Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Etna vulkaan: uitstapje Sicilië

 • De Etna op Sicilië

  De Etna op Sicilië

  Etna vulkaan: uitstapje Sicilië

Tocht naar de top van Sicilië

Skiën op een vulkaan? Op de Etna kan het. Tot ver in het voorjaar ligt er sneeuw op de top van de grootste vulkaan van Europa. En wat is er mooier dan de top te beklimmen en dan lekker naar beneden te skiën? Maar ook in de zomer is een uitstapje naar de Etna de moeite waard. De lavastromen van deze (nog steeds) actieve vulkaan hebben indrukwekkende sporen in het landschap achter gelaten en de kraters zien er spectaculair uit.

Etna vulkaan Sicilië
Linksboven: Eén van de Etna kraters. Rechtsboven: Sneeuw in mei. Linksonder: Wandelen op de kraterrand van de Etna. Rechtsonder: Dit huis werd onder de lava bedolven tijdens een van de recente uitbarstingen van de Etna.

De Etna vulkaan bezoeken

Etna Sud of Nord?

Vulkaan de Etna kan zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden bezocht worden. Aan de populaire zuidkant kun je met de auto tot halverwege omhoog rijden en dan per kabelbaan verder omhoog gaan. Vanaf de slingerweg omhoog - die overigens goed te berijden is - zie je recente sporen van uitbarstingen en zie je hoe verwoestend de lavastromen kunnen zijn.

Oost- en noord hellingen van de Etna

De oost- en noord hellingen bieden een andere aanblik op de vulkaan. Door de bossen oogt het hier veel groener dan aan de andere kant. Ook is er hier veel wijnbouw op deze vruchtbare helling van de Etna.

De rokende Etna op Sicilië
De Etna is een bijzonder actieve vulkaan. Vaak zijn er rookpluimen op de top van de vulkaan te zien

Circumetnea trein

Met de trein de voet van de vulkaan ontdekken

Rond de voet van de Etna rijdt de Circumetnea trein. De trein rijdt over een 114 km lang traject vanuit Catania en doet ondermeer Adrano, met de Saraceense brug, Bronte (waar enkele pistacheboerderijen zijn), Randazzo bij het Guriddameer en Linguaglossa aan. Vanuit Nicolosi en Zafferena kun je bijvoorbeeld naar de krater of de lavastromen wandelen.

Groene croissants pistache noten vulkaan de Etna op Sicilië
Een groene, maar erg lekkere croissant van de Etna

Groene croissants

Specialiteiten van de Etna. Ook leuk als culinair souvenir

Een groene croissant klinkt vies, maar op de Etna is het een aanrader. De smakelijke pistache noten van de Etna geven de de croissants een mooie felle groene kleur. Andere typische produkten van de Etna-regio zijn honing (let op de kleine lettertjes van het etiket dat de honing echt van de Etna afkomstig is) en de smaakvolle wijnen die van de druiven op de vruchtbare hellingen worden gemaakt.

Olijfolie van de Monte Etna

Het weer, ras, grondsoort en ligging maken dat iedere olijfolie weer anders smaakt. De Nocellara dell'Etna olijven worden op de Etna verbouwd. De olijven worden met de hand geoogst in de maanden november en december en vervolgens tot een smakelijke olie geperst. De groene en heldere olijfolie heeft een fruitige smaak en is heel geschikt voor een zomerse salade, over de mozarella of voor visgerechten.

Bedolven onder de lava

Uitbarstingen van de Etna - de grootste erupties

De Etna is een van de actiefste vulkanen van West Europa en tot op de dag van vandaag zijn er regelmatig uitbarstingen. Lava is gesmolten gesteente dat uit het hete binnenste van de aarde komt. Een stroom lava is bijna niet te stoppen, hooguit kan het soms enigszins omgeleid worden. Vloeibare lava is meer dan 500°C.

Een overzicht van recente Etna erupties:

 • In 1928 wordt de kustplaats Mascali door de lava zwaar getroffen.
 • In de 50-er, 60-er en 70-er jaren lopen bij verschillende uitbarstingen de plaatsen Milo, Fornazzo, Zafferana en Sant Alfio groot gevaar, maar ontspringen uiteindelijk het hete vulkaan gevaar.
 • In 1979 komen 9 toeristen om het leven bij een uitbarsting.
 • Tussen 1999 - 2002 wordt Catania bedekt door een laag as. Wegen worden afgesloten.
 • In 2001 wordt het bezoekerscentrum en de Etna Sud kabelbaan verwoest door een lavastroom.
 • Ook in 2006, 2007 en 2008 spuwde de Etna verschillende lavastromen uit.

Etna vulkaan: uitstapje Sicilië op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


  Reisgenieten.nl

  Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!