Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Stedentrip Praag, de hoofdstad van Tsjechië

Romantische bestemming aan de Moldau

Als een zilverkleurig lint slingert de Moldau door Praag. De vele bruggen, waaronder de beroemde Karelsbrug, verbinden beide oevers. Op de linker rivieroever steken de Praagse burcht en de St. Vitus Kathedraal fraai boven de stad uit. Op de rechteroever van de Moldau bepalen de vele gezellige pleinen, barokke kerken en talloze andere historische gebouwen het stadsbeeld. Verder kun je in de stad heerlijk uit eten én Tsjechië is het land waar het pils is uitgevonden. Na zdraví!

De mooiste plaatsen in Praag

Praag Top 10 bezienswaardigheden

Praag Top 10 bezienswaardigheden
Bij de Karelsbrug in Praag

Het oude centrum van Praag ligt verspreid over beide oevers van de Moldau. Op de linkeroever vind je de burchtwijk Hradčany en Malá Strana (kleine zijde); een groene en ruim opgezette wijk met paleizen en bijbehorende grote tuinen. Vroeger woonde hier de Praagse adel. Op de rechter oever vind je de oude stad Staré Město, de Joodse wijk Josefov en de 'nieuwe' stad Nove Mesto. 'Nieuw' klinkt wat verwarrend, want dit historische stadsdeel werd al in de 14e eeuw gesticht.

Bezienswaardigheden

Praag. Omgeving van de burcht

Praag. Omgeving van de burcht
Oude Bibliotheek in het Strahov klooster

De Prager burcht, op de linker oever van de Moldau, steekt fraai boven de stad uit. Hradčany en Malá Strana (De kleine zijde); zijn groen en ruim opgezet. Je kunt hier urenlang heerlijk ronddwalen tussen de paleizen en de weidse parken waar vroeger de Praagse adel leefde.

Omgeving Burcht

Josevof en de Oude- en Nieuwe stad

Josevof en de Oude- en Nieuwe stad
Het Wenceslasplein. Het centrum van de fluwelen revolutie

De Oude- en Nieuwe stad op de rechter rivieroever zijn veel stedelijker van opzet dan de buurten rond de Praagse burcht aan de linkerkant de Moldau rivier. De Oude- en Nieuwe stad hebben dan ook een geheel eigen karakter.

Oude- en nieuwe stad

Waar ligt Praag en andere nuttige tips voor je stedenvakantie

Waar ligt Praag en andere nuttige tips voor je stedenvakantie
Eén van de vele gezellige restaurants in Praag

Praag is een stad van alle seizoenen. Ieder jaargetijde geeft de stad weer een andere aanblik. In het voor- en najaar en in de zomer leeft de stad volop. In de winter kan het door het landklimaat koud zijn, maar de sneeuw geeft de stad een sfeervol en romantische aanblik.

Praag Praktisch

Reisgidsen en boeken over Praag

De vakantie is een uitgelezen moment om een lekker stapeltje boeken mee te nemen. In de Reisgenieten vakantie boekshop vind je een ruim aanbod van toepasselijke boeken: Reisgidsen over Praag en Tsjechië, de mooiste wandel, fiets en autoroutes, geschiedenis van de Bohemen en romans die zich afspelen in Tsjechië en haar hoofdstad. Genoeg leesvoer voor een heerlijke stedenreis naar Praag of vakantie in Česká republika!

Boeken en reisgidsen

Tsjechië vakantie special

Tsjechië vakantie special
Tsjechië

Praag is de bekendste bestemming binnen Tsjechië. Maar behalve de hoofdstad valt er nog zoveel meer te ontdekken want Tsjechië is een afwisselend vakantieland: Leuke historische stadjes. Een afwisselend landschap variërend van glooiend tot bergachtig. Uitgestrekte bossen. Een aangenaam klimaat. Lekker eten en drinken. En je denkt misschien dat het ver weg is, maar het is dichterbij dan Frankrijk. Daarnaast is vakantie in Tsjechië ook nog eens verrassend betaalbaar!

Tsjechië vakantie special


Mooiste pleinen van Praag

en andere leuke plekken

De astronomische klok aan het oude stadsplein in Praag
De 500 jaar oude astronomische klok aan het oude stadsplein trekt altijd veel bekijks
In Praag vind je verschillende mooie en gezellige pleinen waar je lekker kunt flaneren of op één van de vele terrasjes kunt zitten. Ook kun je in de omliggende straten winkelen en uitgaan. De opvallendste pleinen van de stad zijn het Staroměstské náměstí (Oude Stadsplein), Betlémské náměstí (Betlehem plein), Náměstí Republiky (Plein van de republiek) en het beroemde Wenceslasplein dat meer op een brede boulevard lijkt dan op een plein.

Het Oude Stadsplein

Het mooiste plein van de stad

Het Oudestadsplein in Praag
Staroměstské náměstí
Het oude stadsplein van Praag wordt gemarkeerd door de gotische Týnkerk en het raadhuis. De 500 jaar oude astronomische klok aan het oude stadsplein trekt altijd veel bekijks. Op het hele uur komen uit de klok bewegende figuren tevoorschijn.

Wenceslasplein

Het plein van de revolutie

Het Wenceslasplein in Praag
Het Wenceslasplein
Een grote koepel van het Nationale museum van Praag markeert het Wenceslasplein. Dit langgerekte plein is weliswaar niet het mooiste van Praag, maar is vanuit historisch oogpunt wel interessant en een bezoek zeker waard. Het plein is hét symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme. De roerige gebeurtenissen uit het verleden worden hier nog ieder jaar herdacht.

Kerken Praag

Vooral veel barok!

Praagse Loreta kerk
De Praagse Loreta kerk
Als je bijvoorbeeld vanaf de Burchtheuvel uitkijkt over de daken van Praag, is het opvallend hoeveel kerktorens er te zien zijn - zeker voor een land dat lange tijd communistisch is geweest. Vooral de fraaie barokkerken in Praag zijn zeker een bezoek waard. Vaak worden er ook klassieke concerten gegeven.

De prachtige 17e eeuwse Loreta kerk -met bijbehorende kapellen- is eigenlijk een copie van de Santa Casa kerk in het Italiaanse plaatsje Loreto.
Praag Top 10 bezienswaardigheden +

Praag vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!