Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Praktische Informatie Noorwegen vakantie

Praktische informatie vakantie Noorwegen
Praktische informatie vakantie Noorwegen

De sjeiks van het noorden

De Noren worden spottend ook wel de sjeiks van het noorden genoemd. Door de vele olie in haar teritoriale wateren, is Noorwegen in de laatste paar decennia uitgegroeid tot een van de meest welvarende landen van Europa - vandaar dat Noorwegen niet zoveel zin heeft om onderdeel van de EU te worden; Europa kost in de ogen van de Noren alleen maar geld. Dankzij de vele olie inkomsten heeft Noorwegen inmiddels een enorm pensioenfonds opgebouwd en ook in de infrastructuur is fors geïnvesteerd.

Noorwegen. Hoe kom je er?

De meeste reizigers richting Noorwegen maken gebruik van de boot Kiel - Oslo. Afhankelijk van je startpunt is de autoreis naar Kiel ca. 4- 5 uur. De bootovertocht duurt dan nog eens ca. 20 uur. Voordeel is wel dat je de volgende ochten uitgeslapen in Noorwegen aankomt!
Een andere mogelijkheid is om vanuit Denemarken over te steken. De overtocht vanuit Jutland is dan een een stuk korter, maar de autorit door Denemarken is weer een stuk verder!
Geen zin in de boot? Je kunt ook met de auto via Denemarken en Zweden naar Noorwegen rijden.

Andere mogelijkheden zijn uiteraard het vliegtuig en de trein waarbij je ook de keuze hebt om met de boot over te steken of naar Kopenhagen te reizen en vanuit daar de trein via Zweden naar Noorwegen te nemen.

Tol

Op verschillende plaatsen in Noorwegen wordt tol geheven. Meestal gaat dit volautomatisch. Als je een tolpunt hebt gepasseerd, kun je achteraf betalen - vaak bij een benzinepomp in de buurt. Handiger is om je van te voren aan te melden via internet. Gedurende de periode dat je in Noorwegen bent, wordt de tol automatisch van je credit-card geïnd.

Geldzaken

Noorwegen is geen lid van de EU. De lokale munt is de Noorse Kroon (NOK). In Noorwegen kun je op de meeste plaatsen met PIN/Credit Card betalen.

Bekende Noren

Thor Heyerdahl - De Noorse avonturier/ontdekkingsreiziger werd vooral bekend door zijn oceaan tocht met de legendarische Kon-Tiki. Door met dit zelfgebouwde vlot van Peru naar Polinesië te varen, wilde hij bewijzen dat de Polinesiërs afkomstig waren uit Zuid-Amerika. Later bewees DNA onderzoek dat er een link was met Azië (en dus niet met Zuid-Amerika), maar dat deed niets af aan zijn prestatie. In Oslo kun je het Kon-Tiki museum bezoeken en kom je alles te weten over de vele avonturieren van Thor Heyerdahl.
a-ha - Zanger Morten Harket, toetsenist Magne Furuholmen en gitarist Paul Waaktaar-Savoy vormden in de jaren '80 en '90 de succesvole band a-ha. Ze scoorden talrijke grote hits waaronder het nummer Take on me.
Andere bekende Noren zijn o.a. ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, componist Edvard Grieg en schilder Edvard Munch.

(Advertentie)



(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

(Advertentie)



Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!