Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Slovenië vakantie. Verrassend Zuid-Europa

Bezienswaardigheden boven én onder de grond

Slovenië ligt ingeklemd tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Na het uiteenvallen van Joegoslavië is het land sinds 1991 onafhankelijk. In 2004 werd Slovenië onderdeel van de Europese Unie. In Slovenië betaal je gewoon met de Euro. Het land is half zo groot als Nederland, maar heeft verschillende spectaculaire landschappen: Alpentoppen in het noorden, wijngebieden, de Pannonische laagvlakte en een korte kustlijn met mooie stadjes langs de Adriatische zee boordevol Italiaanse invloeden.

De mooiste plaatsen in Slovenie

Ljubljana bezienswaardigheden. Hoofdstad Slovenië

Ljubljana bezienswaardigheden. Hoofdstad Slovenië
De Sloveense hoofdstad Ljubljana

Ljubljana was, in de tijd dat Slovenie nog onderdeel was van Joegoslavië, een typische kleurloze oostblokstad. Sinds de verzelfstandiging in 1991 is Ljubljana uitgegroeid tot de trotse hoofdstad van de nieuwe republiek Slovenie. Hoewel er met name in de buitenwijken nog veel lelijke socialistische bouwwerken zijn te vinden, is het centrum flink opgeknapt en is Ljubljana mede ook dankzij de vele studenten een aangename en levendige stad geworden.

Hoofdstad Ljubljana

Meer van Bled

Meer van Bled
Bled ligt in een schitterende omgeving aan een schilderachtige meer

Bled ligt aan het schilderachtige meer van Bled. Het plaatsje ligt in het noordwesten van Slovenië, tegen de Oostenrijkse grens. Dankzij haar fraaie ligging aan het meer, is Bled al van oudsher een populaire vakantiebestemming. In de communistische tijd had maarschalk Tito aan het meer zijn vakantieverblijf. Omdat het meer van Bled niet ver van de snelweg naar Kroatië ligt, is Bled ook de perfecte tussenstop voor reizigers richting Istrië en verder naar het zuiden.

Bled & Julische Alpen

Julische Alpen

Julische Alpen
De steenbok. Het symbool van de Julische Alpen

In het noord-westen van Slovenië, richting Oostenrijk en Italië, liggen de Julische Alpen. Je vindt hier de hoogste toppen van Slovenië. In de winter kun je hier prachtig skiën. In de zomer zijn de Julische Alpen een uitdagend wandelgebied.

Julische Alpen

Karstgebergte: de grootste grotten van Europa

Karstgebergte: de grootste grotten van Europa
Rotswand bij Matavun

In het zuidwesten van Slovenie ligt het Karstgebied. In de poreuze kalksteenbodem zijn in de loop der tijd talloze kloven en grotten ontstaan. In totaal zijn er zo'n 7000 grotten bekend, waarvan enkele tot de grootste en meest indrukwekkende van de wereld behoren. De diepste grot ligt zo'n 1.3 km onder de grond. Het spectaculaire grottenstelsel bij Postonje strekt zich uit over zo'n 20 km. De enorme grotten zijn een bezoek meer dan waard.

Het Karstgebergte

Sloveense kust

Sloveense kust
Zonsondergang aan de in Slovenie

Slovenië ligt aan de Adriatische Zee. De kustlijn is nog geen 50 km lang en wordt in het noorden ingesloten door Italië en in het zuiden door Kroatië. Je vind hier steden zoals Portorož, Koper en Izola. Natuurlijk met een een heerlijk mediterraan klimaat.

Sloveense kust

Praktische informatie vakantie Slovenië

Praktische informatie vakantie Slovenië
Het platteland van Slovenie

Slovenie is een relatief klein land met nog geen 2 miljoen inwoners. Opvallend is de grote verscheidenheid in landschappen en bezienswaardigheden. Tot 1991 maakte Slovenie deel uit van Joegoslavië, maar maakte zich samen met Kroatië als eerste los van deze federatie. Sinds 2004 maakt het land deel uit van de Europese Unie en kun je gewoon met de Euro betalen.

Praktische informatie

Waar ligt Slovenie en hoofdstad Ljubljana?

Waar ligt Slovenie en hoofdstad Ljubljana?
Camping in Slovenie

Slovenie is ongeveer half zo groot als Nederland en ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Italië en de Adriatische zee. Dankzij de nieuwe snelwegen doorkruis je snel en eenvoudig het hele land.

Waar ligt Slovenie?


Slovenie is een opkomend wijnland met voortreffelijke wijnen
Jeruzalem in het oosten van Slovenie is een mooi wijngebied

Oost-Slovenië

Maribor en Jeruzalem

Op weg naar huis vonden sommige Kruisvaarders in het oosten van Slovenie hun beloofde land; dankzij de vele zonuren en de vruchtbare grond komen uit het gebied ten zuidoosten van Maribor, richting de Hongaarse grens, prima wijnen. Wijnroutes voeren bijvoorbeeld langs rivier de Drava (met de oudste wijnrank van Slovenie) en plaatsen als Jeruzalem, Ormoz en Ptuj.
In de Dolenjska regio tegen de Kroatische grens wordt het boerenland afgewisseld met steile heuvels vol wijnranken.

Slovenie vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!