Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noorwegen vakantie

Op reis in Scandinavië

Noorwegen. Achter iedere bocht ontdek je een nieuwe waterval of vergezicht. De fjorden en de bergen, de ruige natuur, cultuur, kleinschaligheid en de gematigde zomers maken van Noorwegen een heerlijke bestemming voor je zomer óf wintervakantie.

De mooiste plaatsen in Noorwegen

Noorwegen Top 10

Noorwegen Top 10
Saami (Lap)

Alle highlights van Noorwegen op een rij. Wat moet je doen? Waar moet je heen? Wat zijn de meest favoriete wandelingen? Een overzicht van de mooiste en meest bijzondere plekken. Ontdek Noorwegen op haar best!

Noorwegen Top 10

Oslo bezienswaardigheden

Oslo bezienswaardigheden
Oslo aan het water: het Operahuis

Veel vakantiegangers aan Noorwegen kennen Oslo alleen van de aankomst met de boot. Vanaf de veerboot rijd je meteen de stad uit. Jammer, want de hoofdstad van Noorwegen heeft verrassend veel te bieden. Heb je nog wat tijd over? Maak dan een stedentrip naar Oslo!

Oslo

Vigelandsparken

Vigelandsparken
Vigelandsparken, beeldenpark in Oslo

Vigelandsparken in Oslo is een echte aanrader. Het park staat namelijk vol met gekke en opvallende beelden van de beroemde Noorse kunstenaar Gustav Vigeland .

Vigelandsparken

Bygdøy

Bygdøy
Bygdøy, Oslo

"Grenzen? Ik heb er nog nooit een gezien. Maar ik heb gehoord dat ze bestaan in het hoofd van sommige mensen" - aldus Thor Heyerdahl, een van de grootste recente ontdekkingsreizigers van Noorwegen. Het Kon-Tiki museum op het museumschiereiland Bygdøy aan het Oslo Fjord is geheel aan hem gewijd. Om er te komen moet je een pontje pakken vanaf Aker Brygge (Rådhuskaien). Laat je hierdoor niet tegenhouden - het Kon-Tiki museum en de andere musea op Bygdøy zijn een bezoekje zeker waard!

Bygdøy

Telemark

Telemark
Gaustatoppen

De provincie Telemark in Zuid-Noowegen is een populaire bestemming. Met reden: deze Noorse provincie is vanuit Nederland en België relatief eenvoudig te bereiken en biedt veel natuurschoon.

Telemark

Bergen bezienswaardigheden

Bergen bezienswaardigheden
Havenstad Bergen

Bergen kreeg in 1070 stadsrechten en was in die tijd de grootste en meest belangrijke stad van wat nu Noorwegen is, maar verloor haar positie toen in 1299 Oslo hoofdstad werd. Hoewel Bergen geen grote stad is, heeft het wel karakter en staat het tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst.

Bergen

Voss en omgeving

Voss en omgeving
Voss in zuidwest Noorwegen

Voss is een populaire vakantieplaats aan de route Oslo - Bergen. Vanuit Voss kun je verschillende uitstapjes maken waaronder de treinreis Voss - Myrdal- Flam. Dit laatste stuk van de reis voert over de legendarische Flambaan. Ook kun je vanuit Voss met trein of auto een dagje naar Bergen aan de kust. Een bekende Noorse uitspraak is dat wanneer het regent in het binnenland, het aan de kust mooi weer is en omgekeerd.

Voss en omgeving

Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord

Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
De Flambaan, de beroemdste spoorlijn van Noorwegen

De spoorlijn tussen de plaatsjes Flåm en Myrdal is een bouwkundig hoogstandje. Het traject werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd om het plaatsje Flåm aan het Sognefjord te ontsluiten. Over een afstand van 20,2 km stijgt de spoorlijn iedere 18 meter met 1 meter; van Flåm op zeeniveau, tot Myrdal aan de spoorlijn Oslo - Bergen op 866 meter. Dankzij de 20 (keer)tunnels, een brug, de vele bochten en andere bouwwerken is deze spoorlijn met een stijging van 55 promille een van de mooiste en steilste van Europa.

Flambaan

Hemsedal en omgeving

Hemsedal en omgeving
Waterval bij Hemsedal

Hemsedal ligt tussen Oslo en Bergen. In de zomer is Hemsedal een uitstekende uitvalsbasis om te wandelen in de bergen. Je vindt hier vele wandelingen met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Hemsedal in de winter is een populair wintersport plaatsje in de bergen. Het heeft goede wintersport faciliteiten en is populair onder zowel skiërs als langlaufers.

Hemsedal en omgeving

Kjeragbolten. Wie durft?

De Kjeragbolten is een spectaculaire zwerfkei, ingeklemd in een rotsspleet. Het enorme rotsblok zit vastgeklemd op 984 meter - hoog boven het onderliggende fjord. Kjeragbolten is een populaire plek voor basejumpers en selfiemakers zonder hoogtevrees. Maar alles komt met een prijs, regelmatig moeten de stoerste mannen huilend van de rots worden gered omdat ze niet terug durven!

Kjeragbolten

Preikestolen

De bekendste preekstoel van Noorwegen vindt je niet in een van de vele historische Stavkirken, maar aan het Lysefjord in Rogaland. De Preikestolen is een spectaculaire rots, hoog boven het Lysefjord. Via een flinke wandeling over een goed onderhouden pad bereik je het rotsplateau op 604 meter hoogte. Ga ervan uit dat de heen- en terugtocht circa vier tot vijf uur in beslag neemt. Spectaculair!

Preikestolen

Lofoten

Lofoten
Eem zeearend vliegt over ons heen, voor de kust van de Lofoten

De Lofoten is de fotogenieke eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen.Je hebt er hoge bergen en diepe fjorden, maar ook witte stranden. Zo ligt bij Haukland het mooiste strand van Noorwegen. Toch zijn de Lofoten, ondanks de warme golfstroom en de middernachtzon, geen strandbestemming. Je komt hier voor de ruige natuur, de typisch Noorse rode huisjes, vissersdorpen als Reine en Hamnoy en de eindeloze stokvisrekken.

Lofoten

Finnmark vakantie

Finnmark vakantie
Finnmark

De grootste attractie van Finnmark is de natuur. Finnmark is het meest noordelijke deel van Noorwegen en grenst aan Finland en Rusland. Langs de Atlantische Oceaan en de Barentszzee liggen diepe fjorden terwijl het ruige binnenland uit een uitgestrekt hoogland bestaat. Hoewel de provincie dunbevolkt is, is er volop te zien en beleven. Omdat de provincie ver boven de poolcirkel ligt, is er in de winter geen daglicht terwijl het in de zomer 24 uur per dag licht is.

Finnmark

Nordkapp: de Noordkaap

Nordkapp: de Noordkaap
De Noordkaap: het einde van de wereld

Op 71°10'21'', in het hoge noorden van Noorwegen, ligt de Nordkapp. De afgelegen granieten klip op het eiland Magerøya geldt als het uiterste puntje van het vasteland van Europa. Maar is dat ook zo? In ieder geval werkt deze eenzame en winderige plaats als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Eens moet je hier op de rand van de kaart zijn geweest om te genieten van de koude en eindeloze leegte voor je. Vanaf het 307 meter hoge klif heb je een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee.

De Noordkaap

Honningsvåg

Honningsvåg
Honningsvåg, de meest noordelijke stad van Noorwegen

Honningsvåg is de meest noordelijke stad van Noorwegen. De stad ligt aan de zuidkant van Magerøya enig daarmee een goede uitvalsbasis om de Noordkaap, aan de noordkant van het eiland, te bezoeken.

Aanbiedingen

Gjesvaerstappen

Gjesvaerstappen
Vogeleiland Gjesvaerstappen op de Noordkaap

Wanneer je de doorgaande route van Honnigsvåg en de Noordkaap verlaat, kom je in Gjesvaer. Het is een klein vissersdorpje, vanuit hier kun je een boottochtje maken rond het vogeleiland Gjesvaerstappen. Op deze rots leven 's zomers zo'n 3 miljoen vogels, waaronder 1,4 miljoen vrolijke Papegaaiduikers, Jan van Genten, Alken en talloze Zeevarenden. Wij telden er 14!

Gjesvaerstappen

Vardø & Hornøya

Vardø & Hornøya
Het fort op Vardø

Op het eilandje Vardøya, voor de kust van het Varanger schiereiland, in het verre noordoosten van Noorwegen ligt het stadje Vardø. Vardø ligt aan de Barentszzee en is het eindpunt van de fraaie E75 kustweg. Behalve de vissershaven, heeft het stadje ook een strategische functie. Het oude fort is nu een bezienswaardigheid, maar in het stadje zijn nog steeds veel militairen gevestigd. Vardø is door middel van een tunnel verbonden met het vasteland.

Vardø & Hornøya

Hamningberg

Hamningberg
Hamningberg

We zijn er. De weg eindigt hier. Na een flinke autorit zijn we bij 'End of Europe: Hamningberg" geariveerd. Dit voormalige vissersdorpje ligt letterlijk op de rand van de kaart, aan de Barentszzee. Je bereikt het dorpje via een smalle kustweg vanuit Vardø. De weg brengt je langs mooie uitzichten en door het Varangerhalvøya nasjonalpark.

Hamningberg

Kirkenes en omgeving

Kirkenes en omgeving
Welkom in Kirkenes

Kirkenes is het eindpunt van de Hurtigruten bootverbinding en tevens de laatste grote stad in Noorwegen voor de Russische grens. Het is een typische havenstad - ingericht op werken en de arctische koude. Verwacht daarom geen stedelijk schoon. Wel zijn er enkele musea, verschillende winkels en supermarkten. En in de winter is er een sneeuwhotel en e kans om het Noorderlicht te zien. Omdat Kirkenes aan de weg naar naar Nikel en Moermansk in Rusland ligt, zijn veel borden tweetalig.

Kirkenes en omgeving

Grense Jakobselv

Grense Jakobselv
De Grenskerk bij Grense Jakobselv

Via een 45 kilometer lange weg langs de Russische grens kom je vanuit Kirkenes aan bij het einde van de wereld: Grense Jakobselv.

Grense Jakobselv

Pasvik vallei

Pasvik vallei
Noorwegen, richting de Russische grens

Aan de Noorse grens met Rusland ligt het oudste berglandschap van Noorwegen. Het oerbos van het Nationale Park Ovre Pasvik ligt ten zuiden van Kirkenes. In het dal van de Pasvikrivieri leven zo'n 40 bruine beren. Ook staat de vallei bekend om haar rijke vogelleven. Zo kun je er de Laplanduil en de drieteenspecht zien.

Pasvik Vallei

Alta

Alta
De Noorderlichtkathedraal in Alta

Alta is de grootste en snelstgroeiende stad in het noorden van Noorwegen. Maar bezoekers aan de stad zullen vooral komen voor rock-art: het Alta museum is geheel gewijd aan de prehistorie en de Sami cultuur. De rotstekeningen in het Hjemmeluft openluchtgedeelte zijn 2500 tot 6000 jaar oud!

Alta

Alta Museum

Alta Museum
Rotstekeningen in Alta

In de baai van Alta, aan het Alta fjord in Finnmark, zijn meer dan 5000 oude rotstekeningen te vinden. De mooiste vind je in Hjemmeluft, de baai van de zeehonden, het openluchtgedeelte van het befaamde Alta museum. Deze rotstekeningen zijn 2500 tot 6000 jaar oud.

Alta Museum

Sautso Canyon / Alta kloof

Sautso Canyon / Alta kloof
Sautso Canyon in de omgeving van Alta

De Sautso canyon is de grootste kloof van Noord-Europa. Deze 'grand canyon' van Scandinavië ligt in de grensstreek met Finland en wordt ook wel de Alta kloof genoemd. Door de 12 km lange kloof loopt de Altaelva rivier. De canyon is 300 tot 420 meter diep.

