De Nijl: varen langs de Oudheid

  • Een Feloeka zeilschip op rivier de Nijl

    Een Feloeka zeilschip op rivier de Nijl

    De Nijl: varen langs de Oudheid

De mooiste bezienswaardigheden langs de Nijl, de levensader van Egypte

Het maken van een cruise is een leuke en comfortabele manier om de vele tempels en andere bouwwerken uit de Egyptische oudheid te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden staan immers langs de Nijl, de levensader van Egypte. Maar ook zonder schip laten de vele architectonische kunststukjes uit het antieke Egypte zich makkelijk bezoeken. Vanuit vrijwel alle toeristenplaatsen worden één of meerdaagse excursies aangeboden.

Bezienswaardigheden zuiden van Egypte

Aswan

Oorspronkelijke bewoners van het binnenland
Verkoop van vers fruit op straat
Helemaal in het zuiden van Egypte aan de grens met Sudan ligt het grote Nassermeer. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd hier bij Aswan de Hoge Dam aangelegd voor het opwekken van stroom en om permanente irrigatie in het stroomgebied van de Nijl mogelijk te maken. Hiervoor moest wel de tempel van Abu Simbel verhuizen en kwam een gebied van 480 km lang en 35 km breed onder water te staan en moesten de Nubische dorpen verplicht verhuizen. Bezienswaardigheden in deze regio zijn ondermeer het Nijleiland Elefantine met de Satistempel, de El Sibu-tempel, het 7e - 13 eeuwse klooster van St. Simeon of een boottochtje naar het botanische eiland Kitchener. Ook de tempel van Isis op het eilandje Philae voor de Aswan dam is een bezoek waard. In het Old Cataract Hotel schreef Agatha Christie haar grote klassieker 'Death on the Nile'.

Abu Simbel

Aan het Nassermeer ligt Abu Simbel, de tempel van farao Ramses II. De farao liet hier de tempel gewijd aan zonnegod Amon bouwen om het hele land te imponeren. De beelden van de Grote tempel zijn meer dan 20 meter hoog. Voor de aanleg van het Nassermeer werd de tempel in 1050 blokken gezaagd en een paar honderd meter verder op een kunstmatige heuvel weer in elkaar gezet. Op de binnenplaats van de tempel is de farao als Osiris vereeuwigd.
Voor zijn vrouw Nefertari liet Ramses II de rotstempel van Hathor bouwen met bij de ingang 6 grote beelden van 10 meter hoog.
Abu Simbel ligt zo'n 280 km ten zuiden van Aswan.

Kom Ombo

Verder stroomafwaarts ligt Kom Ombo. Bezienswaardig is o.a. de dubbele tempel van Sobek en Horus.

Edfoe

De tempel van zonnegod Horus is na Karnak de grootste tempel van Egypte. Het goed bewaard gebleven gebouw steekt hoog boven het stadje uit. In tegenstelling tot andere tempels in Egypte, is de Horus tempel niet richting de Nijl gebouwd, maar richting het zuiden.

Esna

De Tempel van Esna ligt verborgen in het centrum van de stad. De tempel is gewijd aan scheppingsgod Chnoem. De tempel ligt zo'n 9 meter onder het huidige stadsniveau en is een van de laatste grote tempels van Egypte.

Luxor & Thebe

Diep verborgen in het 'dodenrijk' van het oude Egypte vormen de graven van de farao's in het Dal der Koningen en het verder gelegen Dal der Koninginnen, de grootste necropool van Egypte.

Het noordelijke deel van de Nijl

Memphis

De plaats Memphis was de hoofdstad van het Oud Egyptische rijk. De plaats ligt vlak bij Cairo dat nu de hoofdstad is.

Saqqara

Saqqara is een dodenstad. Hier werd zo'n 4700 jaar geleden de trappiramide van Djoser gebouwd. Voor zover bekend is dit het eerste monumentele stenen bouwwerk ter wereld.

De langste van Afrika

Rivier de Nijl

De 6671 km lange rivier de Nijl is de langste rivier van Afrika. Ieder jaar, in augustus en september, trad de rivier buiten haar oevers. Hierbij bleef er vruchtbare aarde achter die stroomopwaarts van de berghellingen in Ethiopië was weggespoeld. Op deze smalle strook langs de Nijl verbouwden de Egyptenaren hun gewassen en ontwikkelde zich hun beschaving.

Nijlcruise

De Nijl is goed te bevaren en een Nijlcruise brengt je met een drankje in de hand naar de mooiste plaatsen langs de rivier. De meeste schepen varen van Luxor naar hoofdstad Caïro of van Luxor naar Aswan in het zuiden.

Obelisken

Symbool van de zonnegod

Obelisk uit de Egyptische tijd
De Obelisk stond in het oude Egypte symbool voor zonnegod Re. De 3300 jaar oude Obelisk op de foto staat in Luxor. Veel Obelisken zijn overgebracht naar Europa. Een tweede Obelisk uit Luxor is in 1836 verhuist naar de Place de la Concorde in Parijs.

Steen van Rosetta

Hoe de hieroglyfen ontcijferd werden

De stad Rosetta, in het noorden, heeft in 1799 een bijzondere plaats in de Egyptische geschiedenis verworven. In dat jaar ontdekte men hier een steen waarin een tekst in drie verschillende schriften was gegraveerd: hiëroglyfen, demotisch schrift én Grieks. Door deze 3 schriften te vergelijken, was men voor het eerst in de geschiedenis in staat om de hiëroglyfen te ontcijferen. De Steen van Rosetta is nu in het British Museum in Londen tentoongesteld.

Egypte vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners