Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Sicilië vakantie Top 10

 • Het plein voor de Duomo in Siracusa aan de oostkust van Sicilië

  Het plein voor de Duomo in Siracusa aan de oostkust van Sicilië

  Sicilië vakantie Top 10

De 10 mooiste en leukste bezienswaardigheden van Sicilië

Het samenstellen van een Top 10 met de allermooiste plekjes van Sicilië lijkt zo eenvoudig. Maar wat blijkt? Het is moeilijk kiezen. Er is zoveel moois te zien en te beleven. Kies je voor de mooiste stad, een bijzondere kloof, dat ene mooie strand, een tocht naar de Etna vulkaan of toch het overheerlijke broodje ijs dat je alleen op Sicilië vindt...

Taormina, Sicilië
Taormina, Sicilië

Taormina

De oudste en mooiste badplaats van Sicilië

Tip 1
Op de Monte Tauro, tussen de Straat van Messina en de Etna, ligt het plaatsje Taormina. Het mooie stadje bestond al ver voor de jaartelling. Aan de Grieken dankt Taormina haar beroemde Griekse theater (Teatro Greco) en ook de vele andere veroveraars van de stad hebben iets aan de stad toegevoegd. Geniet in Taormina van de mooie uitzichten, de zee, de vele oude gebouwen en van het heerlijke eten in een van de vele restaurants.

Taormina +

Siciliaans barok, Noto, Sicilië
De Chiesa di San Nicolò kathedraal in het prachtige stadje Noto op Sicilië

Noto

Siciliaans barok a.d. Corso Vittoria Emanuelle

Tip 2
Na de zware aardbeving van 1693 moest het stadje Noto weer helemaal worden opgebouwd met als resultaat het huidige Noto, een prachtig barok stadje. Via de Porte Reale loop je recht de Corso Vittoria Emanuelle in. In deze hoofdstraat loop je langs alle indrukwekkende paleizen, kerken en andere gebouwen die Noto rijk is. Samen met nog 7 andere barokke steden in zuidoost Sicilie staat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Noto +

Palermo

Hoofdstad van Sicilië

Tip 3
Wat maakt Palermo zo bijzonder? Sicilië is in handen geweest van verschillende mogendheden. Toen de Normandiërs in 1071 Palermo en de rest van Sicilië veroverden, verbouwden ze het Arabisch fort tot Palazzo di Normanni en ook voegden ze andere bouwwerken aan de stad toe, waaronder de kathedraal en de kerk San Giovanni degli Eremiti. In de eeuwen daarna volgden talloze opknapbeurten en werden diverse stijlen toegevoegd. Wat overbleef tot op de dag van vandaag zijn unieke bouwwerken met een bijzondere mix aan stijlen.

Palermo +

Monreale

Mons reale: de koninklijke heuvel

Tip 4
Vlakbij Palermo, aan de rand van de Conca d'Oro (de Gouden Vallei) ligt het dorpje Monreale. Het plaatsje ontstond in de middeleeuwen rond de kathedraal en het benedictijnenklooster. In tegenstelling tot de buitenkant van de kathedraal, is het interieur rijkelijk versiert met schitterende mozaïeken.

Broodje ijs op Sicilië
Een broodje ijs zoals je dat alleen op Sicilië krijgt

Siciliaans broodje ijs

En ander Italiaans eten

Tip 5
Italië is beroemd om het lekkere eten. Op Sicilië is dat niet anders. Heerlijke wijnen, smaakvolle olijfolie, pasta en antipasta's, limoncello, een ijskoude citroenlikeur, en natuurlijk het wereldberoemde Italiaanse ijs. Op Sicilië gaat de Gelato niet in een bakje of hoorntje, maar op een broodje... smullen maar!

Syracuse aan de oostkust van Sicilie
Een van de vele mooie straatjes in Siracusa

Syracuse

Tip 6
Archimedes, bekend van de natuurkundeles, werd in het jaar 287 v. Chr. in Syracuse geboren. Syracuse bestond toen al 500 jaar, nadat de Grieken hier in 733 v. Chr. een kolonie stichten. Aan de rand van Syracuse vind je Neapolis waar je o.a. een Grieks theater, een Romeins amfithater en het oor van Dionysius (een grot waarvan de ingang met een beetje fantasie een oorvorm heeft) kunt zien. Ortygia is de oude stad en ligt aan de zee. Tegen zonsondergang kun je hier in de oude stad heerlijk genieten op een terrasje of in een restaurant. Dankzij de zeewind is het hier 's avond vaak aangenaam koel.

Syracuse +

Griekse tempel bij Selinunte aan de Siciliaanse zuidkust
Griekse tempel bij Selinunte aan de Siciliaanse zuidkust

Selinunte

Nederzetting uit de Griekse oudheid

Tip 7
Ver voor onze jaartelling was Selinunte een grote en belangrijke nederzetting met tempels en een acropolis. Tegenwoordig is het een belangrijke archeologische vindplaats en kun je in Selinunte ondermeer een van de grootste Griekse tempels ter wereld zien.

Zuidkust Sicilië +

Agrigento

en de Vallei dei Templi (Vallei van de Tempels)

Tip 8
Ook in Agrigento zijn verschillende Griekse tempels te zien. Je kunt er het museum en de archeologische vindplaats bezoeken.

Zuidkust Sicilië +

Oud Romeins vloermozaiek op Sicilië
Oud Romeins vloermozaiek

Villa Romana del Casale

Romeinse mozaieken

Tip 9
Het voormalige jachthuis van een Romeinse functionaris, uit de 3e eeuw na Chr., herbergt de grootste en best bewaarde verzameling Romeinse mozaieken van de wereld. De bouw van de villa duurde ruim 50 jaar. Al vanaf de triomfboog aan de ingang, wordt je overweldigd door de enorme rijkdom. Luce verblijven, marmer, een zuilengallerij, thermische baden, terrastuinen met vijvers en fonteinen en schitterende mozaieken.
Bezienswaardigheden centraal Sicilië +

Vulkanen Sicilië
Pas op voor...

Vulkanen Sicilië

Etna en de Stromboli

Tip 10
De Etna is een vulkaan met vele gezichten. De vulkaan heeft verschillende kraters en door uitbarstingen verandert de vulkaan regelmatig. Dankzij trein, auto en kabelbaan laat de Etna zich relatief makkelijk bezoeken.

Etna vulkaan bezoeken +

Etna vulkaan Sicilië
Etna vulkaan Sicilië +

Bezienswaardigheden

Meer informatie

Wintersport op de Etna vulkaan Sicilië
Verboden te sleeën op de Etna en in ieder geval niet harder dan 30 km/h

Foto verantwoording Sicilië

Sicilië is een leuke bestemming voor het hele gezin. Anna Vrieler bezocht onlangs met haar familie Sicilie en maakte daar verschillende foto's die op deze site te zien zijn (ondermeer de tempels bij Agrigente, de grappige foto van het verkeersbord hierboven, op de Etna). Anna is 11 jaar en daarmee de jongste fotograaf op deze site!

Mooie hotels

Sicilie vakantie

  Waarheen op Sicilië?

  De regio's

  Sicilië is groter dan de helft van Nederland(!). Snelwegen zijn er beperkt. Voor de overige wegen, bijvoorbeeld door de bergen, moet je voldoende tijd uittrekken. Het is dan ook een illusie om het eiland in enkele dagen te kunnen bekijken. De meeste badplaatsen liggen langs de oostkust. Een overzicht met de regio's en de leukste bezienswaardigeheden van Sicilië:
  Noordoost Sicilië Zuidoost Sicilië Zuidkust en centraal Sicilië Noord Sicilië +

  Reisgenieten.nl

  Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!