Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noord- en oostkust van Corsica

De grillige kustlijn van Corsica. Op het middelste eilandje is nog net een van de oude Genuese wachttorens te zien
De grillige kustlijn van Corsica. Op het middelste eilandje is nog net een van de oude Genuese wachttorens te zien

Uitstapjes en bezienswaardigheden

Het noorden van Corsica bestaat uit 2 regio's: Cap Corse is het topje op de kaart met als belangrijkste stad Bastia, tevens de grootste stad van Corsica. De andere regio in het noorden is de Balagne. Hier liggen de grotere plaatsen Calvi en L'Ile Rouse.

De regio Cap Corse

Bastia

Bastia is niet meteen de mooiste stad van Corsica, maar met 60.000 inwoners wel de grootste en belangrijkste stad van het eiland. De meeste toeristen zullen hier met de boot of vliegtuig aankomen.
Het hart van Bastia ligt rondom de haven. Via deze haven loopt een groot deel van het goederen vervoer naar en van Corsica. Je vindt er dan ook veel industrie en uitgestrekte buitenwijken.
Bezienswaardigheden zijn de Saint-Jean Baptiste kerk bij de oude haven, Terra Nova - de 16e eeuwse citadel en het zuidelijke havenhoofd, dat een mooi uitzicht op de stad biedt.
De naam Bastia is een verbastering van bastide (versterking). De Genuezen bouwden hier namelijk in 1380 al een versterkte nederzetting om zo hun handelsroutes te kunnen verdedigen.

Hotels Bastia +

Saint-Florent

Zeilen voor de kust van Corsica'Saint-Flo' is een mondaine badplaats in het noordwesten. Vroeger was het een strategische plek met een groot fort, maar doordat de Genuezen de citadel sloopten in de 17e eeuw, verviel het plaatsje in de vergetelheid. Nu is het een hippe badplaats waar de jetset van de wereld graag komt. Vooral de grote jachthaven is de plek waar je gezien mag worden. De mooiste stranden zijn Plage de Roya, het strand van Saleccia en het verderop gelegen Lodu (loto). Overigens zijn er nog veel meer mooie stranden in de buurt, maar deze zijn alleen per boot bereikbaar. Lastig, maar rust gegarandeerd.

Hotels Saint-Florent +

Barcaggio

De kust van CorsicaOp het noordelijkste puntje van Corsica, op Cap Corse, ligt het dorpje Barcaggio. Het gehucht is een klein havenplaatsje. In de omgeving vind je enkele zandstranden. Voor de kust ligt het eilandje Giraglia met genuese wachttoren én een van de grootste vuurtorens van de Middelandse zee.

Nonza

Het dorpje Nonza ligt op een klif hoog boven de zee. Via de steile straatjes kun je naar beneden lopen naar een groot strand met zwarte keien. Vanaf de Genuese toren heb je een mooi uitzicht over de kust en het strand. Het is een leuk dorpje, maar het kan daardoor in de zomer ook erg druk zijn. De Tour Paoline in het dorp werd in 1768 door 1 man tegenover een leger van 1200 Fransen verdedigt. Kapitein Casella schoot met een slim systeem vanuit verschillende plekken vanaf de toren. Het leek alsof een heel leger in de toren zat en zo kon de kapitein in z'n eentje dagenlang de Fransen tegenhouden.

Centuri-Port

Centuri-Port is een fotogeniek vissersdorpje in de top van Cap Corse.

Balagne regio

L'Ile Rouse

L'Ile Rouse is een klein stadje aan de noord-west kust. Het plaatsje is in 1758 gesticht door Pasquale Paoli. Deze vrijheidsstrijder wilde namelijk over een eigen haven beschikken. Place Paoli, het grote centrale plein is naar hem vernoemd. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn de Pisaanse kerk van Aregno, Belgodere, en het plaatsje Speloncato waar verschillende grotten te vinden zijn.

Calvi

700 jaar geleden bouwden de Genuezen op deze strategische plaats een grote vesting. Nu is de citadel een bezienswaardigheid. Vanaf de vestingmuren heb je een mooi uitzicht op de stad en de haven. Sommige bewoners beweren dat ontdekkingsreiziger Columbus hier is geboren (maar dat beweren meer plaatsen, ook in andere landen). Op de heuvels in de omgeving worden druiven en olijven verbouwd.
Bij Calvi ligt een 4 km lang zandstrand.

Hotels Calvi +

Dorpjes in de Balagne

Landinwaarts, in de Balagne, in het achterland van Calvi, liggen een aantal leuke dorpjes. Zo heeft het pittoreske Pigna een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en ambachtslieden. Vooral in de feestmaand juli is het druk in het dorpje.
Sant' Antonino is een andere leuk dorpje. De steile en nauwe straatjes zijn een waar doolhof en ademen een Corsicaanse sfeer uit. Parkeren kan buiten het dorp.

Speloncato

tip
Het dorpje Spelancato in de Balagne in het noorden van Corsica staat ieder jaar op 8 april en 8 september in het teken van een merkwaardig natuurverschijnsel. Wanneer de zon al achter de bergen is verdwenen, schijnt om precies 18:00 uur de zon door een rotsopening (Pietra Tafonata) en verlicht zo het dorpsplein - als het tenminste zonnig is. Overigens is Speloncato ook op andere dagen aardig om te bezoeken.

Oost Corsica

Aléria

Halverwege Bastia en Porto Vecchio ligt het plaatsje Aléria. Op zich is de badplaats niet zo interessant. Wel aardig is het Fort de Matra, een gerestaureerd Genuees fort uit de 15e eeuw, dat aan de rand van de stad ligt. Ook zijn er Romeinse ruïnes te vinden.

Hotels Aléria +

Solenzara

Solenzara is een klein plaatsje aan zee. Bij het dorpje vind je een mooi strand en een haventje. In de buurt van Solenzara (te bereiken via een slingerende bergweg) kun je mooie wandeltochten in de bergen maken en bijvoorbeeld een stukje van de beroemde GR20 route lopen. Bezoek Col de Bavella of de Trou de la Bombe. Een fantastische wandeltocht.

Wandelen op Corsica +


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!