Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Tsjechië vakantie

Verrassend én dichtbij

Praag is de bekendste bestemming in Tsjechië. Maar behalve de hoofdstad is er nog veel meer te ontdekken. Tsjechië is een prachtig vakantieland. Leuke historische stadjes, een afwisselend landschap met heuvels, rotsen, bergen en uitgestrekte bossen. Ook het klimaat is aangenaam. En vergeet niet het prima eten en drinken. De pivo is er uitgevonden! En denk je dat Tsjechië ver weg is? Het is dichterbij dan Frankrijk en er zijn op de weg geen zwarte zaterdagen. Daarnaast is vakantie in Tsjechië ook nog eens verrassend betaalbaar!

De mooiste plaatsen in Tsjechie

Tsjechië vakantie Top 10

Tsjechië vakantie Top 10
Tsjechië Vakantie Top 10

Bezienswaardigheden en leuke dingen doen tijdens je vakantie in Tsjechië? Ontdek de mooiste plekken van dit bijzondere Oost-Europese land en maak van je reis een onvergetelijke vakantie. Een overzicht van de leukste uitstapjes en meest bijzondere plekken van Tsjechië.

Tsjechië Top 10

Noord-Bohemen

Noord-Bohemen
Noord-Bohemen bij Hřensko

Het grootste deel van de Noord-Bohemen is vlak landbouwgebied. Dat klinkt saai, maar in de heuvels bij de grens ligt een van de mooiste heuvelgebieden van Tsjechië. Het gebied dat "Boheems Zwitserland" (České Švýcarsko) wordt genoemd, biedt een afwisselend heuvellandschap met verrassende rotspartijen. Het is een populair wandelgebied en daarom een bezoek zeker waard.

Noord-Bohemen

Tsjechië. Ontdek de Oost-Bohemen

Tsjechië. Ontdek de Oost-Bohemen
De Sněžka, de hoogste top van Tsjechië

Tegen de grens met Polen liggen de Krkonoše, het Reuzengebergte. In de winter ligt hier volop sneeuw. De toppen zijn hoog genoeg voor een sneeuwzekere wintersport. In de zomer is het Reuzengebergte een uitdagend wandelgebied. Je kan ondermeer naar de top van de Sněžka wandelen, de hoogste bergtop van Tsjechië. Meer naar het zuiden wordt het landschap vlakker. Hier zijn leuke oude steden en kastelen. Al met al zijn de Oost-Bohemen een prachtig vakantiegebied.

Oost-Bohemen

De Sněžka en het Krkonoše Reuzengebergte

De Sněžka en het Krkonoše Reuzengebergte
Uitzicht vanaf de top van de Sněžka

In het Krkonoše Reuzengebergte, op de grens met Polen, ligt de hoogste bergtop van Tsjechie. Het is de Sněžka dat zoiets als de 'sneeuwkop' betekent. De piek is 1603 meter hoog. Naar de top loopt een pittige, maar dagvullende wandeling die zeer de moeite waard is.

Sněžka & Krkonoše Reuzengebergte

Het paradijs: Český ráj

Het paradijs: Český ráj
Grillige rotsformaties in Prachov, Český ráj

Český ráj ofwel het Boheems Paradijs is een bosrijk gebied ten zuiden van de stad Liberec. Het is een variërend gebied en daarmee een leuke bestemming in Tsjechië. Je vindt er bizarre rotsformaties die in een Western niet zouden mistaan alsook oude burchten. Český ráj is al sinds 1955 beschermd. Het was het eerste nationale park van Tsjechië. Hieronder volgen enkele leuke bezienswaardigheden die ook heel leuk voor kinderen zijn.

Český ráj

Tsjechië vakantie West-Bohemen

Tsjechië vakantie West-Bohemen
Het plaatsje Loket in Tsjechië

De West-Bohemen grenzen aan Duitsland. De Duitse bevolking in de regio werd na de Tweede Wereldoorlog verdreven, maar nog steeds kom je hun sporen tegen; al is het maar in de plaatsnamen. Verplichte stops voor James Bond liefhebbers (maar eigenlijke voor iedereen) zijn de plaatsen Karlovy Vary (Karlsbad) en het burchtstadje Loket. De film Casino Royal is hier deels opgenomen.

West Bohemen

Karlovy Vary (Karlsbad)

Karlovy Vary (Karlsbad)
Karlovy Vary (Karlsbad), Tsjechië

Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, is een sjieke kuurbadplaats in het westen van Tsjechië. De heilzame bronnen trekken al eeuwenlang vele bezoekers. Aanvankelijk om te baden, maar vanaf de 18e eeuw ook om te drinken. Het drinken gebeurt op een speciale manier met een eigenaardig theepotje. Het aangename Spa-district van Karlovy Vary is fraai gelegen in een smalle vallei aan de Teplá warm-water rivier. Hier zijn de diverse collonades met daarin de thermische bronnen.

Karlovy Vary

Mariánské Lázně (Marienbad)

Mariánské Lázně (Marienbad)
Mariánské Lázně (Marienbad)

Mariánské Lázně, ook bekend onder de Duitse naam Marienbad, is ondanks haar authentieke uitstraling nog maar een jonge stad. Niettemin is de stad prachtig en een bezoek zeker waard. Mariánské Lázně werd aan het begin van de 18e eeuw ontwikkeld rond een veertigtal geneeskrachtige bronnen door een naburig klooster.

Mariánské Lázně (Marienbad)

Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen
Tsjechië vakantie Top 10

De Zuid-Bohemen zijn van oudsher het rijkere deel van Tsjechië. Het landschap in dit deel van Tsjechië is afwisselend en je vindt hier fraaie steden en vele kastelen. Šumava, het Boheemse woud, is een berggebied waar je prima kunt wandelen. Een ander mooi gebied is Trebonsko. Ceske Budejovice is de belangrijkste stad van de streek. Hier komt het Budvar-bier vandaan. Maar mooier is het Middeleeuwse stadje Český Krumlov. Dat tevens een goede uitvalsbasis is om dit deel van Tsjechië te ontdekken.

Zuid-Bohemen

Praag special

Praag special
De Tsjechische hoofdstad Praag bij nacht

Als een zilverkleurig lint slingert de Moldau door Praag. De vele bruggen, waaronder de beroemde Karelsbrug, verbinden beide oevers. Op de linker rivieroever steken de Praagse burcht en de St. Vitus Kathedraal fraai boven de stad uit. Op de rechteroever van de Moldau bepalen de vele gezellige pleinen, barokke kerken en talloze andere historische gebouwen het stadsbeeld. Verder kun je in de stad heerlijk uit eten én Tsjechië is het land waar het pils is uitgevonden. Na zdraví!

Praag special

Slovakije vakantie

Slovakije vakantie
Een van de vele mooie kastelen in buurland Slowakije

Slowakije is een dunbevolkt land en is op 1 januari 1993 ontstaan uit de splitsing van het land Tsjecho-Slowakije. De Slowaakse Republiek ligt centraal in Europa op de grens met Oostenrijk en Tsjechië. Op een oppervlakte van 1,3 keer zo groot als Nederland, vind je kleine stadjes en dorpjes, grootse kastelen en eindeloze natuur. In de groene valleien van Slowakije leven nog wilde dieren als de beer, wolf, lynx en bizon. Populaire bestemmingen binnen Slowakije zijn ondermeer hoofdstad Bratislava, de hoge en lage Fatra's, het Tatra gebergte en Slovensky raj, het Slowaakse Paradijs. De hoogste top van Slowakije is de Gerlachovský štít. De berg is 2655 meter hoog en ligt in de hoge Tatra.

Slovakije

Tsjechie vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!