Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Wijken van Berlijn

  • Frankfurter Tor, aan het begin van de Karl Marx-Alee in de wijk Friedrichshain

    Frankfurter Tor, aan het begin van de Karl Marx-Alee in de wijk Friedrichshain

    Wijken van Berlijn

De meest interessante stadsdelen van Berlijn

Berlin Mitte is het grootste en meest centrale stadsdeel van Berlijn. Je vind er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; maar Berlijn is veel meer dan Mitte. Dankzij haar de-centrale opzet zijn er meerdere centra. Hieronder een overzicht van de andere stadsdelen.

Mitte

De Reichstag in Berlijn
De Reichstag aan de Platz der Republik
De wijk Mitte is het grote stadsdeel in het midden van Berlijn. Je vind hier vele bezienswaardigheden waarvan de meeste aan en rond Unter den Linden liggen zoals de Brandenburger Tor en vernieuwde Reichstag gebouw, de zetel van het Duitse parlement. Richting het oosten ligt het fraaie GendarmenmarktBebelplatz, te herkennen aan de St. Hedwigskathedraal, geïnspireerd op het Pantheon in Rome. Andere bezienswaardigheden zijn o.a het Museuminsel en het hypermoderne Hauptbahnhof. Een luchthaven is er niets bij.
Zie ook de Top 10. S-Bahn Friedrichsstrasse of Unter den Linden

Potsdamer Platz

Het Sony Center aan de Potsdamer Platz in Berlijn
Het Sony Center aan de Potsdamer Platz

Symbool van weropbouw

Het spectaculaire glazen dak boven het binnenplein is een van de eyecatchers van het grote Sony-Center aan het Potsdamer Platz. In het centrum vind je naast een bioscoop ook horeca, winkels en kantoren. Op het plein stonden ooit de eerste stoplichten van Europa en was het Platz het drukste kruispant van de stad. Tijdens de tweedeling van Duitsland lag het Potsdamer Platz in het niemandsland en was het braakliggend terrein. Pas na 10 jaar bouwen werd het gebied in 2005 opgeleverd.
U/S-Bahn Potsdamer Platz

Charlottenburg

De Gedachtniskirche in Berlijn
De Gedächtniskirche in Berlijn
De Kurfurstendam in Berlijn
De Kurfurstendamm, een van de belangrijkste straten van Berlijn

Rond de Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm is in de 19e eeuw aangelegd naar voorbeeld van de Champs-Elysées in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze Alee de belangrijkste straat van West-Berlijn. In deze buurt vind je dan ook de grootste en duurste winkels van de stad, zoals het KaDeWe en vele internationale winkels van topmerken. Ook kun je hier volop uitgaan in een van de vele kroegen en cafe's en is er (voor kinderen) de dierentuin o.a. panda's en het reusachtige aquarium.

Tevens zijn er in deze wijk veel hotels. Dankzij het goede openbaar vervoer kun je snel de andere stadsdelen bereiken.
Aan het einde van de Kurfürstendamm, aan het Breitscheidplatz, staat de gehavende Gedächtniskirche, een van dé symbolen van West Berlijn die herinnert aan de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hackische Markt

Hackische Höfe in Berlijn
Hackische Höfe

Jugendstil en binnenhofjes

Dit wijkje heeft dankzij haar Jugendstil gevels een geheel eigen sfeer. In de buurt vind je een achttal gezellige binnenhofjes, de Hackische Höfe. Ook zijn er talrijke hippe winkels, gezellige cafe's en restaurants.

Prenzlauer Berg

Van grauwe DDR wijk tot hippe buurt

De wijk Prenzlauerberg, ten noorden van Mitte, ligt in het voormalige Oost Berlijn. Het stadsdeel is tijdens de oorlog en de DDR tijd relatief gespaard gebleven en heeft ook mede dankzij de soms eigenzinnige bewoners een geheel eigen sfeer.
Door grootscheepse renovatie verandert de voormalige DDR wijk in een rap tempo in een hippe en mooie buurt met leuke winkeltjes, stubes en terrasjes. Vooral het Kollwitzplatz en de Kastanienallee zijn populair. Ten noorden van het Alexanderplatz, U-Bahn Senefelderplatz

Friedrichshain

De grote Karl Marx Allee die door de wijk Friedrichshain loopt, laat een heel ander Berlijn zien. De groots opgezette Allee werd in de jaren '50 en '60 gebouwd als tegenhanger van de kapitalistische architectuur. Op de hoogtijdagen van het socialisme werden hier grote militaire parades gehouden. U-Bahn Frankfurter Tor

Volkspark Friedrichshain ligt ten noorden van de Platz der Vereinten Nationen. Het uigestrekte park werd in 1840 aangelegd ter gelegenheid van de honderste verjaardag van de troonsbestijging van Frederik II. Opvallend zijn de twee heuvels. Deze Bunkerberge zijn aangelegd met puin uit de oorlog. Onder de heuvels stonden 2 bunkers met kunst uit de Berlijnse musea. De bunkers zijn er overigens niet meer. Ze werden aan het einde van de oorlog gebombardeerd.

Bruderkuss - Andere bezienswaardigheden in de wijk zijn ondermeer de East Side Gallery. Je ziet hier ondermeer de Bruderkuss tussen partijleider Honecker en Sovjet leider Brezjnev. De opvallende Oberbaumbrücke verbindt het stadsdeel met Kreuzberg. De Spree is hier de Oost- West grens.

Tiergarten

De Siegessäule in Berlijn
'Goldelse' of te wel Victoria op haar zuil. Door het gewicht van de hele toren ook wel de 'zwaarste vrouw' van Berlijn genoemd

Groene Oase in Berlijn

In het midden van de stad, rond het Bellevue paleis, ligt Tiergarten. Dit park was ooit een jachtgebied voor de rijken van de stad, nu is het een groene oase voor alle Berlijners. Aan de rand van het park ligt de oudste dierentuin van Duitsland, de Zoologischer Garten. Markant punt in Tiergarten is de Siegessäule, eind 18e eeuw opgericht ter ere van de Pruisische overwinningen in die tijd. Het 70 meter hoge monument kan beklommen worden.

Kreuzberg en Schöneberg

De wijk Kreuzberg Berlijn
Een straat in Kreuzberg

Oost-Kreuzberg

Door de grens met Oost-Berlijn lag Kreuzberg vroeger in een uithoek van de stad. Tegenwoordig is de wijk aan vele veranderingen onderhevig. Station Kottbusser Tor is een goed uitgangspunt om de wijk Oost-Kreuzberg te bezoeken. De beste dag voor een bezoek is de vrijdag wanneer een grote Turkse markt aan de MaybachUfer wordt gehouden. Het kleine Kreuzberg Museum vertelt over de geschiedenis van de wijk.
Overigens zijn er in Berlijn meer döner kebabzaakjes dan in Istanboel, terwijl het vleesgerecht van oorsprong Turks is.

West-Kreuzberg

West-Kreuzberg is van een geheel andere orde dan het oostelijk deel. De buurt is minder volks en is grootscheeps gerenoveerd. Er zijn vele interessante bezienswaardigheden waaronder Checkpoint Charlie, het door Daniel Liebeskind ontworpen Jüdisches Museum (het museum heeft geen deur, je komt binnen door een tunnel), het Deutsches Technikmuseum Berlin en nog veel meer.

Potsdam

Schloss Sanssouci in Potsdam bij Berlijn
Schloß Sanssouci in Potsdam bij Berlijn

Omgeving Berlijn

Ook buiten Berlijn zijn er interessante dingen te zien en te doen. In Potsdam, een voorstad van Berlijn, ligt het weelderige Schloß Sanssouci. In de grote tuin rond het slot kun je urenlang ronddwalen.
Foto: Het weelderige Schloß Sanssouci in Potsdam.

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!