Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Coober Pedy

Ondergrondse kerk in het mijnstadje Coober Pedy in de Australische outback. Door onder te grond te wonen blijven de inwoners koel in de meedogenloze zomers
Ondergrondse kerk in het mijnstadje Coober Pedy in de Australische outback. Door onder te grond te wonen blijven de inwoners koel in de meedogenloze zomers

Wonen onder de grond

In de zinderende Outback van South Australia, langs de Stuart Highway naar het noorden van Australië, ligt Coober Pedy. In en rond het mijnstadje wordt in de bodem opaal gewonnen. Bij binnenkomst komt het mijnstadje een beetje vreemd over. Niet vreemd dat juist hier de avonturenfilm Mad Max is opgenomen. Overal zie je hopen met resten puin uit de mijnen liggen en waarschuwen bordjes voor de diepe putten. Maar in plaats van putten bouwen sommige miners hun schacht ook om tot woning. Vanwege de hitte in de zomer is het boven de grond veel te heet, maar onder de grond heerlijk koel. Alleen de ventilatieschachten en een boom op een gedempte put van het afvalwater verraadt dat hier mensen wonen.

Hoe is Coober Pedy onstaan

Opaal

Coober Pedy is ontstaan in 1915. Samen met zijn vader en enkele anderen was de 14-jarige Willie Hutchison in de South Australian Outback op zoek naar goud. Willie moest op het kamp letten, maar in plaats daarvan ging hij op zoek naar water. Het water vond hij, maar ook nog iets anders waardevols: opaal. Opaal is een kwarts met een mooie diepe gloed. Vele kleuren zijn mogelijk: wit, geel, blauw, rood, groen, bruin, zwart. Opaal is meestal doorschijnend.

Ondergronds squashen

Coober Pedy in de Outback van Australie
Wonen in Coober Pedy
De ondergrondse woningen zijn van binnen vaak verrassend groot en hebben zowel 's zomers als 's winters een behaaglijke binnentemperatuur. Is er een kamer extra nodig, dan hakken de mijnwerkers er gewoon een kamer bij en met een beetje geluk kan de verbouwing betaald worden van het gevonden opaal.

Zo is er een verhaal van 2 buren die een relatie kregen. De rotsen tussen de grotwoningen werd weggehakt en de huizen werden samengevoegd. Wel was de vrouw veel kleiner en had een veel lager huis waardoor een merkwaardige woning ontstond.
Verder vind je onder de grond ook kerken, een squashbaan en een hotel.

Coober Pedy golfbaan

Golfers opgelet! Golfen in Coober Pedy kan ook - alleen is er een groot gebrek aan gras. Daarom vind je hier de grootste rotsgolfbaan van het land. Het balletje zoeken wil alleen wel eens lastig zijn, daarom zijn ze in opvallende kleuren verkrijgbaar - of met handig lampje voor als het donker is.

Dingo fence

Het grootste hek ter wereld loopt van South-Australia naar Queensland, een afstand van 5615 km. In de buurt van Cooper Pedy kun je het hek zien.


(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Australie vakantie
Australie vakantie
New South Wales bezienswaardigheden
Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australie vakantie
Vakantie deelstaat Victoria
Melbourne bezienswaardigheden
South Australia bezienswaardigheden
Adelaide. Hoofdstad South Australia
Coober Pedy
Queensland: de oostkust van Australie
Western Australia
Perth bezienswaardigheden
De Kimberley
Broome - op de rand van de tropen
Northern Territory (NT)
Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)
Red Centre: het hart van Australië
Tasmanië vakantie
Christmas Island
Australie kwis: leuke vragen over Down Under
The Big Six Down Under
Aboriginal Art
Bekende en minder bekende Australiers
Reisinformatie en nuttige tips vakantie Australie
Australie shop
Australie met de trein
Hotels Australië
(Advertentie)


(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!