Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Fairbanks - de tweede stad van Alaska

Het Aviation museum in FairbanksHet Aviation museum in Fairbanks

De toegangspoort naar het noorden

Golden heart city zoals Fairbanks zich graag noemt, is de tweede grote stad van Alaska. De stad zelf heeft slechts 32.000 inwoners, maar in de regio wonen bijna 100.000 mensen. In de zomer schijnt de zon hier bijna 24 uur per dag. In de winter is het vooral donker. Wel maak je goede kans om tussen eind augustus en begin april het noorderlicht te zien.Gold rush boomtown Fairbanks

Fairbanks is ontstaan als gold rush boomtown. Tegenwoordig is het vooral het zwarte goud waaraan verdient wordt.

Na de gold rush ontwikkelde de stad aan het einde van de Alaska Railroad zich als een diensten- en bevoorradingsplaats. Later zorgde de aanleg van de Alaska Highway en de Trans-Alaska Pipeline voor de verdere bloei van Fairbanks.

Fairbanks Pioneer park

Pioneer Park, even buiten het stadscentrum van Fairbanks, geeft je een (commercieel) idee van de geschiedenis van de stad, compleet met een boemeltreintje, speeltuin, indianendorpje, blokhutten en restaurants. Ook kun je het Aviation museum met originele vliegtuigen en aanverwante zaken bezoeken of een kijkje nemen op de historische radarboort Nenana.

Verder reizen vanuit Fairbanks

Vanuit Fairbanks kun je drie kanten op om verder te reizen. Richting Denali NP en Anchorage in het westen, richting Delta Junction in het zuiden of via de ruige Dalton state highway naar het hoge noorden. Deze laatste route is bij ons bekend van de serie ice-road truckers en eindigt in het noorden bij Deadhorse en de Prudhoe Bay-olievelden bij de Noordelijke IJszee.


comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.
Alaska bezienswaardigheden
Into the wild: Alaska vakantie
Anchorage bezienswaardigheden
Denali National Park
Fairbanks - de tweede stad van Alaska
North Pole: Kerstmis in de zomer
McCarthy / Kennicott
The Iditarod hondeslederace
Seward bezienswaardigheden
Kenai Fjords National Park
Homer, de Spit en Halibut Cove
Katmai National Park
Dawson city - Goudzoeken in de Klondike
Alaska Praktische informatie
Alaska kwis
Reisgidsen, Boeken en films
Hotels Alaska

Filmtip: Into the wild

De film Into the wild vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die onder de naam Alexander Supertramp (tramp = zwerver) de wereld rondreist met als uiteindelijk doel onafhankelijk in de wildernis van Alaska te wonen. In Alaska gaat de student in een oude bus op een afgelegen plek in de wildernis wonen. Maar overleven blijkt moeilijker dan gedacht.

Uiteindelijk overlijdt hij voedselgebrek en/of giftige bessen. Hij is te zwak om terug naar de bewoonde wereld te gaan - de Teklanika-river, die op de heenweg nog een klein riviertje was, is in de tussentijd een brede woeste rivier geworden.

Een paar weken na zijn dood vinden een paar elandjagers in de bus het uitgemergelde lichaam van Chris McCandless.

De schoolbus staat nog steeds ergens in de wildenis in de omgeving van Fairbanks en trekt ook nog steeds avonturiers. Overigens loopt het ook met hen niet altijd goed af. De Teklanika rivier is nog steeds een onvoorspelbare barrière.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!