Alta kloof / Sautso Canyon

Struve Geodetic Arc

Struve Geodetic Arc
Op weg naar de Geodetic Arc

Dat de aarde rond is weten we. Maar ja, is de aarde eigenlijk wel echt rond? In de 17e eeuw had Isaac Newton al het idee dat de aarde niet perfect rond is, maar dat deze afvlakt op beide polen. Tussen 1816 en 1855 ging de Russische wetenschapper Friedrich Georg Struve uit op grootscheeps onderzoek. Hij ontwikkelde een denkbeeldige lijn van Fuglenes in Hammerfest tot de Ismail aan de Zwarte Zee.

Struve Geodetic Arc

Noorwegen Big 5 dieren

Noorwegen Big 5 dieren
En opeens stapt er een moose de weg op!

"Mooses zijn de meest dodelijke dieren van Noorwegen" vertelt onze gids terwijl hij in de avondschemering het busje over een smal weggetje manouvreert. "Ieder jaar komen Noren om bij botsingen". De kolosale elanden kunnen tot 2 meter groot worden. Vooral in de avond komen de dieren uit de bossen te voorschijn en lopen zonder te kijken de weg op. Een botsing kan grote gevolgen hebben.

Noorwegen Big 5

Svalbard (Spitsbergen)

Svalbard (Spitsbergen)
Een groot deel van Spitsbergen is bedekt met ijs

Het afgelegen Svalbard (Spitsbergen) was in vroeger tijden de springplank voor walvisvaarders en poolexpedities. Maar nog steeds staat dit pooleiland op de top van onze aardbol synoniem voor kou en avontuur. Een winternacht duurt hier maar liefst vier maanden.

Svalbard (Spitsbergen)

Praktische Informatie Noorwegen vakantie

Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Praktische informatie vakantie Noorwegen

De Noren worden spottend ook wel de sjeiks van het noorden genoemd. Door de vele olie in haar teritoriale wateren, is Noorwegen in de laatste paar decennia uitgegroeid tot een van de meest welvarende landen van Europa - vandaar dat Noorwegen niet zoveel zin heeft om onderdeel van de EU te worden; Europa kost in de ogen van de Noren alleen maar geld. Dankzij de vele olie inkomsten heeft Noorwegen inmiddels een enorm pensioenfonds opgebouwd en ook in de infrastructuur is fors geïnvesteerd.

Praktische informatie

Finland vakantie

Finland vakantie
Husky farm in buurland Finland

Reis voortzetten naar buurland Finland? Hoewel Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort en Finland wel, steek je zonder moeite de grens over tussen beide landen. Zo kun je een mooie rondreis maken door Scandinavië.

Finland vakantie

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Noorwegen vooroordelen

Noorwegen is duur - Noorwegen behoort inderdaad tot de duurste landen van Europa. Maar als je wat dingen van thuis meeneemt (drank) en ter plekke slim boodschappen doet, valt het best mee.

Noorwegen is ver - Utrecht - Oslo met de auto via Denemarken en Zweden is 1500 kilometer. Maar waarom het hele stuk rijden als je vanuit het Duitse Kiel de boot naar Noorwegen kunt nemen? Je spaart een overnachting uit en je komt de volgende ochtend heerlijk uitgeslapen aan in Oslo.

Noorwegen is nat - 'Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel' zeggen de Noren. En tja, in Frankrijk hebben we ook wel eens een paar dagen in een verregende tent moeten bivakkeren. De Noorse westkust is welliswaar een stuk natter dan bij ons, maar de regio rond Noorwegen is wat regen betreft vergelijkbaar met Nederland.

Welkom in Noorwegen: de Noorse taal

De Noorse taal kent beschrijvende woorden, waardoor je vaak woorden zult herkennen. 'Boter' wordt bijvoorbeeld vertaald als 'Smør' dat je uitspreek als 'smeer'. Met een beetje fantasie zul je al snel woorden herkennen.

Hallo = Hei
Welkom = Velkommen
Tot ziens = Farvel
Ja / Nee = Ja / Nei
Hoe laat is het? = Hva er klokken?
Waar is ___ = Hvor is ___
Pardon = Unnskyld
Wat kost het? = Hva koster det?
Bedankt = Takk
Proost = Skål
Bier / Wijn = Øl / Vin

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem. In Noorwegen wordt over het algemeen prima engels gesproken.

Mooie hotels

Noorwegen vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!