Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noorwegen Big 5 dieren

En opeens stapt er een moose de weg op!
En opeens stapt er een moose de weg op!

De grootste dieren van Noorwegen

"Mooses zijn de meest dodelijke dieren van Noorwegen" vertelt onze gids terwijl hij in de avondschemering het busje over een smal weggetje manouvreert. "Ieder jaar komen Noren om bij botsingen". De kolosale elanden kunnen tot 2 meter groot worden. Vooral in de avond komen de dieren uit de bossen te voorschijn en lopen zonder te kijken de weg op. Een botsing kan grote gevolgen hebben.

Walvissen, orca's en andere grote zee-zoogdieren

1.
Voor de kust van Noorwegen leven walvissen, orca's en talrijke andere grote zee zoogdieren zoals zeehonden.
Helaas is Noorwegen een van de weinige landen ter wereld (samen met IJsland en Japan) die stug blijven doorgaan met het jagen op deze schitterende dieren. Zogenaamd gaat het om wetenschappelijk onderzoek, maar feitelijk komen de dieren gewoon op tafel terecht.

Elanden

2.
Als je weet waar en wanneer je moet zoeken, maak je in de uitgestrekte natuur van Noorwegen een redelijke kans om elanden in het wild tegen te komen. De moose hooudt van beschutting en nattigheid, dus wanneer je in een gebied bent waar veel elanden voorkomen, ga dan in de avondschemer op zoek naar drasige gebieden aan de rand van het bos.

Alleen de mannetjes krijgen een gewei. Dit gewei kan makkelijk 20 kg wegen en uitgroeien tot een spanwijdte van 2 meter. In december werpt de eland het gewei af. In het voorjaar groet het opnieuw aan. Het grootste deel van het jaar leeft de eland solitair.

Rendieren

3.
Rendieren vind je met name in het noorden van Noorwegen waar de Saami grote kuddes hoeden.

Beren

4.
De beer is een van de meest imposante dieren die je in de Noorse natuur (liever niet) kunt tegen komen. Hoewel de kans op een ontmoeting met de schuwe dieren uitermate klein is, is de beer een gevaarlijke jager die je maar beter uit de weg kunt gaan.

De zalm

5.
Hoewel de zalm niet de grootste vis is in de Noorse wateren, willen wij deze vis toch noemen. Noorwegen is niet alleen bekend vanwegege haar zalm, in sommige rivieren kun je de dieren zien zwemmen.

Andere wilde dieren in Noorwegen

Andere wilde dieren die je in het wild kunt tegenkomen in Noorwegen zijn de wolf, de lynx en de (pool)vos. Ook de muskusos komt voor in Noorwegen, maar deze is in de jaren veertig van de vorige eeuw ingevoerd. Ook bevers komen in Noorwegen volop voor.

(Advertentie)(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!