Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Acht verschillende muren

  • De Brandenburger Tor in 1984, toen nog Oost-Duitsland. Op de voorgrond de grens tussen beide stadshelften

    De Brandenburger Tor in 1984, toen nog Oost-Duitsland. Op de voorgrond de grens tussen beide stadshelften

    Acht verschillende muren

De Berlijnse Muur is uniek, of toch niet?

De Berlijnse muur is welliswaar bijzonder, maar niet uniek. Nog steeds worden overal ter wereld 'IJzeren Gordijnen' gebruikt om grenzen dicht te houden. Maar ondanks bewaking, wachttorens, schijnwerpers en een gevaarlijke strook niemandsland heeft de Berlijnse Muur wel laten zien dat er altijd vindingrijke mensen zijn die op een of andere manier de grens weten over te steken. Foto rechts: Oost-Duitse grenswachten inspecteren de Muur in Berlijn. Op de voorgrond de lege strook niemandsland. De foto is begin jaren '80 gemaakt.

Grenswachters van de voormalige DDR inspecteren de Muur in Berlijn
Oost-Duitse grenswachten inspecteren de Muur in Berlijn. Op de voorgrond de lege strook niemandsland. De foto is begin jaren '80 gemaakt.

Muur 1. Berlijnse Muur / IJzeren Gordijn

Lengte IJzeren Gordijn: 155 km waarvan 43 km de stad in oost en west deelde
Hoogte: 3,6 meter plus een strook niemandsland van ca. 100 meter breed
Bouwjaar: 13 augustus 1961 (val van de Berlijnse muur: 9 november 1989)

Muur 2. Muur tussen Noord-en Zuid Korea

De gedemilitariseerde zone tussen noord en zuid Korea wordt bewaakt door 1 miljoen militairen. De 250 km lange grens heeft maar 1 overgang en formeel bevinden beide landen zich nog steeds in staat van oorlog. De huidige grens loopt over de frontlinie van 1953.

Muur 3. Veiligheidsmuur Israel en Pallestijnse gebieden

Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is de 8 meter hoge muur illegaal. Toch gaat Israel door met de bouw. De muur loopt niet over de bestandslijn van 1967, maar doorsnijdt ook Palestijns gebied met alle gevolgen voor de plaatselijk bevolking.

Muur 4. De Amerikaans- Mexicaanse grens

Ieder jaar komen honderden gelukszoekers om het leven wanneer ze de streng bewaakte grens tussen Mexico en de VS proberen te passeren. Sommigen bouwen tunnels, anderen proberen over de hekken heen te klimmen of proberen de muur te ontwijken door via de gevaarlijke woestijn te lopen.

Muur 5. De Chinese Muur

Lengte: Meer dan 7500 km (en nog steeds worden er nieuwe delen gevonden)
Hoogte: ca. 8 meter
Bouwjaar: 3e eeuw voor Chr.

Muur 6. De Muur van Hadrianus

De Romeinse keizer Hadrianus bouwde deze muur in Engeland om de wilden uit Schotland tegen te houden. NA de val van het Romeinse rijk raakte de muur in verval - maar nog steeds zijn er delen van terug te vinden in het landschap.

Muur 7. De Muur van Geraardsbergen

Deze muur is een steile kasseiweg in de Ronde van Vlaanderen. Een andere bekende muur uit de sportwereld is natuurlijk 'het muurtje' bij het voetballen.

Muur 8. De Febo muur

Sinds de jaren '40 een begrip toen de Febo op het Stadionplein in Amsterdam snacks uit de muur begon te verkopen.

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Het IJzeren Gordijn deelde decenia lang Oost en West BerlijnDe Berlijnse Muur

Het IJzeren gordijn tussen Oost en West Duitsland

Tijdens de koude oorlog bouwde de DDR (Oost-Duitsland) een enorm hek met wachttorens en mijnenvelden langs de gehele landsgrens om te voorkomen dat haar inwoners van Oost naar West Duitsland zouden kunnen vluchten. Het IJzeren gordijn, ofwel de Muur, heeft van de bouw in 1969 tot aan de val in 1989 stand gehouden. Slechts een enkeling wist -vaak op spectaculaire wijze- over de Muur te komen en zo West Duitser te worden. Tegenwoordig is de muur grotendeels gesloopt. Slechts op enkele plaatsen is er nog een stukje van te zien.
Plaatsen langs de Berlijnse Muur +

Mooie hotels

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!