Australie vakantie

De Skyline van Sydney. Links het Operahouse, rechts de Harbor Bridge
De Skyline van Sydney. Links het Operahouse, rechts de Harbor Bridge

Van Sydney naar Darwin, van Perth tot Brisbane


G'Day. Welkom in Australia, het ultieme vakantieland vol avontuur. Geniet van het stadsleven in de metropolen Sydney of Melbourne of ontdek de onmetelijke outback. Highlights van Australie zijn ondermeer het Great Barrier Reef (duiken of snorkelen verplicht!), Ayers Rock, de Great Ocean Road, Sydney, de Top-End, de eindeloze en zinderende Outback en natuurlijk nog veel en veel meer!

New South Wales en de Blue Mountains

New South Wales en de Blue Mountains
Met Crocodile Dundee op stap in de Blue Mountains, omgeving Sydney

NSW. Uitstapjes in de oudste staat van Australië

De staat New South Wales (NSW) ligt aan de Australische zuid-oostkust. Het is de oudste en meest dichtbevolkte staat van Australie. Bijna eenderde van de bevolking woont hier in en rond Sydney. Sydney is niet alleen zeer de moeite waard om te bezoeken, ook in de omgeving is volop te doen. Sydney is tevens de ideale stad om je reis door Australie te beginnen of af te sluiten.

Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australië vakantie

Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australië vakantie
Het Sydney Opera House in Sydney

Hotspots en bezienswaardigheden

Sydney is een geweldige stad. Het is de oudste en tevens een van de grootste en populairste steden van Australie. De haven met de beroemde Harbour bridge en het Sydney Opera House bepalen het aangezicht van de stad. De ferry's vanaf Circular Quay brengen je naar populaire plekken aan de rand van de stad als Bondi Beach en Manly Beach. Landinwaarts liggen de populaire Blue Mountains.

Victoria, Australia

Victoria, Australia
The Twelve Apostles aan de Great Ocean Road

Bezienswaardigheden zuidoost Australie

Victoria is een van de belangrijkste en meest dichtbevolkte staten van Australië. De hoofdstad van de deelstaat is Melbourne. Het is de tweede stad van Australië. Naast Melbourne zijn The Great Ocean Road en de Grampians de grootste attracties. In Victoria zijn 's winters mogelijkheden voor wintersport.

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden
Het Victoriaanse treinstation in Melbourne

De tweede stad van Australie

Melbourne ligt aan de zuidoost kust van Australie. Het is de hoofdstad van deelstaat Victoria. In de sfeervolle stad vind je tussen alle wolkenkrabbers en andere nieuwbouw nog volop oude gebouwen in Victoriaanse stijl waardoor de stad soms enigszins Europees aanvoelt.

South Australia bezienswaardigheden

South Australia bezienswaardigheden
Flinders Ranges, South Australia

Goede uitvalsbasis voor je Australie vakantie

De staat South Australia ligt aan de zuidkust van Australie. De meeste inwoners wonen in de steden en landbouwgebieden langs de kust ten zuiden van Port Augusta. Slechts 1 procent woont in de rest van de staat, de dorre en uitgestrekte outback.

Adelaide. Hoofdstad South Australia

Adelaide. Hoofdstad South Australia
Downtown Adelaide

Bezienswaardigheden wijnhoofdstad Australie

De meeste inwoners van Zuid-Australie wonen in hoofdstad Adelaide. Het noordelijke deel van de staat ligt in de Outback en is droog en dor. Het zuidelijke gedeelte langs de kust is echter groen en vruchtbaar en is wereldberoemd om haar goede wijnen.

Coober Pedy

Coober Pedy
Ondergrondse kerk in Coober Pedy

Wonen onder de grond

In de zinderende Outback van South Australia, langs de Stuart Highway naar het noorden van Australië, ligt Coober Pedy. In en rond het mijnstadje wordt in de bodem opaal gewonnen. Bij binnenkomst komt het mijnstadje een beetje vreemd over. Niet vreemd dat juist hier de avonturenfilm Mad Max is opgenomen. Overal zie je hopen met resten puin uit de mijnen liggen en waarschuwen bordjes voor de diepe putten. Maar in plaats van putten bouwen sommige miners hun schacht ook om tot woning. Vanwege de hitte in de zomer is het boven de grond veel te heet, maar onder de grond heerlijk koel. Alleen de ventilatieschachten en een boom op een gedempte put van het afvalwater verraadt dat hier mensen wonen.

Queensland: The Sunshine State

Queensland: The Sunshine State
De oceaan ten zuiden van Cairns

De oostkust van Australië

Queensland ligt aan de Australische oostkust. Ook binnen Australie is de deelstaat met haar Gold Coast een populaire vakantiebestemming. Van de 3 miljoen Queenlanders wonen de meesten in de smalle kuststrook ten oosten van de Great Dividing Range. Aan de vele zonneschijn, de stranden en het alom aanwezige vakantiegevoel dankt Queensland haar bijnaam Sunshine State.

Western Australia

Western Australia
Monkey Mia aan de Australische westkust

De spectaculaire Australische westkust

Het westelijke deel van Australie wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Met recht, want dit uitgestrekte "wilde westen" iedt volop avontuur en vrijheid. Het gebied tussen Perth en het 4200 km verder gelegen Darwin herbergt een aantal geweldige natuurparken zoals de Kimberley en kun je genieten van prachtige stranden, duiken, snorkelen en met een beetje geluk vaak ook walvissen en dolfijnen zien.

Perth bezienswaardigheden

Perth bezienswaardigheden
Perth, hoofdstad Western Australia

Uitstapjes en leuke dingen doen in Perth en omgeving

Hoofdstad Perth is de grootste en belangrijkste stad van Western Australia. Door haar afgelegen ligging aan de Swan River is Perth misschien wel de meest afgelegen metropool ter wereld. Maar dankzij de goede verbindingen en facaliteiten is de stad een goed startpunt om West-Australie te ontdekken of als beginpunt voor een enkele reis richting Broome en Darwin.

Zuid-West Australië

Zuid-West Australië
De Australische westkust

Bezoek de Waverock

De meeste mensen die Western Australia bezoeken zullen vanaf Perth naar het noorden richting Broome en Darwin rijden. Toch is ook het Zuid-Westen, onder Perth een aantrekkelijk vakantiegebied. Langs de kust liggen verschillende leuke plaatsjes en is er de mogelijkheid om walvissen te spotten. Landinwaarts, bij het plaatsje Hyden, ligt je de beroemde Waverock. Deze rots is door de elementen zodanig uigesleten dat het een 110 meter lange en 15 meter hoge overhangende golf lijkt (en ben je er dan toch, bezoek dan ook de Hippos Yawn).

De Kimberley

De Kimberley
De Kimberley: Het avontuur wacht!

En de Gibb River road

De Kimberley ligt in het noord-oosten van West-Australie, tegen de grens met the Northern Territory. De regio herbergt een groot aantal bijzondere bezienswaardigheden waaronder de Bungle Bungles. Avonturiers kunnen in de droge tijd de Kimberly met hun 4x4 ontdekken via de Gibb River road. Reizigers met een gewone auto/camper kunnen de geasfalteerde weg nemen. In het regenseizoen zijn sommige wegen volkomen onbegaanbaar en worden dan afgesloten voor alle verkeer.

Broome - op de rand van de tropen

Broome - op de rand van de tropen
Cable Beach, Broome

Van parelvissersdorp tot strandparel

Het aangename Broome is een snelgroeiend stadje in het noordwesten, halverwege Perth en Darwin. Broome ligt op de rand van de tropen en is vooral bekend geworden door haar parelindustrie. Na je reis door de outback is Broome een aangename stop en geeft je de kans om weer eens van het goede stadsleven te genieten; uit eten, shoppen en uitgaan. Broome heeft heerlijke stranden (op sommige mag je ook met de auto komen) aan de Indische Oceaan, waaronder het beroemde Cable Beach. Het grote witte zandstrand is maar liefst 22km lang.

Northern Territory (NT)

Northern Territory (NT)
Genieten van de zonsondergang bij Ubirr in Kakadu National Park

Vakantie in Top-End Australië

De Aboriginals onderscheiden in het tropische noorden van Australie maar liefst 6 verschillende seizoenen, variërend van een droge tot extreem natte periode (The wet). De Northern Territory (NT) is misschien wel het meest ongerepte stuk Australie. De staat strekt zich uit van Darwin in de Top End tot aan Ayers Rock in centraal Australie. Hoogtepunten in het noorden zijn o.a de nationale parken Kakadu (half zo groot als Nederland, met verschillende landschappen en Aboriginal Rock Art sites), Litchfield en Katherine Gorge, het uitgestrekte Arnhemland en Darwin.

Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)

Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)
De gezellige Mindil Beach Market in Darwin

De grootste stad van het noorden

Darwin is vanuit Europa de dichtsbijzijnde vliegbestemming in Australie. Daarom kiezen sommige reizigers juist deze stad als eind- of startpunt van hun reis. Darwin is een broeierige, maar moderne stad en is de hoofdstad van de Northern Territory (NT). Vanuit Darwin bereik je eenvoudig de belangrijkste en meest populaire Nationale Parken in het noorden. Maar wil je naar de grote steden in het zuiden, dan heb je nog een flinke reis voor de boeg!

Red Centre: het hart van Australië

Red Centre: het hart van Australië
Wachten op de zonsondergang Uluru (Ayers Rock)

De Outback: het onmetelijke binnenland van Australië

De outback is het uitgestrekte gebied in het centrale deel van Australie en ligt ver weg van de bewoonde wereld. De outback beslaat zo'n driekwart van Australie en ligt grotendeels in de deelstaten Northern Territories en Western Australia. De hoofdroute door centraal Australie loopt van Adelaide in het zuiden naar Darwin in het uiterste noorden. Halverwege je reis kom je langs Alice Spings, de 'hoofdstad' van het Red Centre, waar je Uluru (Ayers Rock), The Olgas en Kings Canyon kunt bezoeken.

