Nuorgam: 70° 4′ NB, 27° 50′ OL

  • De Tana rivier bij Nuorgam in Finland. Aan de overkant van het water ligt Noorwegen

    De Tana rivier bij Nuorgam in Finland. Aan de overkant van het water ligt Noorwegen

    Nuorgam: 70° 4′ NB, 27° 50′ OL

Het noordelijkste puntje van de EU (en Finland)

Finland is het noordelijkste land van de Europese Unie. In het uiterste noorden, aan de Tana / Karasjohka grensrivier met Noorwegen (geen EU), ligt het kleine plaatsje Nuorgam. In de zomer is het plaatsje een prima uitvalsbasis om het uiterste noordoosten van Noorwegen te ontdekken. In het dorpje zelf kun je genieten van de grootse Tana rivier en de achterliggende fells. In de winter kun je hier het noorderlicht zien en genieten van de sneeuw.

Het noordelijkste punt van de Europese Unie op de grens tussen Finland en Noorwegen bij Nuorgamin
Het noordelijkste punt van de Europese Unie op de grens tussen Finland en Noorwegen bij Nuorgamin

Noordelijkste punt van de EU

Naast de weg bij de grens met Noorwegen in Nuorgam vind je het noordelijkste puntje van de Europese Unie. Op deze bijzondere plek staat een klein monument (zie foto).
Wanneer je vanuit hier de grens oversteekt met Noorwegen, kun je doorrijden naar Kirkenes of Vardo, aan de Barentszzee. Wil je 's zomers liever in de omgeving genieten, ga dan wandelen, cloudberries zoeken (de oranje bes ziet er uit als een wolkje), mountainbiken in de fells of varen op de Tana rivier. In de winter kun je hier langlaufen, rijden op een sneeuwscooter of ijsvissen op de rivier.

Utsjoki en Karigasniemi

Naast Nuorgam zijn de in de buurt gelegen plaatsjes Utsjoki en Karigasniemi de enige dorpjes in het hoge noorden van Finland waar de meerderheid van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Saami. Wat de drie plaatsjes verder gemeen hebben is de brede Tana rivier waar volop op zalm wordt gevist.
Kijk ook niet vreemd op als de schrijfwijze van een plaats wat afwijkt. Hier wordt het Fins, Saami en Noors door elkaar gebruikt.
Vanaf het noorden van Finland is het meer dan 1250 kilometer naar Helsinki. Op deze hoogte heerst de midzomernachtzon 70 dagen achtereen, tussen 18 mei en 27 juli. De poolnacht duurt 51 dagen, van 26 november tot 15 januari. Dit is dan ook de beste periode om het noorderlicht en de mooie sterrenhemel te zien.
Het hoogste punt in de omgeving is is met 640 meter de Guivi.

Lange wandeling

Nuorgam is het beginpunt van de Europese wandelroute E10 die haar eindpunt heeft in de Italiaanse(!) stad Bolzano.

Zelfgeplukte cloudberries van een fell
Zelfgeplukte cloudberries van een fell.

Cloud berries

Cloud berries, het 'gouden' fruit van het noorden, hebben een bijzondere smaak. De bessen zijn fragiel en daarom niet goedkoop. Zelf plukken is daarom populair. Cloud berries zijn eenvoudig te herkennen. De bes is net en wolkje. De donkere besjes op de foto zijn crown berries.
Beste pluk tijd is augustus.

Fell woordenboek

aukipää - een beboste fell met een kale top
gaissa - een hoge fell met eeuwige sneeuw op de top
kero - een kale ronde top van de fell
kuru - een geul
myrä - een flinke storm
paljakka - een boomloos gedeelte op een fell
pahta - een steile rotswand
rakka - een rotsblok

In de regio
Vardø & Hornøya
Hamningberg
Kirkenes en omgeving
Grense Jakobselv
Pasvik vallei

Nuorgam: 70° 4′ NB, 27° 50′ OL op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Finland vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners