Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Antoni Gaudi Top 10

Mozaiek hagedis bij de ingang van Parc GuellMozaiek hagedis bij de ingang van Parc Guell

Gaudí's stempel op Barcelona

Er is geen stad in de wereld waar één architect zijn stempel zo duidelijk op heeft gedrukt als Barcelona. Overal in de stad kom je de sierlijke, organische Jugendstil ontwerpen van Antoni Gaudí tegen. Zelfs na zijn dood, in 1926, beheerst de Meester nog steeds het straatbeeld van de stad. Aan zijn laatste grote klus, de Sagrada Familia basiliek, wordt nog steeds volop gebouwd.

(Advertentie)


Sagrada Familia

Gaudi's hommage aan God

De eerste steen van Sagrada Familia werd gelegd in 1882. De sprookjesachtige basiliek moest van Gaudi een hommage aan God worden. In de beginperiode staat het plan onder leiding van architect De Villar, maar deze neemt al snel ontslag vanwege religieuze onenigheid. Gaudi neemt het project over en zal ruim 40 jaar van zijn leven aan het project besteden. Op een bepaald moment woont hij zelfs op het bouwterrein. Op 10 juni 1926 komt aan Gaudi's leven abrupt een einde wanneer hij op de Gran via de Les Corts Catalans onder een tram komt. Na de Spaanse burgeroorlog wordt de bouw, afhankelijk van financiering, weer voorzichtig opgepakt. Naar verwachting kan de kerk ergens rond 2030 in gebruik worden genomen.

Boetekerk

De Temple Expiotori de La Sagrada Familia is een boetekerk. Dat betekent dat de bouw volledig wordt gefinancierd door aalmoezen, giften, erfenissen en toegangskaartjes.
Overigens werd de kerk in 2010 al ingezegend waarmee de grond een heilige status kreeg. In plaats van boetekerk mag de kathedraal zich nu officieel Basilica noemen.

De Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona
De Sagrada Familia in Barcelona

Spaanse burgeroorlog

Toen Gaudi overleed, was nog geen een derde van de Sagrada Familia voltooid. De meeste bouwtekeningen zijn in de Spaanse burgeroorlog (1936 - 1939) verdwenen. Daarnaast week Gaudi veelvuldig af van zijn tekeningen. Er is dan ook discussie of de voltooiing van de kerk wel helemaal in lijn is met visie van Gaudi. Niettemin is de Sagrada Familia een verbazingwekkend bouwwerk en beslist de moeite waard om te bezoeken.

Oppervlakte Sagrada Familia: 4500 vierkante meter
Aantal torens: Dit worden uiteindelijk 18
Hoogste punt: 112 meter. De belangrijkste toren, die van Jezus Christus, wordt uiteindelijk 170 meter hoog - net zo hoog als de Montjuich berg in het zuiden van Barcelona
Capaciteit: 8000 bezoekers en 1200 medewerkers
Oplevering: 2026 op de 100ste sterfdag van Gaudi, maar waarschijnlijker is 2030.


Parc Güell Barcelona
Parc Güell

Parc Güell

Het park met de beroemde ronde mozaiek banken

Het hooggelegen Parc Güell is begin 1900 gebouwd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade in de Barcelonese wijk La Salut. Vanaf de mozaieken banken in het park heb je een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middelandse zee. In het weekend - en dan met name op de zondagochtend - kan het nogal druk zijn. Door de week bij zonsondergang is vaak een betere keuze. Dankzij de roltrappen hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar boven te klimmen (maar een taxi of de bus is nog steeds sneller). Vergeet niet Gaudi's voormalige woning in Parc Guell te bezoeken. Het is tegenwoordig een museum.

