Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Stedenreis Berlijn: lang weekend er tussen uit

De nieuwe hoofdstad van Oost en West

De nieuwe hoofdstad van Duitsland is een bruisende mix van oud en nieuw, oost en west. Het niemandsland dat tot 1989 Oost- en West Duitsland scheidde, is in hoog tempo verdwenen en opgevuld met architectonische hoogstandjes. Maar behalve geschiedenis en cultuur biedt Berlijn natuurlijk veel meer! Hoogtepunten zijn natuurlijk de Berliner Dom, de Staats Oper, Checkpoint Charlie, de Gedächtniskirche en nog veel meer. Ook voor uitgaan tot in de late uurtjes of uitgebreid shoppen kun je prima in Berlijn terecht.

De mooiste plaatsen in Berlijn

Top 10 mooiste plekken Berlijn

Top 10 mooiste plekken Berlijn
De spectaculaire koepel van de Reichstag

Berlijn is een ruim opgezette stad en is qua oppervlakte maar liefst negen maal zo groot als Parijs. Eigenlijk zijn het 2 steden (West en Oost Berlijn) die eerst zijn samengevoegd en vervolgens verder uitgebouwd zijn met een nieuw, groots en chique centrum dat zich uitstrekt van het Potsdamer Platz tot Unter den Linden en Friedrichstrasse. De Top 10 van mooiste hotspots, bezienswaardigheden en attracties van Berlijn (en dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden). Viel Spaß!

Top 10 bezienswaardigheden

Wijken van Berlijn

Wijken van Berlijn
Frankfurter Tor, aan het begin van de Karl Marx-Alee in de wijk Friedrichshain

Berlin Mitte is het grootste en meest centrale stadsdeel van Berlijn. Je vind er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; maar Berlijn is veel meer dan Mitte. Dankzij haar de-centrale opzet zijn er meerdere centra. Hieronder een overzicht van de andere stadsdelen.

Stadsdelen

Berlijnse Muur

Berlijnse Muur
Spookstation uit de Koude Oorlog

Van de 43 km lange Berlijnse Muur zijn nog slechts enkele korte stukjes bewaard gebleven. De rest is door muurspechten gesloopt. In de stad laat een dubbele rij steentjes in de straat zien waar de Muur ooit liep. Het niemandsland dat ooit Oost- en West scheidde, is in rap tempo volgebouwd en winkels en straten zijn gemoderniseerd. Niettemin zijn nog volop sporen van de tweedeling te vinden. Juist daarom is Berlijn een interessante en unieke stad en ideaal voor een unieke stedentrip.

Berlijnse Muur

Acht verschillende muren

Acht verschillende muren
De Brandenburger Tor in 1984, toen nog Oost-Duitsland

De Berlijnse muur is welliswaar bijzonder, maar niet uniek. Nog steeds worden overal ter wereld 'IJzeren Gordijnen' gebruikt om grenzen dicht te houden. Maar ondanks bewaking, wachttorens, schijnwerpers en een gevaarlijke strook niemandsland heeft de Berlijnse Muur wel laten zien dat er altijd vindingrijke mensen zijn die op een of andere manier de grens weten over te steken. Foto rechts: Oost-Duitse grenswachten inspecteren de Muur in Berlijn. Op de voorgrond de lege strook niemandsland. De foto is begin jaren '80 gemaakt.

8 verschillende muren

Korte geschiedenis Berlijn

Korte geschiedenis Berlijn
Stasi gevangenis in voormalig Oost-Berlijn

De Tweede Wereldoorlog en de ruim 40 jaar dat Duitsland opgedeeld was in een Sovjet-Unie gericht Oost-Duitsland (DDR) en een westers georiënteerd West-Duitsland (BRD), heeft diepe sporen achtergelaten in Berlijn. Deze geschiedenis proef je overal in de stad! De verschillen zijn niet alleen cultureel en economisch, maar ook architectonisch. Sinds de Wende in 1989 worden de open ruimtes van het grensgebied weer bebouwd en smelten West- en Oost Berlijn weer samen.

Korte geschiedenis

Berlijn mooiste musea

Berlijn mooiste musea
Een Trabant in de Story of Berlin

Berlijn heeft een eindeloos aanbod van goede en uiteenlopende musea. Ze allemaal bezoeken is onmogelijk want het zijn er meer dan 170. Hieronder worden de meest interessante Berlijnse musea uitgelicht. Voor de grotere musea kun je vaak al van te voren tickets kopen via het internet. Dit scheelt je wachten bij de kassa.

Museumgids Berlijn

Bekende Berlijners

Bekende Berlijners
Checkpoint Charlie

Berlijn heeft talrijke beroemdheden voortgebracht. Een overzicht van Ampelmännchen, via Marlene Dietrich en ijsbeer Knut tot Albert Einstein.

Bekende Berlijners

DDR Kwis: 10 vragen over voormalig Oost-Duitsland

DDR Kwis: 10 vragen over voormalig Oost-Duitsland
DDR Museum en restaurant

25 jaar na de val van de Muur en voorafgaand aan je vakantie naar Berlijn, wordt het hoogste tijd om te testen wat jij (nog) weet over het voormalige Oost-Duitsland, Ostalgie (de hang naar de vroegere DDR-tijd) en de val van het IJzeren Gordijn. Test je kennis op het gebied van muziek, sport, auto's en andere weetjes over de 'socialistische heilstaat', de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).

DDR Kwis

Berlijn praktische informatie

Berlijn praktische informatie
De S-Bahn brengt je razendsnel door heel Berlijn

Op slechts een paar honderd kilometer over de Nederlandse grens ligt Berlijn: een wereldstad van formaat. Deze fantastische stedenbestemming is zowel per trein, vliegtuig als de auto eenvoudig en snel te bereiken. Daarnaast heeft Berlijn een enorm aanbod van leuke en voordelige hotels.

Praktische informatie

Hotels Berlijn

Hotels Berlijn
Berlijn hotels

Berlijn heeft een enorm aanbod aan hotels in uiteenlopende prijsklassen. Kies je voor een hotel op een centrale plek? Of ga je voor een hippe buurt zoals Prenzlauer Berg of in een van de opkomende buurten?

Hotels

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Straatartiest op het Pariser platz, bij de Brandenburger Tor in Berlijn
Straatartiest op het Pariser platz, bij de Brandenburger Tor

Unter den Linden

De beroemde Allee van Berlijn

Tip! Rond Unter den Linden, de bekendste Allee van Duitsland, zijn de belangrijkste monumenten van Berlijn te vinden zoals de Brandenburger Tor, de Reichstag, het Forum Fridericianum, Gendarmenmarkt en het museuminsel waar de beste musea van Berlijn zijn te vinden.
Interessante buurten Berlijn +

Checkpoint Charlie Berlijn
Checkpoint Charlie - ooit de zwaarst bewaakte grensovergang

Checkpoint Charlie en De Muur

De bekendste grenspost van Duitsland en andere plekken langs het IJzeren Gordijn

Tip! Het is bijna onvoorstelbaar dat Berlijn ooit door een muur in tweeën werd gedeeld. Van de oorspronkelijke grensovergang tussen Oost en West is weinig over, maar toch is grenspost Checkpoint Charlie een bijzondere plek en daarom een verplichte stop bij een bezoek aan Berlijn. Uiteraard zijn er nog veel meer plaatsen waar je sporen van de Berlijnse Muur tegenkomt.
Een overzicht met historische plaatsen langs de Berlijnse Muur +

Mooie hotels

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!