Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Nordkapp: de Noordkaap

De Noordkaap: het einde van de wereld. De foto is gemaakt om 12 uur 's nachtsDe Noordkaap: het einde van de wereld. De foto is gemaakt om 12 uur 's nachts

Het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa?

Op 71°10'21'', in het hoge noorden van Noorwegen, ligt de Nordkapp. De afgelegen granieten klip op het eiland Magerøya geldt als het uiterste puntje van het vasteland van Europa. Maar is dat ook zo? In ieder geval werkt deze eenzame en winderige plaats als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Eens moet je hier op de rand van de kaart geweest zijn om te genieten van de koude en eindeloze leegte voor je, maar vooral ook om op een mooie avond tussen 14 mei en 29 juli de middernachtzon te zien.

(Advertentie)

Knivsjellodden

Noordelijker dan de Noordkaap

Hoewel de Noordkaap het meest bekend is, ligt het echte noordelijkste punt van het Europese vasteland op hetzelfde eiland, maar dan een stukje ten westen van de Nordkapp. Knivsjellodden is een platte en onopvallende klip, maar ligt wel nog eens 1457 meter noordelijker dan de Noordkaap.

De Noordkaap

De Noordkaap wordt gemarkeerd door een eenvoudig monument. Behalve deze foto is ook de stempel van het plaatselijke postkantoortje een gewild souvenir van je bezoek aan deze verre plek!

24 uur per dag licht

En een bijzondere zonsondergang/opkomst

De grote foto boven is gemaakt om 12 uur 's nachts, midden in de zomer. Door de hellingshoek van de aarde schijnt de zon ten noorden van de poolcirkel ook in de nachtelijke uren.
Het is een vreemde ervaring om bijna de zon onder te zien gaan, maar in plaats van achter de horizon te verdwijnen, komt de zon opnieuw op! Op de poolgrens duurt dit ongeveer een maand - maar hoe noordelijker, hoe langer de periode.

23 juni: Midzomer

Op 23 juni viert Noorwegen midzomer, de langste dag van het jaar en het hoogtepunt van de zomer. In de maanden daarna worden de dagen weer korter. In de winter is het hier 24 per dag donker, maar met een beetje geluk wordt dan de donkerte opgelicht door de Aurora Borealis. Het noorderlicht is een van de meest fascinerende natuurverschijnselen op onze planeet.

Wat is het Noorderlicht?

Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht, is een verschijnsel dat plaatsvindt wanneer met zonnewind geladen deeltjes in botsing komen met gassen in de atmosfeer van de aarde. Dit vindt plaats op een hoogte van 90 tot 150 km hoogte en is te zien als een levendig bewegend licht aan de nachtelijke hemel. De kleuren variëren van bijna wit, tot groen , blauwe en rood. Maar het groen is het meest voorkomende licht.


(Advertentie)


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.



Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!