Rivier de Alzette stroomt door Grund, het laagste deel van Luxemburg StadLeuke bestemming voor een korte vakantie of weekendje weg
Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige groothertogdom, is gebouwd rond een strategisch gelegen vesting. Door de stad stroomt de Alzette rivier. Het is een overzichtelijke, prettige, maar ietwat brave stad met een mooi historisch centrum. Opvallend zijn de hoogteverschillen van soms enkele tientallen meters.
Soldaten doen het verleden van de vesting herlevenVille Haute en Ville Basse bezienswaardigheden
De boven- en beneden stad
Een oude poort in Luxemburg StadLuxemburg Stad is de residentie van het Groothertogdom. Het is soms een wirwar van straatjes, bruggen en hoogteverschillen. Ville Haute is de bovenstad. Hier zijn de grote pleinen en de mondaine boulevards, zoals in de moderne wijk Kirchberg. De benedenstad heeft een hele andere sfeer. Hier zijn schilderachtige huisjes, café's en restaurants. Toch voelt het nergens echt groot. Je kunt de stad wandelend verkennen.
Grund
Je kunt vanaf de bovenstad langs de oude trappen afdelen, of je pakt de lift vanaf uitzichtpunt La Cornische naar Grund, het laagste deel van de stad. Hier zijn middeleeuwse huizen en een groot park met daaromheen diverse 19e en 20e eeuwse stadsuitbreidingen. Door Grund stromen de Alzette en de Pétrusse. Boven de Alzette rivier, op de Bockrots, werd in 963 een kasteel gebouwd. Vanuit deze vesting ontstond de stad Luxemburg.
Vestingstad
Luxemburg-StadDe oude stad met de Vesting van Luxemburg werd in 1994 door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
Grondlegger Luxemburg
Het
Place d'Armes is het centrale plein van de stad. Hier vindt je terassen en restaurants. Via een kleine passage kom je op
Place Guillaume II. Het ruiter-standbeeld op het plein is Willem II, de Nederlandse Koning en tegelijkertijd Luxemburgs groothertog. Hij is de grondlegger van de moderne staat Luxemburg. Rondom de pleinen liggen diverse winkelstraten.
Kazematten
In het centrum van Luxemburg-stad zijn de Kazematten van de Bock en de Petrusse een bezoek waard. De verborgen gangen van de kazematten waren tot in de achttiende eeuw in gebruik als militaire schuilplaats. In de crypte, die samen met de Kazematten van de Bock bezocht kunnen worden, zijn ook de opgegraven resten van de oude vestingplaats van het Kasteel van Luxemburg te bezichtigen.
(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.
Winkelen in Luxemburg-StadLuxemburg-Stad
Uitvalsbasis voor je vakantie
Niet alleen het land Luxemburg is de moeite van een bezoek waard; Luxemburg-Stad is eveneens een prima uitvalsbasis om andere plaatsen in dit groothertogdom te bezoeken zoals Echternach en Vianden. Ook wip je zo de grens over naar Duitsland voor een bezoekje aan de Romeinse stad
Trier of de natuur van de
Belgische Ardennen.
Het centraal station van Luxemburg StadLuxemburg Praktisch
Praktische informatie over Luxemburg en de reis er naar toe.
Per auto naar Luxemburg
Luxemburg staat bekend om haar goedkope brandstof. De afstand Utrecht - Luxemburg-stad per auto is ca. 375 km.
Luxemburg per trein
Met de trein naar Luxemburg is ook mogelijk, maar is omslachtiger omdat er geen rechtstreekse trein (meer) rijdt vanuit Nederland. Per trein heeft Luxemburg directe verbindingen met o.a. Brussel, Metz en Trier. De nationale spoorwegen van Luxemburg biedt goede verbindingen per trein en bus binnen Luxemburg.
Vliegen
Per vliegtuig naar Luxemburg kan ook, al zullen niet veel mensen dat doen. De afstand is te kort en de tickets relatief te duur. Vliegen naar Luxemburg is vooral interessant voor politici en zakenmensen. Luchthaven Findel Airport ligt vlakbij Luxemburg-stad.
Luxemburg staatkundig
- Oppervlakte: 2.586 km²
- Inwoners: ca. 450.000 waarvan ca. een derde in en rond de hoofdstad Luxemburg
- Taal: Lëtzebuergisch, Frans, Duits
- Munt: Euro's
Luxemburg Links