Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noorwegen Top 10

Saami (Lap) in het noorden van Noorwegen
Saami (Lap) in het noorden van Noorwegen

10 bijzondere plekken in Noorwegen

Alle highlights van Noorwegen op een rij. Wat moet je doen? Waar moet je heen? Wat zijn de meest favoriete wandelingen? Een overzicht van de mooiste en meest bijzondere plekken. Ontdek Noorwegen op haar best!

Preikestolen (de Preekstoel)

Lysefjord

1.
De bekendste preekstoel van Noorwegen vindt je niet in een van de vele historische Stavkirken, maar aan het Lysefjord in Rogaland. De Preikestolen is een spectaculaire rots, hoog boven het Lysefjord. Via een flinke wandeling over een goed onderhouden pad bereik je het rotsplateau op 604 meter hoogte.
Ga ervan uit dat de heen- en terugtocht circa vier tot vijf uur in beslag neemt. Spectaculair!

Kjeragbolten (Kjerag-wig)

Het ronde rotsblok in de kloof

2.
De berg Kjerag steekt met zijn 1084 meter uit boven de andere toppen aan het Lysefjord. Bij mooi weer heb je vanaf boven een prachtig uitzicht over de omgeving. Maar de pittige wandeling naar boven (een hoogteverschil van 570 meter) is vooral om een andere reden populair: een groot rond rotsblok dat hoog boven de grond zit vastgeklemd in een rotsspleet. Een enkeling zonder hoogtevrees klimt op de rots voor de foto...

Trolltunga

Het 'trollentong' rotspunt bij Odda

3.
Bekend uit iedere folder over Noorwegen: de Trolltunga. Deze trollentong is een uitstekende rotspunt bij Odda. Echte waaghalzen gaan op het uiterste puntje zitten, doen de handstand of andere riskeren hun leven met acrobatische toeren voor een spectaculaire foto.

Gaustatoppen

Telemark (Zuid-Noorwegen)

4.
Vanaf de top van de Gaustatoppen kun je op een onbewolkte dag een zesde deel van Noorwegen zien.

Stalheimskleiva

De 13 haarspeldbochten. Omgeving Voss

5.
Stalheimskleiva is een van de steilste wegen in Noord-Europa. De 13 haarspeldbochten vormen een ware uitdaging voor iedere automobilist. Vanaf het Stalheim Hotel, bovenaan de Stalheimskleiva heb je een fraai uitzicht over het Nærøydalen dal - en vooral ook op de ploeterende auto's op de weg naar beneden. Stalheimskleiva werd tussen 1842-1846 aangelegd en is een eenrichtingsweg naar beneden. Vanwege sneeuw en ijs is de weg in de winter gesloten. Stalheimskleiva ligt ca. 35 km vanuit Voss.

Noordkaap

Finnmark in het uiterste noorden van Noorwegen

6.
De eenzame Noordkaap in het uiterste noorden van Noorwegen moet je eens bezocht hebben. Het is het noordelijkste punt van het Europese continent waar je over de weg kunt komen. Maar is het ook écht het noordelijkste punt van het vasteland?

Sognefjord

Sogn og Fjorname

7.
De indrukwekkende bergen rond het Sognefjord rijzen vrijwel loodrecht uit het water op. Hoewel de granieten rotsen op sommige plaatsen 900 meter hoog zijn, ligt het grootste deel onder water. Het is tot 1200 meter diep. Het Sognefjord is met 184 kilometer het langste van Noorwegen.
Gletsjers hebben het fjord in de ijstijd uitgesleten. Toen de zeespiegel steeg liep het dal onderwater en ontstond het fjord. Aan het Fjaerlandsfjord, een zijrivier van het Sognefjord vind je nog steeds een enorme gletsjer: de 487 km2 Jostedalgletsjer.
Om in superlatieven te blijven, in het aanliggende Ardalsfjord ligt de spectaculaire Vettisvallen. Deze waterval is maar liefst 275 meter hoog.

De Schreeuw

Het bekendste schilderij van Noorwegen

8.
De Schreeuw is ongetwijfeld het meest bekende schilderij van Noorwegen. Of eigenlijk moeten we zeggen schilderijen (in meervoud) omdat Edvard Munch meerdere versies van maakte. De wanhopige figuur is overigens Edvard Munch zelf. Hij maakte het aangrijpende beeld nadat zijn vriendin hem had verlaten. Ook aardig om te weten is dat de natuur achter hem 'schreeuwt'. Vandaar dat hij zijn oren dicht houdt. De Schreeuw en talloze andere werken van Munch zijn te zien in het Munchmuseum (Noors: Munch-museet) in Oslo.

Lentekabeljauw op de Lofoten

Nordland

9.
Eind januari komt kabeljauw vanuit de Barentszee aan bij de Lofoten om kuit te schieten. De grootste vissen zijn tot 2 meter lang en kunnen een kuit met meer dan 5 miljoen eitjes hebben. De vissen, skrei genoemd, worden niet alleen opgewacht door lokale vissers, maar ook door groepen Orka's die hier het grootste deel van het jaar blijven.
De Lofoten zijn niet alleen voor visliefhebbers. De Lofoten zijn ook een prachtige bestemming voor landschapsfotogafen!

Vinnufossen en Baläifossen

De hoogste watervallen van Noorwegen

10.
Liefhebbers van watervallen komen in Noorwegen volop aan hun trekken. Achter bijna iedere bocht wacht weer een andere waterval. Zo telden wij vanuit een vakantiehuisje in Voss maar liefst 16 verschillende watervallen op een helling.
In het lijstje met hoogste wtervallen van de wereld heeft Noorwegen 2 noteringen: de Vinnufossen (860 meter) en de Baläifossen (850 meter). Deze laatste waterval is hoog, maar vooral ook heel smal en ligt aan het Osafjord bij Ulvik. De eerstgenoemde waterval, de Vinnufossen, ligt bij het dorpje Sunndalsora op de Vinnufjellet berg.

(Advertentie)(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

Koraalrif Røst

Bij koraalriffen denk je aan tropische zeeën in het caribisch gebied, Egypte of Australië en niet aan het poolcirkel gebied, hoog boven in Noorwegen. Toch bestaan er ook koudwater koralen. In 2002 werd het Røst koraalrif ontdekt voor de kust van Røst, een van de Lofoteneilanden. Helaas kun je er niet duiken of snorkelen. Het koraalrif ligt op 300 meter diepte.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!