Pyhä en Luosto

  • De Isokuru kloof bij het dorpje Pyhä

    De Isokuru kloof bij het dorpje Pyhä

    Pyhä en Luosto

En het Pyhä-Luosto Nationale Park

In de winter zijn Pyhä en het verderop gelegen Luosto populaire wintersport dorpjes met leuke ski-pistes. In de zomer ontdek je vanuit beide dorpjes het 142 km² grote Nationale Park Pyhä-Luosto, bekend om haar typische Laplandse landschap. Ook kun je bij Luosto een Amethistmijn bezoeken.

Pyhä

Op een kleine 130 kilometer van Rovaniemi ligt het wintersportplaatsje Pyhä, aan de voet van de gelijknamige berg. Voor de wintersporter zijn hier goede faciliteiten, maar ook in de zomer is het een mooi gebied om te bezoeken want Pyhä is de toegang tot het Pyhä-Luosto National Park.

Isokuru kloof

De Isokuru kloof is de diepste van Finland. Tijdens een wandeling maak je kennis met de heilige plaatsen van de Sámi, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Waar nodig, zijn plankieren en trappen gemaakt. Het wandelen is bij droog weer makkelijk, maar houdt wel rekening met flinke hoogteverschillen. Zo is de Noitatunturi Fell, een heilige plek van de Sámi, 540 meter hoog.
De Pyhäkasteenputous, de waterval van het heilig doopsel, ligt onderaan de waterval in de Isokurukloof. Hier werden Sámi gedoopt.

Veengebied

Bij Pyhä ligt ook een veengebied dat allerlei vogels aantrekt. Door het veengebied loopt een wandelpad naar een vogelkijktoren. Vogels die je hier kunt zien zijn ondermeer zwanen, ganzen en steltvogels.

Lampivaari Amethist mijn
Lampivaari Amethist mijn

Luosto

Luosto is een klein wintersportplaatsje aan de voet van de Luosta, een 514 meter hoge berg. In de winter brengen enkele skiliften je naar de top en kun je rond Luosto sneeuw-scooteren en langlaufen. In de zomer kun je in de omgeving wandelen. Er zijn verschillende mooie hiking-trails uitgezet. Ook kun je in de buurt de Amethist mijn bezoeken.

Lampivaara Amethist mijn

Een mooie lila tot dieppaarse Amethist spreekt tot de verbeelding. De stenen worden verwerkt in sierraden, maar zouden ook een beschermende en zuiverende werking hebben. Hoe dan ook, bij Luosto in Lapland ligt de enige Amethistmijn ter wereld die je kunt bezoeken. En beter nog, je mag zelf zoeken naar zo'n mooie doorzichtige steen met glasachtige glans!

Pyhä en Luosto op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Finland vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners