Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Dawson city - Goudzoeken in de Klondike

Nog steeds heerst de goudkoorts in de YukonNog steeds heerst de goudkoorts in de Yukon

De voortdurende Goldrush in de Yukon

Was het de illustere Skookum Jim (bij het afwassen in de rivier), George Carmack of zijn zus Kate Karmack (bij het theezetten) die op 17 augustus 1896 als eerste goud vond in de Rabbit Creek? Wie het ook was, hun vondst veroorzaakte de laatste grote goldrush van Noord-Amerika.Bonanza Creek

De beek werd omgedoopt tot Bonanza Creek en toen een jaar later het nieuws de buitenwereld had bereikt, stroomden duizenden gelukszoekers en avonturiers naar de Klondike op zoek naar het goud.

Zoals zo vaak met dit soort dingen kwamen de meesten te laat. De beste claims aan de beel waren al vergeven. Ene John Ladue woonde al jaren iin het gebied en was zo slim om de verderop gelegen vlakke oever aan de samenloop van de Klondike- en Yukon River te kopen. Hij verkavelde het, bouwde een saloon en een houtzagerij en werd steenrijk toen in 1998 zijn grond uitgroeide tot de grootste stad ten noorden van San Francisco. De stad werd vernoemd naar geoloog George Mercer Dawson en kreeg al snel de bijnaam 'het Parijs van het noorden'. Van dure sigaren tot kaviaar, dure wijnen en cognac, dure kleding en meubels uit Europa, van theaters tot prostituees... Dawson City had alles in overvloed.


Verval?

Maar na de gloriedagen volgde het verval. De beste goudaders raakten uitgeput en nieuwe vondsten in Nome lokten de gelukszoekers en handelaars naar de Beringzee. Dawson city veranderde van luxe stad in een provinciehoofdstad, tot die eer in 1953 overging aan het beter bereikbare Whitehorse.

Gelukkig keerde het tij voor Dawson city toen de goudprijs ging stijgen. Onrendabele plekken werden opeens weer rendabel en ook het toerisme nam toe. Er wordt nog steeds volop goud gewonnen in het gebied rond Dawson City - en wie weet vind jij ook iets?.
comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!