Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Top 10 Bezienswaardigheden Berlijn

  • Het Alexanderplatz in het voormalige Oost-Berlijn

    Het Alexanderplatz in het voormalige Oost-Berlijn

    Top 10 Bezienswaardigheden Berlijn

De mooiste hotspots van Berlijn op een rijtje

Berlijn is een ruim opgezette stad en is qua oppervlakte maar liefst negen maal zo groot als Parijs. Eigenlijk zijn het 2 steden (West en Oost Berlijn) die eerst zijn samengevoegd en vervolgens verder uitgebouwd zijn met een nieuw, groots en chique centrum dat zich uitstrekt van het Potsdamer Platz tot Unter den Linden en Friedrichstrasse. De Top 10 van mooiste hotspots, bezienswaardigheden en attracties van Berlijn (en dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden). Viel Spaß!

Unter den Linden

Brandenburger Tor / Pariser Platz / Reichstag

Tip 1
De Brandenburger Tor in Berlijn
De Brandenburger Tor aan het Pariser Platz
Boulevard Unter den Linden loopt van oost naar west, vanaf het Museuminsel tot aan het Pariser Platz met de Brandenburger Tor. Tijdens de tweedeling van Duitsland stond deze poort aan de rand van het niemandsland. Maar sinds de val van de Muur in 1989 is de Brandenburger Tor hét symbool van de hereniging en het nieuwe Berlijn.

De Reichstag in Berlijn
De Reichstag aan de Platz der Republik

Op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor ligt de geheel gemoderniseerde Reichstag, de zetel van de Bondsdag, het Duitse parlement. Dankzij de grote glazen koepel van architect Sir Norman Foster heeft het gebouw een geheel nieuw uiterlijk gekregen nadat het in 1933 door brand grotendeels verwoest werd. Deze brand werd door Hitler aangegrepen om de noodtoestand uit te roepen. 12 jaar en een Wereldoorlog later, kwam een einde aan het nazisme toen in '45 Russische soldaten hun vlag op het dak van de Reichstag plaatsten...

De enorme glazen koepel staat symbool voor de democratie. Bezoekers hebben zo vrij zicht op het parlement. Toegang tot de Reichstag is gratis, maar kom vroeg of laat. De wachtrijen kunnen erg lang zijn. Gelukkig heeft het gebouw ruime openingstijden. S-Bahn Friedrichsstrasse of Unter den Linden

De Wereldklok in voormalig Oost Berlijn
De Wereldklok op het Alexanderplatz

Alexanderplatz

Voormalig centrum van Oost-Berlijn

Tip 2 Het Alexanderplatz was het stads- en winkelcentrum van het vroegere Oost-Berlijn. Het plein wordt gedomineerd door de 368 meter hoge Fernsehturm. Vanuit het ronddraaiende restaurant zie je tijdens een kopje koffie heel Berlijn aan je voeten voorbij trekken.

Langs het plein loopt de groots opgezette Karl Marx Allee (voorheen Stalinallee). De straat is 90 m breed en 2,5 km lang en is in de communistische tijd gebouwd.
Bahnhof Alexanderplatz. Toren: Fernsehturm Alexanderplatz

De Gedachtniskirche in Berlijn
De Gedächtniskirche aan het Breitscheidplatz. De kerk werd tijdens WO II vrijwel geheel verwoest.

De Gedächtniskirche

Tip 3 Aan het Breitscheidplatz op het einde van de Kurfürstendamm staat de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. De kerk werd tijdens WO II vrijwel geheel verwoest. Alleen een toren -'de holle kies' in de volksmond- bleef staan. In 1960 werd de kerk van de sloophamer gered en werd naast de 63 meter hoge toren een nieuw kerkgebouw gebouwd. De gehavende toren is nu een van dé symbolen van Berlijn. Bahnhof Zoo of U-Bahn Kurfürstendamm

Gendarmenmarkt

Een van de mooiste pleinen

De Französchizer Dom aan de Gendarmenmarkt in Berlijn
De Französchizer Dom aan de Gendarmenmarkt
Tip 4 De Gendarmenmarkt is een van de mooiste klassieke pleinen in Berlijn. Het plein ligt in stadsdeel Mitte, vlak achter de "Unter den Linden" boulevard. Aan het plein staan de Französchizer Dom en de Deutsche Dom tegenover elkaar. In het midden staat het Konzerthaus. Rond het plein vind je verschillende restaurants en terrasjes.
Evenementen Op de Gendarmenmarkt worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt.
(U-bahn Stadtmitte)

