Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Vakantie Corsica: zon, zee, cultuur & plezier

Winkeltje met lokale producten van Corsica
Winkeltje met lokale producten van Corsica

Algemene informatie en nuttige tips

Corsica is een autonome regio van Frankrijk en heeft ruim een kwart miljoen inwoners. Het eiland is verdeeld in 2 departmenten, Haute-Corse in het noorden en Corse-du-Sud in het zuiden. Het binnenland is bergachtig. De hoogste top is de Mt. Cinto (2710 mtr). De economie is voornamelijk gebasseerd op het toerisme.

De verboden kaas

Culinair Corsica?

Een bekende, maar verboden, kaas van Corsica is de Casgiu Merzu. Deze bijzondere kaas zit vol met maden van de kaasvlieg die daarmee worden opgegeten...
Gelukkig wordt er ook andere, veilige en lekkere, kaas op Corsica gemaakt zoals de Brocciu. Deze brocciu is de Corsicaanse versie van ricotta en wordt in veel plaatselijke gerechten gebruikt. Ook de andere lokale produkten van Corsica zijn veilig om te eten.

Klimaat, weer en de beste reistijd vakantie Corsica

Het voorjaar en het najaar zijn de beste periodes om Corsica te bezoeken. In de zomer kan het (met name aan de kust) druk en heet zijn. In het vroege voorjaar kan er in het hooggebergte nog sneeuw liggen. In mei en juni staan de bloemen van de maquis, het typisch Corsicaanse struikgewas, in bloei. Het voordeel van het najaar is de aangename temperatuur van het zwemwater, maar daar staat tegen over dat het landschap minder groen is.

Winden Corsica

Iedere wind brengt haar eigen weer

De winden op Corsica hebben allemaal hun eigen naam en brengen meestal ook hun eigen weertype met zich mee. De gregale uit het noordoosten brengt regen. De maestrale uit het noordwesten daarentegen brengt mooi helder weer. Komt de wind van de Alpen, de gregale, dan is de kans groot dat het weer gaat omslaan. De zuidelijke sirocco kan onweer of droge hitte uit de Sahara brengen. De levante uit het oosten tenslotte, zorgt vaak voor een benauwd weertype.
Ook zijn er thermische winden. De mezziornu komt overdag van zee, als het land opwarmt. In de nacht, als de zee warmer dan het land is, steekt de aflandige terranu op.

Klimaat Corsica

  Jan  Feb  Maa  Apr  Mei  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dag temp. (°C)141415172124272826221815
Neerslag (mm)786851384527918417811092
(Waardes zijn gemiddelden)

Overnachten Corsica

Kamperen

Kamperen op Corsica
Kamperen op Corsica
Corsica biedt goede mogelijkheden om lekker te camperen. Wel zijn er grote verschillen in het kwaliteitsniveau. Zowel aan de kust als in het binnenland zijn talrijke campings te vinden. Een goede campinggids is handig voor als je rondreist en de professionele kampeerder kijkt natuurlijk altijd eerst even rond op de camping voordat ie z'n tentje opslaat! In het wild kamperen is op Corsica verboden. Sommige campings langs de kust zijn prachtig gelegen: voor je tent strand en zee en achter je prachtige bergen. Als dat geen vakantie is!

Vakantiehuisjes, villa's en hotels

Vakantiehuisjes, appartementen, villa's en hotels zijn, zoals overal in het hoogseizoen, stukken duurder dan gedurende de rest van het jaar. Klik hier voor het Corsica hoteloverzicht en voor de vakantie woningen en appartementen op Corscia

Openbaar vervoer Corsica

De makkelijkste manier om rond te reizen is per auto of motor. De hoofdwegen tussen de belangrijkste steden zijn goed. Daarentegen zijn de kustwegen en de wegen in het binnenland vol bochten en hobbels.
De CFC onderhoudt een treinverbinding (zie wegwijzer pagina) tussen Bastia, Calvi en Ajaccio. Ook zijn er busdiensten tussen de grotere steden, maar verwacht hier niet te veel van. Informatie over busdiensten kan het beste ter plekke worden ingewonnen.

Taal

Camping op Corsica
Camping op Corsica
Het Corsicaans is naast het Frans de tweede voertaal op Corsica. Het Corsicaans wordt sinds 1974 erkent als streektaal. Omdat het Corsicaans wel wat op het Italiaans lijkt, spreken en verstaan veel Corsicanen ook Italiaans.
Wegwijzers zijn vaak tweetalig uitgevoerd, echter de Franse versie is vaak beschadigd door kogelgaten of graffiti.

Veerboot Corsica

Bootovertocht op de Middelandse Zee naar Corsica
Met de boot naar Corsica
De veerboot is verreweg de populairste manier om naar Corsica te reizen. De auto kan mee en het is over het algemeen goedkoper dan vliegen. Corsica is per boot zowel uit Frankrijk, Nice, Marseille en Toulon, als uit Italië te bereiken. De kortste en vaak goedkoopste oversteek is vanuit de Italiaanse havenplaats Livorno. Hiervandaan vaar je in 4 à 5 uur naar Bastia in het noorden van Corsica. Boot Corsica +

(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!