Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Alaska vakantie: Into the wild

Avontuur in the last frontier

Alaska vakantie. The Final Frontier. De noordelijke staat Alaska beslaat maar liefst een vijfde deel van de VS en ligt dichter bij Rusland dan de Lower 48, de andere staten van Amerika. Ben je op zoek naar vrijheid, avontuur en uitgestrekte natuur, dan is Alaska de bestemming voor jou. Een deel van Alaska is goed bereikbaar en bereisbaar. Een ander deel absoluut niet. Soms is de dichtsbijzijnde weg honderden mijlen ver weg! Niet voor niets is Alaska de final frontier. In het uitgestrekte, ruige en dun bevolkte land ben je vooral op jezelf aangewezen en is de natuur zowel je vriend als vijand. Enjoy!

De mooiste plaatsen in Alaska

Anchorage bezienswaardigheden

Anchorage bezienswaardigheden
Downtown Anchorage, Alaska

Anchorage is de belangrijkste en grootste stad van Alaska. Dankzij het vliegveld en de vele voorzieningen is het voor de meeste toeristen het beste vertrekpunt voor een vakantie in the upper north.

Anchorage

Denali National Park

Denali National Park
Polychrome pass in Denali National Park

Denali is een van de hoogtepunten van Alaska. De natuur is hier grandioos en vrijwel ongerept. In het uitgestrekte National Park zijn veel wilde dieren te zien zoals grizzlyberen, elanden, wolven, kariboes, "dallsheep", arenden en vele andere dieren. In het park ligt ook Mount Denali (voorheen Mount McKinley). Met 6194 meter de hoogste berg van Noord-Amerika.

Denali NP

Fairbanks. De tweede stad van Alaska

Fairbanks. De tweede stad van Alaska
Het Aviation museum in Fairbanks

Golden heart city zoals Fairbanks zich graag noemt, is de tweede grote stad van Alaska. De stad zelf heeft slechts 32.000 inwoners, maar in de regio wonen bijna 100.000 mensen. In de zomer schijnt de zon hier bijna 24 uur per dag. In de winter is het vooral donker. Wel maak je goede kans om tussen eind augustus en begin april het noorderlicht te zien.

Fairbanks

North Pole: Kerstmis in de zomer

North Pole: Kerstmis in de zomer
North Pole, even buiten Fairbanks is altijd in kerstsferen. Ook in de zomer

De Kerstman met woont met zijn rendieren op de Noordpool. Dat weet ieder kind. North Pole ligt nogal noordelijk en dus kun je in dit kleine plaatsje in de omgeving van Fairbanks het hele jaar door bij Santa Claus persoonlijk op visite.

North Pole

McCarthy / Kennicott

McCarthy / Kennicott
Kennecott Copper Mine in Kennicott / McCarthy

Hoog in de bergen naast de Kennicott gletsjer staan de imposante rode gebouwen van de Kennecott Copper Corporation er nog steeds zo bij als in 1930, toen de koperaders uitgeput raakten en de mijn en fabriek niet langer rendabel waren.

McCarthy / Kennicott

Iditarod hondeslederace

Iditarod hondeslederace
Voorheen was Seward het startpunt van de Iditarod race

In het plaatsje Nome brak in 1925 een difterie epidemie uit. Medicijnen waren er niet in het afgelegen plaatsje. Daarom werden vanuit alle grote plaatsen in Alaska medicijnen naar het plaatsje Nenana gestuurd om ze vandaar met sledehonden naar Nome te brengen: de 'serum run to Nome'. In die tijd waren sledehonden het enige vervoer middel in de winter. De route van destijds vormde in 1973 de basis voor de eerste Iditarod race. The last great race on earth was geboren!

