Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Syracuse en andere bezienswaardigheden zuidoost Sicilië

Een verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij CassibiliEen verkoelende duik in het water van de Cava Grande bij Cassibili

Rondreis door de zuidoostelijke regio van Sicilië

Naast de bekende bezienswaardigheden als de steden Noto en Syracuse biedt de zuidoostelijke regio van Sicilië ook veel landschappelijk schoon. Bijzonder is de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd en de Cava Grande bij Cassibili waar je op warme dagen lekker in het verkoelende water van de rivier kunt zwemmen. Verder is de streek van belang vanwege de teelt van groente en fruit.

(Advertentie)

Cava Grande

De grote kloof bij Cassibili

Cava Grande bij Cassibili in het zuidoosten van Sicilie
Cava Grande bij Cassibili in het zuidoosten van Sicilie
Op warme dagen kun je heerlijk zwemmen in het verkoelende water van de rivier in de Cava Grande. Deze grote kloof ligt bij het plaatsje Cassibili. In het dal heeft de rivier natuurlijke poelen uitgesleten. Je kunt hier heerlijk zwemmen of in het water spelen om je vervolgens op de rotsen te laten opdrogen in de warme Siciliaanse zon.

De kloof van de Necropolis van Pantalica uit de Byzantijnse tijd op Sicilië
De Necropolis van Pantalica. In de Byzantijnse tijd zijn hier in de rotsen duizenden graven uitgehakt

Necropolis van Pantalica

Byzantijnse tijd - 13-7e eeuw v. Chr.

Het riviertje de Anapo heeft bij het plaatsje Sortino een diepe kloof uitgesleten. In de Byzantijnse tijd zijn in de rotswanden van de kloof duizenden graven uitgehakt. Tegenwoordig is de kloof een mooi natuurgebied waar je kans hebt om verschillende dieren te zien. Met 8000 graven is Pantalica de grootste necropolis van Sicilië.

Syracuse

Syracuse, de geboorteplaats van Archimedes

Syracuse aan de oostkust van Sicilië
Een van de vele mooie straatjes in Syracuse

Het oor van Dionisys bij Syracuse op Sicilië
Het oor van Dionisys bij Syracuse
Archimedes, bekend van de natuurkundeles, werd in het jaar 287 v. Chr. in Syracuse geboren. Syracuse bestond toen al 500 jaar. De Grieken stichten hier namelijk al in 733 v. Chr. een kolonie.

Ortygia

Het schiereilandje Ortygia is het door water omgeven historische centrum van Syracuse. De havenstad was ooit een Griekse kolonie en een heuse 'hotspot' in de oudheid.
In Ortygia vind je mooie pleinen, oude gebouwen en sfeervolle straatjes. Ortygia is door 2 bruggen met de rest van de stad verbonden. Tegen zonsondergang kun je in de oude stad van Syracuse heerlijk genieten op een terrasje of in een restaurant. Dankzij de zeewind is het 's avond vaak aangenaam koel. Door de zuidelijke ligging is het hier vaak ook in de winter nog aangenaam om buiten te zijn.

Neapolis

Aan de rand van Syracuse vind je Neapolis waar je o.a. een Grieks theater, een Romeins amfithater en het oor van Dionysius kunt zien (een grot waarvan de ingang met een beetje fantasie de vorm van een oor heeft). In het Griekse Theater worden nog steeds Griekse stukken opgevoerd.

Michiel de Ruyter

Op 29 april 1676 stierf Michiel de Ruyter in de baai van Syracuse aan wondkoorts, na geraakt te zijn door een Franse kanonskogel. Bij het balsemen van zijn lichaam zijn de orgaan van De Ruyter achtergelaten bij een klein monument in de buurt van Syracuse. Helaas is de precieze locatie hiervan niet meer bekend.

Werelderfgoed: Noto

Spectaculaire Barok aan de Corso Vittoria Emanuelle

Een broodje ijs op Sicilie
Het stadje Noto op Sicilië
Na de zware aardbeving van 1693 moest het stadje Noto weer helemaal worden opgebouwd met als resultaat het huidige Noto, een prachtig barok stadje. Via de Porte Reale loop je recht de Corso Vittoria Emanuelle in. In deze hoofdstraat loop je langs alle indrukwekkende paleizen, kerken en andere gebouwen die Noto rijk is. Samen met nog 7 andere barokke steden in zuidoost Sicilië staat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Ragusa Ibla en Modica

Na het slenteren door de tweelingstad afkoelen aan zee

Ragusa Ibla ligt zo'n 25 km van de kust en heeft ca. 60.000 inwoners. Ragusa heeft brede straten en is het modernere deel van de stad. Ibla is de oude barokke benedenstad en heeft, in tegenstelling tot Ragusa, kleine straatjes en leuke pleintjes. Bezienswaardig zijn ondermeer de barokke Duomo San Giorgio en de San Giorgio Vecchio, een ruine van een Normandische kerk.
In de omgeving van Ragusa liggen lange zandstranden met mooi fijn zand.

Modica

Het oude stadje Modica ligt zo'n 15 km rijden van Ragusa.


Riserva Naturale di Vendicari

Riserva Naturale di Vendicari is een wetland aan de zuidkaap van Sicilie. Het zoutwatermoeras is een waar vogelparadijs. Flamingo's zilverreigers en andere vogels komen hier broeden of rusten uit wanneer ze op doorreis zijn. Aan de rand van het gebied ligt het mooie oude plaatsje Scicli.

(Advertentie)


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!