Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Red Centre: het hart van Australië

Wachten op de zonsondergang Ayers Rock, de godenberg Uluru in hartje Australie
Wachten op de zonsondergang Ayers Rock, de godenberg Uluru in hartje Australie

De Outback: het onmetelijke binnenland van Australië

De outback is het uitgestrekte gebied in het centrale deel van Australie en ligt ver weg van de bewoonde wereld. De outback beslaat zo'n driekwart van Australie en ligt grotendeels in de deelstaten Northern Territories en Western Australia. De hoofdroute door centraal Australie loopt van Adelaide in het zuiden naar Darwin in het uiterste noorden. Halverwege je reis kom je langs Alice Spings, de 'hoofdstad' van het Red Centre, waar je Uluru (Ayers Rock), The Olgas en Kings Canyon kunt bezoeken.

Uluru (Ayers Rock)

De godenberg. De grootste monoliet ter wereld

Uluru (Ayers Rock) is letterlijk één van de grootste bezienswaardigheden van Australie. De rode monoliet is 348 meter hoog en heeft een omtrek van ruim 9 kilometer en ligt midden in de dorre vlakten van de outback, in het Uluru Kata Tjuta National Park. Vooral 's ochtends vroeg of aan het einde van de dag kleurt deze heilige plaats van de Aboriginals door de zon in allerlei tinten oranje en rood. Sinds 1985 is de 300 miljoen jaar oude rots opnieuw eigendom van de Anangu Aboriginals die hier al minstensl 30.000 jaar wonen.

Onder toeristen is het populair om de iconische rots te beklimmen, maar toch wordt het als respectloos gezien. Daarom wordt het beklimmen van Uluru eind oktober 2019 verboden. Volgens Sammy Wilson, woordvoerder van de Anangu gemeenschap, is het een extreem belangrijke heilige plaats, en geen speelplaats of themapark zoals Disneyland.

Overigens is de beklimming van de rots een pittige uitdaging. De 1,6 kilometer is een steile klim van ongeveer een half uur. Al minsten 36 mensen overleden tijdens de klim. Vaak door een hartaanval. Vanwege de hitte en de wind is de rots ook vaak afgesloten.
Maar niet getreurd als je niet naar boven kunt. Op de top sta je op de enige bezienswaardigheid in de verre omtrek (afgezien van de Olgas / Katja Tjuta). Het is echt veel mooier om van een afstand naar Uluru te kijken dan om er bovenop te staan!

Kata Tjuta (The Olgas)

De 564 meter hoge ronde toppen van Katja Tjuta (wat 'veel hoofden' betekent; de rotsen zijn ook bekend als The Olgas) zijn een andere bezienswaardigheden in de omgeving. Uluru ligt 330 km ten zuidwesten van Alice Springs.

Kings Canyon

Ten zuidwesten van Alice Springs

Zonsondergang in de Outback
Zonsondergang in de Outback
De 200 meter diepe Kings Canyon ligt ten zuidwesten van Alice Springs. Langs de rand van het ravijn kun je wandelen en de Lost City en de Garden of Eden bezoeken. Ben je (erg) vroeg wakker, geniet dan van de prachtige zonsopkomst over de canyon.

Simpson Desert

Extreem hoge temperaturen

Kleine nederzetting in de uitgestrekte Outback van Australie
Kleine nederzetting in de uitgestrekte Outback van Australie
Behalve Uluru staat de Simpson Desert bekend om haar rode zandduinen en de extreem hoge temperaturen. In de zomer kan het hier meer dan 50 graden worden! Het is daarmee een van de heetste plekken op aarde. Delen van de woestijn kunnen daarom afgesloten worden voor toeristen vanwege deze temperaturen.

Rabbit Proof Fence

Het langste hek ter wereld

Het Rabbit Proof Fence deelt Australie in tweeen
Het eindeloze konijnenhek
De State Barrier Fence of Western Australia staat beter bekend als het Rabbit Proof Fence. Het is het langste hek ter wereld en deelt Australië in tweeën. Feitelijk bestaat het uit 3 hekken. Het hek werd begin twintigste eeuw neergezet om konijnen en andere dieren vanuit het oosten, uit Western Australia te houden.

Devils marbles

De 'knikkers van de duivel' staan bij de Aboriginals bekend als Karlu Karlu, dat 'grote keien' betekend. De honderden keien liggen een kleine 400 kilometer ten noorden van Alice Springs, aan de Stuart Highway richting Darwin.
De keien verschillen in diameter, maar sommige zijn tot 6 meter groot. Sommige keien lijken op elkaar gestapeld. Volgens de Aboriginals zijn de keien het werk van Arrange, de Devil Man. Voor de Aboriginals is het een heilig gebied.

(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Australie vakantie
Australie vakantie
New South Wales bezienswaardigheden
Sydney: het perfecte startpunt van iedere Australie vakantie
Vakantie deelstaat Victoria
Melbourne bezienswaardigheden
South Australia bezienswaardigheden
Adelaide. Hoofdstad South Australia
Coober Pedy
Queensland: de oostkust van Australie
Western Australia
Perth bezienswaardigheden
De Kimberley
Broome - op de rand van de tropen
Northern Territory (NT)
Darwin, hoofdstad Northern Territory (NT)
Red Centre: het hart van Australië
Tasmanië vakantie
Christmas Island
Australie kwis: leuke vragen over Down Under
The Big Six Down Under
Aboriginal Art
Bekende en minder bekende Australiers
Reisinformatie en nuttige tips vakantie Australie
Australie shop
Australie met de trein
Hotels Australië
(Advertentie)


(Advertentie)Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!