Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Canada vakantie informatie

Met de trein door Canada: The Rocky Mountaineer
Met de trein door Canada: The Rocky Mountaineer

Nuttige tips voor je reis

Praktische reisinformatie over vakantieland Canada. Het klimaat, taal, elektriciteit, geld en andere informatie voor je vakantie naar Canada. In onze Canadian Bookstore vind je de beste reisgidsen en leukste boeken voor je vakantie.

Know your Coins

Bijnamen van het Canadees geld

Canadees muntgeldDe munteeenheid van Canada is de Canadese dollar (C$ of CAD). Al het kleingeld heeft bijnamen. De munten heten:
 • $2.00 Bekend als de Toonie
 • $1.00 Bekend als de Loonie
 • 25c Bekend als de Quarter
 • 10c Bekend als de Dime
 • 5c Bekend als de Nickel
 • 1c Bekend als de Penny

Rondreizen Canada

Bij het reizen in Canada is alles ingesteld op comfort, of je nu per auto, camper, trein of vliegtuig reist. Een aantal praktische tips.

De schoolbus is een bekend verschijnsel in Canada
De schoolbus is een bekend verschijnsel in Canada

Auto rijden

Auto rijden is eenvoudig in Canada. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De maximum snelheid is beperkt en de Canadezen zijn over het algemeen rustige rijders. Afstanden en snelheid worden gemeten in kilometers.
Sommige verkeersregels wijken iets af van die in Nederland (bv voorrang op kruisingen, etc). Veel auto's zijn automaat en rijden in de regel op benzine. Dieselauto's zijn minder gebruikelijk in Canada.

Autopech

In de uitgestrekte gebieden van Canada kan het regelmatig voorkomen dat de mobiele telefoon geen bereik heeft. Zet bij autopech de motorkap open en hang een witte doek aan de linkerkant van de auto, ten teken van pech. De Canadese Wegenwacht heet de Canadian Automobile Association (CAA).
Goederentrein in Canada

Met de trein op vakantie door Canada
Met de trein op vakantie in Canada

Openbaar vervoer Canada

Reizen met trein en bus

Het openbaar vervoer is vooral rond de grote steden geregeld. Toch zijn er ook mogelijkheden om de rest van Canada op een ontspannen en comfortabele manier met de bus of trein te ontdekken. De treinen zijn in de regel luxe en bieden veel beenruimte. Wel rijden de grote afstands treinen en bussen veel minder frequent dan dat je in Nederland en België bent gewend.
De trein in Canada wordt met name gebruikt voor het vervoeren van goederen. De kilometers-lange treinen worden vaak voortgetrokken door meerdere locomotieven en de containers staan soms 2 hoog op de trein gestapeld. Een indrukwekkend gezicht!

Meer informatie over het reizen met de trein en bus in Canada is te vinden op:VIA Rail - Canadese Spoorwegen en Greyhound - Busverbindingen.
Met het vliegtuig door Canada
Het vliegtuig is een populair vervoermiddel binnen Canada

Boot & Vliegtuig

Naar de eilanden voor de kust zijn er op veel plaatsen goed geregelde bootverbindingen. Voor de langere afstanden is het vliegtuig een populair vervoermiddel. Op veel plaatsen zijn er kleine vliegveldjes en ook wordt er veel gebruik gemaakt van watervliegtuigjes.

Rondvlucht

Boek ter plekke een rondvlucht per helicopter of vliegtuig. Het is niet goedkoop, maar het is wel een onvergetelijke vakantie ervaring!
Canada heeft een strenge alcohol wetgeving
Een speciale winkel voor het kopen van drank

Strenge alcohol wetgeving

Alleen in liquor stores

Wijn, bier en andere alcoholische dranken zijn relatief duur in Canada. Drank wordt alleen verkocht aan meerderjarigen en alleen in speciale winkels, de zogeheten liquor stores.
Voor kinderen is het verboden om in bars te komen waar alcohol te koop is.


Welke talen worden er in Canada gesproken?

Canada Staatkundig

Canada is een van de grootste landen van de wereld. Een paar gegevens:
 • Inwoners 32 miljoen
 • Oppervlakte 9,9 miljoen km². Het is na de Russische Federatie het grootste land van de wereld en maar liefst 242 keer zo groot als Nederland
 • Hoofdstad Ottawa
 • Grootste steden Toronto, Montréal en Vancouver
 • 3 oceanen Canada wordt omringd door 3 oceanen: de noordelijke IJszee in het noorden, de Grote Oceaan in het westen en de Labrador zee / Atlantische Oceaan in het westen
 • Hoogste punt Mount Logan (5959 m)

Tweetalig Canada
Tweetalig Canada

Officiele Talen Canada

De officiële voertalen in Canada zijn het Engels en Frans; Canada is tweetalig. In de meeste provincies is Engels de voertaal, maar in bijvoorbeeld de provincie Quebec is Frans de belangrijkste taal.

Stroom in Canada

Stroom

Stopcontacten in Canada hebben een ander model dan Europa en leveren 110V/60 Hz (2 platte pootjes). Een reisstekker biedt uitkomst. Sommige Europese apparaten kunnen overweg met 110 Volt (dit staat dan op het apparaat aangegeven), anders biedt een transformator uitkomst

Tijdverschil Canada met Nederland en Belgie

Tijdzones in Canada

Canada heeft maar liefst 6 verschillende tijdzones. Aan de Canadese westkust rond Vancouver is het 9 uur vroeger dan bij ons in Nederland en België. Ook Canada heeft zomertijd.

De aftanden in Canada zijn enorm

Afstanden

De afstanden in Canada zijn enorm. De afstand van oost naar west is groter dan de afstand van de Canadese oostkust naar Amsterdam.

Zomersneeuw in Canada

Weer en Klimaat

Het weer is in West Canada het beste tijdens de zomerperiode. Dit is ook de beste periode om de Rockies te bezoeken. Het skiseizoen duurt van december tot maart. Bij Whistler en Banff kan dan zeer veel sneeuw vallen en in de bergen vriest het streng.

Sport in Canada

Canada is sportgek. Op televisie en in de kranten voorsport altijd volop aandacht.

De Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver

Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen van 2010 werden in Vancouver en bij het wintersport­plaatsje Whistler in de buurt van Vancouver gehouden.

Ook in de zomer wordt er getraind voor het ijshockey

Wintersport

De belangrijkste sport is het ijshockey en wordt door zowel mannen als vrouwen gespeeld. Andere populaire wintersporten zijn het curling, skiën, sneeuwschoenlopen en het crossen met sneeuwscooters. In het noorden van Canada zijn hier zelfs speciale routes voor uitgestippeld.

Catamaran zeilers op een van de vele meren van Canada

Zomersporten

Voetbal wordt wel gespeeld, maar is niet zo populair als bijvoorbeeld honkbal en cricket. Een andere populaire sport is golf.
Overzicht van de belangrijkste luchthavens van Canada

Luchthavens Canada

Vanwege de grote afstanden is het vliegtuig een populair vervoermiddel binnen Canada. Tussen de grote steden zijn er goede en frequente vliegverbindingen.

Een overzicht van de belangrijkste luchthavens van Canada:


Canada Links(Advertentie)

Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!