Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Siracusa en andere bezienswaardigheden zuidoost Sicilië

Een verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij CassibiliEen verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij Cassibili

Rondreis door de zuidoostelijke regio van Sicilië

Naast de bekende bezienswaardigheden als de steden Noto en Syracusa biedt de zuidoostelijke regio van Sicilië ook veel landschappelijk schoon. Bijzonder is de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd en de Cava Grande bij Cassibili waar je op warme dagen lekker in het verkoelende water van de rivier kunt zwemmen. Verder is de streek van belang vanwege de teelt van groente en fruit.

(Advertentie)


Cava Grande bij Cassibili in het zuidoosten van Sicilie
Cava Grande bij Cassibili in het zuidoosten van Sicilie

Cava Grande

De grote kloof bij Cassibili

Op warme dagen kun je heerlijk zwemmen in het verkoelende water van de rivier in de Cava Grande bij Cassibili. In het dal heeft de rivier natuurlijke poelen uitgesleten waar je kunt zwemmen en je op de gladde rotsen kunt laten opdrogen in de zon.
Necropolis van Pantalica Sicilie
De Necropolis van Pantalica: in de Byzantijnse tijd zijn hier in de rotsen duizenden graven uitgehakt

Necropolis van Pantalica

Byzantijnse tijd - 13-7e eeuw v. Chr.

Het riviertje de Anapo heeft bij het plaatsje Sortino een diepe kloof uitgesleten. In de Byzantijnse tijd zijn in de rotswanden van de kloof duizenden graven uitgehakt. Tegenwoordig is de kloof een mooi natuurgebied waar je kans hebt om verschillende dieren te zien. Met 8000 graven is Pantalica de grootste necropolis van Sicilië.
Siracusa aan de oostkust van Sicilie
Een van de vele mooie straatjes in Siracusa
Het oor van Dionisys bij Siracusa op Sicilie
Het oor van Dionisys bij Siracusa

Siracusa

Geboorteplaats van Archimedes

Archimedes, bekend van de natuurkundeles, werd in het jaar 287 v. Chr. in Siracusa geboren. Siracusa bestond toen al 500 jaar. De Grieken stichten hier namelijk al in 733 v. Chr. een kolonie.

Neapolis

Aan de rand van Siracusa vind je Neapolis waar je o.a. een Grieks theater, een Romeins amfithater en het oor van Dionysius kunt zien (een grot waarvan de ingang met een beetje fantasie de vorm van een oor heeft). In het Griekse Theater worden nog steeds Griekse stukken opgevoerd.

Ortygia

Ortygia is het oude centrum van Siracusa met mooie pleinen, oude gebouwen en sfeervolle straatjes. Ortygia is door 2 bruggen met de rest van de stad verbonden. Tegen zonsondergang kun je hier in de oude stad heerlijk genieten op een terrasje of in een restaurant. Dankzij de zeewind is het 's avond vaak aangenaam koel.


Een broodje ijs op Sicilie
Het stadje Noto op Sicilië

Werelderfgoed: Noto

Spectaculaire Barok aan de Corso Vittoria Emanuelle

Na de zware aardbeving van 1693 moest het stadje Noto weer helemaal worden opgebouwd met als resultaat het huidige Noto, een prachtig barok stadje. Via de Porte Reale loop je recht de Corso Vittoria Emanuelle in. In deze hoofdstraat loop je langs alle indrukwekkende paleizen, kerken en andere gebouwen die Noto rijk is. Samen met nog 7 andere barokke steden in zuidoost Sicilië staat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Ragusa Ibla en Modica

En na het slenteren door de tweelingstad lekker afkoelen aan zee

Ragusa Ibla ligt zo'n 25 km van de kust en heeft ca. 60.000 inwoners. Ragusa heeft brede straten en is het modernere deel van de stad. Ibla is de oude barokke benedenstad en heeft, in tegenstelling tot Ragusa, kleine straatjes en leuke pleintjes. Bezienswaardig zijn ondermeer de barokke Duomo San Giorgio en de San Giorgio Vecchio, een ruine van een Normandische kerk.
In de omgeving van Ragusa liggen lange zandstranden met mooi fijn zand.

Modica

Het oude stadje Modica ligt zo'n 15 km rijden van Ragusa.


Riserva Naturale di Vendicari

Riserva Naturale di Vendicari is een wetland aan de zuidkaap van Sicilie. Het zoutwatermoeras is een waar vogelparadijs. Flamingo's zilverreigers en andere vogels komen hier broeden of rusten uit wanneer ze op doorreis zijn. Aan de rand van het gebied ligt het mooie oude plaatsje Scicli.

(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!