Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Palermo. Hoofdstad Sicilië

  • Een barista op Sicilië. Zulke espresso drink je nergens anders zo lekker

    Een barista op Sicilië. Zulke espresso drink je nergens anders zo lekker

    Palermo. Hoofdstad Sicilië

Smeltkroes vol bezienswaardigheden

Palermo ligt aan de voet van de Monte Pellegrino. De hoofdstad van Sicilië heeft haar naam te danken aan de zee; in de Griekse tijd heette de stad Panormos dat 'haven' betekend. Hoewel Palermo al sinds de jaartelling welvarend was, beleefde het haar hoogtepunt in de tijd van de Arabieren. Later werd Palermo de hoofdstad van het Normandische Koninkrijk. Ook de Barok, de bombardementen in 1943 en de maffia hebben hun sporen achtergelaten. Palermo is een bijzondere stad om te bezoeken.

Arabische buurt

Aan de zeekant van Palermo, in het oostelijke deel, ligt de oude Arabische buurt. Het is een wirwar van smalle straatjes. Kalsa werd in de 10de eeuw door de Arabieren gebouwd en gebruikt als zetel. Later werd het een populaire buurt voor vissers en matrozen. Tijdens WOII raakte dit deel van de stad zwaar beschadigd. De sporen daarvan zijn nog in het straatbeeld te zien. Het centrale punt van Kalsa is de Piazza Marina en was lange tijd het centrum van de stad.
Aan de andere kant van de Vittoria Emanuele liggen de Vucciriamarkt en de Loggiawijk bij de haven.

Westkant van Palermo

Op de heuvels aan de overzijde van de Via Roma lagen de nederzettingen van de Grieken en later Romeinen. In dit deel van Palermo zijn veel monumenten waaronder het Palazzo dei Normanni en de Kathedraal van Palermo, maar er zijn ook leuke winkels en hotels.

Palermo kathedraal
De kathedraal van Palermo was vroeger een moskee

Palermo tips en uitstapjes

Palermo is met bijna 680.000 inwoners de vierde stad van Italië en is een bijzondere smeltkroes om te bezoeken. Hieronder een aantal bijzondere tips voor je bezoek:

Koepels in de kathedraal van Palermo
De kathedraal van Palermo

Convento dei Cappuccini - de mummies van Palermo

IJdelheid na de dood

Tip
Bijzonder en bizar. Dat zijn de catacomben van het Kapucijnerklooster. Sinds de 17e eeuw werden monikken en later ook weldoeners en rijke families in de onderaardse gangen onder het klooster bijgezet. Sommige mummies staan, hangen of zitten; anderen liggen in een glazen kist. Het verhaal gaat dat mummies wel eens werden omgekleed, om zo weer te voldoen aan de laatste modetrends. In een aparte kapel ligt Rosalia Lombardo. Haar lichaam is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Naar zeggen dankzij een revolutionaire conserveringsmethode. Echter de dokter overleed voordat hij zijn conserveringsmethode kon prijsgeven...

Het dagelijkse leven
Het dagelijkse leven

Stranden

Tip
Sicilië is populair vanwege haar zonnige weer en mooi kust. Rond Palermo liggen een aantal mooie stranden zoals het grote Mondello strand of het rustigere Arenalla strand.

Een oud mannetje wandelt door de straten van Palermo
Een oud mannetje wandelt door de straten van Palermo

Uitstapjes in de omgeving

Tip
Autorijden in Palermo is niet fijn (maar buiten de stad over het algemeen prima te doen). Gelukkig is alles in het centrum op loopafstand. Wil je meer van Sicilië zien, dan zou je ook de trein kunnen overwegen. Er zijn verbindingen met bijvoorbeeld Cefalu en andere plaatsen aan de kust. Ook kun je met de trein naar bijvoorbeeld Siracusa, Agrigento en Taormina, maar daarmee neemt ook de reistijd flink toe.

Straatje in Palermo
Palermo

Hotels Palermo +

Palermo. Hoofdstad Sicilië op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!