Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Zuidoost Sicilië vakantie

  • Een verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij Cassibili

    Een verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij Cassibili

    Zuidoost Sicilië vakantie

Rondreis door de zuidoostelijke regio van Sicilië

Naast de bekende bezienswaardigheden als de steden Noto en Syracuse biedt de zuidoostelijke regio van Sicilië ook veel landschappelijk schoon. Bijzonder is de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd en de Cava Grande bij Cassibili waar je op warme dagen lekker in het verkoelende water van de rivier kunt zwemmen. Verder is de streek van belang vanwege de teelt van groente en fruit.

Cava Grande

De grote kloof bij Cassibili

Op warme dagen kun je heerlijk zwemmen in het verkoelende water van de rivier in de Cava Grande. Deze grote kloof ligt bij het plaatsje Cassibili. In het dal heeft de rivier natuurlijke poelen uitgesleten. Je kunt hier heerlijk zwemmen of in het water spelen om je vervolgens op de rotsen te laten opdrogen in de warme Siciliaanse zon.

De kloof van de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd op Sicilië
De Necropolis van Pantalica. In de Byzantijnse tijd zijn hier in de rotsen duizenden graven uitgehakt

Necropolis van Pantalica

Byzantijnse tijd - 13-7e eeuw v. Chr.

Het riviertje de Anapo heeft bij het plaatsje Sortino een diepe kloof uitgesleten. In de Byzantijnse tijd zijn in de rotswanden van de kloof duizenden graven uitgehakt. Tegenwoordig is de kloof een mooi natuurgebied waar je kans hebt om verschillende dieren te zien. Met 8000 graven is Pantalica de grootste necropolis van Sicilië.

Syracuse, Sicilië
Syracuse is een bezoek meer dan waard

Syracuse

De geboorteplaats van Archimedes

Archimedes, bekend van de natuurkundeles, werd in het jaar 287 v. Chr. in Syracuse geboren. Syracuse bestond toen al 500 jaar. De Grieken stichten hier namelijk al in 733 v. Chr. een kolonie op Sicilië.

Het schiereilandje Ortygia is het door water omgeven historische centrum van Syracuse. De havenstad was in de oudheid een heuse 'hotspot'. In Ortygia vind je mooie pleinen, oude gebouwen en sfeervolle straatjes. Geniet van een terrasje of van een Italiaans broodje ijs.
Aan de rand van Syracuse vind je Neapolis waar je o.a. een Grieks theater, een Romeins amfithater en het oor van Dionysius kunt zien.
Syracuse +Het stadje Noto op Sicilië
Noto is een fraaie barokke stad in zuidoost Sicilië

Werelderfgoed: Noto

Italiaanse Barok aan de Corso Vittoria Emanuelle

Na de zware aardbeving van 1693 moest het stadje Noto weer helemaal worden opgebouwd met als resultaat het huidige Noto, een prachtig barok stadje. Via de Porte Reale loop je recht de Corso Vittoria Emanuelle in. In deze hoofdstraat loop je langs alle indrukwekkende paleizen, kerken en andere gebouwen die Noto rijk is. Samen met nog 7 andere barokke steden in zuidoost Sicilië staat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Noto +

Ragusa bezienswaardigheden

En na afloop afkoelen aan zee

Ragusa werd in de oudheid gesticht toen bewoners op de vlucht voor Griekse kolonisten het binnenland introkken. De Siciliaanse stad ligt zo'n 25 km van de kust en heeft ca. 60.000 inwoners. De stad bestaat uit 2 delen. Het 'nieuwe' Ragusa dat in de 17e eeuw na de grote aardbeving in barokstijl werd herbouwd en het rustigere Ibla.

Ragusa is het barokke deel van de stad en heeft brede straten. Ibla is de oude benedenstad en heeft, in tegenstelling tot Ragusa, kleine straatjes en leuke pleintjes.
Bezienswaardig zijn ondermeer de barokke Duomo San Giorgio in Ibla en de San Giovanni Battista kathedraal in Ragusa. Ragusa staat op de Unesco werelderfgoedlijst.
In de omgeving van Ragusa liggen lange zandstranden met mooi fijn zand.

Modica

Ook het oude stadje Modica staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het plaatsje ligt zo'n 15 km rijden van Ragusa. Modica Alta ligt op de heuvel en is middels trappen verbonden met het lager gelegen Modica Bassa.

Capo Passero, zuidoost Sicilië
Capo Passero, zuidoost Sicilië

Riserva Naturale di Vendicari

Riserva Naturale di Vendicari is een wetland aan de zuidkaap van Sicilie. Het zoutwatermoeras is een waar vogelparadijs. Flamingo's zilverreigers en andere vogels komen hier broeden of rusten uit wanneer ze op doorreis zijn. Aan de rand van het gebied ligt het mooie oude plaatsje Scicli.

Zuidoost Sicilië vakantie op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!