Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Berlijn praktische informatie

 • De S-Bahn brengt je razendsnel door heel Berlijn

  De S-Bahn brengt je razendsnel door heel Berlijn

  Berlijn praktische informatie

Auto, trein of vliegtuig?

Op slechts een paar honderd kilometer over de Nederlandse grens ligt Berlijn: een wereldstad van formaat. Deze fantastische stedenbestemming is zowel per trein, vliegtuig als de auto eenvoudig en snel te bereiken. Daarnaast heeft Berlijn een enorm aanbod van leuke en voordelige hotels.

De oude Trabantjes verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld in Berlijn
De oude Trabantjes verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld van Berlijn

Reizen naar Berlijn

Met de auto naar Berlijn

De reis naar Berlijn per auto is immer gerade aus over de Autobahn. De afstand van Utrecht naar Berlijn is ca. 630 km. De reisduur is ongeveer 6 tot 7 uur, afhankelijk van file en wegwerkzaamheden. Neem de A1 via Hengelo, Osnabrück, Hannover, Braunschweig en Berlijn. Houd wel rekening met betaald parkeren in Berlijn.

Met de trein naar Berlijn

De laatste jaren is de treinverbinding met Berlijn flink verbeterd dankzij aanpassingen aan het spoor en de inzet van nieuwe comfortabele treinen. Vanaf Amsterdam via Amersfoort duurt de reis ca. 6 uur. Vanaf Brussel ca. 1,5 uur langer. Hoe eerder je boekt hoe voordeliger de reis. Groot voordeel van de trein is dat je in hartje Berlijn arriveert.
Berlin Tempelhof is tegenwoordig in gebruik als evenementen locatie
Berlin Tempelhof is tegenwoordig in gebruik als evenementen locatie

Berlijn met het vliegtuig

De reis van Schiphol of Zaventem naar Berlijn duurt ca. 1-1,5 uur. Daarbij komt natuurlijk nog de reis naar de luchthaven en het inchecken. In Berlijn kom je aan op het nieuwe Flughafen Berlin Brandenburg (BER) dat na jaren van uitstel in 2020 werd geopend. De oude luchthavens Tegel (TXL), Schönefeld (SXF) en Tempelhof (THF) zijn niet meer gebruikt. Vanuit Nederland en België zijn er per dag diverse vluchten naar Berlijn.
Berlijn beschikt over een goed en uitgebreid netwerk met openbaar vervoer, De U-Bahn en S-Bahn brengen je snel overal in de stad
Berlijn beschikt over een goed en uitgebreid netwerk met openbaar vervoer, De U-Bahn en S-Bahn brengen je snel overal in de stad

Openbaar vervoer Berlijn

Snel en frequent

De U-Bahn, de Berlijnse Metro, rijdt al sinds begin 1900. De lijnen hebben allemaal hun eigen kleur. De S-Bahn is een snelle regionale trein en is het verlengstuk van de metro. Ook rijden er trams en bussen in Berlijn. Bijzonder is buslijn 100 (en in mindere mate lijn 200). Deze klassieker brengt je langs alle belangrijke hoogtepunten. Neem een dagkaart voor het openbaar vervoer en reis voor een prikje snel en eenvoudig de hele stad door.
Cafe Adler, het cafe van Marlene Dietrich in Berlijn
Cafe Adler, het cafe van Marlene Dietrich

Muziek voor onderweg

Klassiekers over Berlijn

De stad Berlijn wordt in vele liederen bezongen. Om onderweg naar je vakantiebestemming alvast wat in Duitse stemming te komen, het volgende lijstje met natuurlijk het allermooiste en meest bekende Nederlandstalige Berlijn-lied bovenaan.

 1. Over de Muur
  -Klein Orkest
 2. 1st we take Manhattan, then we take Berlin
  -Leonard Cohen
 3. Take my breath away
  -Berlin
 4. Another brick in the wall
  -Pink Floyd
 5. Ich hab' noch einen Koffer in Berlin
  -Marlene Dietrich
 6. An e-mail to Berlin
  -Double Date; de geflopte Nederlandse song-festival inzending
 7. Mutter
  -Rammstein; Voor de weg terug
 8. Verdammt Ich Lieb' Dich (nicht)
  -Matthias Reim; Voor bij de kaartlees ruzie

KaDeWe het duurste warenhuis van Berlijn
KaDeWe het duurste warenhuis van Berlijn

Shoppen in Berlijn

Unter den Linden en Friedrichstrasse lagen vroeger in Oost-Berlijn. Het winkelaanbod was beperkt en de straten waren grauw. Nu vind je er de duurste winkels van de stad, met luxe producten en dure auto's. De Kurfürstendamm was traditioneel de winkelstraat van West-Berlijn. Nog steeds vind je hier een enorm aanbod van winkels, waarvan het KaDeWe (het Kaufhaus des Westens) aan de nabijgelegen Tauentzienstrasse het bekendste is.

Beste Reistijd

Voor een stedentrip naar Berlijn

Met name in het voor- en najaar is Berlijn een aangename bestemming. Door het landklimaat kan het kwik in Berlijn 's winters dalen tot Koude Oorlog temperaturen. Gelukkig brengen kerst en nieuwjaar wel weer de nodige sfeer en gezelligheid naar de stad. 's Zomers kan het op bepaalde dagen -zoals in veel grote steden- warm zijn. Veel mensen vluchten dan naar een van de vele parken en meren die het uitgestrekte Berlijn rijk is.

Sylvester - Viel Glück zum neuen Jahre!

Berlijn staat bekend om haar trendy oud- en nieuwfeesten. Sinds de val van De Muur wordt Sylvester, het oudjaarsfeest, groots gevierd bij de beroemde Brandenburger Tor. Je kunt er genieten van gratis concerten en een spectaculair groot vuuurwerk.

Reisgidsen Berlijn

Een goede reisgids is onmisbaar voor het vinden van leuke plekjes, restaurants of onderdak. Ook een praktische taalgids is verplichte handbagage want een paar woordjes en zinnetjes Duits maken het contact met de plaatselijke bevolking een stuk eenvoudiger. Een overzicht met goede reisgidsen en boeken over Berlijn vind je hier.

Fietsen in Berlijn

De fiets is misschien wel de leukste manier om de uitgestrekte stad te bekijken. In plaats van een half uur in de metro of een eindeloze wandeling, peddel je op je Fahrrad kris kras door Berlijn langs alle stukken Muur en andere hoogetepunten van Berlijn. Fietsen kun je op verschillende plekken huren.
Rondvaart over de Spree in Berlijn

Rondvaart op de Spree

Berlijn vanaf het water

Wanneer je nog geen genoeg hebt van Berlijn, maar geen fut meer hebt om verder te wandelen kun je altijd nog een rondvaart maken over rivier de Spree. Op comfortabele wijze zie je Berlijn van het water en kom je langs talrijke oude monumenten, maar ook vele nieuwe bouwwerken waar Berlijn inmiddels bekend om is. De meeste opstapplaatsen voor een rondvaart zijn rond de Weidendammer Brücke in Friedrichstrasse.

Links

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!