Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Coober Pedy

Ondergrondse kerk in het mijnstadje Coober Pedy in de Australische outbackOndergrondse kerk in het mijnstadje Coober Pedy in de Australische outback

Wonen onder de grond

Langs de Stuart Highway, in de zinderende Outback van South Australia, ligt Coober Pedy. In en rond het mijnstadje wordt in de bodem opaal gewonnen. Bij binnenkomst komt het mijnstadje een beetje vreemd over. Niet vreemd dat juist hier de avonturenfilm Mad Max is opgenomen. Overal zie je hopen met resten puin uit de mijnen liggen en waarschuwen bordjes voor de diepe putten. Maar in plaats van putten bouwen sommige miners hun schacht ook om tot woning. Vanwege de hitte in de zomer is het boven de grond veel te heet, maar onder de grond heerlijk koel. Alleen de ventilatieschachten en een boom op een gedempte put van het afvalwater verraadt dat hier mensen wonen.Coober Pedy in de Outback van Australie
Wonen in Coober Pedy

Ondergronds squashen

De ondergrondse woningen zijn van binnen vaak verrassend groot en hebben zowel 's zomers als 's winters een behaaglijke binnentemperatuur. Is er een kamer extra nodig, dan hakken de mijnwerkers er gewoon een kamer bij en met een beetje geluk kan de verbouwing betaald worden van het gevonden opaal.

Zo is er een verhaal van 2 buren die een relatie kregen. De rotsen tussen de grotwoningen werd weggehakt en de huizen werden samengevoegd. Wel was de vrouw veel kleiner en had een veel lager huis waardoor een merkwaardige woning ontstond.
Verder vind je onder de grond ook kerken, een squashbaan en een hotel.


Coober Pedy golfbaan

Golfers opgelet! Golfen in Coober Pedy kan ook - alleen is er een groot gebrek aan gras. Daarom vind je hier de grootste rotsgolfbaan van het land. Het balletje zoeken wil alleen wel eens lastig zijn, daarom zijn ze in opvallende kleuren verkrijgbaar - of met handig lampje voor als het donker is.


Dingo fence

Het grootste hek ter wereld loopt van South-Australia naar Queensland, een afstand van 5615 km. In de buurt van Cooper Pedy kun je het hek zien.
comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.
Australie bezienswaardigheden
Australie vakantie
New South Wales bezienswaardigheden
Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australie vakantie
Vakantie in deelstaat Victoria
Melbourne bezienswaardigheden, hoofdstad Victoria
South Australia bezienswaardigheden
Adelaide. Bezienswaardigheden hoofdstad South Australia
Coober Pedy
Queensland: de oostkust van Australie
Western Australia
Perth bezienswaardigheden
De Kimberley
Broome - op de rand van de tropen
Northern Territory (NT)
Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)
De Outback: het onmetelijke binnenland van Australie
Reisinformatie en nuttige tips vakantie Australie
Bekende en minder bekende Australiers
Australie boekenoverzicht
Australie Vliegtickets Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth
Australie met de trein
Hotels Australië
The Big Six Down Under
Australie kwis: leuke vragen over Down Under
Aboriginal Art


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!