Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal

  • De dodentempel van koningin Hatsjepsoet ligt aan de voet van een spectaculaire rotswand

    De dodentempel van koningin Hatsjepsoet ligt aan de voet van een spectaculaire rotswand

    Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal

Bezienswaardigheden Luxor en omgeving

Het huidige Luxor is gebouwd op de grondvesten van Thebe, de hoofdstad van het 'Nieuwe Rijk' (1550 - 1069 v. Chr.). Aan de overkant van rivier de Nijl, daar waar de zon ondergaat, bevindt zich de 'dodenstad' van Thebe. Op deze westoever bevinden zich monumenten als de Tempel van Hatsjepoet, het Koningsdal, het Koninginnendal en de Memnonkolossen. In Luxor zelf bevinden zich de Tempels van Karnak, de Luxortempel en het Luxormuseum.

Tempel van Hatsjepsoet

Onder een spectaculaire rotswand

Aan het einde van de woestijnvlakte stijgen de bergen van Deir al-Bahri kaarsrecht op. Onderaan de spectaculaire rotswand ligt de tempel van Hatsjepsoet. De dodentempel is terrasgewijs opgezet en ligt deels in de uitgehouwen rotswand. In en rond het complex vind je reliëfs en beelden waaronder de reusachtige kop van Hatsjepsoet.

Tempels van Karnak

De tempel van Karnak in Egypte
De Karnak Tempel
De tempels van Karnak vormen een reusachtig complex. Tijdens de hoogtijdagen, in de 19e dynastie, werkten hier maar liefst 80.000 arbeiders, priesters en dienaren. Het centrum wordt gevormd door de Grote Hypostylehal, een ruimte waarvan het (inmiddels verdwenen) dak door 134 enorme pilaren werd gedragen. Op het terrein bevindt zich ook een meer waar de priesters zich konden reinigen voordat ze rituelen gingen uitvoeren in de tempel. De weg van de Nijl naar de tempel wordt aan weerskanten bewaakt door een rij sfinxen. Deze oorspronkelijk 3 kilometer lange sfinxenlaan verbond de tempel van Luxor met die van Karnak.

Halverwege de 19e eeuw begon met hier opgravingen, maar tot op vandaag worden er nog nieuwe vondsten gedaan op het terrein van de tempel.

Memnon beelden

De 2 Kolossen van Memnon
De enorme Memnon beelden
Overstromingen en het wegnemen van de bouwstenen door andere farao's hebben de enorme dodentempel van Amenhotep III in de loop van de geschiedenis doen verdwijnen. Alleen de beide 18 meter hoge bewakers getuigen nog van de plaats waar de tempel ooit stond. In het verleden 'zong' een van de beelden bij zonsopgang. Volgens de Grieken was het een groet van Memnon aan zijn moeder Eos, de Godin van de dageraad. In het jaar 199 werd het beeld door de Romeinen gerepareerd en verdween het geluid.

Doen en zien in Luxor

Luxortempel

Luxor tempel in Egypte
De Luxor Tempel
Direct aan de Nijl vind je de Luxor tempel, beroemd om haar indrukwekkende zuilen gallerij.

Mummificatiemuseum Luxor

Dit museum in Luxor laat zien hoe het balsemen van lichamen in zijn werk gaat. Hoe de organen verwijderd moeten worden en hoe het lichaam wordt voorbereid voor de reis naar het hiernamaals.

Winter Palace hotel

Langs de Nijl, aan de Sharia Al-Corniche, de doorgaande weg van Luxor naar Karnak, staat het Winter Palace Hotel uit 1887. Leuk detail is dat schrijfster Agatha Christie hier een poosje verbleef.

Het huis van Howard Carter
Het huis van Howard Carter, de ontdekker van het graf van Toetanchamon, in Thebe

Vallei der Koningen

De tijd van het Nieuwe Rijk

In het dorre en desolate Koningsdal, in de heuvels bij Thebe, lieten de farao's van het Nieuwe Rijk zich begraven. Ondanks dat de graven diep onder de grond lagen verstopt en de begrafenissen met veel geheimzinnigheid werden omgeven, zijn de meeste graven leeggeroofd. Slechts enkele -waaronder die van Toetanchamon - werden geheel intact ontdekt. Tot nu toe zijn er 62 graven gevonden, maar nog altijd worden er nieuwe opgravingen gedaan.
De rotsgraven en de tunnels naar beneden zijn stuk voor stuk rijkelijk versierd met verhandelingen over het hiernamaals.lees verder +

Oude Egypte: Luxor, Thebe, Karnak en het Koningsdal op de kaart

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Egypte vakantie


Reisgenieten.nl

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Stedentrip, weekendje-weg, ver weg of lekker naar de zon? Maak van iedere vakantie een wereldreis!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners