Noorwegen vakantie

Vakantie in Noorwegen
Vakantie in Noorwegen

Op reis in Scandinavië


Noorwegen. Achter iedere bocht ontdek je een nieuwe waterval of vergezicht. De fjorden en de bergen, de ruige natuur, cultuur, kleinschaligheid en de gematigde zomers maken van Noorwegen een heerlijke bestemming voor je zomer of wintervakantie.

Noorwegen Top 10

Noorwegen Top 10
Saami (Lap)

10 bijzondere plekken in Noorwegen

Alle highlights van Noorwegen op een rij. Wat moet je doen? Waar moet je heen? Wat zijn de meest favoriete wandelingen? Een overzicht van de mooiste en meest bijzondere plekken. Ontdek Noorwegen op haar best!

Oslo bezienswaardigheden

Oslo bezienswaardigheden
Oslo aan het water: het Operahuis

De hoofdstad van Noorwegen

Veel vakantiegangers aan Noorwegen kennen Oslo alleen van de aankomst met de boot. Vanaf de veerboot rijd je meteen de stad uit. Jammer, want de hoofdstad van Noorwegen heeft verrassend veel te bieden. Heb je nog wat tijd over? Maak dan een stedentrip naar Oslo!

Vigelandsparken

Vigelandsparken
Vigelandsparken, beeldenpark in Oslo

Het leukste beeldenpark van Oslo

Vigelandsparken in Oslo is een echte aanrader. Het park staat namelijk vol met gekke en opvallende beelden van de beroemde Noorse kunstenaar Gustav Vigeland .

Bygdøy

Bygdøy
Bygdøy, Oslo

Museumschiereiland aan het Oslo Fjord

"Grenzen? Ik heb er nog nooit een gezien. Maar ik heb gehoord dat ze bestaan in het hoofd van sommige mensen" - aldus Thor Heyerdahl, een van de grootste recente ontdekkingsreizigers van Noorwegen. Het Kon-Tiki museum op het museumschiereiland Bygdøyy aan het Oslo Fjord is geheel aan hem gewijd. Om er te komen moet je een pontje pakken vanaf Aker Brygge (Radhuskaien). Laat je hierdoor niet tegenhouden - het Kon-Tiki museum en de andere musea op Bygdøy zijn een bezoekje zeker waard!

Telemark

Telemark
Gaustatoppen

De populaire zuidelijke provincie van Noorwegen. Gaustatoppen, Rjukan, Vemork

De provincie Telemark in Zuid-Noowegen is een populaire bestemming. Met reden: deze Noorse provincie is vanuit Nederland en België relatief eenvoudig te bereiken en biedt veel natuurschoon.

Bergen bezienswaardigheden

Bergen bezienswaardigheden
Havenstad Bergen

De stad van Edward Grieg

Bergen kreeg in 1070 stadsrechten en was in die tijd de grootste en meest belangrijke stad van wat nu Noorwegen is, maar verloor haar positie toen in 1299 Oslo hoofdstad werd. Hoewel Bergen geen grote stad is, heeft het wel karakter en staat het tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst.

Voss en omgeving

Voss en omgeving
Voss in zuidwest Noorwegen

Populaire vakantieplaats op de route Oslo - Bergen

Voss is een populaire vakantieplaats aan de route Oslo - Bergen. Vanuit Voss kun je verschillende uitstapjes maken waaronder de treinreis Voss - Myrdal- Flam. Dit laatste stuk van de reis voert over de legendarische Flambaan. Ook kun je vanuit Voss met trein of auto een dagje naar Bergen aan de kust. Een bekende Noorse uitspraak is dat wanneer het regent in het binnenland, het aan de kust mooi weer is en omgekeerd.

Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord

Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
De Flambaan, de beroemdste spoorlijn van Noorwegen

De spectaculairste spoorlijn van Noorwegen

De spoorlijn tussen de plaatsjes Flam en Myrdal is een bouwkundig hoogstandje. Het traject werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd om het plaatsje Flam aan het Sognefjord te ontsluiten. Over een afstand van 20,2 km stijgt de spoorlijn iedere 18 meter met 1 meter; van Flaam op zeeniveau, tot Myrdal aan de spoorlijn Oslo - Bergen op 866 meter. Dankzij de 20 (keer)tunnels, een brug, de vele bochten en andere bouwwerken is deze spoorlijn met een stijging van 55 promille een van de mooiste en steilste van Europa.