Casa Milà

La Perdrera - De Steengroeve

Casa Milà werd in 1910 gebouwd. Een bezoek aan het sprookjesachtige ontwerp met de golvende vloeren, merkwaardig gevormde schoorstenen en schitterende mozaieken vol verwijzingen naar dieren en planten is een ware belevenis. Ook voor kinderen en niet-architectuur liefhebbers. Geniet ook van het uizicht over de bergen en de zee. Hoewel er gewoon mensen in het huis wonen, met een huurcontract voor het leven, is de steengroeve zoals het huis ook wel wordt genoemd, deels geopend voor publiek.
Adres: Passeig de Gràcia 92, Barcelona

Casa Batlló Barcelona
Casa Batlló

Casa Batlló

Het huis der geeuwen

Casa Batlló ligt even verderop aan dezelfde straat als de Casa Milà. Begin 1900 verbouwde Gaudi dit huis aan de Passeig de Gracia en gaf het een modernistisch uiterlijk. Barcelona was verbaasd over het resultaat en gaf Casa Batlló (genoemd naar de opdrachtgever) de bijnaam 'huis der botten' en 'huis der geeuwen'. Het chique huis is geheel geopend voor bezoekers.
Adres: Passeig de Gràcia 43, Barcelona
Portret van architect Antoni Gaudi
Architect Antoni Gaudi (1852 1926)

Antoni Gaudi

De naam Gaudi stamt af van het woord Catalaanse woord gaudit dat genieten betekent. Een zeer toepasselijke naam voor deze kunstenaar. Nog altijd genieten miljoenen bezoekers aan Barcelona van zijn nalatenschap. Dankzij zijn innovatieve stijl en enorme productie heeft hij een ongekende architectonische schat aan Barcelona achtergelaten.
Antoni Gaudi werd op 25 juni 1852 geboren in Reus, in de omgeving van Barcelona. Hij overleed na een tramongeluk op 10 juni 1926 en ligt in de crypte onder de Sagrada Familia begraven.

Een van de bouwwerken van Gaudi in BarcelonaGaudi's tijdgenoten

De modernisten Domenech i Montaner en Puig i Cadafalch zijn bekende tijdgenoten van Gaudi. In de wijk Eixample kom je hun ontwerpen tegen. In Quadrat d'Or, het Gouden Blok in het midden van de wijk, staat hun pronkstuk: 'Blok van de disharmonie' ofwel Mansana de la Discordia. Gaudi ontwierp Casa Batlló, Cadafalch het op de gotiek geïnspireerde Casa Amatller en Montaner het Casa Lleó Morera.


(Advertentie)


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Barcelona bezienswaardigheden
Barcelona stedentrip: lekker lang weekend weg
Barcelona Top 10
Antoni Gaudi Top 10
Sagrada Familia
Casa Milà en Casa Batlló
Bezienswaardigheden omgeving Barcelona
Praktische informatie Barcelona stedentrip
Barcelona reisgidsen en souvenirs
Barcelona wintersport
Barcelona hotels
(Advertentie)

Antoni Gaudi Top 10

Gaudi's mooiste ontwerpen

De tien mooiste bouwwerken van Gaudi­ op een rijtje:
1. Sagrada Familia (2030)
De imposante maar nog steeds onvoltooide kathedraal. In de crypte onder de kerk ligt Gaudi begraven.
2. Parc Güell (1900)
Al is het maar om vanaf de mooie ronde mozaiekbanken van het uitzicht te genieten.
3. Casa Milà (1910)
Dankzij de golvende gevel ook wel de steengroeve genoemd (La Pedrera)
4. Casa Batlló (1905)
Het 'huis der geeuwen'
5. Bellesguard
6. Palau Güell (1890)
Het enige gebouw van Gaudi in de oude stad waar hij een oud stadspaleis omtoverde.
7. Finca Güell (1887)
8. Casa Calvet (1899)
Een van de eerste huizen die Gaudi in Barcelona bouwde.
9. Colegio Teresiano (1890)
10. Casa Vicens (1885)
Na jarenlange restauratie is Casa Vicens in de wijk Gràcia eind 2017 weer open voor publiek. casavicens.org.

Parc Güell Barcelona
Parc Güell

Trencadis Mozaiek

Een van de stijlkenmerken van Gaudi is de toepassing van trencadis mozaiek. Mooie voorbeelden hiervan vind je in Parc Güell, zoals de grote hagedis bij de ingang, en het dak van La Pedrera waarvan de schoorstenen zijn bedekt met scherven afkomstig van honderden cava flessen.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!