Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Gaudí Top 10

  • Mozaiek hagedis bij de ingang van Parc Guell

    Mozaiek hagedis bij de ingang van Parc Guell

    Gaudí Top 10

Mooiste gebouwen Antoni Gaudí in Barcelona

Barcelona en Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen stad in de wereld waar één architect zijn stempel zo duidelijk op heeft gedrukt. Overal in Barcelona kom je de sierlijke, organische Jugendstil ontwerpen van Antoni Gaudí tegen. Zelfs na zijn dood, in 1926, beheerst de Meester nog steeds het straatbeeld van de stad. Aan zijn laatste grote klus, de Sagrada Familia basiliek, wordt nog steeds volop gebouwd. De tien mooiste bouwwerken van Gaudí in Barcelona op een rijtje:

Sagrada Familia in aanbouw. Barcelona Gaudi Top 10

De Sagrada Familia in Barcelona

Sagrada Familia

Gaudi's hommage aan God

1.
De eerste steen van Sagrada Familia werd gelegd in 1882. De sprookjesachtige basiliek moest van Gaudi een hommage aan God worden. In de beginperiode staat het plan onder leiding van architect De Villar, maar deze neemt al snel ontslag vanwege religieuze onenigheid. Gaudi neemt het project over en zal ruim 40 jaar van zijn leven aan het project besteden. Op een bepaald moment woont hij zelfs op het bouwterrein. Op 10 juni 1926 komt aan Gaudi's leven abrupt een einde wanneer hij op de Gran via de Les Corts Catalans onder een tram komt. Na de Spaanse burgeroorlog wordt de bouw, afhankelijk van financiering, weer voorzichtig opgepakt. Naar verwachting kan de kerk ergens rond 2030 in gebruik worden genomen.

Parc Güell Barcelona Gaudi Top 10

Het beroemde Parc Güell met haar mooie mozaïek bankjes in Barcelona

Parc Güell

Het park met de beroemde ronde mozaiek banken

2.
Het hooggelegen Parc Güell is begin 1900 gebouwd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade in de Barcelonese wijk La Salut. Vanaf de mozaieken banken in het park heb je een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middelandse zee. In het weekend - en dan met name op de zondagochtend - kan het nogal druk zijn. Door de week bij zonsondergang is vaak een betere keuze. Dankzij de roltrappen hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar boven te klimmen (maar een taxi of de bus is nog steeds sneller). Vergeet niet Gaudi's voormalige woning in Parc Güell te bezoeken. Het is tegenwoordig een museum.

Casa Milà Barcelona Gaudi Top 10

Casa Milà. La Perdrera - De Steengroeve

Casa Milà

La Perdrera - De Steengroeve

3.
Casa Milà werd in 1910 gebouwd. Een bezoek aan het sprookjesachtige ontwerp met de golvende vloeren, merkwaardig gevormde schoorstenen en schitterende mozaieken vol verwijzingen naar dieren en planten is een ware belevenis. Ook voor kinderen en niet-architectuur liefhebbers. Geniet ook van het uizicht over de bergen en de zee. Hoewel er gewoon mensen in het huis wonen, met een huurcontract voor het leven, is de steengroeve zoals het huis ook wel wordt genoemd, deels geopend voor publiek.
Adres: Passeig de Gràcia 92, Barcelona

Casa Batlló Barcelona Gaudi Top 10

Casa Batlló. Het huis der geeuwen

Casa Batlló

Het huis der geeuwen

4.
Casa Batlló ligt even verderop aan dezelfde straat als de Casa Milà. Begin 1900 verbouwde Gaudi dit huis aan de Passeig de Gracia en gaf het een modernistisch uiterlijk. Barcelona was verbaasd over het resultaat en gaf Casa Batlló (genoemd naar de opdrachtgever) de bijnaam 'huis der botten' en 'huis der geeuwen'. Het chique huis is geheel geopend voor bezoekers.
Adres: Passeig de Gràcia 43, Barcelona

Casa Vicens Barcelona Gaudi Top 10

Gaudí's Casa Vicens in Barcelona

Casa Vicens

In de wijk Gràcia

5.
Na jarenlange restauratie is Casa Vicens in de wijk Gràcia sinds eind 2017 weer open voor publiek. Casa Vicens was het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudí. Het huis werd tussen 1883 en 1888 in opdracht van een tegelfabrikant gebouwd. De mudejarstijl werd in die tijd veel toegepast, maar Gaudí deed er nog een schepje bovenop en combineerde op fraaie wijze bakstenen met tegeltjes.
Adres: Carrer de Les Carolines in de wijk Gràcia

Palau Güell Barcelona Gaudi Top 10

Palau Güell in Barcelona

Palau Güell

6.
Palau Güell is het enige gebouw van Gaudí in de oude stad van Barcelona. Om de hoek bij de Rambla toverde hij een oud stadspaleis om.