Hemsedal en omgeving

Hemsedal en omgeving
Waterval bij Hemsedal

Skien in de winter, bergwandelen in de zomer

Hemsedal ligt tussen Oslo en Bergen. In de zomer is Hemsedal een uitstekende uitvalsbasis om te wandelen in de bergen. Je vindt hier vele wandelingen met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Hemsedal in de winter is een populair wintersport plaatsje in de bergen. Het heeft goede wintersport faciliteiten en is populair onder zowel skiers als langlaufers.

Kjeragbolten. Wie durft?

De ingeklemde zwerfkei op 984 meter hoogte

De Kjeragbolten is een spectaculaire zwerfkei, ingeklemd in een rotsspleet. Het enorme rotsblok zit vastgeklemd op 984 meter - hoog boven het onderliggende fjord. Kjeragbolten is een populaire plek voor basejumpers en selfiemakers zonder hoogtevrees. Maar alles komt met een prijs, regelmatig moeten de stoerste mannen huilend van de rots worden gered omdat ze niet terug durven!

Preikestolen

De Preekstoel aan het Lysefjord

De bekendste preekstoel van Noorwegen vindt je niet in een van de vele historische Stavkirken, maar aan het Lysefjord in Rogaland. De Preikestolen is een spectaculaire rots, hoog boven het Lysefjord. Via een flinke wandeling over een goed onderhouden pad bereik je het rotsplateau op 604 meter hoogte. Ga ervan uit dat de heen- en terugtocht circa vier tot vijf uur in beslag neemt. Maar ook al beklim je de rots niet, ook het uitzicht op de Preikestolen is spectaculair!

Lofoten

Lofoten
Eem zeearend vliegt over ons heen, voor de kust van de Lofoten

Noorwegen op haar mooist

De Lofoten is de fotogenieke eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen.Je hebt er hoge bergen en diepe fjorden, maar ook witte stranden. Zo ligt bij Haukland het mooiste strand van Noorwegen. Toch zijn de Lofoten, ondanks de warme golfstroom en de middernachtzon, geen strandbestemming. Je komt hier voor de ruige natuur, de typisch Noorse rode huisjes, vissersdorpen als Reine en Hamnoy en de eindeloze stokvisrekken.

Finnmark vakantie

Finnmark vakantie
Finnmark

Het meest noordelijke deel van Noorwegen

De grootste attractie van Finnmark is de natuur. Finnmark is het meest noordelijke deel van Noorwegen en grenst aan Finland en Rusland. Langs de Atlantische Oceaan en de Barentszzee liggen diepe fjorden terwijl het ruige binnenland uit een uitgestrekt hoogland bestaat. Hoewel de provincie dunbevolkt is, is er volop te zien en beleven. Omdat de provincie ver boven de poolcirkel ligt, is er in de winter geen daglicht terwijl het in de zomer 24 uur per dag licht is.

Nordkapp: de Noordkaap

Nordkapp: de Noordkaap
De Noordkaap: het einde van de wereld

Noordelijkste puntje Europees vasteland?

Op 71°10'21'', in het hoge noorden van Noorwegen, ligt de Nordkapp. De afgelegen granieten klip op het eiland Magerøya geldt als het uiterste puntje van het vasteland van Europa. Maar is dat ook zo? In ieder geval werkt deze eenzame en winderige plaats als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Eens moet je hier op de rand van de kaart zijn geweest om te genieten van de koude en eindeloze leegte voor je. Vanaf het 307 meter hoge klif heb je een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Honningsvåg

Honningsvåg
Honningsvåg, de meest noordelijke stad van Noorwegen

De meest noordelijke stad van Noorwegen

Honningsvåg is de meest noordelijke stad van Noorwegen. De stad ligt aan de zuidkant van Magerøya enig daarmee een goede uitvalsbasis om de Noordkaap, aan de noordkant van het eiland, te bezoeken.

Gjesvaerstappen

Gjesvaerstappen
Vogeleiland Gjesvaerstappen op de Noordkaap

Vogels spotten op de Noordkaap

Wanneer je de doorgaande route van Honnigsvag en de Noordkaap verlaat, kom je in Gjesvaer. Het is een klein vissersdorpje, vanuit hier kun je een boottochtje maken rond het vogeleiland Gjesvaerstappen. Op deze rots leven 's zomers zo'n 3 miljoen vogels, waaronder 1,4 miljoen vrolijke Papegaaiduikers, Jan van Genten, Alken en talloze Zeevarenden. Wij telden er 14!