IJzeren Gordijn / Berlijnse Muur

(Of wat daar van over is)

De Berlijnse Muur aan de Bernauer Strasse in Berlijn
De Berlijnse Muur aan de Bernauer Strasse
Tip 5 Bij een bezoek aan Berlijn kun je niet om de Muur heen. Hoewel het IJzeren Gordijn vlak na de Wende grotendeels gesloopt is, zijn in de stad nog steeds resten en herinneringen te vinden.
Meer informatie opr de speciale pagina over de Berlijnse Muur »

De Berliner Dom in Berlijn
De Berliner Dom

Berliner Dom en het Museuminsel

Tip 6 De imposante Berliner Dom is begin vorige eeuw gebouwd. De kerk is van binnen rijkelijk versierd. Tijdens de oorlog werd het gebouw zwaar beschadigd, maar is tussen 1975 en 1992 weer volledig herbouwd.
De Dom staat op het Museum Insel. Op korte loopafstand vind je enkele van de mooiste musea van Berlijn zoals het Pergamonmuseum met bouwwerken uit de oudheid op ware grootte.
Meer informatie: Museumgids Berlijn

Hackische Höfe in Berlijn
Hackische Höfe

Hackische Höfe

Jugendstil en binnenhofjes

Tip 7 Dit wijkje heeft dankzij haar Jugendstil gevels een geheel eigen sfeer. In de buurt vind je een achttal gezellige binnenhofjes.
In de buurt zijn volop cafe's en restaurants. Ook zijn er aparte winkeltjes in de buurt.

Denkmal fuer die ermordeten Juden in Berlijn
Het Denkmal aan de Erbertstrasse, tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz

Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Indrukwekkend Holocaust monument

Tip 8 Het 19.000 m² grote Holocaust-Denkmal in de buurt van de Brandenburger Tor bestaat uit 2711 enorme antracietkleurige stenenblokken, ter herdenking aan de 6 miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De hoogte van de blokken variëert tussen de 0.2 en 4.7 m. Je zakt steeds dieper weg tussen de stenen... Naast het Holocaustmonument is een documentatiecentrum.
S-Bahn Unter den Linden.
Meer informatie: Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Potsdamer Platz

Van niemandsland tot nieuw centrum

Het moderne Potsdamer Platz in Berlijn
Het moderne Potsdamer Platz
Tip 9 Sinds de val van de Muur wordt dit voormalige niemandsland getransformeerd tot een nieuw zaken- en entertainment centrum in het geografische midden van de stad.
Bij het Potsdamer Platz vind je ook het bekende Sony Center met het spectaculaire dak.

Berlijn HBF

Het grootste station van Europa

Het nieuwe HauptBahnhof van Berlijn in Berlin Mitte, gebouwd waar vroeger het niemandsland was
Het nieuwe Hauptbahnhof van Berlijn
Tip 10 Het 'nieuwe' hoofdstation van Berlijn is het grootste van Europa. Verdeeld over 5 verdiepingen rijden hogesnelheidstreinen en metro's af en aan. Ook is er een groot aanbod aan winkels. Het station is gebouwd in Berlin Mitte op het voormalige niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Internationale treinen uit Praag, Warschau, Moskou en natuurlijk ook die uit Nederland, stoppen sinds 2006 niet meer in station Zoo en Friedrichsstrasse, maar rijden meteen door naar het nieuwe Hauptbahnhof van Berlijn.

Bezienswaardigheden

Meer informatie

De Gendarmenmarkt is een van de hoogtepunten in Berlijn
De Gendarmenmarkt is een van de vele bezienswaardigheden van Berlijn. Aan het plein staan de Deutscher Dom en de Französicher Dom als een spiegelbeeld tegen over elkaar. In het midden het Schauspielhaus van Schinkel.


TV toren

De TV toren op het op Alexanderplatz in voormalig Oost BerlijnDe enorme Berliner Fernsehturm domineert het Alexanderplatz, het centrum van voormalig Oost Berlijn. Naast de hoogte van 368 meter, is ook het ronddraaiende restaurant een leuke attractie. In 30 minuten zie je tijdens de koffie heel Berlijn aan je voeten voorbijtrekken. In de omgeving van het Alexanderplatz vind je voornamelijk betonnen gebouwen uit de Communistische tijd. De TV toren is maar een van de vele bezienswaardigheden van Berlijn.
Foto: De TV toren op het op Alexanderplatz werd ter gelegenheid van het WK '06 uitgevoerd als voetbal.

Mooie hotels

Berlijn vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!