Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Flambaan (Flåmsbana)

De FlambaanDe Flambaan

De spectaculairste spoorlijn van Noorwegen

De spoorlijn tussen de plaatsjes Flåm en Myrdal is een bouwkundig hoogstandje. Het traject werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd om het plaatsje Flåm aan het Sognefjord te ontsluiten. Over een afstand van nog geen 20km stijgt de spoorlijn iedere 18 meter met 1 meter; van Flåm op zeeniveau tot Myrdal aan de spoorlijn Oslo - Bergen op 865 meter. Dankzij de (keer)tunnels en andere bouwwerken en de vele bochten is deze spoorlijn met een stijging van 55 promille een van de steilste in Europa.

(Advertentie)


Myrdal

865 meter
Myrdal ligt aan de spoorlijn Oslo - Bergen.

Flam

Zeeniveau
Met de opening van een nieuwe snelweg in 1992 kon Flam opeens het hele jaar door ook met de auto bereikt worden. Tegelijkertijd werd het station van Flam vernieuwd. Hiermee groeide het aantal passagiers van de trein enorm. Tegenwoordig maken meer dan 600.000 reizigers gebruik van de trein, vaak in combinatie met boot en bus zodat je een rondje kan maken: Noorwegen in een notedop.

Flåmsbana: hoogtepunt of toeristenval?

Een treinreis met de Flamspoorlijn is een populair uitstapje. De trein overbrugt in slechts 20 kilometer een enorm hoogteverschil langs afgronden en door keertunnels. Maar hoe leuk is zo'n uitstapje als je tussen de honderden andere toeristen staat? De Flambaan. Hoogtepunt of toeristenval? Want de enorme groei van het aantal reizigers heeft ook een keerzijde. De treinrit is vreselijk toeristisch en Flam is een ware "toeristenval" geworden met souvenirshops, touringcars en cruiseschepen. Gelukkig maakt de mooie rit veel goed. Ons advies is om buiten het seizoen terug te komen en onderweg uit te stappen om naar het volgende station te wandelen of te fietsen.

(Advertentie)


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!