Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Slovenský raj

Slovenský raj, het Slowaakse paradijs
Slovenský raj, het Slowaakse paradijs

Het Slowaakse Paradijs

Slovenský raj, het Slowaakse Paradijs, is een van de mooiste Nationale Parken van Slowakije. In het gebied kun je prachtige wandelingen maken, veelal door kloven en (in de zomer) drooggevallen rivierbeddingen. Via trappen, ladders en loopbruggen kom je op de mooiste plaatsen en loop je langs afgronden en watervallen. Spectaculair!

Wandelen door woeste kloven

Slovenský raj ligt ten zuidoosten van de hoge Tatra. Het uitgestrekte Nationale Park is in de zomer een populaire bestemming om te wandelen, maar ook in de winter kun je er terecht voor spectaculaire wandel- en ijstochten. In sommige gevallen zijn de wandelpaden eenrichtingsverkeer, omdat men elkaar niet kan passeren over de smalle paden. De wandeltochten langs watervallen en woeste kloven voeren veelal over ladders, balken en in de rotsen bevestigde treden. Op de moeilijkste stukken kun je je aan een ketting vasthouden.

Wandeltochten

Mooie tochten zijn bijvoorbeeld door de Prielom Hornádu canyon van Podlesok (bij het plaatsje Hrabušice) naar Smižianska Maša. Steps, klimijzers, ladders en bruggen helpen je om onderlangs de 150 meter hoge kliffen te komen. Ook de tocht door de Suchá Belá kloof met haar watervallen is een bijzonder mooie wandeling. De Závojový vodopád waterval is met 75 meter de hoogste waterval in het gebied. De Sokolia dolina kloof, waar deze waterval ligt, is een van de meest woeste kloven in het nationale park. Tomášovský výhľad is tot slot een mooi uitzichtpunt op een 146 meter hoog rotsplateau. Hiervandaan overzie je een deel van het Paradijs en kun je de bergen van de Hoge Tatra zien liggen.

Wilde dieren

In Slovenský raj leven ondermeer beren, wolven en lynxen. Maar de kans dat je deze in de zomer tegenkomt is vrij klein. Het gebied is te groot en de dieren leven diep in het Slowaakse Paradijs, ver weg van de wandelpaden. Wil je kans maken om wilde dieren te zien, ga dan op stap met een gids.

Landschap

Slovenský raj is groen en bergachtig. De hoogste berg in het gebied is de Vel'ká Knola (1266 m). De mooiste wandelingen in de Slovenský raj voeren echter door de kloven waar het 's zomers ook nog eens aangenaam koel is. Op sommige plaatsen kun je een fiets huren voor de afdaling op de weg terug.

Slovenský raj in de winter

Met 300 kilometer aan wandelpaden, kun je ook in de winter terecht in Slovenský raj. Sneeuw en ijs geven dan een extra dimensie aan het landschap. Je kunt dan bijvoorbeeld te voet, op schaatsen of cross country ski's de Prielom Hornádu canyon oversteken. Maar je kunt ook gewoon gaan skieën, langlaufend de verschillende loipes ontdekken of bevroren watervallen beklimmen.

Dobšinská ijsgrot

Bijzonder is de Dobšinská ijsgrot op de noordelijke helling van de Duča. De ingang van de grot ligt op 970 meter, zo'n 130 meter boven de weg. De lengte van de ijsgrot is 1,483 m, waarvan je tijdens een bezoek 515 m aflegt. In de grot zijn diverse zalen waaronder de Grote en Kleine zaal, Ruffiny’s Corridor en de Collapsed Dome. De zalen zonder ijs hebben namen als Druipsteen, Witte Zaal en de Hel. De lucht temperatuur varieert tussen de -3,8 tot + 0,5 °C.
Tot 1946 werd er nog geschaatst in de grot. De Tsjechoslovaakse kunstrijder Karol Divín en een groep militairen trainden hier tot de jaren '50.


(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Advertentie)
Slowakije vakantie
Slowakije vakantie
Bratislava top 10 bezienswaardigheden
Kleine Karpaten
Piešťany
Hrad Beckov
Vrouwelijke Dracula
Liptov regio in midden-Slowakije
Malá Fatra
Žilina
Hoge Tatra (Tatransky národny park)
Slovenský raj
Vakantie Oost-Slowakije
Spišský hrad
Slowakije Big 5 wilde dieren
Slowakije praktische informatie
Tsjechië vakantie

Kamperen

De enige bij ons bekende camping in het gebied is Poddlesok aan de voet van het Slowaakse Paradijs. Deze camping ligt dicht bij het plaatsje Hrabušice. Vanaf de camping lopen een aantal mooie routes zo het Nationale Park in. De dichtstbijzijnde grote stad is Poprad op ongeveer 15 minuten rijden met de auto. De Hoge Tatra ligt op ongeveer 45 minuten rijden.

(Advertentie)

Hoge Tatra

Slovenský raj ligt vlakbij de stad Popgrad. Hier zijn diverse grote winkels. Vanaf Poprad is het ongeveer een half uur rijden naar de Hoge Tatra.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!