Tasmanië vakantie

Tasmanië vakantie
Tasmanië

Ontdek het eiland ten zuiden van Australië

Tasmanie ligt ten zuiden van Australie. Het eiland werd ooit ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit Lutjegast. Er was een periode dat Tasmanie een gevreesde strafkolonie was, maar tegenwoordig is het eiland een plek voor wandelaars en andere natuurliefhebbers. Een groot deel van Tasmanie bestaat uit wildernis. In de nationale parken is er genoeg te zien. Ga mee en treed in de voetsporen van Albert Tasman om Tasmanie opnieuw te ontdekken.

Christmas Island

Christmas Island
Christmas Island

Het eiland van de grote krabben migratie

Op zo'n vier uur vliegen van Perth ligt Christmas Island. Het eiland wordt bewoond door zo'n 1500 mensen en zo'n 100 miljoen krabben. Deze dieren zijn de grootste attractie van het eiland, waar behalve zon, zee en strand verder niet zo heel veel te beleven is. Ieder jaar, aan het begin van het regenseizoen, verlaten de rode krabben hun holletjes in het bos en trekken naar de kust om te gaan paaien.

Australie kwis: leuke vragen over Down Under

Australie kwis: leuke vragen over Down Under
Australische verkeersborden

Wat weet jij over het kleinste continent op aarde?

Australie is een land dat tot de verbeelding spreekt: De enorme afstanden, de Outback, het Great Barrier Reef, haar (oorspronkelijke) bewoners, het grappige taaltje, de bijzondere planten en dieren die je nergens anders ziet... Wat weet jij eigenlijk over dit bijzondere land dat zo groot is dat het ook meteen een continent is? Test je kennis in de grote Australie Quiz!

The Big Six dieren Down Under

The Big Six dieren Down Under
De koala slaapt zo'n 22 uur per dag

De 6 meest bijzondere dieren van Australië

Omdat Australie eigenlijk een groot eiland is, heeft de evolutie hier haar eigen gang kunnen gaan. Je ziet hier dan ook dieren die je nergens anders zult tegen komen. De Top 6 van typisch Australische dieren.

Aboriginal Art

Aboriginal Art
Aboriginal rotstekeningen in Kakadu National Park

Ontdek de cultuur van de oorspronkelijke bewoners

De cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Australie is al vele duizenden jaren oud. De Aboriginals kennen veel wetten en tradities en hun levensstijl is nauw verbonden met het land waar ze wonen. Van origine zijn Aboriginals jagers en verzamelaars. Ze trokken vroeger in kleine groepen rond. Er zijn dan ook veel onderlinge verschillen in taal en cultuur en daarmee ook verschillen in kunstuitingen.

Bekende en minder bekende Australiërs

Bekende en minder bekende Australiërs
De tourguide poseert als een moderne ontdekkingsreiziger voor de eindeloze Outback

Wie is wie in Australië?

Bekende en minder bekende Australiers uit heden en verleden.

Australië vakantie

Australië vakantie
De Australische vlag

Nuttige tips en praktische reisinformatie

Onderschat nooit de afstanden in Australie. Het continent is enorm groot en heeft verschillende tijd- en klimaatzones. Om rond te reizen moet je dan ook genoeg tijd uittrekken. Het beste kun je van te voren een bewuste keuze maken van de plekken die jij wilt bezoeken. Een verre reis naar Australie vraagt om een goed voorbereiding. Hieronder praktische informatie over verkeer, tijdzones, geld, taal en andere praktische zaken.

Australië Shop

Australië Shop
Australië reisgidsen, boeken en films

Voor een uitgelezen vakantieOntdek Australië met de trein

Ontdek Australië met de trein
Met de trein door de Outback

Comfortabel door Australië reizen met de trein

Bij Australie denk je waarschijnlijk niet meteen aan de trein. Toch kan het een comfortable optie zijn om bijvoorbeeld van de oost- naar westkust te reizen of om van Darwin naar Adelaide en door naar Melbourne en Sydney te rijden. Wil je tussendoor uitstapppen voor een tripje, regel dat dan van te voren. Ook rond de grote steden en langs de Oostkust zijn er enkele opties om te reizen per trein.

Hotels Australië

Hotels Australië
Australie Hotels

Sydney, Melbourne, Perth, Adelade, Brisbane, Darwin

Voor de eerste en laatste nachten van je vakantie is het handig om van te voren een relaxed hotel te regelen. Ook in de Nationale Parken en andere toeristische gebieden kan het hotelaanbod beperkt zijn. No worries, want de beste aanbiedingen en beschikbaarheid vindt je snel en eenvoudig hier. De reservering wordt afgehandeld door het Nederlandse Booking.com. Deze internationale reisorganisatie staat garant voor een snelle en betrouwbare boeking. Je reis naar Down Under kan beginnen!

Dutch cookies

Wij plaatsen cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken en af te stemmen op jouw voorkeuren. Door verder te gaan geef je aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners. Instellingen bekijken