The Iditarod

Seward bezienswaardigheden

Seward bezienswaardigheden
Alaska Sealife Center, Seward

Seward is het eindpunt van de Alaska Railroad én de toegangspoort tot het Kenai Fjords National Park. De havenplaats blijft in de winter ijsvrij en is daarom een belangrijke toevoer haven voor allerlei goederen. Hoewel er slechts een kleine 3000 mensen wonen, ziet Seward er dankzij de houten huisjes leuk uit en is er een aardig aanbod van restaurants, winkels, galeries en musea.

Seward

Kenai Fjords National Park

Kenai Fjords National Park
Een zeeotter ligt zich in de golven te wassen

Kenai Fjords National Park beslaat een gebied van 2000km2. Het ongerepte schiereiland bestaat uit de Kenai Mountains en het Harding Icefield. Het is een ruig en moeilijk toegankelijk gebied. De eenvoudigste manier om iets van het gebied te zien is per boot vanuit Seward. Diep in de fjorden krijg je een mooie indruk van de ijzige bergen en canyons, maar bovenal van de vele dieren die in het gebied leven waaronder duizenden vogels, zeeotters, orka's en bultruggen.

Kenai Fjords National Park

Homer, de Spit en Halibut Cove

Homer, de Spit en Halibut Cove
Een visser bij zijn heilbot vangst op de Homer Spit

Het plaatsje Homer is vernoemd naar Homer Pennock die hier in 1896 met een groep gelukszoekers aan land kwam. In plaats van goud vonden ze bruinkool dat aan de omliggende nederzettingen en visconservenfabrieken werd geleverd. Maar al snel werd de visvangst de belangrijkste peiler van de lokale economie.

Homer

Katmai National Park

Katmai National Park
Vissende Grizzly beer met zalm

De uitgestrekte sub-arctische wildernis van Katmai NP is niet alleen beroemd door haar ruige landschap, maar ook vanwege de bijzondere wildlife en in het bijzonder de grizzly beer. Naar schatting leven er zo'n 4700 beren op Katmai - de meeste ter wereld.

Katmai National Park

Dawson City. Goud zoeken in de Klondike

Dawson City. Goud zoeken in de Klondike
Nog steeds heerst de goudkoorts in de Yukon

Was het de illustere Skookum Jim (bij het afwassen in de rivier), George Carmack of zijn zus Kate Karmack (bij het theezetten) die op 17 augustus 1896 als eerste goud vond in de Rabbit Creek? Wie het ook was, hun vondst veroorzaakte de laatste grote goldrush van Noord-Amerika.

Dawson City

Alaska praktische informatie

Alaska praktische informatie
Het vliegtuig is het belangrijkste vervoermiddel in Alaska

Een vakantie in Alaska staat garant voor heel veel avontuur en is anders dan vakantie in de Lower 48 zoals de andere Staten van Amerika hier genoemd worden. Wat neem je mee en waar moet je op letten? Wat voor auto? Camper of hotel? En neem je berenspray mee?

Praktisch

Alaska kwis

Alaska kwis
Welcome to Alaska. Aankomst op het vliegveld van Anchorage

De grote Alaska Kwis: 9 stoere vragen voor echte kenners. Klaar voor je Alaska vakantie? Haal diep adem en start de quizzz!

Alaska Kwis

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Aleoeten

Alaska staat bekend om haar uitgestrekte en ongerepte natuur. De natuur is eindeloos. Toch staat in Alaska ook het kleinste bos ter wereld. Bij het bos staat een bordje met de tekst "You are now entering and leaving the Adak National Forrest". De 33 naaldbomen staan in het midden van een boomloze vlakte en zijn tijdens WOII gepland door het Amerikaanse leger. Het doel was om met deze kerstbomen het moraal van de plaatselijke troepen hoog te houden. Nog steeds versieren de plaatselijke bewoners de bomen ieder jaar met kerstverlichting.
Het National Forrest ligt op Adak Island, een met toendra bedekt eiland in een uithoek van de Aleoeten eilandengroep. Adak Island ligt op 3 uur vliegen vanaf Anchorage, ten westen van het Alaskaanse vaste land.

Mooie hotels

Alaska vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!