stedentrip: lekker lang weekend weg

Barcelona bruist. 24 uur per dag. Overdag kun je genieten van de musea, winkels en architectonische hoogstandjes. 's Avonds heeft Barcelona een bruisend nachtleven. Even uitrusten? Geniet van een koel drankje met tapas op een terrasje of in een van de vele barretjes. Of ga uitwaaien aan de Middelandse zee en geniet van de warme Spaanse zon op het aangename stadstrand. Hoe vaak je er ook komt, in ieder jaargetijde, Barcelona is en blijft een prachtige stad en heeft alles in huis voor de perfecte stedentrip!

Waar ligt Corsica?

Corsica is zo'n 8700 km² groot en is daarmee bijna 52 keer groter dan Texel. Het eiland is verdeeld in 2 departmenten: Haute-Corse in het noorden en Corse-du-Sud in het zuiden. Corsica heeft ruim een kwart miljoen inwoners. Het binnenland van het eiland is bergachtig. De hoogste berg is de Mt. Cinto met een top op 2710 meter.

Corsica zuidkust

Aan de 1000 kilometer lange kust van Corsica worden mooie en zonovergoten stranden afgewisseld met steile kliffen. De azuurblauwe Middelandse zee is aangenaam en helder. De baaien bieden beschutting tegen de zee. Het binnenland in het zuiden van Corsica bestaat uit ruige bergketens, bossen en de ondoordringbare maquis.

Centraal Corsica bezienswaardigheden

De binnenlanden van Corsica lenen zich uitstekend voor stoere en avontuurlijke wandeltochten. Temidden van het ruige binnenland van Corsica ligt Corte, de oude hoofdstad van het eiland. De mooiste bezienswaardigheden in het binnenland van Corsica.

Corsica westkust

De meeste plaatsen van Corsica liggen langs de kust. Niet vreemd, want het binnenland is bergachtig. Bastia en Ajaccio zijn de twee grootste en belangrijkste steden. De andere plaatsen op Corsica zijn in verhouding een stuk kleiner - maar niet minder interessant! Bijzonder zijn ondermeer Bonifacio, hoog bovenop een rots aan de kust en het oude universiteitsstadje Corte in het binnenland. Ook een bezoek aan het geboortehuis van Napoleon in Ajaccio mag tijdens de reis natuurlijk niet ontbreken.

Noord- en oostkust van Corsica

Het noorden van Corsica bestaat uit 2 regio's: Cap Corse is het topje op de kaart met als belangrijkste stad Bastia, tevens de grootste stad van Corsica. De andere regio in het noorden is de Balagne. Hier liggen de grotere plaatsen Calvi en L'Ile Rouse.

De overtocht. Met de boot naar Corsica

Corsica. Hoe kom je er? De snelste verbinding is uiteraard met het vliegtuig. Maar als je de auto (en caravan) wilt meenemen of wilt profiteren van een voordelig vliegticket naar bijvoorbeeld Nice; dan ben je aangewezen op een van de vele veerdiensten die vanuit Frankrijk en Italië naar verschillende plaatsen op Corsica varen.

Vakantie Corsica: zon, zee, cultuur & plezier

Corsica is een autonome regio van Frankrijk en heeft ruim een kwart miljoen inwoners. Het eiland is verdeeld in 2 departmenten, Haute-Corse in het noorden en Corse-du-Sud in het zuiden. Het binnenland is bergachtig. De hoogste top is de Mt. Cinto (2710 mtr). De economie is voornamelijk gebasseerd op het toerisme.

Corsica aanbiedingen en last minutes

Vakantie naar Corsica? Van vakantiehuisje tot camping. Van zelf rijden tot georganiseerde rondreis. Nu boeken, is straks lekker ontspannen op reis!

Corsica Top 5 beroemde inwoners

Corsica heeft tal van beroemdheden voortgebracht waaronder Napoleon Bonaparte en Laetitia Casta, hét gezicht van de Franse Republiek. Wie zijn de vijf bekendste Corsicanen?

Corsica. Een korte geschiedenis

De roerige geschiedenis van Corsica gaat terug tot de steentijd (ca. 8000 v. Chr.) toen hier de eerste nederzettingen ontstonden. Sindsdien is het eiland talloze keren onderdrukt door heersers van het vasteland en zijn er even zoveel opstanden van de lokale bevolking geweest.

Corsica museum gids

Even een dagje geen strand? Regen? Of ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de fascinerende en veelbewogen geschiedenis van Corsica? Hieronder een overzicht met de mooiste en belangrijkste musea van Corsica.

Corsica actieve vakantie

Corsica biedt volop mogelijkheden voor een avontuurlijke vakantie. Naast het bergwandelen in het ruige binnenland zijn er nog taloze andere sportactiviteiten mogelijk waaronder duiken, wintersport(!) of paragliden.

Corsica. Ontdek het ruige binnenland

Het binnenland van Corsica leent zich prima voor het maken van mooie wandeltochten. Tochtjes van een paar uur voor het gehele gezin tot aan voettochten van 10 tot 12 dagen voor de getrainde loper. Eén route, de beroemde Grande Randonnée 20, doorkruist het hele eiland. Andere wandelroutes verbinden bijvoorbeeld de oost- en westkust met elkaar.

Wat zijn de mooiste stranden van Corsica?

De 1000 kilometer lange kust van Corsica is een aaneenschakeling van kliffen, mooie baaien en zonovergoten stranden. De azuurblauwe Middelandse zee rond Corsica is kristalhelder en dankzij de aangename watertemperatuur en de beschutting in de baaien kun je op heel veel plaatsen heerlijk zwemmen. Bijna een derde van de kustlijn bestaat uit meest zand- en soms kiezelstranden. In het hoogseizoen kan het op sommige stranden druk zijn. Beter is het aan het einde van de zomer wanneer het nog steeds lekker weer is, maar minder druk.

Corsica bezienswaardigheden

De meeste plaatsen van Corsica liggen langs de kust. Niet vreemd, want het binnenland is bergachtig. Bastia en Ajaccio zijn de twee grootste en belangrijkste steden. De andere plaatsen op Corsica zijn in verhouding een stuk kleiner - maar niet minder interessant! Bijzonder zijn onder meer Bonifacio, hoog bovenop een rots aan de kust en het oude universiteitsstadje Corte in het binnenland. Ook een bezoek aan het geboortehuis van Napoleon in Ajaccio mag tijdens de reis natuurlijk niet ontbreken.

Corsica vakantie

Corsica heeft als bijnaam Île de Beauté. Daarmee is niets teveel gezegd, want Corsica is een prachtige vakantiebestemming in het Middellandse zee gebied voor zowel zon-, zee- en actieve vakantiegangers. Het eiland heeft een heerlijk mediterraan klimaat en een afwisselend landschap. Op reis over het eiland kom je door leuke oude stadjes en ontdek je baaien met prachtige stranden. En dankzij haar bijzondere geschiedenis heeft Corsica een geheel eigen karakter. Een mooie bestemming voor een geslaagde vakantie!

ver weg
Kenai Fjords National Park

Kenai Fjords National Park beslaat een gebied van 2000km2. Het ongerepte schiereiland bestaat uit de Kenai Mountains en het Harding Icefield. Het is een ruig en moeilijk toegankelijk gebied. De eenvoudigste manier om iets van het gebied te zien is per boot vanuit Seward. Diep in de fjorden krijg je een mooie indruk van de ijzige bergen en canyons, maar bovenal van de vele dieren die in het gebied leven waaronder duizenden vogels, zeeotters, orka's en bultruggen.

ver weg
Seward bezienswaardigheden

Seward is het eindpunt van de Alaska Railroad én de toegangspoort tot het Kenai Fjords National Park. De havenplaats blijft in de winter ijsvrij en is daarom een belangrijke toevoer haven voor allerlei goederen. Hoewel er slechts een kleine 3000 mensen wonen, ziet Seward er dankzij de houten huisjes leuk uit en is er een aardig aanbod van restaurants, winkels, galeries en musea.

ver weg
Homer, de Spit en Halibut Cove

Het plaatsje Homer is vernoemd naar Homer Pennock die hier in 1896 met een groep gelukszoekers aan land kwam. In plaats van goud vonden ze bruinkool dat aan de omliggende nederzettingen en visconservenfabrieken werd geleverd. Maar al snel werd de visvangst de belangrijkste peiler van de lokale economie.

ver weg
Katmai National Park

De uitgestrekte sub-arctische wildernis van Katmai NP is niet alleen beroemd door haar ruige landschap, maar ook vanwege de bijzondere wildlife en in het bijzonder de grizzly beer. Naar schatting leven er zo'n 4700 beren op Katmai - de meeste ter wereld.

ver weg
Svalbard (Spitsbergen)

Het afgelegen Svalbard (Spitsbergen) was in vroeger tijden de springplank voor walvisvaarders en poolexpedities. Maar nog steeds staat dit pooleiland op de top van onze aardbol synoniem voor kou en avontuur. Een winternacht duurt hier maar liefst vier maanden.

stedentrip
Sint-Petersburg stedenreis

Sint-Petersburg is na Moskou de tweede stad van Rusland. Het was zelfs lange tijd de hoofdstad van het Russische rijk. In 1703 werd Petersburg door tsaar Peter de Grote gesticht als 'venster op Europa'. Hij vernoemde zijn stad naar apostel Petrus (en niet zichzelf). Sint-Petersburg is gebouwd in de Neva rivierdelta aan de Oostzee; de stad telt dan ook maar liefst 342 bruggen en kreeg daardoor de bijnaam 'Het Venetië van het noorden'. Interessanter is dat de talrijke historische gebouwen in het centrum prachtig bewaard zijn gebleven. Samen met de Russische cultuur is een stedenreis naar deze ongeëvenaarde stad een geweldige belevenis.

stedentrip
Manhattanhenge

Het stratenpatroon van Manhattan lijkt wel een beetje op een schaakbord. Twee keer per jaar gaat de zon precies onder in het verlengde van de straten die van oost naar west lopen. Dit verschijnsel wordt Manhattanhenge genoemd (naar Stonehenge) en levert mooie foto's op.

stedentrip
Bairro Alto, Chiado en Estrela

Bairro Alto, de hoge wijk, is een van de meest schilderachtige wijken van Lissabon. Het is hier heerlijk slenteren. Als je even wilt uitblazen is er altijd wel een koffietentje of goedkoop restaurantje in de buurt. De traditionele Lissabonese levenstijl is in deze buurt nog altijd prettig voelbaar. De bovenstad is bijvoorbeeld te bereiken via Tram 28 of met een van de 'Elevadores', de liften of trammetjes die je een steile klim besparen.

stedentrip
Baixa, Mouraria, Avenida en Rossio

Tegenwoordig wordt de Baixa wijk gezien als het centrum van Lissabon. Hier zijn talrijke restaurants en winkels. De huidige vorm van de wijk, met haar rechte en brede straten, is aangelegd tijdens de grote wederopbouw, na de aardbeving van 1755 die Lissabon grotendeels in puin legde.

stedentrip
Rondom de burcht: Alfama wijk

De Alfama is het oudste deel van Lissabon. De wijk ligt opgebouwd tegen de burchtheuvel. De Alfama is tijdens de grote aardbeving van 1755 grotendeels intact gebleven en de ontelbare steile straatjes vormen nog steeds een waar doolhof. Als kroon op de heuvel ligt het Castelo de Sao Jorge. Vanaf de muren van het oude fort wordt je beloond met een schitterend uitzicht over het centrum van Lissabon, de Taag en de overkant van de rivier.

stedentrip
Belém: aan de monding van de Taag

De wijk Belém is ontstaan in de Portugese Gouden Eeuw toen Portugal een belangrijke zeevarende natie was. De wijk is dan ook aan de monding van rivier de Taag gebouwd. Door de vele fraaie historische monumenten en musea is Belém een bezoek meer dan waard. Hoewel de wijk iets buiten het centrum van de stad ligt, zijn alle bezienswaardigheden eenvoudig te bereiken met tram, bus of trein. In Belém vind je ondermeer de Torre de Belém, een 15e eeuwse 35 meter hoge wachttoren aan de Taag, en het fraaie klooster Mosteiro dos Jerónimos uit de Gouden eeuw.

stedentrip
Lissabon Top 10 bezienswaardigheden

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. Na de ramp volgde een grootscheepse wederopbouw onder leiding van Markies De Pombal. Aan hem dankt de stad haar huidige opzet en de vele mooie gebouwen. Samen met de zon en de cultuur maakt dit van Lissabon een heerlijke stedentrip.

stedentrip
Sintra top 6 bezienswaardigheden

Sintra is verrassend. Het plaatsje bij Lissabon staat vol met met fantastische kastelen en paleizen. Sintra ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. De opvallende paleizen zijn stille getuigen van de rijkdom van weleer. Sintra is een aanrader om te bezoeken!

stedentrip
De mooiste musea van Lissabon

Op cultureel gebied is er in Lissabon veel te doen. Er is een groot museumaanbod over uiteenlopende onderwerpen. Van een theatermuseum tot een Portugees tegeltjesmuseum, maar ook over de rijke scheepvaarthistorie (bijvoorbeeld de Portugese ontdekkingsreizigers) en de luchtvaartgeschiedenis van Portugal.

stedentrip
Costa de Lisboa: stranden en plaatsen rond Lissabon

De omgeving van Lissabon heeft verrassend veel te bieden. Het is een ideale bestemming voor een fly-drive vakantie. De Atlantische oceaan ligt op slechts een uurtje rijden van Lissabon. De kustlijn bestaat uit ruige kliffen, afgewisseld met mooie stranden. Langs de oceaan vind je een aantal aardige badplaatsjes zoals Estoril en Cascais.

stedentrip
Praktische informatie Lissabon en Portugal

Praktische reisinformatie over vakantie naar Lissabon en Portugal, vervoer in de stad, het klimaat, de beste reisgidsen en een paar handige woordjes Portugees voor onderweg.

stedentrip
Aanbiedingen Lissabon en Costa de Lisboa

Hieronder een selectie van de grote reisaanbieders met vakanties naar Lissabon. Van vakantiehuisje tot georganiseerde rondreis. Op zoek naar iets anders? Kijk dan eens in het overzicht met last minute vakantiehuizen in Portugal.

stedentrip
Lissabon, de mooie hoofdstad van Portugal

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt op slechts een paar uurtjes vliegen en is dankzij haar bezienswaardigheden de perfecte stad voor een heerlijke stedentrip. Lissabon ligt aan rivier de Taag en biedt een goede mix van historie, sfeer en cultuur. Lissabon is authentiek en nostalgisch. Je kunt er lekker en betaalbaar uit eten en het klimaat is aangenaam. Je kan er in december nog van de zon genieten en onder een palboom zitten! Ook in de omgeving van Lissabon is een hoop te zien en te doen zoals de Costa de Lisboa en het verrassende plaatsje Sintra.

ver weg
De Kimberley

De Kimberley ligt in het noord-oosten van West-Australie, tegen de grens met the Northern Territory. De regio herbergt een groot aantal bijzondere bezienswaardigheden waaronder de Bungle Bungles. Avonturiers kunnen in de droge tijd de Kimberly met hun 4x4 ontdekken via de Gibb River road. Reizigers met een gewone auto/camper kunnen de geasfalteerde weg nemen. In het regenseizoen zijn sommige wegen volkomen onbegaanbaar en worden dan afgesloten voor alle verkeer.

ver weg
Broome - op de rand van de tropen

Het aangename Broome is een snelgroeiend stadje in het noordwesten, halverwege Perth en Darwin. Broome ligt op de rand van de tropen en is vooral bekend geworden door haar parelindustrie. Na je reis door de outback is Broome een aangename stop en geeft je de kans om weer eens van het goede stadsleven te genieten; uit eten, shoppen en uitgaan. Broome heeft heerlijke stranden (op sommige mag je ook met de auto komen) aan de Indische Oceaan, waaronder het beroemde Cable Beach. Het mooie witte zandstrand is maar liefst 22km lang.

ver weg
Red Centre: het hart van Australië

De outback is het uitgestrekte gebied in het centrale deel van Australie en ligt ver weg van de bewoonde wereld. De outback beslaat zo'n driekwart van Australie en ligt grotendeels in de deelstaten Northern Territories en Western Australia. De hoofdroute door centraal Australie loopt van Adelaide in het zuiden naar Darwin in het uiterste noorden. Halverwege je reis kom je langs Alice Spings, de 'hoofdstad' van het Red Centre, waar je Uluru (Ayers Rock), The Olgas en Kings Canyon kunt bezoeken.

ver weg
South Australia bezienswaardigheden

De staat South Australia ligt aan de zuidkust van Australie. De meeste inwoners wonen in de steden en landbouwgebieden langs de kust ten zuiden van Port Augusta. Slechts 1 procent woont in de rest van de staat, de dorre en uitgestrekte outback.

ver weg
Coober Pedy

In de zinderende Outback van South Australia, langs de Stuart Highway naar het noorden van Australië, ligt Coober Pedy. In en rond het mijnstadje wordt in de bodem opaal gewonnen. Bij binnenkomst komt het mijnstadje een beetje vreemd over. Niet vreemd dat juist hier de avonturenfilm Mad Max is opgenomen. Overal zie je hopen met resten puin uit de mijnen liggen en waarschuwen bordjes voor de diepe putten. Maar in plaats van putten bouwen sommige miners hun schacht ook om tot woning. Vanwege de hitte in de zomer is het boven de grond veel te heet, maar onder de grond heerlijk koel. Alleen de ventilatieschachten en een boom op een gedempte put van het afvalwater verraadt dat hier mensen wonen.

ver weg
Adelaide. Hoofdstad South Australia

De meeste inwoners van Zuid-Australie wonen in hoofdstad Adelaide. Het noordelijke deel van de staat ligt in de Outback en is droog en dor. Het zuidelijke gedeelte langs de kust is echter groen en vruchtbaar en is wereldberoemd om haar goede wijnen.

ver weg
Northern Territory (NT)

De Aboriginals onderscheiden in het tropische noorden van Australie maar liefst 6 verschillende seizoenen, variërend van een droge tot extreem natte periode (The wet). De Northern Territory (NT) is misschien wel het meest ongerepte stuk Australie. De staat strekt zich uit van Darwin in de Top End tot aan Ayers Rock in centraal Australie. Hoogtepunten in het noorden zijn o.a de nationale parken Kakadu (half zo groot als Nederland, met verschillende landschappen en Aboriginal Rock Art sites), Litchfield en Katherine Gorge, het uitgestrekte Arnhemland en Darwin.

ver weg
Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)

Darwin is vanuit Europa de dichtsbijzijnde vliegbestemming in Australie. Daarom kiezen sommige reizigers juist deze stad als eind- of startpunt van hun reis. Darwin is een broeierige, maar moderne stad en is hoofdstad van de Northern Territory. Vanuit Darwin bereik je eenvoudig de belangrijkste en meest populaire Nationale Parken in het noorden. Maar wil je naar de grote steden in het zuiden, dan heb je nog een flinke reis voor de boeg!