Zon, strand, Rode zee

 • Zon, strand, Rode zee

Kiten en duiken Rode Zee Egypte

De Rode Zee kust van Egypte loopt van de Sinaï in het noorden tot het 1250 kilometer verderop gelegen Sudan in het zuiden. De Rode Zee staat bekend om haar helderblauwe water en de fraaie onderwaterwereld. De koraalriffen en wrakken op de zeebodem zijn erg populair onder duikers. Het gedeelte rondom Hurghada wordt ook wel de Rode Zee Riviera genoemd.

Hurghada aan de Rode Zee in Egypte
Hurghada aan de Rode Zee

Hurghada

Was Hurghada begin 1990 nog een vissersdorpje, inmiddels is het uitgegroeid tot een toeristenstad met eindeloze rijen hotels langs de kust. Het heeft zelfs een eigen vliegveld dat vooral door chartermaatschappijen wordt aangedaan. De belangrijkste attracties van Hurghada zijn de zon, het zwembad of (privé)strand bij het hotel en de Rode Zee waar fantastisch gedoken en gesnorkeld kan worden. De plaats zelf valt wat tegen en wordt overspoeld door het all-inclusive massatoerisme.

El Gouna

El Gouna ligt zo'n 30 kilometer ten noorden van Hurghada. Ooit was El Gouna een vissersdorpje met mooie lagunes. Nu is het een vakantiestad gelegen op een schiereiland aan de rand van de woestijn. El Gouna wordt doorsneden door kunstmatig aangelegde kanalen. In het hart ligt El Kafr. Rond dit centrum liggen de grote resorts.
Het azuurblauwe water rond El Gouna is prachtig. Ga eens met een bootje de zee op om te snorkelen of te duiken en ontdek de onderwaterwereld van de Rode Zee.

Marsa Alam

Marsa Alam ligt een stuk zuidelijker dan de andere populaire plaatsen aan de Rode Zee. Hiervandaan kun je duiktochten maken naar bijvoorbeeld Zabargad, Rocky en St. Johns. Behalve duiken kun je ook een jeepsafari of met een quad een tocht door de woestijn maken.


Hurghada aan de Rode Zee in Egypte
Vakantiepark met eco-tenten in de woestijn

De Sinaï

De Sinaï is het gebied tussen Israël en het Suezkanaal. Dit kanaal werd gegraven in 1869 en is de verbinding tussen de Middelandse Zee en de Rode Zee (en daarmee de Indische oceaan). Vanwege de strategische ligging was het gebied in het verleden het toneel van vele conflicten. Het toerisme vormt nu een belangrijke bron van inkomsten. Sharm el Sheikh is hier, dankzij haar stranden in enkele beschutte baaien, de populairste bestemming.

Sharm el Sheikh

Op het zuidelijkste puntje van de Sinaïwoestijn

De Sinaï woestijn in het achterland van Sharm el Sheikh staat in schel contrast met de diepblauwe Rode Zee. Bezienswaardigheden in de Sinaï zijn het beroemde St. Catharinaklooster (het herbergt de braamstruik die in brand vloog), de Mozesberg en de berg Sinaï waar Mozes de Tien Geboden ontving.

Dahab

Iets boven Sharm el Sheikh ligt Dahab, van oorsprong een bedoeïnennederzetting. In de jaren '60 was het strand populair bij hippies. Tegenwordig is Dahab een populaire plek om te surfen. Maar ook kun je er 'gewoon' van het strand en de zon genieten of gaan duiken of snorkelen bij de koraalriffen.


Koraal in de Rode Zee bij Egypte
Koraalrif in de Rode Zee

Koraalriffen

Koraal is een organisch gesteente dat ontstaat door vergroeide kalkskeletjes van koraaldiertjes. Deze poliepvormige diertjes hebben een uitwendig skelet van dode stof. Wanneer deze skeletjes samensmelten, ontstaat er koraal. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit en rood, maar in de Rode Zee komt ook zwart koraal voor. Koraal ontstaat in water van 20-29° C tot een diepte van 40 meter.

Dieren

Onder water kun je talrijke kleinere vissen tegenkomen zoals scholen anthias (kleine oranje visjes), tonijn of bijvoorbeeld een Napoleon vis. Als je veel geluk hebt kun je ook grotere dieren zoals schildpadden, dolfijnen, hamerhaaien of zelfs kleine walvissen zien.


Excursies

Vanuit alle vakantieplaatsen worden excursies aangeboden om de rijke geschiedenis van het oude Egypte met eigen ogen te bekijken.
Vanuit Hurghada kun je bijvoorbeeld excursies maken naar bijvoorbeeld Luxor (1 dag / bus) of naar Caïro (2 dagen / bus). Overigens loont het de moeite om rond te shoppen langs de verschillende reisbureautjes. Het kan je veel geld schelen!


Duiken bij een van de koraalriffen in de Rode Zee bij Egypte

Duiken Egypte

Haal je duikbrevet

Losse duiken of een cursus voor een internationaal erkent Padi duikbrevet is eenvoudig te regelen via je hotel. Wel loont het altijd de moeite om eerst even bij de duikclub binnen te lopen om te zien of deze aansluit bij je wensen. Bijvoorbeeld: begeleiding, taal, de grootte van de groep, het materiaal waarmee je duikt, de faciliteiten op het schip waarmee je de zee op gaat en natuurlijk waar gedoken wordt. Dit laatste is van belang als je bijvoorbeeld graag een wrakduik wilt gaan maken.

De meeste duikspots liggen een stuk uit de kust. Eenmaal met de boot aangekomen, duik je zo het water in. Natuurlijk is er tussen het duiken door lekker wat tijd om uit te rusten en van de zon te genieten.


Wrakduiken Rode Zee

Spectaculaire onderwatertochten

Dankzij de drukke scheepvaart door het Suezkanaal en de vele ondiepten, liggen in de Rode Zee talrijke wrakken die zich prima lenen voor een spectaculaire duik. Bij sommige riffen zoals Abu Nuhas, vind je zelfs meerdere gezonken schepen bij elkaar. Enkele spectaculaire wrakken waar je naar kunt duiken zijn de Giannis D (een vrachtvaarder), de Carnatic (beladen met hout), de SS Thistlegorm (gezonken in 1941 en beladen met motorfietsen, vrachtwagens en kanonnen) en de Dunraven.


Liveaboard Rode zee

Op duiksafari naar afgelegen duikspots

Wil je veel duiken maken en op bijzondere en meer afgelegen plekken duiken? Een Liveaboard (Safariboot) is een luxe motorjacht dat geheel is ingesteld op het duiken. Omdat je een paar dagen onderweg bent, kun je op afgelegen plaatsen komen, en op plaatsen duiken waar de dagboten niet kunnen komen.


Bijzondere duikspots

Bijzondere riffen in de Rode Zee om te gaan duiken zijn o.a:
Vanuit Sharm el Sheikh en Dahab:

 • Nationaal Park Ras Mohammed
 • De scheepswrakken Dunraven en Thistlegorm
 • The Blue Hole

Vanuit Hurghada / Marsa Alam:

 • Elphinstone
 • The Brothers
 • Daedalus
 • Abu Nehas

Vanuit Marsa Alam:

 • Zabargat
 • Rocky
 • St. Johns

Golfen in Egypte

Groen gras ipv geel zand

Egypte is voor veel mensen synoniem voor woestijn. Maar ondanks het schaarse water zijn er verscheidene mooie golfbanen. Bijvoorbeeld bij Caïro en Luxor, maar ook bij veel toeristen­oorden langs de Rode Zee. Soms speel je praktisch op het strand!

Egypte vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners