Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noord-Bohemen

  • De Pravcická brána, de grootste natuurlijke brug van Midden-Europa bij het plaatsje Hřensko

    De Pravcická brána, de grootste natuurlijke brug van Midden-Europa bij het plaatsje Hřensko

    Noord-Bohemen

Boheems Zwitserland. Vakantie tegen de Duitse grens

Het grootste deel van de Noord-Bohemen is vlak landbouwgebied. Dat klinkt saai, maar in de heuvels bij de grens ligt een van de mooiste heuvelgebieden van Tsjechië. Het gebied dat "Boheems Zwitserland" (České Švýcarsko) wordt genoemd, biedt een afwisselend heuvellandschap met verrassende rotspartijen. Het is een populair wandelgebied en daarom een bezoek zeker waard.

Tsjechisch Zwitserland

České Švýcarsko

De naam Tsjechisch Zwitserland is bedacht door Zwitsers die hier eind 1700 verbleven. In het gebied tussen Hrensko en Ceska Kamenice liggen fraaie heuvels, valleien en leuke dorpjes met vakwerkhuisjes. Verscholen in de bossen liggen ook enkele opvallende rotspartijen. De Pravcická brána, de grootste natuurlijke brug van Midden-Europa, is daar een van.

Pravcická brána

De natuurlijke brug Pravcická brána ligt in het grensgebied met Duitsland en heeft een lengte van 26 meter en is 21 meter hoog. Er overheen lopen kan niet, maar er onderdoor kan wel. Pravcická brána is alleen te voet te bereiken, een wandeling van 5 kilometer. Dit kan vanaf het parkeerterrein bij Mezni Louka.
Overigens is er nog een tweede brug die vanuit Mezni Louka te bereiken is. Maar deze Mala Pravcicka brana is minder spectaculair.

Panska skala basaltzuilen
De basaltzuilen Panska skala

Panska skala: duizenden basaltzuilen

De rotsformatie van Panska skala bestaat uit duizenden basaltzuilen die als orgelpijpen omhoog steken. De basaltzuilen werden gevormd toen lang geleden gesmolten basalt afkoelde.

Litomerice

De streek rond de stad Litomerice staat bekend om haar fruit- en bloementeelt. De stad was in vroeger tijden een van de rijkste steden van de Bohemen. In de Dertigjarige Oorlog werd de stad echter verwoest en kwam er een einde aan de welvaart. In de 17e eeuw werd de stad geheel herbouwd. Het is nu een stad met mooie barokke gebouwen.

Terezin (Theresienstadt)

De stad Terezin, beter bekend als Theresienstadt, heeft een donkere geschiedenis. De nazi's verdreven alle inwoners uit de voormalige garnizoenstad en maakten er een doorvoerkamp naar de dodenkampen in Polen van. Joden uit heel Europa werden naar Terezin gebracht. De meesten zouden nooit meer terugkeren.

Sächsische Schweiz

Aan de Duitse kant van de grens

Taal, tol en geld zijn welliswaar verschillend aan weerszijden van de grens, maar dankzj de EU zijn er voor toeristen geen echte belemmeringen. Er zijn geen grenscontroles tussen Duitsland en Tsjechië. Voor of na je reis door Tsjechië, zou je ervoor kunnen kiezen om nog een paar dagen in de Sächsische Schweiz te verblijven. Je kort dan meteen je reis naar Nederland in. Ook aan de Duitse zijde van de grens, bijvoorbeeld rond Bad Schandau, zijn goede wandelmogelijkheden en leuke bezienswaardigheden.

Afstand vanuit Nederland

De Noord-Bohemen in het noorden van Tsjechië zijn vanuit Nederland eenvoudig te bereiken. Dankzij de Autobahn van onze oosterburen, via Dresden, is het zo'n 750 km. Verblijf je nog 1 of 2 nachtjes in de Sächsische Schweiz aan de Duitse kant van de grens, dan is je reis nog iets korter. Let op: Campings aan de Duitse zijde kunnen in de zomer nog al druk zijn. Reserveren is dan handig.

Noord-Bohemen op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Tsjechie vakantie

Tsjechisch of Duits?

Tot 1945 werd in het noordelijk deel van de Bohemen voornamelijk Duits gesproken. Maar met het einde van de oorlog werden de Duitsers verdeven en werd de voertaal Tsjechisch.

Vervuiling

Mede dankzij de zware industrie is Tsjechië altijd een welvarend land geweest. De keerzijde was echter wel de vervuiling en de grootschalige winning van delfstoffen. Soms moesten hele steden wijken voor de industrie. Maar sinds de val van de muur in 1989 en de aansluiting bij de EU is er veel veranderd.

Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!