Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Noordoost Sicilië

  • T-shirt van Sicilië

    T-shirt van Sicilië

    Noordoost Sicilië

Bezienswaardigheden en rondreis Sicilië

Taormina, de Etna vulkaan en de Eolische Eilanden zijn de belangrijkste trekpleisters in het noordoosten van Sicilië. Andere belangrijke plaatsen zijn Messina, voor de veerverbinding met de rest van Italië, en Catania, de tweede stad van Sicilië. Langs de oostkust vind je de belangrijkste badplaatsen van Sicilië, maar ook aan de noordkust rond Cefalù liggen mooie stranden.

Taormina op Sicilië bezoeken
De kust bij Taormina op Sicilië

Taormina bezoeken

De oudste badplaats van Sicilië

Gek genoeg heeft Taormina als mooiste en meest bezochte badplaats van Sicilie vooral keienstranden. Gelukkig zijn iets verderop wel zandstranden. Taormina ligt op een uitloper van de Monti Peloritani en bestond al ver onze jaartelling. Aan deze Griekse tijd dankt Taormina haar beroemde Teatro Greco-Romano, het Griekse theater. De vele veroveraars die sinds de Grieken in het stadje hebben geheerst, hebben allemaal wel iets bijzonders aan de stad toegevoegd. Negeer de toeristen en geniet in Taormina van het uitzicht op il Mediteraneo en de Etna, het historische centrum en natuurlijk van alle terrasjes en het heerlijke eten.

Taormina bezoeken +

Etna vulkaan Sicilie bezoeken
De Etna vulkaan op Sicilië. De wolken zijn eigenlijk rook uit de kraters van de Etna

Etna vulkaan Sicilië

Uitstapje naar de vulkaan

Vulkaan de Etna is een van de meest actieve vulkanen van Europa. De vulkaan heeft meerdere kraters en de laatste grote uitbarsting dateert van 2001. De top van de vulkaan ligt op 3323 meter en is veelal met sneeuw bedekt en kan er geskiet worden. Overigens hoef je niet perse naar de top van de Etna. Ook halverwege, vanaf de parkeerplaats, kun je al over de gestolde lava lopen en genieten van het bijzondere rode en zwarte lava landschap.
Uitstapje naar de Etna +

Het triskelion, de drie benen, is het eeuwenoude symbool van Sicilië
Het Triskelion, de drie benen, is het eeuwenoude symbool van Sicilië

Catania

Na Palermo de grootste stad van Sicilië

Veel chartervluchten naar Sicilië vliegen op Catania. Hoewel enkele delen bezienswaardig zijn en er een grote en populaire vismarkt is, is er voor toeristen in Catania wat minder te doen; de stad heeft vooral een economische functie voor het eiland.
Opvallend zijn de brede straten. In haar geschiedenis is Catania regelmatig door lavastromen en aardbevingen getroffen. De brede straten zouden enigszins bescherming moeten bieden.

Catania bezienswaardigheden

Interessante plekken in Catania zijn ondermeer de Via Etnea, de hoofdstraat met winkels en café's. Op de Piazza Carlo Alberto wordt behalve op zondag iedere dag een grote markt gehouden.
Aan het Piazza Duomo, op de kruising met de Via Vittorio Emanuele, staat de kathedraal van Catania. Rond dit plein staan veel barokke gebouwen.

Romeinse Theater

Het Romeinse Theater bood in de oudheid plaats aan 7000 bezoekers. In de 11e eeuw is het theater zwaar beschadigd toen marmer en kalkstenen blokken werden weg gesloopt voor de bouw van de kathedraal. Maar een deel van het Romeinse theater is nog steeds te zien.

Castello Ursino

Het Castello Ursino is een van de weinige overgebleven gebouwen uit de middeleeuwen. Het kasteel was ooit een verdedigingswerk aan zee. Nu is in een deel van het castello een museum gevestigd.

Messina

Havenstad Messina is de plaats van aankomst wanneer je met de auto of trein via de veerboot vanuit Calabrië op Sicilië arriveert. Door de eeuwen heen was de stad een belangrijk knooppunt, maar sinds een opstand in de 17de eeuw ging het bergafwaarts met de stad. Een aardbeving in 1783 en later nog eens in 1908 zorgde ervoor dat er van de stad weinig overbleef. Hoewel er het een en andere gerestaureerd is, zullen de meeste toeristen de stad links laten liggen.

Vaste oeververbinding Sicilië?

Al decennia wordt er gesproken over een vaste-oeververbinding tussen het vasteland en Sicilië door middel van een brug of tunnel over de Straat van Messina. Maar door de hoge kosten en het risico op aardbevingen zijn de veerboot en het vliegtuig de enige verbinding met het Italiaanse vasteland. Met de trein kan ook, maar die gaat ook mee op de ferry.

Tyndaris

Tyndaris bestond al voor onze jaartelling en was een Griekse garnizoensplaats. De plaats werd na een vroeg-christelijke bloeiperiode door de Arabieren verwoest. De ruïnes aan de Golfo di Patti zijn nu te bezichtigen. In de omgeving zijn tevens enkele stranden waardoor een leuke combi is te maken van cultuur en ontspannen aan het strand. Bij de kaap ligt de Laguna di Oliveri, een mooie lagune.

Noordoost Sicilië op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Sicilie vakantie


    Reisgenieten.nl

    Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!