Wij gebruiken cookies voor site analyse. Ook onze adverteerders gebruiken ze. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te zijn sluit

Reykjavik, hoofdstad van IJsland

Het huisje dat ooit wereldnieuws wasHet huisje dat ooit wereldnieuws was

De noordelijkste hoofdstad ter wereld

Reykjavik is niet alleen de meest westelijke hoofdstad van Europa, maar ook de noordelijkste van de wereld. Waarschijnlijk is het ook een van 's werelds dunstbevolkste hoofdsteden, want Reykjavik telt slechts 115.000 inwoners. Maar omdat er maar een paar honderdduizend mensen in IJsland wonen, voelt Reykjavik wel als een grootse en dynamische stad.
Je vindt er musea, een ruim winkelaanbod en volop gelegenheid om uit eten te gaan of tot in de late uurtjes het nachtleven in te duiken. In het huisje op de foto vonden in 1986 de vredesbesprekingen tussen Reagan (VS) en Gorbatsjov (USSR) plaats.Hallgrímskirkja, de kathedraal van Reykjavik
Hallgrímskirkja

tip Hallgrímskirkja

Het bekendste gebouw van IJsland

De opvallende kerk staat op een heuvel boven de stad en is 74,5 meter hoog. De bouw van de kerk begon in 1945 en werd pas in 1986 voltooid. Het ontwerp is gebasseerd op de grote basaltpartijen die je her en der op IJsland tegenkomt.

Het standbeeld voor de kerk is van Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode waarvan gezegd wordt dat hij de eerste kolonist van Noord-Amerika is. Het standbeeld werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van het IJslandse parlement.
Reykjavik musea
Het Vikin museum aan de haven in Reykjavik

tip Reykjavik musea: Van Vikingen tot vulkanen

Nationaal museum van IJsland

Leer meer over de geschiedenis, cultuur en de inwoners van IJsland. Van Vikingen tot aan een 20e eeuwse fotocollectie.

Reykjavik Art Museum

Verspreid over meerdere locaties in de stad, herbergt het Art Museum de kunstcollectie van de stad. Van landschappen tot moderne kunst. artmuseum.is +

IJsland Blue Lagoon
Zwemmen in de Blue Lagoon

tip Blue Lagoon

Relaxen in de buitenlucht

De Blue Lagoon wordt vaak in een adem met Reykjavik genoemd. Toch klopt dit niet helemaal want het populaire buitenbad ligt buiten de stad langs de weg naar het vliegveld - maar is daarmee wel goed te combineren met een vroege aankomst / laat vertrek uit IJsland.

tip Boeken over IJsland

Voor boekenfans

IJsland heeft al vele schrijvers voortgebracht. Niet vreemd, want lezen is een populaire bezigheid in het land met de lange winternachten. Er is dan ook een ruim aanbod met boekwinkels (met gelukkig ook Engelstalige boeken) met ruime openingstijden en (vaak) koffie.


comments powered by Disqus

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!