Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Bezienswaardigheden Luxemburg

Luxemburg StadLuxemburg Stad

Ideale bestemming voor een korte vakantie of weekendje weg

Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige groothertogdom, is gebouwd rond een strategisch gelegen vesting. Het is een overzichtelijke, prettige, maar ietwat brave stad met een mooi historisch centrum.Winkelen in Luxemburg stad
Winkelen in Luxemburg

Bezienswaardigheden Luxemburg stad

De hoofdstad

Niet alleen het land Luxemburg is de moeite van een bezoek waard; Luxemburg-Stad is eveneens een prima uitvalsbasis om andere plaatsen in dit groothertogdom te bezoeken zoals Echternach en Vianden. Ook wip je zo de grens over voor een bezoekje aan de oude Duitse stad Trier (met haar Romeinse schatten) of de natuur van de Belgische Ardennen.

De vestingstad

Het centrum van Luxemburg stad komt voort uit een oude vesting. Rondom deze vesting hebben de riviertjes Alzette en Pétrusse een diepe kloof uitgesleten. In deze kloof, aan de oever van het riviertje Alzette, ligt de onderstad Grund met middeleeuwse huizen en een groot park met daaromheen diverse 19e en 20e eeuwse stads­uitbreidingen.

Werelderfgoed - De oude stad met de Vesting van Luxemburg werd in 1994 door de Unesco uitgeroepen tot wereld­erfgoed.

Winkelen in Luxemburg stad
Luxemburg-Stad

Grondlegger Luxemburg

Het Place d'Armes is het centrale plein van de stad. Hier vindt je terassen en restaurants. Via een kleine passage kom je op Place Guillaume II. Het ruiter-standbeeld op het plein is Willem II, de Nederlandse Koning en tegelijkertijd Luxemburgs groothertog. Hij is de grondlegger van de moderne staat Luxemburg. Rondom de pleinen liggen diverse winkelstraten.

Oude tijden herleven bij de Luxemburgse vesting
Soldaten doen het verleden van de vesting herleven

Kazematten

In het centrum van Luxemburg-stad zijn de Kazematten van de Bock en de Petrusse een bezoek waard. In de crypte, die samen met de Kazematten van de Bock bezocht kunnen worden, zijn ook de opgegraven resten van de oude vestingplaats van het Kasteel van Luxemburg te bezichtigen.


Luxemburg biedt onderdak aan Europese instanties, Europese radio- en tv zenders (RTL) en vele financiele instellingen
Een oude poort in Luxemburg Stad

Luxemburg Praktisch

Praktische informatie over Luxemburg en de reis er naar toe.

Per auto naar Luxemburg

Luxemburg staat bekend om haar goedkope brandstof. De afstand Utrecht - Luxemburg-stad per auto is ca. 375 km.

Het Centraal Station van Luxemburg-stad
Het centraal station van Luxemburg Stad

Luxemburg per trein

Met de trein naar Luxemburg is ook mogelijk, maar is omslachtiger omdat er geen rechtstreekse trein (meer) rijdt vanuit Nederland. Per trein heeft Luxemburg directe verbindingen met o.a. Brussel, Metz en Trier. De nationale spoorwegen van Luxemburg biedt goede verbindingen per trein en bus binnen Luxemburg.

Vliegen

Per vliegtuig naar Luxemburg kan ook, al zullen niet veel mensen dat doen. De afstand is te kort en de tickets relatief te duur. Vliegen naar Luxemburg is vooral interessant voor politici en zakenmensen. Luchthaven Findel Airport ligt vlakbij Luxemburg-stad.

Luxemburg staatkundig

  • Oppervlakte: 2.586 km²
  • Inwoners: ca. 450.000 waarvan ca. een derde in en rond de hoofdstad Luxemburg
  • Taal: Lëtzebuergisch, Frans, Duits
  • Munt: Euro's

Luxemburg Links
comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!