Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Bekende Berlijners

  • Een Russische en Amerikaanse militair markeren Checkpoint Charlie

    Een Russische en Amerikaanse militair markeren Checkpoint Charlie

    Bekende Berlijners

Overzicht beroemde inwoners Berlijn

Berlijn heeft talrijke beroemdheden voortgebracht. Een overzicht van Ampelmännchen, via Marlene Dietrich en ijsbeer Knut tot Albert Einstein.

Der Steher en der Geher Berlijn
Berlijns stoplicht: Der Steher en der Geher

Ampelmännchen: Der Steher en der Geher

De typische DDR mannetjes op de voetgangerslichten

Bijna was het Ampelmännchen uit het straatbeeld verdwenen. Het typische stoplichtmannetje moest na de Wiedervereinigung net als veel andere zaken uit de voormalige DDR het onderspit delven. Dankzij protesten en internationale media aandacht mocht het mannetje toch blijven en zijn der Steher (rood) en der Geher (groen) uitgegroeid tot culthelden. Behalve op stoplichten kom je ze nu ook overal tegen op souvenirs en t-shirts.


Marlene Dietrich

De actrice

Maria Magdalena Dietrich werd in 1901 geboren in stadsdeel Schöneberg (aan de huidige Leberstrasse 65). In de jaren 20 werkt ze als actrice en breekt door als filmster met de film Die Blaue Engel. In 1930 emigreert ze naar de VS en krijgt daar de Amerikaanse nationaliteit. Tijdens de oorlog treed ze op voor de geallieerde soldaten aan het front. Marlene Dietrich overleed in 1992 en ligt begraven op de Friedenau begraafplaats in Steglitz. Haar eigendommen en films leven voort in het Filmmuseum Berlin.


Albert Einstein

De briljante natuurkundige

Voorafgaande aan de oorlog woonde en werkte de briljante natuurkundige Einstein in Potsdam. Hij gaf college in Berlijn en werkte aan het Kaiser Wilhelm Instituut voor Natuurkunde. Einstein was van Joodse komaf. In 1933 verhuist Albert Einstein naar de VS en blijft daar tot zijn dood wonen.


Helmut Newton

De grote fotograaf

Fotograaf Helmut Newton werd wereldberoemd met zijn foto's. Nadat Newton in 1938 op 18-jarige leeftijd Nazi-Duitsland ontvluchtte, werkte hij aanvankelijk als persfotograaf. Na de oorlog zou hij groot worden als modefotograaf. Ook maakte hij veel portretten. Nog steeds is zijn werk een voorbeeld voor velen.
Helmut Newton overleed in 2004. Het Berlijnse Museum für Fotografie is grotendeels aan zijn werk gewijd.


John F. Kennedy

Ich bin ein Berliner

John F. Kennedy riep zichzelf uit tot Berlijner met het uitspreken van de legendarische woorden "Ich bin ein Berliner". Hij deed dit tijdens een toespraak op 26 juni 1963, tijdens een bezoek aan West-Berlijn. Met zijn woorden stak hij de inwoners van Berlijn een hart onder de riem; zij waren bang dat West-Berlijn aan de Russen zou vervallen.


IJsbeer Knut

Verstoten, maar door Thomas Dörflein grootgebracht

Nadat hij bij zijn geboorte in december 2006 door zijn moeder werd verstoten en door dierenverzorger Thomas Dörflein met de fles werd grootgebracht, groeide ijsbeer Knut uit tot de grote publiekslieveling van de dierentuin van Berlijn. Sommige biologen vonden het opvoeden door een verzorger maar niks, maar miljoenen mensen over de hele wereld dachten daar anders over. Knut bleef tijdens zijn leven mensen opzoeken, maar lag niet goed in de groep van andere ijsberen. In maart 2011 overleed ijsbeer Knut op 4 jarige leeftijd.


Andere bekende Berlijners

Andere bekende Berlijners zijn ondermeer zangeres Nina Hagen (ze had ooit nog een relatie met Herman Brood). De punkzangeres werd op 11 maart 1955 geboren in Oost Berlijn onder de naam Catherina Hagen. Actrice Nastassja Kinski (West-Berlijn, 24 januari 1961) was te zien in films als Paris, Texas en de thriller Terminal Velocity. De succesvolle Duitse schaatster Claudia Pechstein (22 februari 1972) en wielrenner Erik Zabel (7 juli 1970) zijn beide geboren in Oost-Berlijn.

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!