Vardø & Hornøya

Vardø & Hornøya
Het fort op Vardø

Het meest oostelijke stadje van Noorwegen

Op het eilandje Vardoya, voor de kust van het Varanger schiereiland, in het verre noordoosten van Noorwegen ligt het stadje Vardo. Vardo ligt aan de Barentszzee en is het eindpunt van de fraaie E75 kustweg. Behalve de vissershaven, heeft het stadje ook een strategische functie. Het oude fort is nu een bezienswaardigheid, maar in het stadje zijn nog steeds veel militairen gevestigd. Vardo is door middel van een tunnel verbonden met het vasteland.

Hamningberg

Hamningberg
Hamningberg

End of Europe

We zijn er. De weg eindigt hier. Na een flinke autorit zijn we bij 'End of Europe: Hamningberg" geariveerd. Dit voormalige vissersdorpje ligt letterlijk op de rand van de kaart, aan de Barentszzee. Je bereikt het dorpje via een smalle kustweg vanuit Vardo. De weg brengt je langs mooie uitzichten en door het Varangerhalvoya nasjonalpark.

Kirkenes en omgeving

Kirkenes en omgeving
Welkom in Kirkenes

Laatste stad voor de Russische grens

Kirkenes is het eindpunt van de Hurtigruten bootverbinding en tevens de laatste grote stad in Noorwegen voor de Russische grens. Het is een typische havenstad - ingericht op werken en de arctische koude. Verwacht daarom geen stedelijk schoon. Wel zijn er enkele musea, verschillende winkels en supermarkten. En in de winter is er een sneeuwhotel en e kans om het Noorderlicht te zien. Omdat Kirkenes aan de weg naar naar Nikel en Moermansk in Rusland ligt, zijn veel borden tweetalig.

Grense Jakobselv

Grense Jakobselv
De Grenskerk bij Grense Jakobselv

Grenskerk op de Noors-Russische grens

Via een 45 kilometer lange weg langs de Russische grens kom je vanuit Kirkenes aan bij het einde van de wereld: Grense Jakobselv.

Pasvik vallei

Pasvik vallei
Noorwegen, richting de Russische grens

Beren aan de Russische grens

Aan de Noorse grens met Rusland ligt het oudste berglandschap van Noorwegen. Het oerbos van het Nationale Park Ovre Pasvik ligt ten zuiden van Kirkenes. In het dal van de Pasvikrivieri leven zo'n 40 bruine beren. Ook staat de vallei bekend om haar rijke vogelleven. Zo kun je er de Laplanduil en de drieteenspecht zien.

Alta

Alta
De Noorderlichtkathedraal in Alta

De grootste stad van het noorden

Alta is de grootste en snelstgroeiende stad in het noorden van Noorwegen. Maar bezoekers aan de stad zullen vooral komen voor rock-art: het Alta museum is geheel gewijd aan de prehistorie en de Sami cultuur. De rotstekeningen in het Hjemmeluft openluchtgedeelte zijn 2500 tot 6000 jaar oud!

Alta Museum

Alta Museum
Rotstekeningen in Alta

Rotstekeningen van 2500 tot 600 jaar oud

In de baai van Alta, aan het Alta fjord in Finnmark, zijn meer dan 5000 oude rotstekeningen te vinden. De mooiste vind je in Hjemmeluft, de baai van de zeehonden, het openluchtgedeelte van het befaamde Alta museum. Deze rotstekeningen zijn 2500 tot 6000 jaar oud.

Sautso Canyon / Alta kloof

Sautso Canyon / Alta kloof
Sautso Canyon in de omgeving van Alta

De grootste canyon van Noord-Europa

De Sautso canyon is de grootste kloof van Noord-Europa. Deze 'grand canyon' van Scandinavie ligt in de grensstreek met Finland en wordt ook wel de Alta kloof genoemd. Door de 12 km lange kloof loopt de Altaelva rivier. De canyon is 300 tot 420 meter diep.