Torre Bellesguard Barcelona Gaudi Top 10

Torre Bellesguard in Barcelona

Torre Bellesguard

Gaudí's bijzondere mix van Art Nouveau en Gotiek

7.
Bellesguard werd tussen 1900 en 1909 door Gaudí gebouwd. Het woonhuis is opvallend vanwege de mix van Art Nouveau met Gotiek. Het gebouw is vierkant, in tegenstelling tot al zijn andere werk. Gaudí liet zich bij het ontwerp inspireren op het Middeleeuwse kasteel van Martin I, de laatste vorst uit een Catalaanse dynastie die tot 1410 in Bellesguard woonde.

Als je in de gelegenheid bent om Torre Bellesguard te bezoeken, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoekje aan de Tibidabo heuvel, dan kun je op het dak een heuse drakenkop ontdekken.

Pavellons de la Finca Güell Barcelona Gaudi Top 10

Pavellons de la Finca Güell in Barcelona

Finca Güell

8.
Tussen 1884 en 1887 bouwde Gaudí een portiersloge en paardenstallen voor het terrein van de familie Güell in Les Corts. Opvallend is het ijzeren toegangshek met de draak.
Adres: Avinguda de Pedralbes 7, Barcelona

Casa Calvet Barcelona Gaudi Top 10

Casa Calvet in Barcelona

Casa Calvet

9.
Casa Calvet is vernoemd naar Pere Mártir Calvet, de opdrachtgever. Het pand aan de Carrer Casa, in het centrum van Barcelona, werd door Gaudí in Catalaans Barok opgetrokken. Het is tussen 1898 en 1900 gebouwd en bij oplevering kreeg Casa Calvet van de gemeente een onderscheiding voor het beste gebouw. In vergelijking met de andere bekende ontwerpen van Gaudí is Casa Calvet de minst uitgesprokene.

Colegio Teresiano Barcelona Gaudi Top 10

Colegio Teresiano in Barcelona

Colegio Teresiano

10.
In tegenstelling tot de meeste andere ontwerpen van Gaudí, is die van het Colegio Teresiano uiterst somber. Gaudí moest zich namelijk van de opdrachtgever, pater Enric d'Ossó, aan strenge voorwaarden voldoen. Het stijlvolle maar sobere gebouw is ontworpen voor een college van nonnen.

Een van de bouwwerken van Gaudi in BarcelonaGaudi's tijdgenoten

De modernisten Domenech i Montaner en Puig i Cadafalch zijn bekende tijdgenoten van Gaudi. In de wijk Eixample kom je hun ontwerpen tegen. In Quadrat d'Or, het Gouden Blok in het midden van de wijk, staat hun pronkstuk: 'Blok van de disharmonie' ofwel Mansana de la Discordia. Gaudi ontwierp Casa Batlló, Cadafalch het op de gotiek geïnspireerde Casa Amatller en Montaner het Casa Lleó Morera.

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Portret van architect Antoni Gaudi
Architect Antoni Gaudi (1852 1926)

Antoni Gaudí

De naam Gaudi stamt af van het woord Catalaanse woord gaudit dat genieten betekent. Een zeer toepasselijke naam voor deze kunstenaar. Nog altijd genieten miljoenen bezoekers aan Barcelona van zijn nalatenschap. Dankzij zijn innovatieve stijl en enorme productie heeft hij een ongekende architectonische schat aan Barcelona achtergelaten.
Antoni Gaudi werd op 25 juni 1852 geboren in Reus, in de omgeving van Barcelona. Hij overleed na een tramongeluk op 10 juni 1926 en ligt in de crypte onder de Sagrada Familia begraven.

Mooie hotels

Gaudí Top 10 op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Barcelona vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!