Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Dawson City - Goudzoeken in de Klondike

Nog steeds heerst de goudkoorts in de Yukon
Nog steeds heerst de goudkoorts in de Yukon

Goldrush in de Yukon. Nog steeds!

Was het de illustere Skookum Jim (bij het afwassen in de rivier), George Carmack of zijn zus Kate Karmack (bij het theezetten) die op 17 augustus 1896 als eerste goud vond in de Rabbit Creek? Wie het ook was, hun vondst veroorzaakte de laatste grote goldrush van Noord-Amerika.

Bonanza Creek

Na het vinden van het goud werd de beek omgedoopt tot Bonanza Creek. Toen een jaar later het nieuws de buitenwereld had bereikt, stroomden duizenden gelukszoekers en avonturiers naar de Klondike op zoek naar het goud.

Zoals zo vaak met dit soort dingen kwamen de meesten te laat. De beste claims aan de beel waren al vergeven. Ene John Ladue woonde al jaren iin het gebied en was zo slim om de verderop gelegen vlakke oever aan de samenloop van de Klondike- en Yukon River te kopen. Hij verkavelde het, bouwde een saloon en een houtzagerij en werd steenrijk toen in 1998 zijn grond uitgroeide tot de grootste stad ten noorden van San Francisco. De stad werd vernoemd naar geoloog George Mercer Dawson en kreeg al snel de bijnaam 'het Parijs van het noorden'. Van dure sigaren tot kaviaar, dure wijnen en cognac, dure kleding en meubels uit Europa, van theaters tot prostituees... Dawson City had alles in overvloed.

Verval van Dawson?

Maar na de gloriedagen volgde het verval. De beste goudaders raakten uitgeput en nieuwe vondsten in Nome lokten de gelukszoekers en handelaars naar de Beringzee. Dawson city veranderde van luxe stad in een provincie hoofdstad, tot die eer in 1953 overging aan het beter bereikbare Whitehorse.
Gelukkig keerde het tij voor Dawson city toen de goudprijs ging stijgen. Onrendabele plekken werden opeens weer rendabel en ook het toerisme nam toe. Er wordt nog steeds volop goud gewonnen in het gebied rond Dawson City - en wie weet vind jij ook iets?

Dawson City, Yukon, Canada
Dawson City in de Yukon, Canada. In het downtown hotel drink je een heuse Sourtoe cocktail

Sourtoe cocktail

"Drink it fast, drink it slow, but the lips have to touch the toe"

De 'Sourtoe' legende gaat terug naar de jaren '20 van de vorige eeuw toen rumsmokkelaars Louie Linken en zijn broer Otto in een blizzard terecht kwamen. Louie's voet bevroor en uit angst voor gangreen besloot Otto de teen van Louie te amputeren met een bijl. De rum werd gebruikt om de boel te verdoven en als herinnering bewaarden de broers de teen in een pot met alcohol.

Captain Dick Stevenson, cowboy, vrachtwagenchauffeur en wolvenjager vond in 1973 bij toeval een pot in een oude hut. In de pot zat alcohol met daarin een geconserveerde menselijke teen. Dick hield wel van een geintje en na een paar borrels aan de bar in het Downtown Hotel kreeg hij het opmerkelijke idee om de teen als garnering te gebruiken voor een cocktail.

Als je een drankje besteld, meestal een shot Yukon Jack, met daarin de teen, fluistert de barman "Drink it fast, drink it slow, but the lips have to touch the toe". Als herinnering krijg je een heus certificaat. De alcohol houdt de ten steriel, maar een enkele keer wordt de teen per ongeluk doorgeslikt. Maar gelukkig wordt zo nu en dan een nieuwe teen gedoneerd, wanneer iemand deze door een ongelukje kwijtraakt...
Locatie: Sourdough Saloon in het Downtown Hotel aan de Second Avenue in Dawson City

Jack London, de roep van de wildernis. Museum Dawson
De roep van de wildernis: Jack London museum Dawson City, Yukon

De roep van de wildernis

Dierenroman van Jack London

De roep van de wildernis, de beroemde dierenroman van Jack London, brengt je naar de wildernis van Alaska. Het verhaal gaat over sledehond Buck tijdens de Klondike goudkoorts.
De hut van Jack London stond voorheen in de wildernis, maar is 120 km verplaatst naar de rand van Dawson City waar je het als museum kunt bezoeken. Het lezen van "De roep van de wildernis" is een aanrader als je naar dit deel van Amerika gaat. Ideale reisliteratuur voor je vakantie naar Alaska!

Zelf goudzoeken?

"You are not going to find any gold, but if you do sell it here!" zegt het mannetje achter de toonbank in Dawson City. Zijn ogen glinsteren alsof hij nog steeds goudkoorts heeft.
Om goud te zoeken heb je een claim op een stuk land nodig. Gelukkig zijn er ook enkele plekken waar je vrij goud mag zoeken. Koop een goudpan in Dawson City en beproef je geluk!

(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Alaska vakantie
Alaska vakantie: Into the wild
Anchorage bezienswaardigheden
Denali National Park
Fairbanks. De tweede stad van Alaska
North Pole: Kerstmis in de zomer
McCarthy / Kennicott
Iditarod hondeslederace
Seward bezienswaardigheden
Kenai Fjords National Park
Homer, de Spit en Halibut Cove
Katmai National Park
Dawson City - Goudzoeken in de Klondike
Alaska praktische informatie
Alaska kwis
Alaska en Yukon shop
Hotels Alaska

De Klondike vanuit Alaska

Top of the World Highway

Dawson City en de goudvelden van de Klondike zijn vanuit Alaska goed te bereiken. De Top of the World Highway verbindt Tok in Alaska met Dawson City in de Yukon, Canada (300 km). Check wel met je verhuurder of de auto de grens over mag.

(Advertentie)

Carcross Desert

600 kilometer ten zuiden van Dawson City ligt het plaatsje Carcross (nog steeds in de Yukon). Het plaatsje ligt aan de Klondike Highway tussen Whitehorse en Skagway in Alaska. Bij het plaatsje ligt de Carcross Desert, de kleinste woestijn van de wereld. De 1,5 km² grote zandvlakte is een overblijfsel van een gletsjermeer.
In de zomer kun je er off-road rijden en sandboarden. In de winter kun je er skiën en snowboarden.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!