Struve Geodetic Arc

Struve Geodetic Arc
Op weg naar de Geodetic Arc

Van Hammerfest tot aan de Zwarte Zee

Dat de aarde rond is weten we. Maar ja, is de aarde eigenlijk wel echt rond? In de 17e eeuw had Isaac Newton al het idee dat de aarde niet perfect rond is, maar dat deze afvlakt op beide polen. Tussen 1816 en 1855 ging de Russische wetenschapper Friedrich Georg Struve uit op grootscheeps onderzoek. Hij ontwikkelde een denkbeeldige lijn van Fuglenes in Hammerfest tot de Ismail aan de Zwarte Zee.

Noorwegen Big 5 dieren

Noorwegen Big 5 dieren
En opeens stapt er een moose de weg op!

De grootste dieren van Noorwegen

"Mooses zijn de meest dodelijke dieren van Noorwegen" vertelt onze gids terwijl hij in de avondschemering het busje over een smal weggetje manouvreert. "Ieder jaar komen Noren om bij botsingen". De kolosale elanden kunnen tot 2 meter groot worden. Vooral in de avond komen de dieren uit de bossen te voorschijn en lopen zonder te kijken de weg op. Een botsing kan grote gevolgen hebben.

Svalbard (Spitsbergen)

Svalbard (Spitsbergen)
Een groot deel van Spitsbergen is bedekt met ijs

Op de rand van het Noordpoolgebied

Het afgelegen Svalbard (Spitsbergen) was in vroeger tijden de springplank voor walvisvaarders en poolexpedities. Maar nog steeds staat dit pooleiland op de top van onze aardbol synoniem voor kou en avontuur. Een winternacht duurt hier maar liefst vier maanden.

Noorwegen hotels

Noorwegen hotels
Noorwegen hotels

Oslo, Bergen, Stavanger en andere plaatsen in Noorwegen



Praktische Informatie Noorwegen vakantie

Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Praktische informatie vakantie Noorwegen

De sjeiks van het noorden

De Noren worden spottend ook wel de sjeiks van het noorden genoemd. Door de vele olie in haar teritoriale wateren, is Noorwegen in de laatste paar decennia uitgegroeid tot een van de meest welvarende landen van Europa - vandaar dat Noorwegen niet zoveel zin heeft om onderdeel van de EU te worden; Europa kost in de ogen van de Noren alleen maar geld. Dankzij de vele olie inkomsten heeft Noorwegen inmiddels een enorm pensioenfonds opgebouwd en ook in de infrastructuur is fors geinvesteerd.

Finland vakantie

Finland vakantie
Husky farm in buurland Finland

Reis verder door buurland Finland

Reis voortzetten naar buurland Finland? Hoewel Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort en Finland wel, steek je zonder moeite de grens over tussen beide landen. Zo kun je een mooie rondreis maken door Scandinavie.

Noorwegen vooroordelen

Noorwegen is duur - Noorwegen behoort inderdaad tot de duurste landen van Europa. Maar als je wat dingen van thuis meeneemt (drank) en ter plekke slim boodschappen doet, valt het best mee.

Noorwegen is ver - Utrecht - Oslo met de auto via Denemarken en Zweden is 1500 kilometer. Maar waarom het hele stuk rijden als je vanuit het Duitse Kiel de boot naar Noorwegen kunt nemen? Je spaart een overnachting uit en je komt de volgende ochtend heerlijk uitgeslapen aan in Oslo.

Noorwegen is nat - 'Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel' zeggen de Noren. En tja, in Frankrijk hebben we ook wel eens een paar dagen in een verregende tent moeten bivakkeren. De Noorse westkust is welliswaar een stuk natter dan bij ons, maar de regio rond Noorwegen is wat regen betreft vergelijkbaar met Nederland.

Welkom in Noorwegen: de Noorse taal

De Noorse taal kent beschrijvende woorden, waardoor je vaak woorden zult herkennen. 'Boter' wordt bijvoorbeeld vertaald als 'Smør' dat je uitspreek als 'smeer'. Met een beetje fantasie zul je al snel woorden herkennen.

Hallo = Hei
Welkom = Velkommen
Tot ziens = Farvel
Ja / Nee = Ja / Nei
Hoe laat is het? = Hva er klokken?
Waar is ___ = Hvor is ___
Pardon = Unnskyld
Wat kost het? = Hva koster det?
Bedankt = Takk
Proost = Skol
Bier / Wijn = ol / Vin

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem. In Noorwegen wordt over het algemeen prima engels gesproken.

Dutch cookies

Wij plaatsen cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken en af te stemmen op jouw voorkeuren. Door verder te gaan geef je aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners. Instellingen bekijken