Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Meer van Bled

  • Bled ligt in een schitterende omgeving aan een schilderachtige meer

    Bled ligt in een schitterende omgeving aan een schilderachtige meer

    Meer van Bled

Het noordwesten van Slovenië

Bled ligt aan het schilderachtige meer van Bled. Het plaatsje ligt in het noordwesten van Slovenië, tegen de Oostenrijkse grens. Dankzij haar fraaie ligging aan het meer, is Bled al van oudsher een populaire vakantiebestemming. In de communistische tijd had maarschalk Tito aan het meer zijn vakantieverblijf. Omdat het meer van Bled niet ver van de snelweg naar Kroatië ligt, is Bled ook de perfecte tussenstop voor reizigers richting Istrië en verder naar het zuiden.

Bootje op het meer van Bled
Varen op het prachtige meer van Bled

Het mooiste meer van Slovenië

Het meer van Bled is ongeveer 2 bij 1,5 km groot. In het midden is het water 30 meter diep. Het water is helder en mooi azuurblauw. Als je wilt, kun je met gemak om het meer heen wandelen.
Niet alleen de ligging van het meer tussen de bergen is prachtig, in het midden ligt een schilderachtig eilandje met een kerk. Deze Maria Hemelvaartskerk stamt uit de 9de eeuw. Het kerkje is alleen per boot bereikbaar. Een trap vanaf het water leidt naar de kerk. Het kerkje is van binnen versiert met fresco's en een gouden altaar.
Hoewel verboden, zwemmen soms mensen vanaf de kant naar het eilandje. Het lijkt niet ver, maar eenmaal in het water is het verder dan je denkt!

De Vintgar kloof in de omgeving van Bled
De Vintgarkloof in de omgeving van Bled. Via een houten wandelpad langs de rivier maak je een wandeling door de kloof

Omgeving Bled

Behalve de plaats Bed zelf, kun je ook het plaatselijke kasteel bezoeken. Dit ligt op een steile rots, hoog boven het meer. Aan de overkant van het Meer van Bled ligt de voormalige villa van Maarschalk Tito, de leider van het voormalige Joegoslavië.

Vintgarkloof

Ten noorden van Bled, bij Gorje, ligt de Vintgarkloof. De kloof is over een lengte van ca. 1,6 kilometer uitgesleten door de rivier de Radovna. Langs de steile rotswanden loopt een houten voetpad. Ook is er de Šum waterval. Op warme zomerdagen is het leuk om een verkoelende wandeling langs het woest stromende water in de kloof te maken. Wel moet je wat entree betalen voor het houten voetpad.

Het vakantieverblijf van Tito aan het meer van Bled
Het vakantieverblijf van Tito met uitzicht op het Meer van Bled

Meer van Bled op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Slovenie vakantie

Alle richtingen

Via Bled loopt de toegangsweg naar het noordwesten met de Julische Alpen. Naar het noorden, via de Karawankentunnel, loopt de snelweg naar Villach in Oostenrijk. Richting het zuiden rijd je naar hoofdstad Ljubljana en kun je verder richting Istrië of Zagreb in Kroatië.

Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!