Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord

De Flambaan, de beroemdste spoorlijn van Noorwegen
De Flambaan, de beroemdste spoorlijn van Noorwegen

De spectaculairste spoorlijn van Noorwegen

De spoorlijn tussen de plaatsjes Flåm en Myrdal is een bouwkundig hoogstandje. Het traject werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd om het plaatsje Flåm aan het Sognefjord te ontsluiten. Over een afstand van 20,2 km stijgt de spoorlijn iedere 18 meter met 1 meter; van Flåm op zeeniveau, tot Myrdal aan de spoorlijn Oslo - Bergen op 866 meter. Dankzij de 20 (keer)tunnels, een brug, de vele bochten en andere bouwwerken is deze spoorlijn met een stijging van 55 promille een van de mooiste en steilste van Europa.

Sognefjord

Het Sognefjord is het langste (204 km) en diepste (1300 meter) fjord van Noorwegen. Het fjord wordt ingeklemd door hoge kliffen en besneeuwde bergtoppen. Flåm ligt aan het Aurlandsfjord, een zijtak van het Sognefjord.

Myrdal

866 meter
Myrdal ligt aan de spoorlijn Oslo - Bergen en ligt op een hoogte van 866 meter. Hier begint de 20,2 kilometer lange reis naar het plaatsje Flåm aan het Sognefjord. Deze treinreis kan het hele jaar door worden gemaakt. Dus ook in de winter.

Flåm

Zeeniveau
Met de opening van een nieuwe snelweg in 1992, kon Flåm opeens het hele jaar door ook met de auto bereikt worden. Tegelijkertijd werd het station van Flåm vernieuwd. Hiermee groeide het aantal passagiers van de trein enorm. Tegenwoordig maken meer dan 600.000 reizigers gebruik van de trein, vaak in combinatie met boot en bus zodat je een rondje kunt maken: Noorwegen in een notedop. Het plaatsje zelf heeft 450 inwoners.

Flåmsbana: hoogtepunt of toeristenval?

Een treinreis met de Flamspoorlijn is een populair uitstapje. De trein overbrugt een enorm hoogteverschil, langs afgronden en door keertunnels. Maar hoe leuk is zo'n uitstapje als je tussen honderden andere toeristen staat? Want de enorme groei van het aantal reizigers heeft ook een keerzijde. De treinreis is vreselijk toeristisch en Flam is een ware "toeristenval" geworden met souvenirshops, touringcars en cruiseschepen. Gelukkig maakt de mooie rit veel goed. Ons advies is om heel vroeg of anders buiten het seizoen te komen en onderweg uit te stappen om naar het volgende station te wandelen of te fietsen.

Wandelen langs de Flambaan

Hoewel het hoogteverschil enorm is, is het ritje uitermate rustig. Naar beneden rijdt de trein 30 km/h en naar boven 40 km/h. De 20 kilometer lange reis duurt dan ook een uur. Je hebt daarom alle tijd om lekker naar buiten te kijken. Ook is het populair om een deel van het traject te lopen. Hieronder de stations langs de Flambaan. Afstanden zijn per trein.
StationHoogteAfstand tot MyrdalAfstand tot Flåm
Myrdal866 m0 km20,20 km
Vatnahalsen811 m1,13 km19,07 km
Reinunga768 m2,20 km18,00 km
Kjosfoss669 m4,40 km15,80 km
Kårdal556 m6,34 km13,86 km
Blomheller450 m8,40 km11,80 km
Berekvam343 m10,51 km9,69 km
Dalsbotn200 m13,90 km6,30 km
Håreina48 m17,21 km2,99 km
Lunden16 m18,60 km1,60 km
Flåm2 m20,20 km0 km


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!