Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Alaska praktische informatie

Het vliegtuig is het belangrijkste vervoermiddel in het uitgestrekte Alaska
Het vliegtuig is het belangrijkste vervoermiddel in het uitgestrekte Alaska

Belangrijke informatie voor je vakantie

Een vakantie in Alaska staat garant voor heel veel avontuur en is anders dan vakantie in de Lower 48 zoals de andere Staten van Amerika hier genoemd worden. Wat neem je mee en waar moet je op letten? Wat voor auto? Camper of hotel? En neem je berenspray mee?

Meest noordelijke, westelijke én oostelijke staat

Alaska is tegelijkertijd de noordelijkste, de westelijkste en de meest oostelijke staat van de VS. Een deel van de Aleoeten, een sliert eilanden die zich tot Rusland uitstrekt, ligt in tegenstelling tot de rest van de VS op het oostelijk halfrond.

Rondreizen door Alaska met de camper (RV)

De beste manier om Alaska te ontdekken is met een camper (RV). Een camper biedt je veel vrijheid en is comfortabel voor als het weer eens wat minder is. Nadelen zijn echter wel de prijs en het feit dat niet alle campers geschikt zijn voor de ruwere wegen. Ons advies voor Alaska is dan ook een 4wd camper waarmee je ook op gravel roads mag rijden, bijvoorbeeld als je naar McCarthy/Kennicott wilt of de grens over naar de Klondike in Canada (wel even bij de verhuurder navragen of je de grens over mag).

Campings Alaska

De meeste campings in Alaska zijn eenvoudig en niet te vergelijken met Europese campings. Zorg zelf voor voldoende boodschappen. Een winkeltje of restaurantje ontbreekt vaak op de camping. RV sites bieden vaak wel stroom, water en afvoer van de vuilwatertank ("full hook-up"). De luxe op een National Park of State Park camping is vaak beperkt. Een waterpomp en een bundeltje hout voor een vuurtje en een schitterende natuur is vaak de enige luxe.

Huurauto in Alaska

Een andere optie om Alaska te verkennen is met een gewone huurauto - bij voorkeer ook een 4wd. Overnachten kan in een B&B's of in een van de spaarzame hotels onderweg. Kamperen met een tentje kan ook, maar kan 's nachts koud zijn en soms onprettig i.v.m. beren.

Alaska per trein

Op vakantie in Alaska per stoere trein
Op vakantie in Alaska per stoere trein
De Alaska Railroad biedt een ontspannen manier om Alaska te ontdekken. De spoorlijn verbindt Anchorage via Denali NP met Fairbanks. Ook kun je vanuit Anchorage naar Seward reizen, een andere populaire bestemming binnen Alaska.

Alaska weetjes

Herkomst naam - De naam Alaska komt van het Inuit woord alaxsxaq en betekent "vasteland".
Oppervlakte - Alaska is met afstand de grootste staat van de Verenigde Staten. Met een een oppervlakte van 1.481.347 km2 is Alaska ongeveer net zo groot als Frankrijk, Spanje, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland samen.
Vulkanen - Bij Alaska denk je misschien niet meteen aan vulkanen, toch zijn er meer dan 100 waarvan 40 actief.
Koopje? - Alaska werd in 1867 door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, William Seward, gekocht van Rusland voor $7.200.000. De aankoop van Alaska voor 2 cent per hectare werd destijds gezien als een stomme fout (“Seward’s folly”), maar tegenwoordig wordt in de staat veel geld verdient aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas en goud. Ook de visserij is van belang voor de economie.
Noorderlicht - Fairbanks is een van de beste plaatsen om het Aurora Borealis of Noorderlicht te zien. Gemiddeld 243 dagen per jaar.
Yukon - De Yukon rivier is de langste rivier van Alaska en de op 4 na langste van Noord-Amerika.
Temperaturen Alaska - 37&grad;C is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Alaska. Het laagte record staat op -62&grad;C.
Middernacht zon - Barrow is de noordelijkste stad van de VS. Tussen mei en augustus gaat de zon hier niet onder en is het 84 dagen achtereen licht!
Onbereikbare hoofdstad Hoofdstad Juneau is alleen over het water en door de lucht bereikbaar (en dus niet met de auto).
Bergtoppen - 17 van de 20 hoogste bergtoppen van de Verenigde Staten liggen in Alaska.
Slechts 3,9 km naar Rusland Ignaluk (Little Diomede island) is het meest westelijke eilandje van Alaska. Aan de andere kant van de datumgrens, op slechts 3,9 kilometer afstand, ligt Big Diomede island in Rusland.
WOII - De eerste aanval op Amerikaanse bodem sinds de Burgeroorlog was de inval van Japan op de Aleoeten in Alaska tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Alaska vlag - Acht sterren van goud op een blauwe ondergrond vormen de vlag van Alaska. De sterren staan voor de Grote Beer en de Poolster. De vlag is in 1963 ontworpen door de dertienjarige Bennie Benson.
Drukste watervliegveld van de wereld - Vliegen is de gewoonste zaak van de wereld in Alaska. Je vindt er dan ook meer vliegtuigen en piloten dan waar dan ook in de wereld. Lake Hood in Anchorage is ’s werelds drukste watervliegtuigbasis.

(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!