Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Nordkapp: de Noordkaap

De Noordkaap: het einde van de wereld. De foto is gemaakt om 12 uur 's nachts
De Noordkaap: het einde van de wereld. De foto is gemaakt om 12 uur 's nachts

Noordelijkste puntje Europees vasteland?

Op 71°10'21'', in het hoge noorden van Noorwegen, ligt de Nordkapp. De afgelegen granieten klip op het eiland Magerøya geldt als het uiterste puntje van het vasteland van Europa. Maar is dat ook zo? In ieder geval werkt deze eenzame en winderige plaats als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Eens moet je hier op de rand van de kaart geweest zijn om te genieten van de koude en eindeloze leegte voor je, maar vooral ook om op een mooie avond tussen 14 mei en 29 juli de middernachtzon te zien.

De Noordkaap

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya en staat te boek als het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. Het eiland in de Barentszzee is namelijk door middel van de 6870 meter lange Nordkapptunnelen met de rest van Noorwegen verbonden. Daarom wordt de plek toch tot het vasteland gerekend.
De Noordkaap wordt gemarkeerd door een eenvoudig monument van een wereldbol. Behalve een foto van deze globe is ook de stempel van het plaatselijke postkantoortje een gewild souvenir van je bezoek aan deze verre plek aan het einde van de wereld. Vanaf hier is het nog 'slechts' 2080 kilometer verder naar de Noordpool.

24 uur per dag licht

En een bijzondere zonsondergang/opkomst

De grote foto boven is gemaakt om 12 uur 's nachts, midden in de zomer. Door de hellingshoek van de aarde schijnt de zon ten noorden van de poolcirkel ook in de nachtelijke uren.
Het is een vreemde ervaring om bijna de zon onder te zien gaan, maar in plaats van achter de horizon te verdwijnen, komt de zon opnieuw op! Op de poolgrens duurt dit ongeveer een maand - maar hoe noordelijker, hoe langer de periode.

23 juni: Midzomer

Op 23 juni viert Noorwegen midzomer, de langste dag van het jaar en het hoogtepunt van de zomer. In de maanden daarna worden de dagen weer korter. In de winter is het hier 24 per dag donker, maar met een beetje geluk wordt dan de donkerte opgelicht door de Aurora Borealis. Het noorderlicht is een van de meest fascinerende natuurverschijnselen op onze planeet.

Knivskjellodden

Noordelijker dan de Noordkaap

Hoewel de Noordkaap het meest bekend is, ligt het echte noordelijkste punt van het Europese vasteland nog iets verder noordwaarts. Knivskjellodden is een platte en onopvallende landtong en ligt nog eens 1457 meter noordelijker dan de Noordkaap. Het punt ligt iets ten westen van de Nordkapp en wordt gemarkeerd door een klein monument.

Kinnarodden (Kaap Nordkinn)

Telt voor jou een eiland verbonden door een tunnel niet als vasteland, dan moet je naar het schiereiland Kinnarodden. Het noordelijkste punt op het vasteland van Europa ligt ook hier in de provincie Finnmark. Dit punt is overigens een stuk moeilijker te bereiken dan de eerder genoemde Nordkapp. Kinnarodden is alleen lopend of per boot bereikbaar.

Frans Jozefland

Het echte noordelijkste punt van Europa

Kaap Fligely is het echte noordelijkste punt van Europa. Hiervoor moet je echter wel naar Frans Jozefland reizen. Deze afgelegen eilandengroep ligt zo'n 600 km ten noorden van de Noordkaap.

Wat is het Noorderlicht?

Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht, is een verschijnsel dat plaatsvindt wanneer met zonnewind geladen deeltjes in botsing komen met gassen in de atmosfeer van de aarde. Dit vindt plaats op een hoogte van 90 tot 150 km hoogte en is te zien als een levendig bewegend licht aan de nachtelijke hemel. De kleuren variëren van bijna wit, tot groen , blauwe en rood. Maar het groen is het meest voorkomende licht.


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Noorwegen vakantie
Noorwegen vakantie
Noorwegen Top 10
Oslo bezienswaardigheden
Telemark
Bergen bezienswaardigheden
Voss en omgeving
Flambaan (Flåmsbana) / Sognefjord
Hemsedal en omgeving
Kjeragbolten. Wie durft?
Noorwegen vakantie
Finnmark vakantie
Nordkapp: de Noordkaap
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei
Alta
Alta Museum
Sautso Canyon / Alta kloof
Struve Geodetic Arc
Noorwegen Big 5 dieren
Svalbard (Spitsbergen)
Noorwegen Reisgidsen
Noorwegen hotels
Noorwegen aanbiedingen
Praktische Informatie Noorwegen vakantie
Finland vakantie

Knyskanes

De Engelse zeevaarder Richard Chancellor ontdekte de kaap in 1553. De kaap stond plaatselijk bekend als Knyskanes maar dat wist de kapitein niet. Hij noemde het de Noordkaap en zo heet de kaap tot op vandaag nog steeds.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!