Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Western Australia

Bij Monkey Mia aan de Australische westkust komen de dolfijnen naar het strand
Bij Monkey Mia aan de Australische westkust komen de dolfijnen naar het strand

De spectaculaire Australische westkust

Het westelijke deel van Australie wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Met recht, want dit uitgestrekte "wilde westen" iedt volop avontuur en vrijheid. Het gebied tussen Perth en het 4200 km verder gelegen Darwin herbergt een aantal geweldige natuurparken zoals de Kimberley en kun je genieten van prachtige stranden, duiken, snorkelen en met een beetje geluk vaak ook walvissen en dolfijnen zien.

De meeste plaatsen in Western Australia liggen langs de kust, vaak op honderden kilometers van elkaar. Wanneer je een paar weken tijd hebt, kun je langs de kust van Perth in het zuidwesten naar Darwin in het noorden rijden. Deze reis van 4000 tot 7000 km brengt je langs de spectaculaire parken, afgelegen plaatsjes in de Outback en de mooiste stranden waar je vanaf het strand zo naar het rif snorkelt.
De Pinnacles
De Pinnacles

The Pinnacles

Nambung National Park

In de buurt van het plaatsje Cervantes, ten noorden van Perth, liggen de Pinnacles. Het zijn merkwaardig gevormde rotsen in een uitgestrekte zandwoestijn. De Pinnacles tonen zich van hun mooiste kant bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer de lage zon de woestijn een warme kleur geeft en de schaduwen het langste zijn.


Een oog in een rots in Kalbarri National Park
Een oog in een rots in Kalbarri National Park

Kalbarri NP

Een deel van het Kalbarri National Park ligt langs de West Australische kust. Hier zijn enkele stranden. Dankzij de hoge golven is het surfen hier populair. Meer landinwaarts ligt een spectaculaire kloof.

Walvissen vanaf de kust zien

Twee keer per jaar kun je in Kalbarri vanaf de kust walvissen voorbij zien zwemmen.


Dolfijn aan het strand bij Monkey Mia
Dolfijn bij Monkey Mia

Shark Bay

Dolfijnen en Stromatolieten

In en rond het ondiepe water van Shark Bay, 850 km ten noorden van Perth, leven verschillende bijzondere diersoorten waaronder dolfijnen. Deze tuimelaars komen elke ochtend bij Monkey Mia aan het strand waar ze onder toezicht van de park rangers gevoerd worden.

Stromatolieten - de oudste levensvorm op aarde

Stromatolieten zijn fosiele afzettingen van algen en zijn de oudste levensvorm op aarde. De algen produceren tot op de dag van vandaag zuurstsof en men vermoedt dat deze algen leven op aarde mogelijk hebben gemaakt.


Het Cape Range NP bij Exmouth in Western Australia
Duinen in het Cape Range NP

Exmouth & Cape Range NP

Zwemmen met walvishaaien

Vanuit Exmouth worden tochten georganiseerd om op de oceaan te zwemmen met walvishaaien. Een spectaculaire ervaring want dit reusachtige dier kan wel 20 meter worden. Overigens eet de walvishaai alleen plankton en kleine diertjes en is niet gevaarlijk voor mensen. Exmouth is tevens de uitvalsbasis voor het Cape Range National Park aan de oceaan. In dit park zijn verschillende campings langs de kust en vindt je eenvoudig een mooi strand voor je alleen. Hoe verder van Exmouth, hoe mooier!


Snorkelen bij Coral Bay in West Australie
Rifhaai bij Coral Bay

Coral Bay & Ningaloo Reef

Snorkelen en strand

Ten zuiden van Exmouth ligt Coral Bay. Zoals de naam al doet vermoeden ligt hier vlak voor de kust een koraalrif. Je snorkelt vanaf het strand zo naar het rif waar een bijzondere onderwaterwereld met talrijke vissen, schildpadden en rifhaaien op je wacht. Ga je met een boot mee, dan maak je goede kans om mantarays te zien.
Na je snorkeltocht kun je lekker op het strand in de zon je laten opwarmen of skimmen met je skimboard.


Kloven in Karinjini NP
Kloven in Karinjini NP

Karinjini National Park

Zwemmen in een gorge

Een groot deel van de schoonheid van Karinjini National Park ligt goed verscholen. Je moet ervoor afdalen in een van de vele kloven (gorges). Is het boven heet, onderin de kloven is het vaak heerlijk koel. In een van de kloven is een natuurlijke poel met watervallen waar je paradijselijk kunt zwemmen en douchen onder de waterval. Ook kun je geweldige wandeltochten maken door de kloven.

Snorkelen bij Coral Bay in West Australie
Enorme kiepwagens rijden af en aan bij Tom Price. De grote pick-up truck vooraan geeft aan hoe groot de kiepwagens zijn. Een wiel is 3 meter groot!

Tom Price

Mijnbouw op z'n Australisch

Het stadje Tom Price is een goede uitvalsbasis om Karinjini NP te verkennen. Het stadje is ontstaan rond een naburige open groeve waar ijzererts wordt gewonnen. Om een indruk te kijgen van de enorme schaal waarop de aarde hier wordt afgegegraven om de erts te delven kun je een toer maken over het terrein van de mijn. Helaas ben je gebonden aan de tourbus, maar desalniettemin krijg je een goede indruk van de enorme machines, de inmense grondverplaatsingen en de kilometerslange treinen die de erts afvoeren.


Zuid-West Australië

Bezoek de Waverock

Auto op het strand west Australie
Met je auto op het strand. Met een beetje geluk zie je ook nog walvissen voorbij zwemmen. Het kan in West Australie
De meeste mensen die Western Australia bezoeken zullen vanaf Perth naar het noorden richting Broome en Darwin rijden. Toch is ook het Zuid-Westen, onder Perth een aantrekkelijk vakantiegebied. Langs de kust liggen verschillende leuke plaatsjes en is er de mogelijkheid om walvissen te spotten. Landinwaarts, bij het plaatsje Hyden, ligt je de beroemde Waverock. Deze rots is door de elementen zodanig uigesleten dat het een 110 meter lange en 15 meter hoge overhangende golf lijkt (en ben je er dan toch, bezoek dan ook de Hippos Yawn).

Beste manier van reizen?

Een Wicked CamperKamperen is populair in het westen van Australie. Je bent flexibel en er is een groot aanbod van goede campings. Vrijwel alle campings beschikken over een handige camp kitchen en hebben gratis barbeque plaatsen.
Heb je geen zin in een tentje? Overweeg dan het huren van een camper, dan heb je atijd je eigen huisje bij je.

Houd er rekening mee dat lang niet alle wegen zijn geasfalteerd en toegankelijk zijn voor alle verkeer. Een vierwiel aangedreven auto of camper (4WD) is dan de beste keus. Wil je toch liever een 2WD, dan kun je in de meeste parken een tour boeken of ter plaatse voor een paar dagen een 4WD huren.

Termieten heuvels Australië

In Western Australia kom je op verschillende plekken enorme termietenheuvels tegen. Termieten zijn goede bouwers want de heuvels zijn soms meters hoog. De heuvels bestaan uit gras en modder. Van binnen is het een doolhof van gangen en kamers. De schimmels die binnen groeien worden gegeten door de termieten. Door gangen te openen en te sluiten kunnen termieten de temperatuur in de termietenheuvel constant houden waardoor de schimmels goed kunnen gedijen.


(Advertentie)(Advertentie)
Australie vakantie
Australie vakantie
New South Wales bezienswaardigheden
Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australie vakantie
Vakantie deelstaat Victoria
Melbourne bezienswaardigheden
South Australia bezienswaardigheden
Adelaide. Hoofdstad South Australia
Coober Pedy
Queensland: de oostkust van Australie
Western Australia
Perth bezienswaardigheden
De Kimberley
Broome - op de rand van de tropen
Northern Territory (NT)
Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)
Red Centre: het hart van Australië
Tasmanië vakantie
Christmas Island
Australie kwis: leuke vragen over Down Under
The Big Six Down Under
Aboriginal Art
Bekende en minder bekende Australiers
Reisinformatie en nuttige tips vakantie Australie
Australie shop
Australie met de trein
Hotels Australië
(Advertentie)

Route Perth naar Darwin

Bezienswaardigheden West Australie

Laat je niet gek maken door aanbiedingen die een vakantie Perth- Darwin in 21 dagen aanbieden. De afstanden zijn enorm waardoor je continue in de auto zit en alle hoogtepunten voorbij moet rijden! Trek minimaal 4 weken uit (maar een half jaar kan ook!). Stops en hoogtepunten zijn ondermeer:

(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!