Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Fairbanks. De tweede stad van Alaska

Het Aviation museum in Fairbanks
Het Aviation museum in Fairbanks

De toegangspoort naar het noorden

Golden heart city zoals Fairbanks zich graag noemt, is de tweede grote stad van Alaska. De stad zelf heeft slechts 32.000 inwoners, maar in de regio wonen bijna 100.000 mensen. In de zomer schijnt de zon hier bijna 24 uur per dag. In de winter is het vooral donker. Wel maak je goede kans om tussen eind augustus en begin april het noorderlicht te zien.

Gold rush boomtown Fairbanks

Fairbanks is ontstaan als gold rush boomtown. Tegenwoordig is het vooral het zwarte goud waaraan verdient wordt.

Na de gold rush ontwikkelde de stad aan het einde van de Alaska Railroad zich als een diensten- en bevoorradingsplaats. Later zorgde de aanleg van de Alaska Highway en de Trans-Alaska Pipeline voor de verdere bloei van Fairbanks.

Fairbanks Pioneer park

Pioneer Park, even buiten het stadscentrum van Fairbanks, geeft je een (commercieel) idee van de geschiedenis van de stad, compleet met een boemeltreintje, speeltuin, indianendorpje, blokhutten en restaurants. Ook kun je het Aviation museum met originele vliegtuigen en aanverwante zaken bezoeken of een kijkje nemen op de historische radarboort Nenana.

Verder reizen vanuit Fairbanks

Vanuit Fairbanks kun je drie kanten op om verder te reizen. Richting Denali NP en Anchorage in het westen, richting Delta Junction in het zuiden of via de ruige Dalton state highway naar het hoge noorden. Deze laatste route is bij ons bekend van de serie ice-road truckers en eindigt na 685 kilometer in het hoge noorden bij Deadhorse en de Prudhoe Bay-olievelden aan de Noordelijke IJszee. De route is vrij gevaarlijk om zelf te rijden. Vrijwel alle verhuurmaatschappijen verbieden je dan ook om op deze weg te rijden.

Dalton Highway

De Dalton Highway wordt ook wel "The Haul Road" genoemd. Maar je laten wegslepen is niet goedkoop. De weg bestaat grotendeels uit gravel en er zijn weinig mogelijkheden om te overnachten en te tanken. Bezoek voor vertrek eerst het visitors center in Fairbanks, want voor de laatste 12 km van de route naar Prudhoe Bay aan de oceaan heb je een permit nodig en moet je langs security. En heb je na lang rijden de poolnacht met temperaturen ver onder het vriespunt, de enorme gaten in de toendra-weg en alle enorme vrachtwagens overleefd en ben je eindelijk op het eindpunt aangekomen en heb je wel zin in een biertje, denk dan aan het plaatselijke gezegde: All that far and still no bar. In Deadhorse worden namelijk geen alcoholische dranken geserveerd.

Filmtip: Into the wild

De film Into the wild uit 2007 vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die onder de naam Alexander Supertramp (tramp = zwerver) de wereld rondreist met als uiteindelijk doel onafhankelijk in de wildernis van Alaska te verblijven. In Alaska gaat de student in een oude bus op een afgelegen plek in de wildernis wonen. Maar overleven blijkt moeilijker dan gedacht.

Uiteindelijk overlijdt hij voedselgebrek en/of giftige bessen. Hij is te zwak om terug naar de bewoonde wereld te gaan - de Teklanika-river, die op de heenweg nog een klein riviertje was, is in de tussentijd een brede woeste rivier geworden.

Een paar weken na zijn dood vinden een paar elandjagers in de bus het uitgemergelde lichaam van Chris McCandless.

De schoolbus staat nog steeds ergens in de wildenis in de omgeving van Fairbanks en trekt nog steeds avonturiers. Overigens loopt het ook met hen niet altijd goed af. De Teklanika rivier is nog steeds een onvoorspelbare barrière.


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!