Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Telemark

Gaustatoppen in de provincie Telemark
Gaustatoppen in de provincie Telemark

De populaire zuidelijke provincie van Noorwegen. Gaustatoppen, Rjukan, Vemork

De provincie Telemark in Zuid-Noowegen is een populaire bestemming. Met reden: deze Noorse provincie is vanuit Nederland en België relatief eenvoudig te bereiken en biedt veel natuurschoon.

Gaustatoppen

Op een onbewolkte dag kun je een zesde van Noorwegen overzien vanaf de top van de Gaustatoppen. Vanaf de parkeerplaats bij Stavro (tussen Tuddal en Rjukan) klim je in 3 uur tijd naar de top (en weer 2 uur om beneden te komen). Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over het woeste landschap met meren, bergen en bossen tot zover het oog reikt. Wat een rust!

Rjukan

Spiegel voor de winterzon

In het dal onderaan de Gaustatoppen ligt het plaatsje Rjukan dat in 2013 in het nieuws kwam door een opmerkelijke vinding. De gehele winter ligt het plaatsje in de schaduw van de hoge bergwanden. In 1928 kregen de inwoners een kabelbaan cadeau zodat men wat makkelijker in de bergen kon komen om van het zonlicht te genieten. Maar in 2013 werden ook nog eens spiegels op de berg geplaatst die in de winter de zonnestralen rechtstreeks op het dorpsplein weerkaatsen!

Vemork

Het zware water van de Duitsers

Vemork fabriek Noorwegen
Vemork waterkrachtcentrale Noorwegen
In de Vemork waterkrachtcentrale werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zwaar water geproduceerd, een onmisbare bouwstof voor de productie van nucleare wapens. Om de productie te saboteren bedachten de geallieerden verschillende gewaagde plannen.
De eerste missie om de fabriek te vernietigen (19 november 1942) mislukt omdat het vliegtuig met Britse commando's neerstort. De tweede missie (27 februari 1943) door Noorse saboteurs uit Engeland heeft meer succes. Wel wordt de fabriek weer gerepareerd en kan de productie van zwaar water worden hervat. Voor wandelaars is een pad uitgezet over dezelfde route van de saboteurs.
Op 16 november 1943 wordt de fabriek gebombardeerd door de Amerikanen en definitief uitgeschakeld. Hierbij komen wel 22 burgers om het leven. Toch is hiermee nog geen einde gekomen aan het verhaal. Op 20 februari 1944 wordt opnieuw actie ondernomen om de veerboot met overgebleven voorraad tot zinken te brengen.

In de waterkrachtcentrale is tegenwoordig het Noorse industrie museum gevestigd.

(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

Boomgrens

Door de noordelijke breedtegraad ligt de boomgrens in Noorwegen een stuk lager dan bij ons. Een wandeling naar een top van 750 meter brengt je al boven de boomgrens. In de Alpen vind je zo'n landschap pas boven de 2200 meter.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!