Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Zuidwest en centraal Sicilië

 • Valle dei Templi bij Agrigento in het zuiden van Sicilië

  Valle dei Templi bij Agrigento in het zuiden van Sicilië

  Zuidwest en centraal Sicilië

Agrigento, Valle dei Templi en andere bezienswaardigheden

Agrigente was in de oudheid een van de belangrijkste steden van Sicilië. De tempels van Concordia, Hera en Zeus in de Valle dei Templi, de vallei van de tempels, werden al zo'n 400 jaar voor onze jaartelling gebouwd. De ruïne's en het fenomenale uitzicht over het landschap en zee maken het tot een bijzondere plaats. Landinwaarts ligt de wereldberoemde Villa Romana del Casale met haar schitterende mozaieken. Andere bijzondere plaatsen om te bezoeken in zuidwest Sicilië zijn Enna en de middeleeuwse plaatsen Caltabelotta, Morgantina en Eaclea Minoa.

Agrigento

De middeleeuwse stad van Agrigento wordt door de Piazzale Aldo Moro verbonden met het nieuwe 19e eeuwse Agrigento. Vanaf de rotsige heuvel van de oude stad heb je een mooi uitzicht over Agrigento en het tempeldal Valle dei Templi.

De Kathedraal aan het Piazza Don Minzoni stamt uit de 12de eeuw. De kerk is in de loop der tijd verschillende keren vergroot en verbouwd in verschillende stijlen. Bijzonder is de akoestiek. In de apsis kun je de fluisterende mensen aan de andere kant van het schip horen fluisteren.

Valle dei Templi bij Agrigento aan de zuidkust van Sicilie
De tempel van Concordia in Valle dei Templi bij Agrigento aan de zuidkust van Sicilië

Agrigento: het tempeldal Valle dei Templi

 • De tempel van Heracles stamt uit de 6e eeuw v. Chr. en was voor zowel de Grieken als Romeinen belangrijk. De zuilen zijn in 1924 opnieuw opgericht.
 • De tempel van Castor en Pollux stamt uit de 5e eeuw v. Chr. De resterende zuilen gelden als symbool voor de Valle dei Templi.
 • De tempel van Concordia stamt ook uit de 5e eeuw v. Chr. Het is een van de best bewaarde dorische tempels van de wereld (zie bovenstaande foto). Bijzonder is dat de tempel in de 4e eeuw werd aangepast om als kerk dienst te doen. In 1748 is de tempel weer in oorspronkelijke staat teruggebracht.
 • De tempel van Hera staat nog deels overeind en is in de Romeinse tijd gerestaureerd. Ook deze tempel stamt uit de 5e eeuw v. Chr.


Reflectie in het raam bij de oude tempels in Agrigento op Sicilië
Reflectie in het raam bij de oude tempels in Agrigento op Sicilië

Oud Romeins vloermozaiek op Sicilië
Oud Romeins vloermozaiek

Villa Romana del Casale

Romeinse mozaieken

Het voormalige jachthuis van een Romeinse functionaris herbergt de grootste en best bewaarde verzameling Romeinse mozaieken van de wereld. De villa werd gebouwd in de 3e eeuw na Chr. en de werkzaamheden duurden ruim 50 jaar. Dankzij een aardverschuiving in de 12e eeuw, waarbij de villa geheel werd bedolven, is de Villa Romana del Casale goed bewaard gebleven. Al vanaf de triomfboog aan de ingang word je overweldigd door de enorme rijkdom. Luxe verblijven, marmer, een zuilengallerij, thermische baden, terrastuinen met vijvers en fonteinen en schitterende mozaieken.

Zuidwest en centraal Sicilië op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


  Reisgenieten.nl

  Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!