Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Katmai National Park

Vissende Grizzly beer met zalm
Vissende Grizzly beer met zalm

'Big wild life' in de uitgestrekte sub-arctische wildernis

De uitgestrekte sub-arctische wildernis van Katmai NP is niet alleen beroemd door haar ruige landschap, maar ook vanwege de bijzondere wildlife en in het bijzonder de grizzly beer. Naar schatting leven er zo'n 4700 beren op Katmai - de meeste ter wereld.

Be bear aware

Het landschap van Katmai kenmerkt zich door de vele meren, valleien, de langgerekte kustlijn én de vulkanen. Bezoek bijvoorbeeld de Novarupta Volcano en de The Valley of Ten Thousand Smokes.
De wildlife op Katmai NP is ongevenaard. Je maakt goede kans om de grote wilde dieren zoals moose en beren te spotten. Het beste moment om deze laatsten te zien is de zomer wanneer de beren zich te goed doen aan de eindeloze stroom zalmen die in de rivieren stroomopwaarts zwemmen om zich voort te planten.

Katmai bezoeken

Zoals zoveel plaatsen in Alaska, is Katmai alleen per vliegtuig cq. watervliegtuig bereikbaar. Het beste is om je vlucht vanuit Homer ruim van te voren te boeken. De vlucht vanuit Homer duurt ruim een uur. Ook is het mogelijk om per bootje op Katmai te komen.

In enkele gevallen heb je een permit nodig. Zie de website van de National Park Service voor meer informatie. Je kan Katmai voor de dag bezoeken of meerdere dagen gaan kamperen/in een lodge verblijven. Zorg voor voldoende eten en drinken wanneer je meerdere dagen blijft.

Kodiak Island

De Kodiakbeer, een ondersoort van de bruine beer, wordt zeer groot. Een mannetje weegt gemiddeld 400 kilo. De beer dankt zijn naam aan het eiland Kodiak, een dunbevolkt eiland voor de Alaskaanse kust dat door de Straat van Shelikof gescheiden wordt van Katmai.
Het gelijknamige plaatsje Kodiak is ook de grootste plaats op het bergachtige en dicht beboste eiland. Russische bondhandelaren bouwden hier rond 1763 een nederzetting dat uitgroeide tot centrum van de Russische bondhandel. Daavoor werden wel de oorspronkelijke bewonders verjaagd of vermoord. In 1867 werd Alaska aan de VS verkocht en namen de Amerikanen de jacht en het vissen over.

Tegenwoordig is Kodiak Island vooral bekend vanwege de beren, king crab en zalm.

(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Alaska vakantie
Alaska vakantie: Into the wild
Anchorage bezienswaardigheden
Denali National Park
Fairbanks. De tweede stad van Alaska
North Pole: Kerstmis in de zomer
McCarthy / Kennicott
Iditarod hondeslederace
Seward bezienswaardigheden
Kenai Fjords National Park
Homer, de Spit en Halibut Cove
Katmai National Park
Dawson City - Goudzoeken in de Klondike
Alaska praktische informatie
Alaska kwis
Alaska en Yukon shop
Hotels Alaska

Grizzly man

Timothy Treadwell verbleef 13 zomers lang op Katmai om opnamen te maken van grizzlyberen. Treadwell, mislukt acteur en lichtelijk verward, werd in de laatse zomer samen met zijn vriendin door een beer opgegeten terwijl het geluid van zijn camera nog aan stond... Treadwell dacht de beren te beschermen en meende dat hij onbeperkt in de nabijheid van de dieren kon verblijven. Niks was minder waar. De Duitse filmmaker Werner Herzog maakte met de documentaire Grizzly Man (2005) een indringend portret.

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!