Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Svalbard (Spitsbergen)

Een groot deel van Spitsbergen is bedekt met ijs
Een groot deel van Spitsbergen is bedekt met ijs

Op de rand van het Noordpoolgebied

Het afgelegen Svalbard (Spitsbergen) was in vroeger tijden de springplank voor walvisvaarders en poolexpedities. Maar nog steeds staat dit pooleiland op de top van onze aardbol synoniem voor kou en avontuur. Een winternacht duurt hier maar liefst vier maanden.

Longyearbyen

De hoofdstad van Spitsbergen

Op Spitsbergen wonen nog geen 3000 mensen. Dat zijn minder dan het aantal ijsberen op het eiland. De meeste mensen wonen in de kleine hoofdstad Longyearbyen. Eigenlijk is het stadje niets meer dan een verzameling huizen barakken, neergezet door de mijnmaatschappij. En er is een supermarkt en wat winkels. En als je wilt kun je zelfs kamperen. Inmiddels is de laatste grote kolenmijn bij Longyearbyen gesloten - en stapt het eiland over op het toerisme en zaden.

Wereldzaadbank Spitsbergen

De Wereldzaadbank is in 2008 opgericht en bevat een enorme collectie zaden van over de hele wereld. Het idee is dat wanneer gewassen uitsterven, hier nog zaadmonsters beschikbaar zijn. De bank heeft ruimte voor maar liefst 4,5 miljoen monsters. Door het klimaat en de stabiele bodem is Spitsbergen uitgekozen voor de bank. Bezoeken van de zaadbank kan niet, maar het gebouw ziet er van buiten wel indrukwekkend uit.

Barentszburg

Het Russische mijnstadje Barentszburg is de andere nederzetting op Spitsbergen. Hier wonen ongeveer 250 Russen. Longyearbyen en Barentszburg zijn twee volledig autonome plaatsen. Je kan weliswaar per schip of sneeuwscooter van de ene plaats naar de andere, maar er is geen weg en ook is er geen uitwisseling tussen beide plaatsen.

Activiteiten

Een groot deel van het eiland is bedekt met gletsjers en steile bergen en daardoor moeilijk toegankelijk. Het eiland ontdekken om ijsberen te zien doe je met een sneeuwscooter onder begeleiding van een gids. Of je gaat per snelle rubberboot de oceaan op om walrussen en witte beluga-walvissen te zoeken. Verder kun je een gletsjerwandeling maken of een zondesledetocht maken.

Noorderlicht

Svalbard ligt op 78 graden noorderbreedte. De noordelijke ligging en de lange donkere nachten in de winter maken Spitsbergen tot de perfecte plek om het noorderlicht te zien; maar garanties om de aurora te zien zijn er natuurlijk nooit. In de zomer lukt dit sowieso nooit. Dan is het er permanent licht.


Een opgezette ijsbeer

Gekke Svalbard weetjes

Bomen - Bomen zijn er niet echt op Spitsbergen. Door de koude en de korte zomers wordende hooguit 10 centimeter.
Werkelozen zijn er niet op Spitsbergen.
Kerkhof - Een kerkhof is er niet op Spitsbergen. De permafrost duwt alle lichamen weer omhoog. Doodgaan op het eiland is dan ook niet gewenst.
Wonen - De gemiddelde bewoner houdt het 3,5 jaar uit op Spitsbergen. De extreme koude en de lange donkere winter en de zomer wanneer de zon niet ondergaat, maakt het leven zwaar.
Vuilnis - Een vrachtschip vanuit Noorwegen brengt voedsel naar Longyearbyen en neemt ook weer het afval mee terug.
Universiteit - Longyearbyen heeft haar eigen universiteit met een faculteit voor arctische studies.
8 maart - 8 maart is de dag dat de terugkeer van de zon wordt gevierd.
Temperatuur - Ook Spitsbergen heeft last van global warming. De gemiddelde temperatuur lag in 2016 voor het eerst boven nul.


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

Praktisch

Via Oslo vlieg je drie keer per week naar Longyearbyen. Een goede tijd om te gaans het voorjaar. Je kan dan nog sneeuw scooteren, maar ook al varen en je ziet nog wat van het landschap. Maar ook de winter is spectaculair (pikkedonker maar wel kans op noorderlicht). Zorg voor warme kleding en goed schoeisel. Als je ter plekke gaat wandelen moet je een zwaar kaliber geweer regelen.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!