Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

La Palma: bezienswaardigheden in het zuiden

Beklim de San Antonio vulkaan: Aan de ene kant een blik in de spectaculaire krater. Aan de andere kant uitzicht op de Teneguia vulkaan en oceaan
Beklim de San Antonio vulkaan: Aan de ene kant een blik in de spectaculaire krater. Aan de andere kant uitzicht op de Teneguia vulkaan en oceaan

Bananen en vulkanen

Vulcan de San Antonio en de Teneguía zijn twee jonge vulkanen op de zuidkaap van La Palma. De Teneguía vulkaan barstte recentelijk nog uit. Dat was in 1971. Het verhaal gaat dat je er in de grond eieren zou kunnen koken op vulkaanwarmte... Gezien de heerlijke Canarische zon lijkt ons een picknick met gekookte eieren op zonnewarmte waarschijnlijker.

De Teneguía vulkaan op La Palma barste recentelijk, in 1971, nog uit
De Teneguia vulkaan op La Palma die in 1971 uitbarstte

Maanwandelen La Palma

Wandeltocht door een bizar vulkaanlandschap

Het gebied aan de voet van de San Antonio en de Teneguia vulkaan, aan de zuidkaap van La Palma, is zo kaal en rotsig dat je, met een beetje fantasie, een 'maan-wandeling' kunt maken. De laatste uitbarsting van de Teneguía vulkaan was in 1971. Overal ligt daardoor nog 'vers' gestolde lava.

Het landschap aan de zuidkant van La Palma
Het landschap aan de zuidkant van La Palma. Hier vind je talrijke vulkanen waarvan de San Antonio en Teneguia vulkanen de bekendste zijn

Op 8 juli 1949 was er ook al een uitbarsting. Toen barstte de San Juan, een van de 12 vulkanen van de Cumbre Vieja. De stromende lava vernietigde toen alle bomen en huizen op haar pad. Maar de sporen van toen zijn al lang en breed uitgewist.

De Teneguía vulkaan op La Palma barste recentelijk, in 1971, nog uit
Wandelen op de Volcan!

Mega tsunami La Palma

Broodje aap of echt?

Het verhaal gaat dat een vulkaan uitbarsting op La Palma grote gevolgen kan hebben. Een deel van het eiland zou na een grote uitbarsting in de Atlantische Oceaan kunnen schuiven met een mega-tsunami als gevolg. De golf van de tsunami zou tot 50 meter hoog kunnen worden en binnen enkele uren grote delen van de Amerikaanse oostkust, waaronder New York, onder water kunnen zetten. Gelukkig is de kans op zo'n vulkaan uitbarsting op La Palma erg klein. Ook verschillen de wetenschappers van mening over de kracht van de eventuele tsunami.

Fuencaliente

Wijngaarden op vulkanische grond

Het plaatsje Fuencaliente is vernoemd naar een door vulkaanuitbarsting verdwenen warmwater bron. Op de vruchtbare vulkaangrond in de omgeving van Fuencaliente worden druiven geteeld waarvan een stevige lokale wijn wordt gemaakt.
De twee vuurtorens op de zuidpunt van het Canarische Eiland La Palma
De beide vuurtorens aan de zuidkaap van La Palma

Zuidkaap La Palma

Kaap met 2 vuurtorens

Op de zuidkaap van La Palma liggen een paar kleine rotsige strandjes waar je kunt zwemmen. Eén van de strandjes ligt midden tussen de bananenplantages. De andere ligt aan de voet van de twee vuurtorens. Op loopafstand liggen enkele zoutpannen waar door verdamping zout uit de Atlantische oceaan wordt gewonnen.

Winning van zee zout op La Palma
Winning van zeezout op de zuidkaap van La Palma

Lokale produkten van La Palma

La Palma zout

Aan de zuidkaap bij Fuencaliente wordt zout uit de Atlantische oceaan gewonnen. Door het verdampen van het oceaanwater blijft het zout in de pannen achter. Jaarlijks wordt er hier zo'n 500.000 kilo zout gewonnen. Het zout wordt o.a. gebruikt voor de vis en de papas arugadas, in de schil gekookte zoete aardappeltjes.

Bananenplantage op La Palma op de Canarische Eilanden

La Palma bananen

Met name in het zuiden van La Palma kom je talrijke bananenplantages tegen. Aan één tros kunnen makkelijk 200 bananen hangen.

Wijn van La Palma, een typische specialiteit op het Canarische Eiland

Vinos de La Palma

De aanwezigheid van genoeg water en de vruchtbare lavagrond zorgt voor een goede voedingsbodem voor wijnbouw met als resultaat een lekkere pittige rosado, vino blanco of tinto.

(Advertentie)Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!