Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Telemark

GaustatoppenGaustatoppen

De populaire zuidelijke provincie van Noorwegen. Gaustatoppen, Rjukan, Vemork

De provincie Telemark in Zuid-Noowegen is een populaire bestemming. Met reden want de provincie is eenvoudig te bereiken en biedt veel natuurschoon.Gaustatoppen

Op een onbewolkte dag kun je een zesde van Noorwegen overzien vanaf de top van de Gaustatoppen. Vanaf de parkeerplaats bij Stavro (tussen Tuddal en Rjukan) klim je in 3 uur tijd naar de top (en weer 2 uur om beneden te komen).


Rjukan

Spiegel voor de winterzon

In het dal onderaan de Gaustatoppen ligt het plaatsje Rjukan dat in 2013 in het nieuws kwam door een opmerkelijke vinding. De gehele winter ligt het plaatsje in de schaduw van de hoge bergwanden. In 1928 kregen de inwoners een kabelbaan cadeau zodat men wat makkelijker in de bergen kon komen om van het zonlicht te genieten. Maar in 2013 werden ook nog eens spiegels op de berg geplaatst die in de winter de zonnestralen rechtstreeks op het dorpsplein weerkaatsen!


Vemork fabriek Noorwegen
Vemork waterkrachtcentrale Noorwegen

Vemork

Het zware water van de Duitsers

In de Vemork waterkrachtcentrale werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zwaar water geproduceerd, een onmisbare bouwstof voor de productie van nucleare wapens. Om de productie te saboteren bedachten de geallieerden verschillende gewaagde plannen.
De eerste missie om de fabriek te vernietigen (19 november 1942) mislukt omdat het vliegtuig met Britse commando's neerstort. De tweede missie (27 februari 1943) door Noorse saboteurs uit Engeland heeft meer succes. Wel wordt de fabriek weer gerepareerd en kan de productie van zwaar water worden hervat. Voor wandelaars is een pad uitgezet over dezelfde route van de saboteurs.
Op 16 november 1943 wordt de fabriek gebombardeerd door de Amerikanen en definitief uitgeschakeld. Hierbij komen wel 22 burgers om het leven. Toch is hiermee nog geen einde gekomen aan het verhaal. Op 20 februari 1944 wordt opnieuw actie ondernomen om de veerboot met overgebleven voorraad tot zinken te brengen.

In de waterkrachtcentrale is tegenwoordig het Noorse industrie museum gevestigd.
comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!