Voor de werking van de website gebruiken wij en onze adverteerders cookies. Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn.

Reykjavik, hoofdstad van IJsland

Het huisje in Reykjavik dat ooit wereldnieuws wasHet huisje in Reykjavik dat ooit wereldnieuws was

De noordelijkste hoofdstad ter wereld

Reykjavik is niet alleen de meest westelijke hoofdstad van Europa, maar ook de noordelijkste van de wereld. Waarschijnlijk is het ook een van 's werelds dunstbevolkste hoofdsteden, want Reykjavik telt slechts 115.000 inwoners. Maar omdat er maar een paar honderdduizend mensen in IJsland wonen, voelt Reykjavik wel als een grootse en dynamische stad.
Je vindt er musea, een ruim winkelaanbod en volop gelegenheid om uit eten te gaan of tot in de late uurtjes het nachtleven in te duiken. In het huisje op de foto vonden in 1986 de vredesbesprekingen tussen Reagan (VS) en Gorbatsjov (USSR) plaats.

(Advertentie)


Hallgrímskirkja

tip
Het bekendste gebouw van IJsland

Hallgrímskirkja, de kathedraal van Reykjavik
Hallgrímskirkja
Hallgrímskirkja, de karakteristieke kerk in Reykjavik staat op een heuvel boven de stad en is 74,5 meter hoog. De bouw van de kerk begon in 1945 en werd pas in 1986 voltooid. Het ontwerp is gebasseerd op de grote basaltpartijen die je her en der op IJsland tegenkomt.

Het standbeeld voor de kerk is van Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode waarvan gezegd wordt dat hij de eerste kolonist van Noord-Amerika is. Het standbeeld werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van het IJslandse parlement.
Reykjavik musea
Het Vikin museum aan de haven in Reykjavik

Reykjavik musea

Falussen, vikingen en vulkanen

Nationaal museum van IJsland

Leer meer over de geschiedenis, cultuur en de inwoners van IJsland. Alles van Vikingen tot aan een 20e eeuwse fotocollectie is samengebracht in het Nationaal Museum in Reykjavik.

Reykjavik Art Museum

Verspreid over meerdere locaties in de stad, herbergt het Art Museum de kunstcollectie van de stad. Van landschappen tot moderne kunst. artmuseum.is +

IJslands Fallologisch Museum

Wat begon met een 'bullenpees' in de jaren '70, een zweep gemaakt van een stierenpenis, groeide uit tot een enorme fallische collectie. De grootste penis in het museum is die van een blauwe vinvis. Deze is maar liefst 170 centimater groot! Ook is er fallische kunst: De 15 leden van het IJslandse handbal team doneerde na het behalen van een zilveren medaille op de zomerspelen in 2008 allemaal een afgietsel van hun piemel.
Adres: Laugavegur 116, 101 Reykjavik

tip Boeken over IJsland

Voor boekenfans

IJsland heeft al vele schrijvers voortgebracht. Niet vreemd, want lezen is een populaire bezigheid in het land met de lange winternachten. Er is dan ook een ruim aanbod met boekwinkels (met gelukkig ook Engelstalige boeken) met ruime openingstijden en (vaak) koffie.


(Advertentie)


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis!