Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Hoge Tatra (Tatransky národny park)

De Hoge Tatra in het noorden van Slowakije. Let op de kleine rode gondel van de kabelbaan
De Hoge Tatra in het noorden van Slowakije. Let op de kleine rode gondel van de kabelbaan

Het hoogste gebergte van Slowakije

De Hoge Tatra (Tatransky národny park) is het hoogste deel van de Slowakije. Dit alpiene gebergte ligt in het noorden van Slowakije, tegen de Poolse grens. Het grootste deel van de Hoge Tatra ligt in Slowakije. Het overige deel ligt in Polen waar het plaatsje Zakopane het bekendste is. De hoogste top van Slowakije is de Gerlachovský štít. De top ligt op 2655 m.

Gerlachovský štít en andere toppen

Tot 1500 meter groeien vooral naaldbomen. Daarboven is het landschap rotsachtig. In de winter is de Hoge Tatra een populair ski-gebied. De toppen zijn tot diep in de lente met sneeuw bedekt. Hoewel de Gerlachovský štít de hoogste top van Slowakije is, is de bergtop Krivan (2494) de opvallendste. De karakteristieke schuine top is het nationale symbool van Slowakije en staat op iedere Slowaakse munt van 1, 2 en 5 eurocent.

Plaatsen in de Hoge Tatra

Poprad

De grootste stad onderaan de Hoge Tatra is Poprad. Poprad is goed te bereiken via de D1, de belangrijkste snelweg die dwars door Slowakije loopt. Vanuit Poprad loopt een weg naar Stary Smokovec, het eerste dorpje in de bergen. De meeste dorpjes liggen in een halve ring rond de Hoge Tatra en zijn gebouwd op een hoogte tussen de 800 en 1350 meter. Vanuit Poprad rijdt een trein die de meeste dorpjes in de Hoge Tatra met elkaar verbindt. En daar waar de trein stopt, kun je verder met een bus.

Skalnatá dolina op 1752 m
Skalnatá dolina op 1752 m

Tatranská Lomnica

Het dorpje Tatranská Lomnica is een aardig plaatsje en tevens een goede uitvalsbasis om de Hoge Tatra te verkennen. In Tatranská Lomnica gaat namelijk de kabelbaan (of eigenlijk 3 op een volgende kabelbanen) naar de top van de 2634 meter hoge Lomnický štít. Let op: de derde kabelbaan is slechts een kleine gondel die een enorme afstand naar de top moet overbruggen - zonder tussenliggende steunpalen (zie foto bovenaan deze pagina). Deze derde rit is soms al dagen van te voren volgeboekt. Tijdig reserveren is dan ook aanbevolen. Mocht je geen kaartje naar de top hebben kunnen bemachtigen, ook de rit tot de tweede stop (Skalnatá pleso op 1751 m) is de moeite waard. Hiervandaan vertrekt ook nog een stoeltjeslift die je naar de Lomnické sedlo op 2190 meter brengt. Ook hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op de bergen van de Tatra.

(Advertentie)
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!