Caïro bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Caïro, de miljoenen hoofdstad van Egypte

Egyptenaar bij een van de ontelbare bezienswaardigheden in zijn land
Egyptenaar bij een van de ontelbare bezienswaardigheden in zijn land

Caïro. De miljoenen hoofdstad van Egypte

De hoofdstad van Egypte kent een rijke historie die terug gaat tot 973 toen Al-Qahira gesticht werd. In 1922 werd Caïro de hoofdstad van Egypte. Inmiddels wonen al meer dan 17 miljoen mensen in deze snel uitdeiende megastad. Bezienswaardig zijn onder andere de Amr-moskee, de oudste moskee van Afrika (10de eeuw) en de Sultan Hasan moskee uit de 14e eeuw. Absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de piramides van Gizeh en de sfinx aan de rand van de Caïro.

Het Tahrirplein en het 'centrum' van Cairo

Het plein van de Egyptische revolutie

In 2011 beheerste het Midan Tahrirplein wekenlang het wereldnieuws. In navolging van de Kasmijnrevolutie in Tunesië wilden de Egyptenaren ook vernieuwing. Dankzij de protesten op dit plein kwam op 11 februari 2011 een einde aan 30 jaar Moebarak regering. Rondom het plein bevinden zich de grote hotels, winkelstraten en restaurants. En niet te vergeten het Egyptisch museum.

Middeleeuws Cairo

Khan al-Khalili bazaar Cairo
Kruiden en specerijen in de bazaar

Ten oosten van het centrum ligt de middeleeuwse buurt, het 'islamitische' stadseel met moskeeen en smalle straatjes, de citadel en natuurlijk de grote Khan al-Khalili bazaar. Deze bazaar is het oudste winkelcentrum van de wereld en je kunt er van alles en nog wat kopen. Wel flink afdingen natuurlijk!
De citadel is een hoger gelegen versterking. Hier ligt ondermeer de Mohammed Ali moskee. Vanaf de citadel heb je uitzicht op de stad.

De Christelijke wijk van Cairo

De Koptische buurt van Cairo ligt ten zuiden van het centrum. De Christelijke buurt is het oudste deel van de stad en in deze wijk staan dan ook enkele van de oudste kerken van de wereld. El-Muallaka, de hangende kerk is nog steeds in gebruik, maar werd al in de 4e eeuw gebouwd op de poorten van het Romeinse fort Babylon.

De piramides van Gizeh

De laatste van de 7 wereldwonderen

De piramides van Gizeh zijn een symbool van de oudheid en haar mysteries. De grootste en oudste van de 3, de piramide van Cheops, werd al in de oudheid tot een van de 7 wereldwonderen gerekend. De bouwwerken staan op de rand van de woestijn en zijn door het snel uitdeiende Cairo al bijna opgeslokt. De piramide van Cheops is 137 meter hoog en 230 meter breed. Die van Chephren en Mycerinus (zoon en kleinzoon) zijn iets kleiner. De grafmonumenten zijn tussen 2590 en 2515 v. Chr. gebouwd. De sfinx die de grafmonumenten bewaakt is 73 meter lang en 20 meter hoog. De afgebroken baard is in de 19e eeuw teruggevonden en wordt nu tentoongesteld in het British Museum in Londen.
Helaas liggen de beroemde piramides niet meer midden in de zandwoestijn, maar aan de rand van de stad langs een drukke weg. Neem dit samen met alle irritante verkopers voor lief, want dit wereldwonder moet je gezien hebben.

Necropool van Sakkara

en nog 80 andere piramides

Minder bekend is dat bij Cairo nog minstens 80 andere piramides staan. Welliswaar zijn deze niet zo groot als die van Gizeh, maar de meeste liggen wel echt in de woestijn. Bijzonder is de Necropool van Sakkara, 20 km ten zuiden van Cairo. Sakkara was de dodenstad van de oude hoofdstad Memphis. In Sakkara is ondermeer de trappiramide van farao Djoser te bezoeken. De piramide was de allereerste en werd al in 2650 voor Christus gebouwd. Alle andere piramides zijn gebouwd naar dit voorbeeld.

Belangrijkste musea Cairo

Egyptisch museum

Veel grote schatten uit de Egyptische Oudheid zijn in het Egyptisch museum tentoongesteld. Het graf van Toetanchamon mag dan wel in het Koningsdal bij Luxor zijn, de schatten van deze farao liggen in dit museum in Cairo. Het Egyptisch museum mag je beslist niet missen. Bezoek het bij voorkeur in de middag wanneer het minder druk is dan in de ochtend.

Manial Palace

Zamalek en Rhoda zijn 2 eilanden in de Nijl. Er wonen voornamelijk welgestelden. Het Manial Palace ligt op het Rhoda eiland. Het 19e eeuwse museum laat de enorme rijkdom van de elite zien. Bizar is de collectie met opgezette dieren.

Museum voor Islamitische Kunst

Een grote collectie Islamitische kunst van de 7e tot de 19e eeuw.

Cairo hotels

Reizigers die alles zelf regelen kunnen het beste hun hotel al vanuit Nederland regelen. De grote hotelketens bieden over het algemeen meer kwaliteit dan de kleine lokale hotels. Wil je een paar dagen aan je vakantie vastplakken met een bezoekje aan Cairo?

Boek je hotel in Cairo +.

Openbaar vervoer Cairo

Bus, metro of taxi

De aankomst met het vliegtuig in Cairo is een tegenvaller. Met de taxi kom je door eindeloze wijken van grauw beton en op de weg is het een enorme chaos. Pas als je in de stad bent leer je Cairo echt op waarde schatten. De bezienswaardigheden in Cairo liggen vrij ver uit elkaar en lopen is bijna niet te doen. Door de ingewikkelde diensregeling is de bus niet echt een optie. Wel heeft Cairo een goede metro. Nadeel is het beperkte netwerk. De taxi is daarom het handigste vervoermiddel om je door de stad te verplaatsen.

Caïro bezienswaardigheden foto's


Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route

Leuke bestemmingen Egypte